Hudvård

Varning för banalt inlägg med självklart innehåll. Fast å andra sidan, det gäller ju de flesta inläggen här, men visst är det roligt att vara förnumstig i grupp? Jag har ju tidigare tangerat min spännande hudvårdshistoria men eftersom jag börjar få slut på idéer berättar jag den igen fast mer i detalj så hämta popcornskålen för nu kör vi.

Jag har alltid, eller från säg 15 års ålder, haft lite besvär med skinnet. Naturligtvis den vanliga tonårshuden, inget exceptionellt med det, men med hemska atopiska eksem som valde att sätta sig i pannan av alla ställen i en ålder då man ogärna har en femkronorsstor flagande/varande fläck på A-läge (i vilken ålder vill man egentligen ha det?). Det märkliga var, och jag kan ligga sömnlös över detta än idag, hur totalt clueless alla läkare var jag besökte. Hell JAG hade kunnat diagnosticera mig idag med hjälp av Internetz, men det var liksom klia sig i hövve och de mest bizarra frågor, jag minns dem fortfarande ("Svettas du ofta? Äter du kiwi?") när det rörde sig om en åkomma som drabbar ungefär var tionde svensk (visserligen mest i babyålder men ändå). Och eftersom mina föräldrar också är hypokondriker och jag är ensambarn var det inte en läkare som misslyckades med detta intrikata House-case, jag var hos säkert fem olika hudspecialister i Stockholms innerstad (vad nu det har med saken att göra) innan jag hittade mitt livs kärlek Jan Jekler som då hade sin mottagning på Läkarhuset Odenplan. Inom loppet av en minut hade han diagnosticerat mig och med hjälp av den starka kortisonsalva han skickade med mig var jag fri från eksemet inom loppet av tre dagar, efter att ha gått och lidit i flera år. Det var också Jan som, efter en hel högskoleperiod av vuxenakne och ånyo brydda läkare i Uppsala/Västerås där jag sökte hjälp ("Kan du överväga att sluta äta choklad?"), som satte mig på en halvårslång Roaccutan-behandling för att en gång för alla bli av med skiten. Det var en resa I can tell you och inget som rekommenderas om du planerar att skaffa barn samtidigt eftersom det kan ge fosterskador. Första kvartalet var vidrigt - det var som ett blixtanfall av all akne som låg på kö och jag hade periodvis så ont i ansiktet att jag knappt kunde le. Men plötsligt vände det och det kom inga fler finnar. Och sen den dagen, I swear to God, har jag haft typ en finne. Älskar den mannen.

Vidare - för ett tiotal år sedan, konstiga röda utslag runt munnen. Ofta mer vid stress, men inte alltid. Ingen kunde diagnosticera mig, inte ens min "hudvårdsterapeut". Jan hade flyttat sin mottagning och av någon anledning kom jag mig inte för med att googla upp honom. Jag fick då tipset om en annan hudläkare: Beatrice Sommerfeld på Lidingö. Ånyo en Jan-upplevelse. Jag tror att hon tittade på mig i tre sekunder varefter hon sa "perioral dermatit" och några rekommendationer om hudvårdsprodukter.* Det tog sin tid, men efter ett halvår var märkena borta och om jag får säga så själv tycker jag idag att jag har en ganska kickass hy. Eller rättare sagt: Den har aldrig varit bättre på mig i alla fall.Vad har då detta med en sparblogg att göra? Jo, jag kom att tänka på ovan när jag stod på Apoteket för ett tag sedan och såg en kommersiell folder som hette typ "Ta hand om din hud" med någon 20-årig retuscherad kvinna på och ett dyrt märke som avsändare, att en  välmående hud har rätt lite med produkter att göra. Eller rättare sagt, det kan ha med produkter att göra (ni såg ju själv att jag fått hjälp av såväl läkemedel som läkartips om hudvård), men min poäng är att börja i rätt ände. Istället för att konsultera butikssäljare eller anamma menlösa rutiner tagna från Internetz för att därefter köra trial & error genom åtta olika hudvårdsserier som du kanske måste kasta efter test, gå till en bra hudläkare och rök ut skiten en gång för alla. Ett besök kostar sällan mer än en av de krämer du lite randomiserat hackar dig igenom och kan förändra allt.

