Zen Bathroom

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Apohem.

Ni har väl inte missat att Kvartal nu även har en sektion Kultur? "Sveriges minsta och vassaste mediahus" har numera sponsorship från såväl mig som man på månadsbasis. Kvalitativa poddar och krönikor modererade av Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping, Viktor Barth-Kron och numera också den underbaraTherese Bohman (du som inte läst henne bara gör't) m fl. Kvartal och Filter från och med nu. Tidigare marknadsförda Sans och TIME ut. Ring klocka ring!

Som ni vet är jag finkemsminimalist och det är jag inte bara av frugala skäl utan för att jag tycker att badrummet ska vara en skyddad zon där man ska kunna hämta kraft ("I vattnet styrkan" etc). På samma sätt som att sovrummet till varje pris måste hållas rent och fritt från plotter ska badrummet vara fritt från bjärt kolorerad plast och logotyper från multinationella företag. För hur mycket jag än älskar effekten av mitt Redken-schampo, vill jag slippa se själva formgivningen i mitt annars vitgråa badrum med stål- och trädetaljer. I Stockholm hade vi bara en sak på badkarskanten och det var en refillpump från Muji i vilken jag hällde min hemgjorda tvål. Senare upptäckte jag den fantastiska skumpumpen och den står här på landet på vårt handfat. I duschen har det emellertid ballat ur, se bild:Hyllan är full med fula ej matchade flaskor, det står en tvål på blandaren och på golvet mina schampoflaskor. Instuckna bakom rören ett par duschhandskar, ni vet den där sorten som river till så gött. Antalet flaskor är resultatet av att vi inte använder samma produkter i hela familjen, så även om jag enbart har tre items, blir det tillsammans med barnens och min mans grejer ett betydligt större antal saker som ska samsas på liten yta. Det blir dessutom lite äckligt under flaskorna efter avrunna produkter och bildas gärna en liten geggig pöl på hyllor och andra underlag. I do not like. Jag kanske är särskilt traumatiserad av nedan episod i mitt liv (ni får själva skapa det där plingande fe-ljudet som brukar höras när man går tillbaka i någons minne):
"Jag var 23 år och hade precis flyttat in i ett kollektiv bestående av ingenjörer. Två manliga ingenjörer, en kvinnlig ingenjör, och så jag. Vi delade på en lägenhet i Västerås och det hela var ett kortsiktigt arrangemang, för jag skulle bara skriva klart min D-uppsats och sen dra till storstaden för att söka anställning. Jag bodde i en garderob. Du tror kanske att jag skämtar nu, men det var de facto en stor garderob med fönster i. Du vet, den där sortens fönster med buckligt glas som man inte kan se ut genom. En walk-in closet kan man säga. Tappar tråden här....Nåväl, de var ett gäng snuskpellar de här ingenjörerna (eller blivande ingenjörerna om jag ska vara petig). De åt makaroner direkt ur kastrullen, det var centimeterhögt damm på deras Star Wars-figuriner, man dammsög högst sporadiskt (om alls?). Jag, i skydd av min garderobsdörr, kunde visserligen hålla preussisk ordning hos mig. Men åtminstone en gång om dagen var jag tvungen att röra mig till det gemensamma duschutrymmet. Det var ett praktiskt litet rum, byggt på 80-talet, med ett ljusgrönt lineoleumgolv och ljusa kaklade väggar. På golvet i duschutrymmet stod ett tjugotal flaskor. En del fulla, en del halvfulla, men rätt många tomma. Ingenjörsjävlarna orkade inte bära de tomma flaskorna till lägenhetens enda papperskorg, som fanns i köket. En dag fick jag nog och började rensa bland flaskorna. Döm om min förvåning när jag upptäckte att golvet under flaskorna var ljust rosa. ROSA! Den ljusgröna nyansen jag tog för artsy lindblomsgrön, var i själva verket ett tunt lager av mögel eller möjligen mossa!"
Så ni förstår kanske min lycka när jag vid genomläsning av Mari Kondos "Spark Joy"-bok hittade ett helt avsnitt om hur man ska förhålla sig till badrum och finkemsprodukter. I korthet handlar det om att hålla dusch och badkar rena, sånär som på något enstaka objekt av typen tvål eller tvålpump. Det vill säga, en produkt som hela familjen använder på daglig basis. Resten - schampon, balsam, personspreferenser kring duschkräm, inpackningar, peelingar och annat - ska stå i ett badrumsskåp, ligga i en kommodlåda eller i brist på detta i en korg/låda som inte står i duschen. När man anländer badrummet med dusch eller bad på agendan, plockar man åt sig de produkter man för dagen vill använda. När man sedan är klar, torkar man av dem och lägger tillbaka dem i korgen. Inte värre än att du sköljer av tandborsten och ställer den i tandborstglaset när du är klar eller ställer in kaffekoppen i diskmaskinen efter dig. Så här gjorde jag:

1. Hittade en korg på loppis i vilken jag lade en droppskyddande tvättlapp i botten.

2. Ställde samtliga produkter i korgen.

3. De grälla färgerna och fula loggorna mildrades av den skira gardinen.

4. Voilà, my Zen Shower, redo att ta emot vem som helst.

5. En liten touch av yasuragi: En enkel ICA Hjärtat-tvål (4,25kr) på en hemslöjdad träställning.
Om man vill lyxa till det kan man ersätta budgettvålen ovan med en dyrtvål Natural Care från Apohem. Den kostar 29 kronor, förutom just nu då den verkar kosta 21,75 kr.


Den är härlig på flera sätt: Dels är den mild även mot känslig hy som min. Dels innehåller den malda mandelskal så att man får en liten känsla av peeling när man använder den. Vän av ordning undrar om det verkligen är alla våra finkemsprodukter där i korgen. Det är det inte. Hudkräm, tandkräm, sällanprodukter av typen alsolsprit och Rohypnol står i ett separat badrumsskåp. Nu talar jag enbart duschrelaterade artiklar.

Du kanske också undrar vad detta har med hushållsekonomi att göra. Mycket lite. Eller? Kan det vara så att du, i din jakt på att förenkla och harmonisera ditt badrum känner mindre dragning till Axstores företagsben som sysslar med finkemsprångel? För en genomsnittlig svensk lägger runt 400 kronor om året på hårvård och kvinnor lägger i snitt 1 120 kronor på smink. Då får du dessutom tänka på att väldigt många lägger snudd på ingenting alls, som Sparo till exempel. Åtminstone jag har folk i min omgivning som nog snittar 500-600 kronor i månaden på hud- och kroppsvård ink. kosmetika och duschkrämer från Rituals. På tal om Rituals, är det inte just en fin ritual att inför varje dusch eller bad aktivt välja ut de saker man vill använda? Och att man efteråt, på västerländsk feltolkning av Kondo-flumteori tackar sina finkemsprodukter för att de tvättat ens hår etc. innan man lägger tillbaka dem i korgen eller lådan. Måste testa detta.

Vad du garanterat vinner är tid (städning av badrum går betydligt snabbare) och mental energi. Jag uppmanar dig att testa för att själv få känna på effekten av att komma in i ett badrum, i perfekt balans och utan störande brus från externa producenter. Gör, i samband med ditt zen-projekt, en rejäl storstädning av badrummet, häng fram nya handdukar, ställ in en värmeljuslykta, sätt en kvist i en vas och du har vardagslycka som kommer att göra dig tillfreds varje morgon under hela hösten.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Ett bonustips är att hänga en fibertrasa under handfatet, du vet där röret är horisontellt, så att du varje kväll kan svepa av handfatet med den och få bort hårstrån, tvål- och tandkrämsrester. Du kan dra ett tag över badrumsspegeln när du ändå är igång - kanske inte perfekt resultat men du slipper se tandkrämsprickar när du ser dig själv i spegeln nästa morgon. D.s.

10 kommentarer:

 1. Här hemma är det jag som städar badrummen, och det är verkligen en god ide att bli av med alla de där flaskorna av okänt innehåll som förpestar duschgolvet. Jag tror vi har fem eller sex olika flaskor, där jag använder en av dessa. Denna lilla hörna blir dessutom lätt en grogrund för allt möjligt mög som gillar att ligga och gotta sig under denna flasksamling. En gång hittade jag en spindel där...

  På tal om bra badrum, har du varit på yasuragi och deras lite större sviter som är uppdelade i stort sovrum (med havsutsikt), badrum med badkar och dusch samt toalett och klädkammaren? Det badrummet var riktigt ljuvligt. Två små pallar på golvet man kunde sitta med sin prtner och skrubba sig ren med nån smörja på en natursvamp. Sen sjunka ner i träbadkaret och njuta en liten stund. Behagliga naturmaterial, gott om utrymme och en härlig sorts stillhet av sällan skådat slag. I vårat hus (ja du har ju sett ritningen) är badrummen av modell garderob med härliga plastmattor i hemska färger. Trångt som f-n och inte det minsta mysigt. Jag brukar kalla det för en "duschgarderob". En dröm är ett riktigt badrum med mycket utrymme och sen en glasdörr ut till trädgården och en bubbelpool där man kan sjunka ner och njuta en söndagsmorgon.

  SvaraRadera
 2. Jag är så vansinnigt sugen på att måla över plastmattan i form av sten-imitation i något mer neutralt som bara grått eller beige. Hittade en intressant tråd här som kanske kan vara dig behjälplig fram tills dess att din dröm blir sann (vilket den inte får bli än på några år eftersom du då slaktar ISK): https://www.byggahus.se/forum/threads/mala-plastmatta-i-vatrum.284387/

  Nej, har inte sovit över på yasuragi men fattar grejen, har ju varit där på dag-SPA.

  Sorry förresten för avsaknad feedback på din planlösning. Den var lite klurigare än jag trott. Vad tycker du, ska vi göra case study på blögga? Med din tillåtelse givetvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja det är ingen fara, det är en klurig planlösning, den arkitekten visste *inte* vad den gjorde. Jag får ta mig en funderare på om jag vill att den publiceras på bloggen, då jag även har haft lite trevare ute på andra forum, där det går att härleda lite mer personlig information.

   Radera
 3. Väl tajmat! Jag har Den Stora Badrumsstädningen på agendan i helgen. Kan fö varmt rekommendera en stor byrå i badrummet för den som har plats. Jag köpte ett stort as till byrå vid inflytt och drn rymmer handdukar, lagret toapapper, fön, lockborste, all kem (vilket är mkt eftersom jag hamstrar vid bra pris) och smink. Förvarar tillockmed min balja för fotbad i den. Tror inte fula badrumsmöbler hade rymt mer, dessutom blev det billigare och snyggare.

  SvaraRadera
 4. Trevligt inlägg och skönt att åtminstone du är över golvbrunnsnivå. Har just sparat dryga tusenlappen på att med rensnål och hetvatten fördriva en grotesk fettpropp från köksavloppet. Slimy yet satisfying som dom säger i Lejonkungen.

  Med Vänlig Hälsning
  Ingolf

  SvaraRadera
 5. Varför försvann inlägget om hur stå ut till Fire? Hann inte läsa klart. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Men jag tycker att det faller inom ekonomi klockrent. Det gäller att hushålla med modern i husets psyke och det är en rejäl påfrestning att kliva in i en dusch där det skramlar runt gamla tomma flaskor. Eller kliva ur duschen och steppa sin nytvagade fot på något random ouppdammsuget skräp. Det är inte en zen start på dagen.
  Vårt badrum har en halkmatta. Eller anti-halkmatta. Den är alltså som ett grovt sandpapper. Om det fastnar smuts och gojs i den? Om den är helt f-cking omöjlig att få skinande ren? Jess och JESS! Googla trailer trash och vårt badrum kommer upp. Vi måste ta tag i en renovering inom sinom tid, men det tar emot. Även om vi klär styggelsen från topp till tå i städbar plastmatta kommer det kosta en bra peng. Och huset är så litet att värmepanna och tvättmaskiner måste bli kvar därinne. What to do liksom? Kanske sätta en sån snapsgömma innanför dörren. Helt enkelt ta en hutt innan man går in och utför sina Cleopatra-ritualer, för att sudda ut konturerna lite.
  Happy söndag folkens
  Morsan

  SvaraRadera
 7. Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 KVINNENS FRUIT 4 FRÄMNINGSSTAV 5 SKYDDSFÖRVALTNING 6 FÖRETAGSSTAV 7 GODT JOBSMAX 8 LOTTERISK STÄLLNING och DOMSTOL.

