Part Time FI

Innan jul hade vi ju en animerad diskussion om detta med tid vs. pengar och in kom många bra åsikter. Jag fastnade särskilt för något Dacke skrev:

"En tanke som är lite spännande där om man tycker att målet med en portfölj som täcker 100% känns ouppnåeligt men att man sparat ihop tillräckligt för att täcka 20% av dina kostnader. Säg att du har en sparkvot på 50% Så kan du gå ner till att jobba 40% på nuvarande jobb eller ta ett mindre betalt jobb med mer frihet och mindre stress men ändå inte jobba så mycket. Hemligheten med FI är inte ränta på ränta utan att inse att man inte behöver så mycket pengar som man tror."

Det många glömmer (jag själv inkluderad) när man lassar in deg i maskinen är att man faktiskt redan nått halvvägs bara i det att man behöver så lite pengar för att gå runt. Det är som MMM säger i sitt [troligtvis mest delade] inlägg: "The shockingly simple math behind early retirement":

If you are spending 100% (or more) of your income, you will never be prepared to retire, unless someone else is doing the saving for you (wealthy parents, social security, pension fund, etc.). So your work career will be Infinite.
If you are spending 0% of your income (you live for free somehow), and can maintain this after retirement, you can retire right now. So your working career can be Zero
Ju närmare du kommer noll, desto friare är du. Självklart. Men det Dacke sedan säger ovan är ju det riktigt spännande: Har man sparat ihop tillräckligt för att täcka, säg 20% av sina kostnader, och därtill har en sparkvot på 50%, kan man ju gå ner till 40%, a.k.a. två (2) dagars arbete per vecka. Det vill säga: Man korskör sina minskade levnadsomkostnadsbehov med sin pengamaskins avkastning och landar då på ett magiskt lågt intjäningsbehov. För att jobba 40% (i den mån det står folk fritt att göra det - kanske måste man byta jobb till en sektor med lägre lön eftersom tjänstemannanormen är heltid?) tror jag inte att FIRE-folk i gemen har något emot. Det är ju inte paraplydrink framför Netflix vi i första hand suktar efter, utan att ha valmöjligheten att ägna oss åt saker i livet som känns mer meningsfulla än att lösa specifika problem av själadödande karaktär åt tredje part fem dagar i veckan för att sedan dråsa ner som urvattnade trasor framför tv:n på fredag kväll.

Jag kanske är lite dum i huvudet (jag gick faktiskt humanistisk och hade svag trea i matte) men jag har faktiskt inte riktigt tänkt på det på det här sättet. Eller har jag det? Jag vill minnas att jag på CampFI Süd visade en tabell på hur jag ser min försörjning framöver och det tangerar Dackes kommentar något. 


Detta är ju ungefärliga siffror och vissa saker har minskat av ovan, andra har tillkommit. Just nu får jag till exempel studiebidrag, vilket inte kommer att vara för evigt. Inte heller kommer uthyrningen att bestå mer än något år till hélas. Men vem vet, om ett par år kanske jag har lyckats få ordentlig fart på bloggen (klicka på annonserna för h-e!)  alternativt börjat odla en frilandskarriär av något slag. Och vips har barnen flyttat hemifrån och då verkar de flesta eniga om att ens levnadskostnader sjunker som ett maffialik i Nybroviken sent 60-tal. I detta liv av giggande och hustlande finns där ett behagligt skyddsnät i form av min fina lilla pengamaskin som ihärdigt tuggar på i upp- och nedgång (men på lång sikt upp) vilken eliminerar obehagliga känslor i vardagen av typen panik eller stress över sakernas tillstånd. Skulle jag av någon anledning förlora förmågan att dra in ovan små inkomstströmmar och därför behöva kannabalisera rakt av av mitt stash, har jag ändå runt tio [10] år på mig att hitta en lösning. Detta om börsen stagnerat Japan style. Om den fortsätter att tuffa på i genomsnittliga takt (inflationsjusterade 6%, snitt sedan DJ start ink. finanskrascher and such) talar vi snarare 12-13 år. Man hinner vända på många stenar under 12-13 år. Och om jag inte missminner mig är det typ dags att börja plocka ut tjänstepension för min del då så screw that.