Det är lite mot mina principer att outa namn på folk, men Jan och Beatrice är enligt min mening bättre än snittet bland hudläkare i Stockholm. Om det är så att du dras med någe skit och har vägarna förbi, passa på att konsultera dem asap för de verkar båda vara i pensionsåldern. Jag kanske inte behöver påpeka att jag inte är sponsrad av dem...men jag gör det ändå: Jag är inte sponsrad av dem.**

Så...mina övriga hudvårdsknep är: Håll det enkelt. Jag vet att flera av er vittnat om att ni fått fantastisk hud efter att ha fasat ut allt och bara använder olivolja. Jag kan inte använda olja på grund av min periorala dermatit, men jag gillar principen. Jag kör på min Nivea Soft och har betydligt bättre hud idag än när jag labbade runt med allsköns dyrmärken. Sen tvättar jag med Nivea Face Wash eller Ciens ansiktstvätt från Lidl, dessa två får bort allt smink på första försöket så jag behöver ingen eye makeup remover/ansiktsvatten eller andra kommersiella påfund. Om jag går osminkad en dag sköljer jag bara ansiktet med vatten för att spara på de naturliga skyddsbarriärerna. Huden är ett fantastiskt organ med en egen rengöringsprocess som funkat utan Clarins i alla tider. Om du inte redan insett det så finns de olika hudvårdsmärkena där företrädesvis av ett skäl nämligen att lyfta stålars från ditt konto till deras resultaträkning.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Och om du fortfarande tror på tomten och anti-rynkkrämer så måste jag dessvärre upplysa dig om att ingen av dem finns. Ofta är det solskyddsfaktorn i en "anti-rynkkräm" som gör att den förtjänar sitt namn så om du vill göra ett frugalt hack köper du bara en prisvärd solkräm istället. Mina bästa antirynk-knep är att ha en mille på ISK:en och undvika GDPR. D.s.

* Effaclar från La Roche Posay, som jag btw inte använder eftersom Nivea Soft av någon anledning funkar lika bra till en bråkdel av priset, men däremot använder jag Toleriane smink från samma märke eftersom det är oljefritt och innehåller så mycket pigment att man behöver ytterst lite - frugal win eftersom en underlagskräm räcker i två år om man punkt-applicerar det. 
** Men om Jan eller Beatrice skulle råka läsa det här så är jag öppen för diskussion.

14 kommentarer:

 1. Jag hade och har också problem med huden, bl.a. acne under tonåren och som ung vuxen. Efter div. antibiotikakurer, salvor fick jag till slut äta Roaccutan. Trots att jag hade kopparspiral lyckades jag bli gravid, så det var ju en jävla resa... Nåja. Huden blir aldrig riktigt sig lik igen efter en Roaccutankur. Under kuren vaknade jag ofta av att jag blödde näsblod för att huden var så torr, och fortfarande blöder jag mycket lättare än innan. Dock ångrar jag inte en sekund att jag åt kuren, jag hade så mycket acne på ryggen att jag skämdes för att ha badkläder, linne you name it. Somrarna var ett helvete, och livet är betydligt lättare idag. Sedan dras jag med Seborroiskt eksem, men det syns åtminstone inte och med rätt schampo (Maria Nilas Heal, dyrt men värt) så hålls det i schack något sånär. För övrigt har jag också gått över till Lidls cremer, tandkräm, tvål... väntar bara lite otåligt på att alla redan påbörjade grejer ska ta slut. :)

  SvaraRadera
 2. "Under kuren vaknade jag ofta av att jag blödde näsblod" Oh yeah, det är en riktig machokur. Den moderna motsvarigheten till att gå på glödande kol eller någe. Har faktiskt inte tänkt på det där med torrheten.

  SvaraRadera
 3. Jag har mycket torr hy som stundtals avger stora hudflagor, likt ett vackert snöfall. Mitt tips är att tvätta ansiktet med utspädd äppelcidervinäger och därefter smörja med mandelolja (eller kokosolja). Min hy har blivit mycket bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frugal house mother advice, jag gillart!

   Radera
  2. Kör också mandelolja eller kokosolja.
   Tvättar bort sminket med det och vatten sedan smörjer jag in efteråt om det behövs.
   Nu har jag kommit in i klimakteriet och då verkar det som om man ska igenom någon slags acnefas igen??!?!
   Aja. Jag hade också eksem i ansiktet (atopiskt) och på övriga kroppen med, i tonåren och ung vuxen, fy fan. Kortison fick bort det, men det ville läkarna inte gärna skriva ut för att använda i ansiktet.
   När jag är stressa får jag rosacea på näsan och vid kinderna. Men Rosazol hjälper.
   /C

   Radera
  3. Klimakterieacne, gaaaaaah. Vet precis vad du menar. Har tom fått i hårbotten och nacke. Ska enligt min gynekolog ge sig "efter något år" när östrogenet blivit stabilt lågt. Tydligen är det svängigt i början. Får du eländet i håret kan jag rekommendera schampo Cutrin. Inte så billigt men hjälper hyfsat.

   Radera
 4. Torr hud,psoriasis,atopisk mm mm.Jag har blivit hjälpt av terapeutisk dos(hög nivå) av vitaminer. Främst B5 och B6,samt Omega 3,magnesium zink. Hudläkarens cortisonsalva gjorde huden skör. /Nytorp

  SvaraRadera
 5. Men finns det inte vissa belägg för att retinol är en ingredins som kan hjälpa att minska rynkor och pigmentfläckar? Har för mig att jag läst/hört (ja, jag vet, inte så bra källhänvisning) att det är den ingrediens som det finns vetenskapligt belägg för. Ngn som tycker detta känns bekant? /Sara

  SvaraRadera
 6. Min hy har varit skit typ hela livet, men i en ålder av 36, rödflammig, finnig och torr (sk blandhy?) la jag om kosten till gluten-, socker- och mejerifritt. Paleo. Resultatet var magiskt. Naglarna blev starka och huden helt felfri (förutom begynnande rynkor eftersom kosten inte påverkar gravitationen, daah)
  Tyvärr är det ganska knicksigt att stå emot ibland. Och jag märker på huden att jag ätit crap. Men håller mig oftast inom ramarna.
  Jag tror det är viktigare att hitta orsak än quickfix.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns oräkneliga studier på hur olika läkemedel påverkar aktuell sjukdom, men det finns i princip inga studier hur kosten påverkar sjukdomar. Hur kan det komma sig kan man undra, är det rent av en händelse? Klart det är, annars skulle man göra undersökningar på bred front som skulle gynna människor och medborgare.......

   Radera
  2. Ja, det är märkligt. Försöker köra 85% antiinflammatorisk kost pga endometrios. Ingen läkare som rekommenderat, men läst mig till på egen hand. Läkarkåren får väldigt lite info om kost under utbildning. Skulle nog säga det påverkar huden med, för den är mycket bättre. Den strålar också mer, så helhetsintrycket är fräscht. Då syns inte många andra skavanker lika mycket, och sen för oss kvinnor ska vi undvika socker för det ger problem med svamp underlivet, etc.

   Radera
 7. Jag hade sån himla flax i höstas så jag blev testpilot (Smartson) föt Cetaphil produkter och fick typ 10-12 fullstora produkter för 200kr. Aldrig testat dem förut men de är verkligen asbra, inte en torr fläck på hela vintern. Helt ok i pris också även med liten plånbok, 70-100 kr st. Leve franska apoteksmärken! (tror iaf det är franskt...)

