Jag städar ut julen

I måndags städade jag/vi ut julen. Lite tidigt jag vet, men i mitt skadade psyke är detta en av årets höjdpunkter. Ut granjävel*, upp på vinden allmogepynt och dammiga glitter, till hönsen resterande pepparkakor och lussebull. In med rensåpade golv, vädrande fläktar och nya gröna växter. Jag har till och med gjort det jag tror är belagt med dagsböter nämligen plockat ner adventsstjärnorna ty jag spelar i en annan liga än de som lite slentrianmässigt säger att de tidigt tröttnar på julen. Jag tröttnar på julen efter Karl Bertil Jonsson och får dra in naglarna i underarmen för att inte börja plocka ner julgranskulorna efter sista Gunnar svenssonackordet (ja, man skriver tydligen så, med liten bokstav eftersom "svensson" blir adjektiv till "ackord" som skrivs med liten bokstav, jag går i skooola).

Barn är som knarkare. Varhelst de huserar ser det ut som en knarkarkvart. Nu hade dessutom mellanbarnet - hon som så föredömligt under hela december remunererats för att plocka upp sina kläder och bädda sin säng - besök efter nyår och då släppte hon helt på sin nyuppfunna vana och det såg till och med värre ut än vanligt. Men lugna er, jag kommer inte att släppa ut bilder på misären utan att också förse er med efterbilder:

Exhibit 1: 10-åringsrum före: Fördragen knarkarkvart
Exhibit 2: 10-åringsrum efter: Inte knarkarkvart
Exhibit 3: 12-åringsrum före: KnarkarkvartExhibit 4: 12-åringsrum efter: Inte knarkarkvart

Jag ska inte tråka ut er med detaljerna men jag kan säga som så att jag aldrig plockat upp så mycket pappersklipp som i måndags (går ju inte att dammsuga upp utan att det blir tjutande ljud i dammsugarröret). Vidare hittade vi cirka 14 borttappade prylar, bland annat ett par biblioteksböcker som skulle varit inne för dryga månaden sedan. I vanlig ordning fick vi dra igång en tvättmaskin eftersom mellanbarnet konsekvent väljer att hänga upp smutstvätt på klädstången vilken kan lura den mest observanta mor.

Vidare tog vi ut alla mattor och dammtorkade överallt, dammsög och våttorkade alla golv, major skrubbning julnedsölad spis, ut med vissna julväxter och in med överlevarna i duschen för att spola av dem dammet. Det hela tog nästan fem timmar och vi toppade dagen med en tur till ICA Maxi där barnen fick välja varsin krukväxt till sina rum.

Vad har nu detta med sparsamhet att göra undrar kanske vän av ordning a.k.a. du? Men snälla rara, har du inte lärt dig hur jag brukar väva samman min städexhibitionism med börs? Genom att a) Hålla rent och snyggt hemma b) Blir du inte lika sugen på att shoppa heminredning och "förvaaaaring" c) Du känner inte samma behov av att åka på weekend till Mallis eftersom du trivs så bra hemma och d) Du hittar en massa prylar du inte visste du hade och slipper köpa nytt. Sammantaget ökar du ditt sparutrymme som du därmed kan lägga in i din ISK och sen blir du rik. Frågor på det?

Att trivas hemma är faktiskt jävligt underskattat och ni vet att jag sällan svär på bloggen. Nu är ju jag en hemmamysare men även en 12-årig narkoman i min närhet sa efter avslutad procedur att hon kände sig "så harmonisk" där hon låg och vegeterade på sängen med sin alternativdrog TikTok (?).

Så mitt frugala tipz till dig är att du redan nu skrinlägger dina planer på reashopping och istället planerar för en riktig storstädning i helgen. Ta gärna hjälp av min spellista för städning, se instruktioner här. Du kommer att erfara endorfiner i såväl städmomentet som efteråt, till skillnad från shoppingupplevelsen som först ger euforiskt påslag men därefter obehag och i förlängningen begränsat frihetsutrymme vilket är en nackdel om du önskar leva ett liv i sus och dus.

Har du städat ut din jul?