Min soft-FI-tillvaro, med minimal kannibalisering av stashet, är möjlig för att jag under flera års tid skalat löken och nu behöver ungefär hälften för att gå runt jämfört med i april 2015 i kombination med små inkomstströmmar, precis som Dacke skriver i kommentaren ovan. Att leva ett liv i soft FI är att leva ett liv med vissa försörjningsincitament, men utan ekonomisk blykula runt vristen. Medaljens baksida är så mörk att jag knappt vågar vända och kolla, men jag tror att den ser ut ungefär som Black Friday på MOS. Laborerar du med tankar på soft FI eller tänker du köra hela vägen in i kaklet med hängslen, livrem och silvertejp på det?

Mvh/
FruEfficientBadass

36 kommentarer:

 1. Jeg tenker vel i prinsippet som deg. Men, er det noe jeg har lært så er det at det koster mer å leve om familiemedlemmer blir syke eller har sämre funksjon. Mao får man beregne en større levnadskostnad en den man har beregnet empirisk. Gigging har også vist seg å bli krevende. Jeg kjenner et antall übergeniale kvinner som satser på gigging og det går sånn passe, etterhvert. Da er det enklere å ta det litt lungt på Gulag. Mitt FIRE-grep var å gå fra sw-selger og kundestøtte til superekspert på et utrolig smalt fagområde. Jeg kan gå kledd i trasor og bestemmer ofte hva jeg selv vil jobbe med, kurs får man også. Mao ikke perfekt men arbeidslokalene er oppvarmet om vinteren og det finnes kaffe.
  /Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men arbeidslokalene er oppvarmet om vinteren og det finnes kaffe." Dessa pragmatiska norrbaggar!

   Radera
  2. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

   Radera
 2. Målet för mig har aldrig varit att täcka alla mina utgifter med passiva inkomster då jag upptäckte FI alldeles för sent i livet. Det jag siktar på är att fram till ålderspensionen bli mer och mer Part Time FI. Nu jobbar jag ca 70% men skulle lätt som en plätt klara mig på 50% och ändå kunna spara en liten slant. Den här sommaren hoppas jag kunna gå ner lite i arbetstid, istället för att som vanligt jobba extra mycket :)

  SvaraRadera
 3. Mycket bra inlägg! Jag och FlowFI hade en liknande diskussion SMSledes häromdagen.

  Brukar själv presentera för Fru IGMR hur mycket vi skulle kunna vara "lediga" med nuvarande stash och kostnadsnivå. Vi är 12% full FIRE och sparar mellan 50-60% av våra inkomster. Manöverutrymmet är massivt!

  Trevlig älg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å vilken trevlig beräkning! Att vara 12% fri...

   Radera
 4. Kul att bli nämd i inlägget :-)

  En annan fördel med semifri (förutsatt in bra inkomst) Är att skatten blir procentuellt lägre när du jobbar mindre så timlönen efter skatt ökar när du jobbar mindre. Sen som du skriver ovan så kanske det inte alltid är okej i tjänstemannabranchen.

  Läser alltid kommenterar sällan, tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så (med skatten). Läser Björn Wahlroos "De 10 sämsta ekonomiska teorierna" nu och han redogör för en teori som (inte så lyckat) menar att ökad beskattning av höginkomsttagare ska ge inkomstutjämning. Så sker sällan, för vid en smärtgräns börjar de högt betalda att arbeta mindre för att istället hösta in fritid. Eftersom man troligtvis inte vänder på varje krona i utgångsläget.

   Radera
 5. Planen nu är 50% kneg (med ca 50% sparkvot) i ytterligare 4 år. Kalla det soft FI om du vill.

  Då är CSN avbetalt, geoarbitrage löser bostadslån med en "shitload of money to spare", ena bilen säljs och vips har månadskostnaderna halverats. Blir då att vandra iväg i den FIRE-strålande solnedgången utan att blicka tillbaka.

  Om jag enkom haft mig själv att ta hänsyn till hade jag skjutit ut mig för ett bra tag sedan.

  SvaraRadera
 6. Jag håller alla vägar öppna. Så länge som jobbet är OK så kör jag på, men med en fot i dörren. Kommer det åter helvetesperioder med därtill hörande stressymptom så kommer jag inte kötta på som tidigare utan tacka för mig och göra ngt annat istället. Ta något lägre betalt deltidsarbete kanske.

  SvaraRadera
 7. Min plan är att gå ner i arbete allt eftersom pengamaskinen växer. 15% minder arbete för varje sparad miljon för att vara exakt. Men om mitt sidehustle tjänar in pengar kanske det blir tidigare.