  SvaraRadera
 8. Också problemhud här. Fortfarande lite acne nu runt 40-50.
  Ätit Tetralysal (funkade inte), Roaccutan 2007 (babyhud och tomma porer efter 1/2 år) och det var bäst. Fast tyvärr började det komma tillbaka efter några år, men inte alls så mycket som innan. Nu kör jag dessvärre dyra Dermalogica, men det håller ändå huden i bäst schack av det jag testat hittills vilket är "allt". När jag kört nåt billigt märke som Nivea har huden blivit sämre. Tar gärna tips på nåt bra märke som inte är lika dyrt som Dermalogica. Helst ekologiskt och inte djurtestat. Vågar inte gå tillbaka till aha-syror o sånt, för det fick jag pigmentfläckar trots jag var noga med att inte vara solen 1/2 år efter och använde alltid solskydd+keps. Även testat nån annan syra-behandling, men det gav röda märken, så rädd för syror.

  SvaraRadera
 9. Ge aldrig upp i livet de sa alla att det inte finns något botemedel mot HIV-VIRUS, vilket är en stor lögn jag har gått igenom många processer. Jag trodde aldrig att det verkligen finns ett botemedel mot hiv / aids förrän jag träffade Dr. James. Läkaren som har hjälpt människor i många år, jag stöter på den här läkaren online när jag letade efter HIV-permanent botemedel online. Jag fick reda på om Dr. James, och till min största förvåning har Dr. James örtmedicinen för HIV-botemedel som Jag har letat efter i flera år. Jag förklarade mina problem för honom via e-postmeddelandet jag hittade på någon som vittnade om Dr.James örtblandning, skriv ett svar och förklara hur processen fungerar så efter att ha beställt medicinen fick jag det inom 4 dagar och Jag tog det enligt det sätt som Dr.James instruerade mig, jag var väldigt glad efter 21 dagar jag tog medicinen det var mycket stor förändring i min hälsa när jag var klar med processen jag gick för ett test, jag fick reda på att jag är negativt det var dagen jag har glädjetårar efter allt jag har gått igenom. du kan också komma i kontakt med min läkare via hans e-post nu Drjamesherbalmix@gmail.com Och han har också örtmedicin för att bota följande sjukdomar; Nefrotiskt syndrom, eksem, urinrörsvarta, kroniska problem. Herpes, cancer, ALS, autism, hepatit, diabetes, HPV-infektioner, nässelfeber, bältros, blåsor, sår, smärtsam eller oregelbunden menstruation. HIV / Aids. Diabetiker. Vaginala infektioner. Vaginal urladdning. Klåda i den privata delen. Bröstinfektion. Utsläpp från bröst. Bröstsmärtor och klåda. Smärta i nedre buken. Inga perioder eller perioder Sluta plötsligt. Kvinnors sexuella problem. Kronisk sjukdom med högt blodtryck. Smärta under sex inne i bäckenet. Smärta vid urinering. Pelvic Inflammatory Disease, (PID). Droppande av spermier från slidan samt för låga spermier. Parkinsons sjukdom. Lupus. Cancer. Tuberkulos. Nollantal på spermier. Astma. Snabb utlösning. Gallsten, för tidig utlösning. Herpes. Ledvärk. Stroke. Svag erektion. Erysipelas, tyfus, urladdning från penis. HPV. Hepatit A och B. STD. Staphylococcus + gonorré + syfilis. Hjärtsjukdom. Pile-hemorrhoid. Reumatism, sköldkörtel, midja och ryggsmärtor. Manlig infertilitet och kvinnlig infertilitet. Etc. Åtgärd nu. kontakta honom & beställ din naturliga örtmedicin: och maila honom
  E-post ... drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera