En deprimerande insikt?

I mellandagarna hade jag lite långtråkigt och roade mig då med att gå in på Allabolag.se och kolla resultaten för några av mina gamla arbetsgivare. De tre senaste för att vara exakt. Det var fullständigt deprimerande. Med klockren ackuratess finns, med ett undantag (varandes start-upen föga förvånande) följande orsakssamband:


Liksom WOW. Jag har haft den här känslan innan, att när jag äntrar en affär då går det åt skogen. Okej, det är lite grandiost att tro att ett helt affärssegment eller en hel verksamhet står och hänger på en person som inte ens är VD, men det är min känsla och här fick jag den serverad, svart på vitt. Har det hänt disruptiva saker i branschen som gjort att just dessa affärer fått mer vind i seglen sen jag slutat? Nay! Snarare tvärt om! Och även om jag inte varit högsta hönset får man väl ändå säga att säljledning har ett visst ansvar i att ta sakerna dit man vill ha dem eftersom pengar in är en rätt central del av affären.

Detta gick jag och deppade över en stund på juldagens promenad tills jag landade i en helt annan insikt. Om vi nu antar att jag är svarta änkan för Affärssverige, tack gode GUD att jag följde FIRE. Om jag fortfarande sprungit i ekorrhjul och matat in mina "skills" i en säljorganisation, vad mer hade jag kvävt likt Mårran, vars kropp fryser marken till is varhelst hon går? (Här hade ju jag velat lägga in en bild på Mårran för hon är min favoritfigur alla kategorier, men eftersom jag nyss avslutat en kurs i upphovsrätt törs jag ej, ni får bildgoogla). Nu har jag a) befriat affärslivet från en inkompetent säljchef, samtidigt som jag b) begåvat ekonomibloggosfären med en sparbloggare nischad på självömkan. Win-win!

Den här insikten drabbade mig med kraft. Varför? Därför att jag kände en sorts lättnad och glädje. När den här molande känslan av loserness vis-à-vis affärslivet drabbat mig tidigare har jag genast tryckt undan den och hittat en massa ursäkter, så kallade försvarsmekanismer. Att det inte varit mitt fel, att förutsättningarna såg annorlunda ut då etc. Men det jag upptäckte på juldagen var att jag inte längre brydde mig. Prestigen i frågan var helt väck. JA! Jag är en USEL säljare och säljchef. Det var inte min grej. Jag kan faktiskt gå så långt som att säga att jag avskydde det. Genom att abdikera från posten har jag frigjort inte bara mig själv, utan eventuellt också räddat ett antal anställningar i det att firmorna i fråga sluppit ge folk kicken i onödan. Och hög sysselsättning är den grund på vilket samhället vilar så att vi FIRE:s kan få avkastning på sina ISK:ar.

Ja. Det var inte mer än så, behövde bara få det ur systemet. Misstänker du att du borde göra något annat?

Mvh/
FruEfficientBadass

28 kommentarer:

 1. Att du höll ut så många år när du avskydde det? Brukade du känna att du ville göra något annat?

  Jag borde nog göra något annat. Jag har varit kroniskt arbetsmissnöjd sen ja, alltid. När jag började jobba igen efter föräldraledighet för ett år sedan så sa jag till mig själv att jag ger min bransch ett år till. Inte övertygad än men jag lägger iallafall mindre av mitt värde i min arbetsprestation, så en bit på vägen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som en hel del känner typ som dig. Vilken bransch?

   Radera
  2. IT.. Egentligen kanske det mer är kontorsdelen som gör att jag lider.

   Radera
  3. Kanske det men upplever att IT är väldigt vanligt inom fire ändå. Kanske har det att göra med att IT ofta innebär 8h framför skärm utan variation dag efter dag efter dag. Klart man längtar efter något annat då.

   Radera
  4. Jag, som jobbat som kodapa i 20år, håller med om att IT är plågsamt. Tror dock inte det är själva jobbet snarare branschen som sådan. Det är gott om pengar som ofta hamnar hos plågsamt inkompetenta chefer/ledning samt deras vänner som är om möjlig ännu mer inkompetenta mellanchefer/projektledare. Och att branschen tycker att den är så COOL och NY! När det är ett under att den överlever med tanke på alla rookies i beslutsfattande positioner och laborerandet med ovetenskapliga processer... Som tur har jag just tagit mig 6 månader ledigt. I rättan tid, jag hade ätits upp innefrån av det svarta hål som bildats av att vistats på IT Sveriges coolaste kontor...

   Radera
  5. Jag är numera konsult och börjar inse att man kommer hamna hos halvdana företag med kassa chefer och projektledare i uppdrag efter uppdrag.

   Funderade i förra veckan vad det är som skapar urusla förhållande och öppet landskap samt chefen i samma landskap seglade upp som het kandidat. Man får ju inte en paus i eländet.

   Radera
 2. Jepp. jag borde def göra något annat. jag gör inget bra jobb. och sitta o läsa din blogg när jag borde göra vettigare saker är nog inte helt ok.

  SvaraRadera
 3. Tänker ibland att jag har slösat bort en del av tillvaron eftersom jag inte har någon högre utbildning eller fet lön. Att ha en längre akademisk utbildning och inte trivas med det man är utbildad för, måste vara snäppet värre. Att i flera år sträva efter drömmen och när man når dit var det bara en skitdröm./M

  SvaraRadera
 4. Du kanske inte var den bästa sälj chefen eller säljaren men du har verkligen en talang för att skriva, roligt dessutom! och att lösa problem med de resurser du väljer, skapa en skön stämning och stil i ett rum genom att organisera, inredning, växter mm. /Mika

  SvaraRadera
 5. Jag är helt övertygad att om han upptäckt FIRE så skulle han inte längre vara kvar, herr statsminister.

  SvaraRadera
 6. En mental tvagning! Nu känner jag dig och jag har svårt att tro att all bisniss du rör just dör. Däremot måste det vara otroooligt att kunna släppa skiten och satsa helhjärtat på det du gör nu.

  Inlägg gillas! IGMR stamp of approval.

  SvaraRadera
 7. All borde bli mångsysslare.
  Måndag: Biodling
  Tisdag: Lärare i historia
  Onsdag: Lägga gatusten
  Torsdag: Nyhetsreporter
  Fredag: Plocka plast på stranden

  Enformiga tjänstejobb är inte min köp-åf-t.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Specialization is for insects. (Heinlein)

   //Ingolf

   Radera
  2. Gillar att! Försökte själv bli lite mångsysslare samtidigt som jag har vanligt heltidskneg. Gick inget vidare o kände mig helt slut. Har insett att jag visst kan bli mångsysslare, men då får jag lära mig en sak i taget. Inte ha 3-4 sidoprojekt som kanske kan bli sidogigsmångsysslande om ett par år.

   Radera
  3. Jag har genom olika omständigheter, mest som konsekvenser av tidigare livsval hamnat i en heltid och två små sidolinjer men jobbar ändå lite eller mycket mindre en de flesta i min tjänstehensvänkrets. Framförallt har jag fler lediga dagar. Mitt tips är att lägga undan lite pengar och gå ner i tid på lönejobbet medan du kommer igång. Sedan öka dagjobbet (om det krävs och om du vill) men med attityden att det är kul, inte ekonomiskt väsentligt för dig personligen. Lättare att optimera livet genom byte av jobb när pengarna rullar in.

   //Ingolf

   Radera
 8. Jag var som tur var aldrig chef, men när min avdelning bytte inriktning och jag skulle börja sälja något som i allt väsentligt var lika dåligt eller sämre än konkurrenternas blev jag tämligen medioker, ändå tog det ett par tre år att skjuta ut mig från det jobbet, till ett års barnledigt och sedan en annan bransch. Mycket lyckligare nu, men det tog ändå tid att erkänna för mig själv att jag inte kunde sälja vad som helst.

  Nu har du gjort ett sorts avslut, måttligt tryfferat med självömkan, och kan gå vidare till ett litet extra firande. Varje dag efter Det Onda Jobbet, är en fest, men med tanke på allt bra du skriver förtjänar du något extra ikväll.

  Själv ska jag jag gå ut och fortsätta klyva min torrtall.