Med vänlig hälsning/
FruEfficientBadass

* Den slogs in i det sista genom att utsöndra flytande kåda på mina händer vilket gör att jag fortfarande har en stickig beläggning på dem som visserligen var en fördel när jag skulle plocka en miljard pappersbitar från barnens golv, bara att sätta ner handflatan och dra upp den igen.

40 kommentarer:

 1. Städning i helgen som kommer. Har mest huggit ved och lyft vikter i veckan. Första jobbdagen idag startas med skolskjuts och katarsis-besök på tippen.

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. "katarsis-besök på tippen." Å jag behöver ett å! Måste läggas n på nästa möjliga slot.

   Radera
 2. Att plocka ihop stakar och stjärnor tog 7 minuter och eftersom jag inte varit hemma i lägenheten på hela julen så blir det ingen städning. Kan man få en spellista som passar till att byta sängkläder i en dubbelsäng? Där är det just dammsugningsmomentet som är det svåra att få till trots att jag har liknande lurar! Det låter och är så förbajade tråkigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "en spellista som passar till att byta sängkläder i en dubbelsäng" Den är en eon lång. Åtminstone mentalt.

   Radera
 3. Städade bort julen för flera dagar sedan. Så skönt.
  Mysigt med alla julgrejer fram till jul. Efter jul inte lika mysigt.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så, märkligt vilken devalvering julen genomgår på så kort tid, och att man ändå står rustad 11 månader senare och ser fram emot första lussebullen.

   Radera
 4. Vi städade bort julen bara några dagar efter julafton.
  Kan uppskatta julgrejerna innan jul och på julafton men sen tar jag gärna bort det snarast.

  https://allaminakronor.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shit och jag som trodde att jag var ensam om detta. Bör vi starta en FB-grupp: Vi som rensar bort julen på juldagen?

   Radera
 5. Vår julstädning slutade i tannagnisslan och gubbagråt. Spillbrickan till julgransfoten hade visst en spricka. Detta ledde till läckage som i sin tur gjorde kaos med parketten under. Ett litet antiklimax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Argh, dessa julgransfötter! Har varit med om detsamma (men lyckligtvis med fulare golv än ert) och vi (jag?) lyckas dessutom konsekvent övervattna så att även julklapparna blir blöta. Det kan bli dåligt om det är känsligt innehåll.

   Radera
 6. Älskar dina städinlägg & den klockrena pengaspararkopplingen! Hög igenkänning. Vill fly knarkarkvarten och kan bli så påhittig i att ta fram förslag på andra trevliga miljöer som jag förtjänar att besöka. Allt ifrån Mallis till mysiga caféer med kardemummabullar. Men nu har jag ju blivit upplyst och vuxen och skapar mitt eget paradis istället ;) Tack för inspirationen- nu åker julen ut!
  /Frugala foxen

  SvaraRadera
 7. Tjugondag Knut dansas julen ut!

  Jag hade lite julfeeling på trettondagsafton så än är det inte över. Jag är nitisk med framförallt adventsljusstakarna. Tänder dem efter helgmålsringningen lördag före första advent. Tar bort dem på tjugondag Knut.
  Pyntet kommer långsamt att försvinna under veckan. Granen tar vi nog ner till helgen då det finns möjlighet att slänga den på det lokala värmeverket.
  I år tänkte jag spara en adventsstjärna i köksfönstret till kyndelsmässodagen. Det är då julen slutar om man firar den till åminnelse av Kristi födelse.
  Julen börjar på julafton och pågår åtminstone till trettondagen. Tyvärr har vi börjat ta ut julen i förskott så jag förstår att man kan vara trött på den redan i mellandagarna. Låt bli att börja så tidigt. När jag var liten pyntade vi den tjugotredje och granen kläddes av föräldrarna när vi barn gått och lagt oss. Det var magiskt att vakna på julaftons morgon och smyga ner i vardagsrummet där granen stod tänd. Skinksmörgås till frukost, mamma griljerade skinkan kvällen innan så det gick inte att börja äta i förväg där heller, och sedan pepparkakor och lite julmust. Vilka minnen.

  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får rys av din julgransberättelse! Precis som i Bullerbyn! Detta skall införas nästa år. Kanske är det därför alltså man är så less - vi har inte lika bra koll på kyrkoårets kalender som du Malin.