  SvaraRadera
 8. Bra inlägg! Att vara fri på deltid öppnar massor av dörrar och något som alla kan uppnå oavsett när man börjar. Jag har ju själv utnyttjat det här och jobbar halvtid i eget företag de senaste 7 åren. I dagsläget kör jag 10h/v så har trappat ner succesivt. Tanken är att testa på 4 timmars vecka innan jag slutar helt om 2 år kanske. Samtidigt lär jag inte sluta att göra saker så någon krona lär trilla in här och där :).

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 9. Jag jobbar 40procent nu, två dagar i veckan. Sparar lite ändå, men vi har downsizat rejält, mindre boende, en bil, inga utlandsresor. Vill aldrig tillbaka till heltid. Ja himlabadet är bra, bor i närheten, ibland på söndagar har de familjedag,blir som en minisem med barnen.Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två dagar i veckan hade jag kunnat tänka mig å.

   Radera
 10. Jag är teoretiskt framme vid FI men har inte kommit till skott med RE ännu. Däremot har jag börjat skissa på Planen för att genomföra RE. Ibland överväger jag alternativet att konsultera på deltid som ett komplement under RE...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan det vara bra att fasa ut det lite omlott. Och absolut inget fel att fortsätta konsulta om du känner för det. F ö inget fel att fortsätta kötta i ekorrhjul heller om man får ut något av det. Just sayin' ifall vi fått en nykomling på blögga.

   Radera
 11. "ifall vi fått en nykomling på blögga" ?? Du får ursäkta en gammal giktbruten man, det där begriper jag inte...

  Jag får väl inte ut så mycket av ekorrhjulet nej, annat än mer pengar vilket skulle kunna leda till en Vattenskoter eller en Harley Davidson Fat Boy. Naturligtvis under förutsättning att jag först genomför ett paradigmskifte av min personlighet...

  Vet inte sannolikheten för detta i dagsläget. Paradigmskiftet alltså.

  SvaraRadera
 12. Jag kommer stegvis trappa ner. Först målet är att nyttja lagliga rätten till deltid 80%, men barn behöver anskaffas först :)

  SvaraRadera
 13. Jag tycker allt i detta inlägg, och Dackes ursprungliga kommentar, är så stimulerande för tanken. Jag experimenterar för fullt med vad som passar mig. Just nu jobbar jag 50% och har studieledigt 50%. Vecka 14 börjar jobba 75% och tar föräldraledigt 25% fram till juni då jag smackar på med heltid fram till semestern och efter den då jag har så fruktansvärt mycket att göra. Sen vet jag inte riktigt. Jag klarar mig ekonomiskt på 50% arbete så resten åker rätt in på Avanza. Jag har typ 35 år kvar av "det normalt stipulerade arbetslivet" så jag känner inte att jag behöver stressa.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 14. Överhörde samtal i kollektivtrafiken. En ung kvinna talade med väninna om hur hon börjat investera 10 % av sin lön i sin chefs företag (hennes jobb alltså) där hon kunde köpa aktier för 85% av värdet och garanterat få tillbaka varje krona. Sälja kunde hon när som helst till verkliga värdet. Är det vanligt? Tipsade henne också om din blogg. Företaget var ett spelföretag och de växer väl så det knakar...innan samhället sätter stopp för det delvis omoraliska i den hårda marknadsföringen genom nya regler och lagar. Hon verkade skämmas över att jobba där och ville inte säga namnet på företaget.

  Tjuvlyssnare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter helt orimligt enligt mig, då hade jag köpt för alla mina pengar idag (för 85% av marknadspriset) och sålt imorgon för det riktiga marknadspriset (som troligen inte svänger särskilt mycket på 1 dag), sedan investerat allt igen och repeterat detta varje dag tills jag inte behöver arbeta längre.
   Dag 1: Köper 3000 aktier för 85 kr/aktie (marknadsvärde 100 kr) = -255,000 kr
   Dag 2: Säljer aktien för marknadsvärdet (100~ kr om den inte är volatil som fan) = +300,000 kr
   Dag 3: Köper nu 3529 aktier för 85~ kr/st = -300,000 kr
   Dag 4: Säljer 3529 aktier för 100~ kr/st = + 352,900 kr
   Dag 5: Köper nu 4152 aktier för 85~ kr/st = -352,900 kr
   Dag 6: Säljer 4152 aktier för 100~ kr/st = +415,176 kr
   osv...
   Riskfritt dessutom. Detta är omöjligt. Pengarna/aktierna måste vara låsta på något vis och det måste finnas en risk. Vad händer om företaget går i konkurs?
   Låter något för bra för att vara sant är det troligen inte sant.
   /Arbetsplanen

   Radera
  2. Haha! Tänkte inte på det. (Hmm, hur dum kan man vara.) :)
   Då stämmer det (kanske...) att jag uppfattade rätt när hon i förbifarten mumlade något att man bara fick sälja efter 6 mån. Men det är ju kanske för bra för att vara sant ändå...

   Nåja, men detta med att köpa aktier i det företag man är anställd i för ett betydligt lägre pris, hur vanligt är det då?

   Tjuvlyssnare (inte så värst bra sådan tydligen)

   Radera
 15. Jag har "fått chansen" att köpa med firmarabatt någon gång. Men orka. Varför ska man bolagsriska om man kan slippa, särskilt med tanke på att allt jag rör vid får negativt resultat (buhuu). Tanken är väl på något rudimentärt plan att de anställda ska känna engagemang och ge järnet när de själva är ägare, lite som med kooperationen. Det enda jag hör när kollegor köpt är att de är så panka de månader de knatar igenom sin avbetalningsplan för aktieköpen (à skitbelopp givetvis) samt att pengarna är inlåsta i x antal år. Mycket snack och lite verkstad.

  SvaraRadera
 16. Tredje gängen gillt att försöka kommentera på det här inlägget:

  Jag har precis gått ned till 80% "temporärt", men frågan är om jag någonsin kommer vilja jobba 100% igen. Det var skitläskigt och något jag hade behövt göra för längesen, men det tog emot enormt. Dumsnål, stolt, ambitiös, med en dos av "jag klarar allt", typ. Vi sparar ca 50% så vi skulle kunna jobba ännu mindre, men just nu tröskar vi på med aggressiva amorteringar av de få lån vi har, njuter av att kunna smårenovera nya huset utan att oroa oss för kostnaden, och lägger resten på hög. Ju närmare barnskaffande vi kommer, desto mindre sugen blir jag på att köra på ända in i kaklet för att leva i frihet "sen nån gång". Friheten bör njutas hela tiden och i ökande grad, men det är svårt att tillåta sig själv att göra det. Jag blir så satans målinriktad, vilket bara är ytterligare ett symtom på dumsnål fartblindhet. Till alla som skulle vilja jobba deltid men inte vågar pga. "vad alla andra skulle tycka": ingen bryr sig. Åtminstone inte på det sätt som din rädda hjärna försöker få dig att tro. Du blir inte mindre värd varken som medarbetare eller människa, snarare tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Woho, det funkade! Av någon anledning inte på jobbet (buhu)...

   Radera
 17. Barn kom ivägen för fireplanen. Vi jobbar 75 och 50 % och trots att jag bytt in en del av min tidigare lön och ett ohållbart stresspåslag mot kommunalt kaffedrickande i tjänsten så går det att spara pengar. Fantastiskt! Blir nog aldrig helt fi. Om nu inte min bättre hälft skulle slå huvudet i något hårt och återuppta svunna karriärsplaner.

  SvaraRadera
 18. behöver du ett lån? Har du letat efter var du kan få lån? Har du försökt få något lån? ansök sedan nu på? (christywalton355@gmail.com) om du vill få ett överkomligt lån. Lån erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

  SvaraRadera
 19. Hej vänner, uppriktigt kräver det hårt arbete, engagemang och engagemang för att göra ett framgångsrikt äktenskapsförhållande en livstid, här är min verkliga levande vittnesbörd om gudomliga bevis till goda lösningar som jag fick från Dr.oduduwa (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com) kärleksläkaren, som hjälpte mig återställa mitt äktenskap från separationen för några dagar sedan. Mitt namn är Jehona Bekteshi från Stockholm. Efter så mycket kärlek i relation med min make i mer än fyra års äktenskap slutade han mig och han tappade mitt hjärta. Jag gjorde allt för att få honom tillbaka, jag har kontaktkommunikation med några andra spellcaster online men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, jag frågade honom med allt jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog för mig att jag föredrar att kontakta en riktig stavmästare som kunde hjälpa mig att kasta en magisk kärlekskarm för att föra min man hem, men jag är den typ som aldrig tänkt på magisk charm kunde Hjälp, jag hade inget annat val än att prova, jag skickar ett meddelande till Dr.oduduwa e-postadress jag kopierade från en vänner bloggsida postade stavkrasch och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar som min ex make man kommer att återvända till mig innan tre dagar är förbi, Dr.Oduduwa hjälpa mig kastade förtrollningen magiska kärlek spell med användning av foton bild och namn jag skickade till honom och förvånansvärt under den andra dagen, det var runt 04:00. Min ex man ringde mig på mobiltelefon för att be om ursäkt för mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtal och allt han sa var att han var så ledsen för allt gjort fel för att skada mig att han var mycket ångerfull och omvände sig, nu vill han ha mig att återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom vilket var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon vet att jag har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med en snabb, snabb lösning för att få tillbaka min kärleksman hem, allt mitt problem är över.
  Alla som går igenom relationskris eller svårigheter måste skicka meddelande till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat kärlekskrisen som följer; ...
  Kärlek magiska trollformler ring för att hitta sann kärlek
  magisk kärlek återvända stava böner för att föra tillbaka ex kärlekspartner
  Skilsmässor (talisman ring för kärlek dominans och kärlek kraft)
  Anslutning till nya find love trollformler
  Örter och rötter botar mot cancer / HIV-stavning.
  Uppdelningsförhållanden Staver
  Att föra tillbaka en tidigare älskande pojkvän med ljusstake bön
  Du vill bli befordrad på kontoret / Lottery spell magisk ring
  Du måste tillfredsställa din fru på sexbädden (älskar superkraft)
  Dr.Oduduwa kärlek stavning incantation bön är praktisk och du kan förstå varje steg för att få kärlek spell fungera. det finns inga avgifter i samband med böner om du har problem för en hållbar lösning, skicka ett meddelande till honom via; dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 20. behöver du ett lån? Har du letat efter var du kan få lån? Har du försökt få något lån? ansök sedan nu på? (christywalton355@gmail.com) om du vill få ett överkomligt lån. Lån erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

  SvaraRadera
 21. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume ogumenspellcaster@mail.com hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera
 22. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera
 23. Äntligen har min relations glädje och lycka återställts, min ex kärleksman återvände hem igår efter 9 månaders äktenskapsseparation. Jag har aldrig trott på att kärleksmagi skulle kunna fungera så bra att få tillbaka min ex pojkvän snabbt, jag ger det bara ett försök eftersom jag hör så många människor prata bra saker om Oduduwa kärlekstrollkarl, under de senaste veckorna har jag tillämpat kärlek stava innan och ingen fungerar för mig. Men tills jag stöter på Dr.Oduduwa, försäkrar han mig att han kommer att göra all kärleksförtrollning för min räkning för att få tillbaka min ex kärleksman. Jag följde noggrant hans instruktioner, att min kärleksman Jefferson kommer tillbaka till mig inom 2 dagar, jag har försökt så många sätt att be min man om ursäkt för att förlåta mig för att jag var otrogen mot honom tidigare en gång, han fick reda på att jag har varit otrogen på honom och sedan dess gick han, vi hade två barn tillsammans som en familj. Jag har försökt så många sätt att få hem honom men utan resultat. Tills jag stötte på Oduduwa e-postblogg på nätet eftersom denna av en kvinna från Stockholm Anna delade kontakten: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Jag skickar bara ett meddelande till honom för att hjälpa mig att få tillbaka min ex kärleksman. jag gav oduduwa både min och älskare man bild och namn och det var allt han begärde. Precis efter den andra dagen fick jag ett telefonsamtal från min kärleksman Jefferson och han ber mig om ursäkt och lovar mig att han kommer tillbaka hem helgen, jag sa ok och jag väntade på honom, igår kom han tillbaka hem som löfte av Oduduwa kärlekstrollkarl berättade för mig. Jag är mycket glad över att ha honom tillbaka med mycket kärlek och omsorg mer än någonsin tidigare. Jag tror att det är rätt för mig att dela dessa fantastiska goda nyheter här så att det kan motivera och hjälpa andra att hitta en lösning för att återförenas med trasig kärlekspartner idag. sant det fungerar för mig här. Jag tror att det kommer att fungera för dig också.

  SvaraRadera