En himmelsk upplevelse

Herr IGMR skrev för ett tag sedan ett bra inlägg om konsumtion där han också länkade till en av sina filosofiska favoritsajter på vilken fanns ett citat av den gamle romerske kejsaren Marcus Aurelius. MA var rik som ett troll men tillbringade långa perioder på krigsfältet och kunde då inte omge sig med svulstiga druvklasar eller glimrande bägare. Så han tvingades demontera begreppet prylar och konsumtion. Det lät ungefär så här:
"When we have meat before us and other food, we must say to ourselves: “This is the dead body of a fish, and this is the dead body of a bird or of a pig, and again, this Falernian [wine] is only a little grape juice, and this purple robe some sheep’s wool died with the blood of a shellfish” … so that we see what kinds of things they are. This is how we should act throughout life: where there are things that seem worthy of great estimation, we ought to lay them bare and look at their worthlessness and strip them of all the words by which they are exalted. For the outward show [of things] is a wonderful perverter of reason, and when we are certain the things we are dealing with are worth the trouble, that is when it cheats us most." (Marcus Aurelius, Meditations, 6.13)
IGMR skriver så här i sitt inlägg: "Ta till exempel en veckolång resa till Kanarieöarna. Väl där är det bra och trevligt. Hotellet är bra, man känner sig avslappnad och det finns god mat och öl. Hade vi istället analyserat vad det var i denna upplevelse som är kärnan till att vi har det bra. Då kanske man skulle kommit fram till att det är ledigheten i sig, kravlösheten, tiden med familjen eller vännen. Kanske är semesterkänslan egentligen platsoberoende om vi funderade ett varv till?"

När jag läser detta kommer jag att tänka på en upplevelse jag hade i höstas. Jag hade haft morgonföreläsning och eftersom jag tillbringat hela hösten med att frysa i ett alldeles för gammalt hus tänkte jag ta en tur till Himlabadets relax som ligger två minuters cykelväg från skolan i Sundsvall. För 140 kronor (må-fre före 16:00, därefter 220 tror jag) fick jag entré, nyckelarmband, badrock och två handdukar så det enda jag behövde ta med mig var baddräkt. Den upplevelse som väntade mig inne på relaxen var helt otippad. Jag såg framför mig en trött kommunal bubbelpool och i bästa fall två sorters bastu. Ack nej. Få se nu om jag gör det här rättvisa: En utomhuspool, en bubbelpool, en kallpool, en ångbastu, en vedeldad bastu, en extra varm torrbastu och en normaltempererad stor torrbastu som jag strax återkommer till. Ett inslag som var helt magiskt var duscharna i den delade relaxavdelningen. En dusch bestod av en stor trätunna full med kallt vatten i taket i vilken en tamp satt fast och ni kan gissa resten. En dusch gav omväxlande varmt och kallt vatten. En dusch hade fyra lägen som gick från "tropiskt regn" (blomduschlätt sval dusch varvat med tunga, stora, varma droppar), "atlantregn" (mer som snålblåst sidledes, mycket härligt efter aufguss se längre ner) och några fler jag inte minns. Därtill restaurang med fullständiga rättigheter och jag fick nypa mig i armen både en och två gånger så fräscht och fint var det, dessutom med fin utsikt från högsta våningen i det stora äventyrsbadet. 

Men alltså aufguss...jag som trott att jag varit med om det mesta i SPA-väg har helt missat detta koncept. Jag kan verkligen inte klä denna upplevelse i ord, den måste upplevas. Men föga hade jag denna fredagsmorgon anat att jag kring lunch skulle sitta och smörja min kropp med honung tillsammans med främmande 60+-män, allt medan en svetting ynglig skulle rotera ett badlakan över våra huvuden. Låt mig säga som så att jag inte har längtat så mycket efter kyla som 14 minuter in i ritualen. 