   Radera
  2. Visst är det magi Malin. Klär fortfarande granen dan innan julafton och då är jag äldre och inga barn hemma.Att vänta ger förväntan.

   Radera
  3. Håller med både Malin och anonym 09:27. "Att vänta ger förväntan" kan jag verkligen skriva under på! Älskar i normala fall julen, så nästa år ska jag ha en tydlig lista som ska bockas av i god tid, så julstämningen inte rymmer iväg dagen efter lucia.

   Radera
 8. Tjugondaknut åker julgranen ut om den inte barrar. Har stört mig på att grannar sätter upp julpynt redan i mitten på november. Firar vi jul enligt Ikea och andra kommersiella inrättningar numera. Nej jag håller på traditionerna, vem vet annars vad vi hamnar, jul till midsommar?Tror jag måste ringa P1.
  Annars förstår jag mig på din städfilosofi, möblera om är också ett bra knep mot köpsug. Förstår ditt barn också, minns speciellt efter feber och förkylning, att få en härlig krya på sig dag med en bra bok, bli omstoppad i en manglad och renbäddad säng var härligt.
  Jag knarkar dina hemma hos reportage eftersom att jag också alltid varit en stökfia, mer kanske lik dina barn,men som tur är gillar jag att göra fint

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stör mig på att det redan säljs semlor. Vad hände med fastan? Suck...

   Radera
 9. @Anonym 09:18 Såå rolig kommentar. Och ja, vi firar jul enligt IKEA-kalendern numera. Finns det något mer själadödande än att komma in i en kommersiell lokal, eller för den delen typ ett kommunhus e d och se en plastgran med fejkpaket redan i början av december? Såg f ö ett barn öppna fejkpaketen en gång, utanför Kvantum i Kungens Kurva. Hatten av, en blivande undersökande journalist.

  Ja möblera om är underbart. Jag älskade det redan som liten och det är en av de stora fördelarna med att bo stort, att man kan skapa olika rum i rummen. Men ärligt talat, det är inte kul att ägna fem timmar åt städning, ens för en sådan som mig. Jag längtar redan till minimalistettan med 268 föremål. Jag är helt säker på att jag kommer att nå en ny intellektuell och andlig nivå när allt bröte är ute ur bilden.

  SvaraRadera
 10. Städade bort julen igår, mycket skön känsla. Däremot så är jag kluven när det gäller städning rent generellt. Att det blir fint hemma, absolut älskar det och hjälper humöret enormt. Man blir kreativ, glad och harmonisk. Vem vill inte det?? Själva städandet är en annan femma. Musik kan absolut funka, eller podcasts. De måste dock vara riktigt bra musik eller mycket intressanta podcasts. Det som stör mig är att andra i familjen inte är lika intresserade (påverkade?) av hur det ser ut hemma. Har testat en massa olika system för familje städning med olika scheman, kryssa av lista, magneter med fina motiv mm. Det som fungerade typ en gång var städ-disco med hög musik, lampor och chips om jag minns rätt. Då skulle man städa färdigt ett rum innan sången tog slut. Borde kanske testa det igen.. Vill inte att mina små ska växa upp som små italienare där mamma fixar allt. /Mika

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det som fungerade typ en gång var städ-disco med hög musik, lampor och chips om jag minns rätt." Så ambitiös! Nej, man vill verkligen inte göda upp dem med städning, det får motsatt verkan. Och om man då inte vill bejaka kvarten, hur gör en?

   Radera
 11. Jag har inte riktigt kommit igång med julpyntet i år, det var för mycket annat som tog energi, så det enda jag har att städa bort är en tomte. Däremot skulle stugan behöva sig en rejäl storstädning, men till helgen misstänker jag att jag kommer ligga platt i sängen och återhämta mig efter första jobbveckan...

  Så jag är en duktig flicka och planerar in storstädningen nästa helg istället. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "så det enda jag har att städa bort är en tomte" Lean Christmas, I like!

   Radera
  2. Jag hade en adventsljusstake att städa bort. När jag plockat ner den så stod lådan med annat julpynt i sovrummet, så troligen hade jag haft ambition att pynta mer men lyckats förtränga den ambitionen. Fort gick det iaf så nu väntar jag på ljusare tider!