  //Ingolf

  SvaraRadera
 9. Tillbaka till färgskrapandet27 januari 2020 kl. 16:36

  Efter att skrapat färg i några timmar kan jag förstå kontorsråttors renoveringsiver: du ser tämligen omedelbart resultatet av ditt arbete. På jobbet kan det ta 4 år innan jag ser resultatet av mitt arbete om jag ens ser det. Om jag dessutom har en massa parallella projekt, vilket jag normalt har, innebär det att jag har minst ett gigantiskt problem per vecka som ger mig gråa hår. Och de tar aldrig slut.

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt befriande på något sätt att läsa och förstå att man inte är ensam om sina tankar kring: 8h framför datorn, inkompetenta chefer och ledningsgrupper, dessa jävla öppna landskap, parallella projekt, korkade kollegor, slarviga kollegor som ändå kommer undan, löjliga och onödiga stå-upp möte varje eviga dag med exakt samma tjat, kanban, scrum o dum. Fy sjutton, det är mycket man ska tåla nuförtiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalkyl, det utbetalas ju någon form av skadestånd varje månad för just detta - dom kallar det visst för lön......

   Radera
  2. Sant, ja hade det inte varit för den så...

   Radera
 11. Nej jag borde inte göra något annat men jag borde börja jobba åt mig själv i samma ämne och bestämma när det ska jobbas och hur mycket och inte bara 40 timmars närvaro varje vecka.

  SvaraRadera
 12. You are all killing me med era kommentarer. Jag ber om ursäkt för min frånvaro här i kommentatorsfältet, jag har inte trillat av pinn (även om det kändes så efter nattens rygg-kramp då jag skakat femton trasmattor för många i helgen, fått ryggont och på det på grund av snarkande man och snarkande jag (ingen sover bra eftersom vi ligger och knuffar på varandra nätterna igenom) lagt mig i den stenhårda gästsängen på ovanvåningen med ryggkramp som följd)(konstigt nog är jag nu på morgonen mycket bättre än igår så nåågon form av katharsis var det)). Jag har bara mycket att göra med skola et cetera. Men jag läser era kommentarer med stor behållning och ser att ni ingalunda behöver mina genmälen för att hålla grytan kokande.

  För övrigt träffade jag en medarbetare från ett av jobben förra veckan och det var så oerhört härligt att berätta om läget. Exakt samma shit comin'. Bara tanken på att jag tre år senare skulle sitta kvar i samma måndagsmöten och fortfarande ta skit från kunden från helvetet fyller mig med sådan ångest att ryggkrampen framstår som en perk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Sköt om ryggen.
   2. Varför snarkar ni? Värt att kolla/åtgärda?
   3. Jag är inte du, men gottar mig ofta åt folk jag inte behöver träffa längre pga bättre yrkesval. Glädje, inte ångest är roligare.

   //Ingolf

   Radera
 13. De dagar som jag verkligen vill "råka tappa datorn" ut genom närmaste fönster och hävda att det är omöjligt att fortsätta att arbeta under dagen är då jag måste sitta och tjafsa med systemet jag driftar. Skulle jag lägga till sälj av någon produkt som ingen egentligen behöver eller gör världen till en bättre plats så skulle jag nog dött tråkdöden för längesen. Nu har jag ett jobb där jag inte räddar världen, men som iaf bidrar till förbättringar om än i mindre skala. Det tillsammans med en hobby/livsstil som jag brinner för och lite andra projekt tycker att det hela är helt ok, även om det fanns möjlighet att välja så skulle jag lätt gå ner i tid på det där arbetet som inbringar min lön på månadsbasis. Men vikten av att känna att ens arbete har något värde ska nog inte underskattas om man ska springa i hamsterhjulet ett antal år innan man kan härja fritt/friare om dagarna.
  /Lotta