När jag sedan satt och eftersvettades i min honungskladdiga badrock utanför bastun fick jag eftermiddagssolen rakt i ögonen. Runt mig satt glättiga pensionärer och hinkade i sig öl som om vore de på dussincharter och faktum är att det kändes väldigt mycket som just så. Alltså, den härliga aspekten av dussincharter, efter det att man plockat bort flygskam, resa och transfers med tre barn, trubbel med bagaget, besvikelse över hotellrum och illamående vid buffén. Den där lilla stunden då barnen håller sig sysselsatta med Lollo och Bernie och jag lyckas få till en liten stund i solen, kisande, med en turban på huvudet efter all inclusive-massagen. Den där känslan av total lyx och här och nu. Och när jag satt där och lyssnade på sorlet omkring mig, upplevde fredagsstämningen i luften, kände mig varm ända in i benmärgen...då var det som att jag var i ett annat land, i ett annat tillstånd. Och precis som IGMR skrev: "Kanske är semesterkänslan egentligen platsoberoende om vi funderade ett varv till". 

Min tur till Himlabadet var ett löfte om instant vacation närhelst jag vill. Jag hade utan att blinka kunnat implementera en tur dit varje vecka utan att skapa logistiska problem hemmavid (jag hade inte ens behövt nämna det för resten av familjen)*. Nu kommer jag inte att göra det, eftersom jag tror att jag förtar känslan då, men ni fattar. Det kan vara en frugal vinst att försöka bena ut vad det är man egentligen vill åt. För minns att en bit kött bara är en fisks döda kropp. Den där röda manteln du suktar efter på mellandagsrean är bara lite av musselblod färgad lammull. 

Mvh/
FruEfficientBadass

* Det som toppade upplevelsen var att när de som var mig jämnåriga kastade sig över mobilerna för att dra igång jobbmailen i omklädningsrummet efteråt, kunde jag bara fortsätta tänka mina egna tankar.

32 kommentarer:

 1. Tack Fru EB för omnämnandet. Ett inlägg som jag fick klura mycket på för att få till. Som du säger (och jag säger) - om vi faktiskt lyssnar på oss själva och funderar på vad som ger vad kan vi få ut så mycket mer för mindre.

  SvaraRadera
 2. Tänkvärt och säkert få som känner till allt bra som faktiskt finns i sin egen stad. Att man bör gräva där man står gäller säkert även på ett personligt plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker på det vis diskuterade för ett bra tag sedan- deep year. Att krama musten ur "där-jag-står". Herrregud, vi har ett sådant totalt överflöd av allt och då inte bara prylar - stimuli av alla slag, så att det räcker för hundratals år. Bara Spotify! Netflix! Bibblan! Förra sekelskiftesmänniskan hade inte trott sina ögon.

   Radera
 3. Verkligen positivt och tänkvärt både huvudinlägget och kommentarerna.

  SvaraRadera
 4. Japp, håller med helt och fullt det du skriver!
  Har lånebok hemma just nu: Meditations av Marcus Aurelius
  Just nu känner jag mig än mer taggad på att läsa den.
  /kryddpåfyllaren

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset om Himlabadet. Här i våran stad har vi dessvärre bara en trött gammal simhall utan vare sig bubbel eller varmbassäng. EN 25-meters och en liten barnpool samt en torrbastu i vardera omklädningsrum, så frun och jag kan alltså inte basta tillsammans. Lyx för de städer som har dylika etablissemang som Himlabadet.

  SvaraRadera
 6. Precis så, känslan av frihet och avslappning mer än resan i sig självt.

  Off topic: jag översåg (is that even a word, dvs synens motsvarighet till att överhöra) en kvinna bläddra i FruEB-bloggen i mobilen imorse i kollektivtrafiken. Blev varmt i hjärtat och önskade intensivt att det fanns nåt secret handshake FruEB-style för att liksom få henne att veta ATT JAG OCKSÅ LÄSER VISST ÄR DET FANTASTISKT?! Men jag gjorde såklart inget men OM det hade funnits en FruEB-vink/shake/wink hade den givits!

  / P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många läsare har du nu på ett ungefär, EB?

   Radera
  2. 2' cirka. Märkligt nog ökade antalet sidvisningar per inlägg när jag drog ner på bloggandet. Kanske är det folk som i brist på annan stimuli går in flera gånger?

   Förslag på hemligt handslag: Låtsas poppa en lönecava, ni vet den där gesten man gör med tummarna mot korken.

   Radera
  3. Jag är inne på din sida flera ggr per dag eftersom jag vill komma åt din länklista och se vilka andra bloggar som uppdaterat sina inlägg. ;)

   Radera
  4. Eller så använder de din blogg som ingång till andra bloggar. Din och Sparos blogglista är väldigt bra för det.

   Radera
  5. Att sidvisningarna ökar beror säkert också på att du har ett kommentarsfält som är i klass med dina inlägg dvs man vill gå in och kolla dag 2 efter inlägget om det har kommit några kloka/kul kommentarer.

   Om man längtar efter fru EB alldeles för mycket så kan man ju läsa gamla inlägg, de kan bli som nya ibland!

   Radera
 7. Det är ganska sjukt vilka umbäranden vi utsätter oss för ibland med syfte att uppnå den härliga semesterkänslan. Du ramade in det väl när du beskrev charterresan. För att uppnå den där härliga dussincharterkänslan (obs inte bara ett skällsord) så är det 12 h flight, transfer, vaccineringar, familjelogistik mm och väl på plats ska massa annat klaffa. Visst, det är stundtals fantastiskt att resa med barn, men det är också väldigt utmanande. För egen del så är det främst känslan av kravlöshet som jag uppskattar på semestern. Av någon anledning så har jag svårt att slappna av hemma för jag ser bara allt som behöver göras. Så egentligen njuter jag (nästan) lika mycket av att bo på en camping i skärgården som en all-inclusive i Thailand. /QQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, du är billig i drift - bara att skaffa ett tält p Tradera och dra ut i skogen.

   Radera
 8. Detta är min absoluta svaghet (styrka?) Spa. Vi väljer att åka 1 eller 2 gånger om året på spahelg med 2 övernattningar. Ja, det är inte så billigt, men själen den mår finfint. 2 dygn tillbringade i morgonrock i en spakokong utan mobil, fin restaurangmat och behandling om man önskar. Oftast en väldigt lugn och tyst miljö.Bara en sån sak kan jag betala pengar för, om jag skall semestra. Så vi har hittat det vi tycker är prisvärt. Det blir ingen långresa till sambons 50-års dag, det blir möjligtvis en sparesa…/Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det går inte att komma ifrån att spa är gött. Det som var skönheten med ovan manöver var att det var så lätt att infiltrera i en vardag.

   Radera
 9. Åh vad jag blev glad av att läsa det här inlägget. Och väldigt sugen på att bada varmt.
  En liknande grej hände oss när vi åkte till grannstaden och besökte det kommunala badhuset. Det visade sig vara i klass med värsta äventyrsbadet med flera rutschkanor, varma bassänger, utomhuspool, barnland, etc. Nu behöver vi inte åka färja till badhuset i Danmark längre för att få utomlandsvibbar. Och det kostade under 300 kr för hela familjen. BAM! Enda som saknades var ölen, men den kanske man får ta med sig själv nästa gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart tar du med egen öl. Eller som jag brukade göra på yasuragin: Applicerade isvattentricket i PET-flaska (fast med vin - fyll till häflten, lägg i frysen, i med resten av det vita dagen efter) och ha med dig. Viktigt dock att inte ha en PET med naturell smak. Helst ska det vara "Loka mango" eller kanske "MER lime" e d som har vitvinsliknande färg. Annars kan ju någon sjuk badvakt få för sig att du har vin i flaskan.

   Radera
 10. Ljuvligt inlägg. Vår familj har lagt hyfsade mängder dollares på spahotell under åren. Nu är vi, åtminstone tillfälligt, lite downshiftade så det finns inte budget för dylika utsvävningar. Idag har jag haft en av mina ”fridagar”’, för det mesta har jag två per vecka, förutom helgen då. *emoji som dansar och ruskar marraccas*
  Dagen har spenderats med bössa på axeln i snödränkt skog, pulsandes i tre timmar. Sjukt träningspass, enorma mängder frisk luft och vingslagstyst miljö. Snacka om att carpa skiten ur den här onsdagen. Och collagenet, COLLAGENET! Gissa hur det mår efter en dylik dag. Silky smooth.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jisses, vad avundsjuk jag blir. Det där skulle jag kunnat ge mycket för. Längtar nåt så ofantligt efter snö, kristallklar luft och tystnaden. Har ni tänkt på vad tyst det är i ett snödränkt landskap? Faktiskt så satt jag bänkad på hemnet i helgen och kollade in boende ute på vischan, typ Boden med omnejd. /Horsewood9

   Radera
  2. Älskar också tystnaden i ett vinterlandskap. Första dagen dånar det i öronen ändå. Andra dagen börjar jag göra tystnaden. Tredje och fjärde dagen är det tyst. Så underbart, avslappnande tyst.
   /C

   Radera
  3. Boden är en förträfflig småstad, 28000 inv, bra med jobb (om man nu behöver ett) närhet till allt och billigt boende. De som vill leva lite enklare och närmare allt kommer inte bli missnöjd! / 10 år kvar, fast snart betydligt färre år.

   Radera
 11. Usch och fy med SPA har alltid varit min reaktion. Efter alla dessa positiva inlägg ska jag nu utmana min fördom och åka/gå/cykla på/till ett. Bor i Sth. Någon som har ett bra förslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner lite samma som du angående SPA men blev också pepp på att åka på något. (Vilken säljare hon är va, Fru EB;-))

   Tar också gärna emot tips!

   Radera
 12. Är en regelbunden läsare, kanske inte för att jag är intresserad av de husliga/ pyssliga delarna av inläggen (inte alls, faktiskt). Utan för att du har en grundfilosofi och språklig finess som jag uppskattar. Vill bara feedbacka det!
  Tack för att du delar dina åsikter/ kunskap!
  /Krister

  SvaraRadera
 13. OT: en tweet igår som hit home för mig. https://twitter.com/singareddynm/status/1222292269069488133

  SvaraRadera
 14. Min fru lämnade mig och åkte på semester med sin ex-älskare och de senaste fyra månaderna har jag inte hört eller sett henne. Jag visste aldrig att jag skulle uppleva ett sådant hjärtslag från min fru efter 12 års äktenskap med 3 barn. Min chef på jobbet märkte att jag inte kunde koncentrera mig längre på min arbetsstation som jag brukade tidigare. Han erbjöd mig en pratstund för att diskutera med honom och jag berättade för honom vad jag gick igenom. Efter att jag har förklarat för min chef, svarade han till Lord Zakuza, som är en stavsamling. Jag blev ansluten till Lord Zakuza på hans WhatsApp-linje på +17405739483 efter att jag talade med min chef och han sa till mig att min situation kommer att lösas inom 24 timmar med hans kraftfulla trollformulär. Jag följde alla hans instruktioner och jag trodde och hade tro på honom. Han förberedde en kärleksförtrollning för mig som fick min fru tillbaka inom 24 timmar och nu har vi båda levt bra mer än vi brukade. Jag vet inte om någon här ute behöver hjälp men här är Lord Zakuza WhatsApp-linje +17405739483 om du behöver hjälp i ditt kärleksliv.

  SvaraRadera
 15. Aufguss med kaffesump är skönt också man blir len som en barnrumpa hel och hållen!

  SvaraRadera