   Radera
 12. Låneböcker; mitt bibliotek har en funktion på hemsidan där man kan logga in och kolla vad man lånat. Hinner jag inte åka dit i tid kan man enkelt förlänga lånetiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jo jag vet...men det var mer själva känslan av att ställa allt i ordning. Har precis lämnat in dem och det ger mig en känsla av själslig frid.

   Radera
 13. Ursäkta MIG (sagt med upprörd stämma), men inget barn- eller tonårsrum är stökigt om golvet syns under klädhögarna!
  Jag ser flera RADER av golvplankor (tiljor?) brevid varandra på alla dina bilder. Och det där skrivbordet, ser inte ut att vara någon större risk för ett torn av böcker, målarfärgslådor, nagellack, smink, batterier, sladdar, lurar, viktiga pyssel mm, mm, mm att välta (ner på furugolvet och göra fläckar som aldrig går bort)!

  Hälsningar luttrad tonårsförälder aka Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ok, point taken: Lika bra att vänja sig kanske?

   Radera
  2. Eller hur ;-)
   Jag anser det inte värt att slösa min energi på att tjata på dem. Men de gånger nån av dem säger "var är min favorittröja jag har inte sett den på jääääättelänge" (alla tröjor är visst favorit) så brukar jag hinta om att plocka upp lite högar. Efter lite skrik och gap om att "någon" gömt den nånstans så brukar den hittas :-D

   Spargrisen

   Radera
 14. "Gunnar svenssonackord"? Gunnar Svensson-ackord bör det väl heta, eller?

  SvaraRadera
 15. Kenske det kenske, jag är inte färdigutbildad.

  SvaraRadera
 16. Bådar gott inför kommande år, jag menar den mest klickade annonsen på hemnet 2019 var ju på en ostylad och i renoveringsbehov lägenhet - som i folkmun benämndes knarkarkvart. Fler än 485 000 klick. Ungefär dubbelt så många som den näst mest klickade. Så du får låta dottern din se till att bildkompositionen blir den rätta inför nästkommande utannonsering. Du verkar ha en winner här, det är helt uppenbart. (Var det hon som gjorde den mycket stiliga flyern inför sommarträffen på djurgården?)

  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Jo2xWX/ostylad-vindsvaning-pa-soder-arets-mest-klickade

  Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt kul. Lyckades inte hitta hela annonsen, antar att den är bortplockad sen länge. Ja, det är flyer-barnet som stökar mest. Antar att det finns en koppling. Själv har jag ju ordning på prylarna med ritar som en chimpans.

   Radera
 17. Jag protesterar mot att julen börjar i oktober genom att köra julpynt till minst februari, ev mars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dans runt midsommarstång vid jul och adventsstakar på långbordet vid midsommar, det är normkritik det. Släng dig i väggen Måna S, här snackar vi kultur, modern sådan....

   Radera
  2. Dans runt midsommarstång och hela midsommartramset skippar jag helt och hållet oavsett årstid. Det är väl bara något man säljer inom turismindustrin i Dalarna till turister av alla slag.

   Radera
 18. Med risk för att låta som Filifjonkan är städning bra terapi också. Organiserade om sambons garderob när morfar dog.
  Nu ska jag städa lite inspirerad av dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst! Mitt hem har aldrig varit så rent som efter terrorattacken på Drottninggatan. Klart Valiumkompatibelt.

   Radera
 19. OT FruEB använder du Lidls förträffliga brödmix som du nämnde tidigare eller har du gått fullblods-brödvego och dumpat allt det där som har med växtlighet att göra, jag menar växter har också känslor. Hänger inte så mycket på den däringa bildsocialamediasiten som du brukar (?) så där kanske man ser sånt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör som Lisa Simpsons pojkvän i avsnittet om att äta vegetariskt. Jag är vegan av tredje graden, d.v.s. jag äter ingenting som kastar en skugga. Nej, det har inte blivit mycket bakat sen vi flyttade hit. Det är bara i storstadsmiljö jag känner urge för det rustika.

   Radera