  SvaraRadera
 8. Min make Aslund bromsade upp med mitt livs kärlek efter en enorm kamp. Han sa att det var över mellan oss och att han aldrig kommer att ta mig tillbaka igen efter att jag slutade saker med honom flera gånger.
  Jag förstod först att han var mitt livs kärlek efter att jag tappat honom.
  Jag vill ha honom tillbaka men jag vill inte heller skada honom igen. Inte säker på hur jag ens kan få honom tillbaka, verkar som om han fortsätter med sitt liv.
  Jag kom över en coment online, läste ett inlägg av en dam från Sverige som heter Katie Mburgs, hon gav ett vittnesbörd om hur hennes ex återvänder till henne efter två års separation, hon lämnade bakom, hon vittnade om att en spirituell helare som heter Oduduwa lunchade en stava på hennes vägnar.
  Jag skickar också ett meddelande till e-postmeddelandet för att be Dr.Oduduwa att hjälpa mig att få tillbaka min ex kärlekspartner, jag förklarar alla mina äktenskapsproblem till honom och Dr.oduduwa lovade mig att återvända min ex make inom två dagar älskar stavning bön och offra för att göra kärleks charm, jag försökte, jag tillhandahöll alla kärlek spell artiklar och material som krävs av mig, fick jag höra att utföra midnatt bön. Två dagar efter den första bönen blev jag förvånad över att det var exakt som Dr.Odduwa har lovat mig att mitt ex kommer att ringa mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, min man Aslund ringde mig på telefon med okänt nummer, han ber om ursäkt och fixar ett datum till träffa. vi såg varandra ofta gånger under samma vecka, kärleksförtrollning lanserades för mina räkning i Dr.Odduwa-templet allt gjordes för mig, det fungerar till mitt bästa. Jag är glad idag att vi lever lyckligt tillsammans som familj. jag är greatful. tack vare den här stora mannen Oduduwa.
  Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta fungerar för dig också för att återställa tillbaka förlorade kärleksförhållanden med din partner.
  e-postadress commnicate med Dr.Oduduwa via :.
   {Dr.oduduwaspellcaster@gmail. com}

  SvaraRadera
 9. mitt namn är nåd från Seattle WA. Jag har varit skilsmässa i 2 månader efter att ha varit gift i 3 år. min man lämnade mig och gick tillbaka till sin ex fru som faktiskt lämnade honom för sin ex make. hon lämnade sin man och kom sedan för att förstöra mitt äktenskap, jag och våra fyra barn är ledsna och deprimerade och tittar på dörren och fönstret varje dag och väntar och tror att min man skulle komma till sinnet ... men det gjorde han aldrig. Vad? min syster som bor i Kalifornien berättade för mig om en psykisk som heter +1(505)900-0853 eller emil agadagaspiritualhome@gmail.com denna stavcaster gjorde en trollformel för mig som fungerade inom 24 timmar. min man kom tillbaka nästa dag och vägrar att gå tillsammans tills jag förlåt honom. Jag ringde polisen på honom och han började gråta att han vill ha mig tillbaka att han är ledsen för att ha försummat sin familj för en kvinna som lämnade honom för en annan man. det har gått fyra dagar nu och han vill fortfarande ha mig tillbaka eller så skulle han inte äta alls. han sa att han skulle svälta och dö om jag inte tar tillbaka honom. det här spelljudandet är fantastiskt, jag är så glad att min man vill komma tillbaka med alla medel. Jag älskar det här stavhjulet för att hjälpa min familj.

  SvaraRadera