R.I.P fonder med coola namn

Före jul satt jag och ögnade igenom en fem veckor gammal Di och särskilt en artikel fångade mitt intresse, företrädesvis för de fina bildbyrå-bilderna i fyrfärg. Artikeln handlade om hur svenska fonder försvinner och/eller bakas ihop med andra fonder på grund av taskig förvaltning och/eller högre ställda krav från staten avseende PPM-fonder. Dryga 70-talet fonder har gått samma ledsamma öde till mötes under 2019 och än mer tragiskt: Spararna, som då likt en hord får lotsas in i en annan av förvaltarens fonder, reagerar inte utan tuggar snällt i sig läget. "Vaff..? Så nu äger jag alltså inte Skandia global företagsobligationsfond utan Skandia kapitalmarknadsfond? Det var det värsta...hum hum hum, tänk om man skulle ta sig en kopp kaffe...."  (minns "status quo bias" från Danske-Bank-Ludvig: Vi gillar inte att själv ändra något utan flyter med även när någon annan orkestrerar komponenter i våra liv). Låt oss ha en liten minnesstund över ett urval av de fonder som lämnat oss, anno domine 2019:

- Handelsbanken Xact Råvaror
- Handelsbanken Hållbarhet Hedge Criteria
- Excaliburts hedgefond Trude som gick back med 10% sedan starten 2015 vilket verkligen är hedge-edge givet att en simpel gratisfond som Avanza Zero under samma period ökade med närmare 53%. Men då är Excalibur ett över snittet coolt namn, liksom Trude (ordningsfråga, uttalar man det [tru:de] på svenskt vis eller lite coolare [tRoud] med lite amerikansk östkustdialekt?) (eller förresten, strunt samma, den finns visst inte längre)
- Coeli Aktiefond Sverige, lades ner på grund av att den "utvecklats svagt i relation till konkurrenter och index". Freaks, låter som att Coeli skulle vara betjänta av en aktiestrateg! Men vänta...det var tydligen dåvarande förvaltaren numera aktiestrategen som gjorde uttalandet, ber om ursäkt.
- Coeli Altrua - typ samma skäl som ovan.
med många flera.

Förutom att gå i graven har vissa bolag slagit ihop en bristfällig fond med en annan av sina fonder, allt för att även fortsatt kunna snuva kunden på oproportionerligt höga avgifter ge hög nivå av service till kunden. Så gjorde exempelvis Carnegie med sin afrikafond under 2019 - man smackade in den i en vanlig globalfond. Inte "en" globalfond, naturligtvis deras egen globalfond. Att erbjuda kunden pengarna åter för att sedan låta hen handla ny fond på den öppna marknaden verkar inte vara ett så vanligt förekommande alternativ. "Jag menar - Afrika ligger ju på jordgloben a.k.a. the globe så 'it makes sense' ur ett kundvärdeperspektiv va"*. OBS! Detta är min fantasi som spinner iväg. I verkligheten pratades det nog med en större dos av corporate bullshitiska.

Om man betänker att fondbolagen inte ens räds jobba kreativt med jämförelserna gentemot proffsen (jag har varit på en lunchföreläsning för mycket), kan du ju utan att vara ett geni begripa hur man joxar ihop sin marknadsföring mot publikum. Man visar väl för övrigt inte ens på jämförelsetal, utan jobbar mer med snygga grånade pumor och bilder på par som går hand i hand på strand (eller vänta nu, givet flygskammen jobbar man med annat - baka linsbröd med de ekologiskt klädda barnbarnen kanske). Jag tappar fokus men min poäng är denna:
En nyligen sjösatt fond rullas ut med buller och bång. Men en döende fond slussas under tystnad ut bakvägen. 
Har du haft någon fond (kanske inom ramen för PPM?) som försvunnit mystiskt likt en regimkritisk journalist i Ryssland under året som gått? Om ja - har du per automatik blivit omlagd i annan fond (från samma bolag) eller fått pengarna tillbaka?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Och om ni undrar gick Carnegies globalfond (avgift 1,58%) sämre än Avanza Global (avgift 0,11%) under 2019 (+16% jmfrt med +26% i skrivande stund kring lucia). Märkligt hur man ens lyckas, innehåller de inte typ samma sak?

9 kommentarer:

 1. Bra poäng att det är så lätt att bara flyta med. Vi måste markera mer. Mitt favoritexempel är Simplicity som hade en fond för aktier i Afrika och Indien, som plötsligt blev en fond för aktier i Norden. Det är svårt komma på något annat område där man skulle komma undan med det.

  SvaraRadera
 2. Sickna ena. En blir så trött.

  SvaraRadera
 3. Fondernas prestanda följer rimligen normalfördelning med lika många underpresterande som överpresterande, oaktat avgift. Men det är bara de som av slumpen går + som sedan marknadsförs hårt, de andra försvinner ut bakvägen som du skriver. Ibland gör slumpen att någon fond går jättebra några år för att sedan gå jättedåligt, Se Gladiator med sin tidigare geniförklarade förvaltare som exempel. Eller D&G Smallcap som var superhaussad för ett par år sedan.

  SvaraRadera
 4. Jag fick faktiskt meddelande från PPM igår om att min enda fond utöver AP7 i portföljen utgår och innehavet kommer övergå till AP7 istället. Anledningen uppgavs vara att ny lagstiftning nov 2018 krävde att alla fonder på fondtorget skulle sägas upp för omförhandling(?) Antar att fonden dumpades i samband med detta. Fonden var Pictet Robotics, en teknikfond som ska investera i företag som drar nytta av robotiseringen. Har överpresterat AP7 de år jag haft den i portföljen. Men känns ändå helt OK att ha alla pengar i AP7 :-) /QQ

  SvaraRadera
 5. Min Baltikumfond blev förra året en Östeuropafond (och jag har nu sålt den för jag behöver inte en till fond som köper ryska oljebolag).

  Sedan blev Nordea IT-fond Nordea Global Technology och sedan Nordea Global Dividend, mest för att bli av med gamla fonder som såg dåliga ut i fondlistor.

  Överlag så tror jag inte en enda Nordeafond från 15 år sedan finns kvar. I alla fall inte en enda av alla de jag hade.

  SvaraRadera
 6. "Vi gillar inte att själv ändra något utan flyter med även när någon annan orkestrerar komponenter i våra liv)."

  Angående ovan.

  Ponera att du arbetar på ett arbete för att du trivs med att utföra och arbeta med arbetsuppgift x.

  Företaget har spikat budget och strategi för 2020 och kommer inrikta sig mer på arbetsuppgift y.

  Din chef kommer till dig och säger att du ska arbeta med y och inte med x.

  Är y inte rätt riktning för dig så byter du antingen tjänar internt eller går vidare externt till en ny roll.

  Ändå tycker folk det är konstigt att man själv vill styra riktningen på sitt yrkesliv?

  Hälsning,
  A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hände mig på mitt förra jobb. Jag anställdes för att arbeta som organisationspsykolog, vilket är mitt område, då de saknade kompetens inom det området och ville stärka. Var på intervju i januari, började i februari. I juni slutade den andra psykologen då hon inte tyckte att företaget funkade bra och var på väg in i väggen efter bara några månader där. På ett vanligt veckomöte säger då min chef, fast inte till mig utan till en annan kollega att då den psykologen skulle sluta skulle jag inte ta några organisationsuppdrag längre utan enbart ha stödsamtal. Nej sa jag då, på mötet och det blev kalabalik nJag sa att det var inte för det jag anställdes som, fyra månader tidigare, och hade tjänsten sett ut så hade jag inte ens sökt den då det var helt ointressant för min del att jobba så. Chefen blev helt ställd och sa att jag hade bara provanställning och om det inte passade så skulle jag bli uppsagd. Bra sa jag, för jag vill inte jobba här under de här premisserna. Sen gick jag och slutade där. Men kan inte ändra innehållet i en tjänst så grovt på bara några månader, och dessutom utan att ens prata med mig om det

   Radera
 7. OT. "Frihetsgudinnan spara" verkar omedveten om vårt fina FI-community men jag kan inte kommentera på hennes blogg. Någon som känner sig manad?

  SvaraRadera
 8. Jag läste en kommentar online från en Los Angeles-baserad journalist avslöjar hur hon hittar en verklig kärlekspartner (mannen) 2 månader efter att hennes ex-pojkvän bröt upp med henne, med hjälp av en Love spellcaster.
  Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Oduduwa eftersom jag har dessa Kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde på vittnesmål är det verkliga livet bevisar. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  Så tur för mig att jag stötte på oduduwa e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Oduduwa den storslagna kärleks-stavningen, startade en trollformel för mina räkning för att återfå min ex-man med sin trollformel och magi.
  Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi blev uppdelade för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek.
  Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att känna sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone så är det som det känns).
  Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta också fungerar för dig, 100% säker.
  kontakta Dr.Oduduwa för brådskande hjälp för att fixa ditt trasiga äktenskap via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  * Magi för framgång och marknadsföring
  * lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDDSHOOK
  * förbannelse upplösning
  * andlig rening
  * fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMEN
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VIN-SPEL STAV
  Att läsa artiklar på internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera