Efterlysning: Best practices

Jag har, sedan mitt självömkande inlägg den 17 augusti, fått en del mail från läsare som inte brukar kommentera, ofta med andemeningen: "Se vad jag gjort, detta tack vare din och liknande bloggar." Jag måste erkänna att jag njuter stort av dessa mail. Det är naturligtvis alltid kul att få positiv feedback, men det jag gillar med dessa mail är nivån av konkretisering, det Brad i ChooseFI hade kallat "actionnable tips". Det ger mig inspiration, trots att jag ibland varit upphovsman till själva knepet eller åtminstone varit den som vidarebefordrat knepet till skribenten. Nåväl, min poäng är denna att jag vill ha mer av detta per mail (helst inte i kommentatorsfältet för då kan jag inte baka inlägg på det men visst, vill du inte maila är det bättre att du kommenterar anonymt nedan). Som food for thought ger jag er här en randomiserad lista på saker fyra olika läsare skickat mig (några av dem har jag redan publicerat):

- Vi har gått från consumer suckers med noll koll till stenkoll. Har gått från att spara 0:- till ca 40 000:- i månaden. Helt otroligt att vi inte såg det innan. Även det skrämmande. Målet är att ligga på 1/2 miljon om året.
- Jag är from januari csn-lånskuldfri. Betalade av studielån på 115 000:- Det skrämmande är att tanken inte har slagit mig innan.
- Jag har startat ett Avanza-konto och ett ISK och köper lågkostnadsfonder för 20 000:- i månaden. Även ekonommaken har efter att ha läst dina tips köpt lite fonder även om han mer är aktietypen, eftersom han börjar inse att han inte har psyke att hantera ups and downs så framgångsrikt ;)
- Jag bakar bröd och maken vispar eget smör och vi kör flera av dina recepttips.
- Jag städar och sorterar med dig i åtanke. Kanske låter creepy?;)
Dvs putsar skor, kör före-efterbilder på plock i huset osv.
- Kör minimalistgarderob och viker, sorterar och lagar våra kläder istället för att bara köpa nytt... Beställde en pashminasjal nu på tradera för höstgarderoben, så inse vikten av dina ord ;)
- Klipper mig och maken + våra 4 barn. Har klippt alla andra tidigare men nu även gått över till att klippa o färga mig själv. Skillnaden är att jag nu gör det med stolthet och skulle aldrig komma på idén att lägga 2000:- på en klippning o färgning på salong.
- Handlar på Lidl o Netto o Willys utan att skämmas. Har gått från matkostnader på mellan 12000-16000!!!! till ca 8000. Kämpar fortfarande och inser att det går att göra mer här.
- Åkte på Sverigesemester och vandrade istället för flygcharter.
- Min man pendlar med tåg 5 mil varje dag istället för att slentrianköra bil.
- Tipset om Lidls brödmix var kanon! Tack vare det har jag börjat baka 2ggr/vecka (mot tidigare max 2ggr/år).
- Jag har gjort grovrensning av köksprylar, de cyklade jag iväg med till ÅVC idag. Garderoben är rensad och organiserad
- Jag har rensat mer i vindsförrådet, och fick tummen ur att få iväg ett sedan två år oanvänt köksbord med fyra stolar som bara tog plats.
- Jag har skrivit min investeringsstrategi, efter ditt inlägg om det.
- Via att ha lagt upp nämnda strategi släppt min cherrypicking utdelningsaktie-köpande i min ISK och ska istället bygga vidare på global index-fond och Spiltan Sv Investmentbolag. Jag gillar tanken på passiva inkomster via utdelning som många av dina bloggkollegor skriver om men du har fått över mig till the dark side of index.
- Jag lyssnar på Choose FI
- Vi försöker driva upp en stickling att ta med till vänner vi ska till på middag ikväll
- Jag har insett att man kan vandra söderut via sörmlandsleden, man behöver inte åka utomlands för vackra vandringar
- Inte handlat krams pga inte besökt köpcentrum.
- Köpt indexfonder(!!) med låg avgift.
- Ett första bra försök till capsule wardrobe. Tror man blir bättre för varje säsongsskiftning.
- Lagat mat på rester. Gott blev det också.
- Lagat lillans skor istället för att köpa nya.
- Inte satt på golvvärmen på bottenvåningen. Pengarna sätter jag hellre till fonden.
- Gjort efterrätt av egenodlade och egenplockade äpplen. (när tog jag mig tid till sånt senast?)
- Skitit i TV och pratat framtid med maken.
- Strukit en kökshandduk (!) Capsule wardrobe-energin liksom spred sig, och när jag nu behöver en kökshandduk nästa gång kommer det vara en njutning att ta fram den!

"Har ägnat helgen åt att sätta upp en vägg och därmed skapat ett barnrum så att de två minsta (11 och 13) nu får varsitt eget rum. Vi tänker oss att när någon av de äldre så småningom flyttar ut det kan bli ett uthyrningsrum till en student à la Åsa Axelsson. Så win-win både gällande syskonsämja och framtida intäkter. Hade det varit för ett par år sedan hade jag istället börja leta större hus.

Det vi sparat mest på är helt klart hårklippningen. Räknade på det nu och häpnade över summan. Klipper make och de två sönerna var 6:e vecka och döttrarna cirka var 3:e månad. Färgar (köper hårfärg för ca 50:- på Willys eller Ö & B) och klipper mig själv var tredje månad.
Uträkningen nedan är baserad på att herr/pojkklippning kostar 250:-, dam/flickklippning 500:-, färgning kostar 1000:- . (Varierar ju stort mellan frisörer och städer men dessa är priser hos de vi gick till tidigare):

Make: 8 × 250 = 2000:-
Son 1: 8 x 250 = 2000:- 
Son 2: 8 × 250 = 2000:-
Dotter 1: 4 × 500 = 2000:-
Dotter 2: 4 x 500:- = 2000:- 
Jag själv: 4 × 1500:- = 6000:- 
Total besparing = 16000:- per år. (Minus färgkostnad på ca 200:-)
Plus besparing i tid! Skickar även bilder på andra kit som jag tycker underlättar vardagen."


Klipp-kit innehåll

Klippkit låda.

Nagelnecessär innehåll.

Nagelnecessär.

Älskar min nagellacknecessär. Just det här att ha allt på en och samma plats så jag slipper rusa runt och leta efter tex nagellacksremover. Sitter i soffan på söndagkvällarna och har nagelspa framför tv:n. Skickar även en bild på ett bak-kit där alla ingredienser för kalljöst bröd förvaras i skafferiet i degbyttan. Sänker tröskeln för att orka sätta en deg. Tar max 5 min att röra ihop ingredienserna och ställa i kylen över natten."


Sen älskar jag att dymo-märka. Använder gamla olivburkar från Lidl och förvarar torrvaror i och märker upp med Dymo.Enkekt och överskådligt att hitta varor och minskar risken att jag köper en massa som står och blir gammalt. Kör även dymomärkning i kylen och har blå en rester-hylla som gör att vi inte slänger så mycket mat vilket hjälper oss hålla matbudgeten. "


Tack snälla ni som mailat och delat med dig! Extra stort tack till dig som skickade bilder för som ni vet säger en bild mer än tusen ord. Jag blev faktiskt inspirerad att göra ett bak-kit. Så vad väntar du på, maila mig på fruefficientbadass[at]gmail.com redan idag så publicerar jag era tips. Jag outar som ni vet aldrig era namn eller personkaraktäristika, eftersom det finns överhängande risk att ni då blir högvilt för eventuella lynchmobbar*. 

Mvh/
FruEfficientBadass

* Plus att jag sätter en ära i att skydda era personuppgifter enligt GDPR.

11 kommentarer:

 1. Jag avundas dem som skalar första lagret av sparlöken. Testade det där med att klippa min man, men det är ju han som sparar pengar, inte jag... Kan man ta betalt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vilken härlig familje set-up. "Det blir hundra kronor tack, ska jag sätta upp det på notan? Jaha, du tänkte dig äktenskapligt umgänge ikväll, få se nu...för 500 spänn är det no limits."

   Radera
  2. Man kanske kan byta en klippning mot en ryggmassage?

   Radera
  3. Många bra förslag här!
   Jag ska nog hålla tyst, risken är att han kontrar med att det är han som oftast fixar med disk, katt och säkert något annat tråkigt som jag låtsas inte finns.

   Radera
  4. Jag betalar min tjej 75 kr för klippning. Billigt, men jag får tyvärr inte själv välja frisyr...

   Radera
  5. Haha, jag sa precis detta till min man sist. Att jag vill ha betalt! Han bara "Va, ska jag betala DIG?" Ryggmassage låter som min typ av byteshandel däremot.

   Radera
 2. Oj vad det rasslar i mailkorgen, tack snälla ni som redan skickat era frugal actions. Fortsätt maila! Jag tänker starta en ny kategori: Läsarberättelser, för det här är för bra för att förtiga. Vill du ha dina 15 minuters fame (anonymt) i nördbloggosfären, maila mig redan idag!

  SvaraRadera
 3. För ett tag sedan bad du mig maila vilka förändringar det har gjort för mig och hur jag sakta men säkert försöker se till att andra i familjen tänker likadant, en stor utmaning. Men ja en vacker dag ska se till att skriva ned i punkt form den förändrings processen du och andra bloggare har bidraget med.

  /Staffan

  Ps, det var jag som kommenterade ditt inlägg om försäljningschefer och budgetar/forecast/ TB/TG etc.....

  SvaraRadera
 4. Hur du förändrat mitt liv? Jo, jag fryser nu alltid ner en vattenflaska att ta med till jobb/utflykt. Har minskat behovet av läsk eller slentrianfikor. Känner du dig stolt över detta? :)

  SvaraRadera