  SvaraRadera
 14. Min fru lämnade mig och åkte på semester med sin ex-älskare och de senaste fyra månaderna har jag inte hört eller sett henne. Jag visste aldrig att jag skulle uppleva ett sådant hjärtslag från min fru efter 12 års äktenskap med 3 barn. Min chef på jobbet märkte att jag inte kunde koncentrera mig längre på min arbetsstation som jag brukade tidigare. Han erbjöd mig en pratstund för att diskutera med honom och jag berättade för honom vad jag gick igenom. Efter att jag har förklarat för min chef, svarade han till Lord Zakuza, som är en stavsamling. Jag blev ansluten till Lord Zakuza på hans WhatsApp-linje på +17405739483 efter att jag talade med min chef och han sa till mig att min situation kommer att lösas inom 24 timmar med hans kraftfulla trollformulär. Jag följde alla hans instruktioner och jag trodde och hade tro på honom. Han förberedde en kärleksförtrollning för mig som fick min fru tillbaka inom 24 timmar och nu har vi båda levt bra mer än vi brukade. Jag vet inte om någon här ute behöver hjälp men här är Lord Zakuza WhatsApp-linje +17405739483 om du behöver hjälp i ditt kärleksliv.

  SvaraRadera
 15. Vill du vara medlem i Illuminati som kirurg som gör dig rik och berömd i världen och har makt att kontrollera människor på världens högsta plats. Är du affärsman eller kvinna, konstnär, politiker, musiker, student, fotbollsspelare eller bastket baller vill du vara rik, berömd, kraftfull i livet, gå med i Illuminati brödraskapet idag och få direkt en rik summa av 1 miljon dollar i en vecka, och en hemlös. Överallt du väljer att bo i denna värld och få 10.000.000 $ per månad som lön.
  FÖRDELAR TILL DE NYA MEDLEMMARNA SOM GÅ MED I ILLUMINATI.
  En kontant belöning på USD 500 000.
  1. En ny övningsdrömbil värderad till 300 000 USD.
  2. Ett drömhus köpt i det land du valt.
  3. En månad semester (helt betalt) till din dröm turistmål.
  5.Et ett års medlemskapspaket för golf.
  5. En VIP-behandling i alla flygplatser i världen.
  6. En total livsstilsförändring.
  8. Tillgång till Citizen Grove.
  9. Månadlig betalning av $ 5.000.000 USD på ditt bankkonto varje månad som medlem.
  10. En månad reserverad möte med de 5 bästa världsledarna och de fem bästa kändisarna i världen.
  Om du är intresserad av att gå med oss ​​i Illuminati Great Brotherhood
  Kontakta oss via e-post: cavill612@gmail.com

  SvaraRadera
 16. GÅ MED I ILLUMINATI666 BRODERHOOD? !!!
  Whatsapp: 8616573430472 oss eller E-post: (illuminatitemple@usa.com)
  Är du en affärsman eller kvinna, är du en pastor
  eller en konstnär ,, vill du vara känd eller vill du
  att vara rik eller mäktig är det bättre att du blir en
  medlem i Illuminati och få din dröm att komma
  Sann . det här är chansen för dig att nu bli en
  medlem av templet KUNGARIKET och få vad du
  sök från oss. om du är redo att bli medlem
  av Illuminati och förverkliga din dröm då-: whatsapp
  oss eller e-post: (illuminatitemple@usa.com)

  fyll även i följande:
  NAMN....................
  NÄRMAST ANHÖRIG...................
  ADRESS.................
  SÄKERHETSSTATUS .............
  LAND.........
  STAT..................
  OCKUPATION................
  MOBILLINJE ............
  ETT NYTT MEDLEM FÅR SUMMET AV
  5 MILJONER DOLLAR, EN BIL OCH ETT HUS I NÅGON
  DEL AV VÄRLDEN. OBS: VI Tvingar INTE
  NÅGON FÖR DETTA. OM DU INTE är intresserad
  ANVÄND INTE

  SvaraRadera
 17. MIN MAN BORTA OCH DR SUNNY TAR HONOM TILLBAKA TILL MIG OCH JAG ÄR DELAGAD OCH MÅSTE SPRIDA DE GODA NYHETERNA

  Jag heter Lotto. Jag var traumatiserad och trasig när min man lämnade mig och jag kunde inte återhämta mig på flera månader. Jag gjorde allt jag kunde för att få tillbaka honom men utan resultat. Jag åkte till en annan stad i hopp om att börja om. Jag kom i kontakt med en annan man som jag försökte vara med, men det gick inte för jag kunde inte älska honom. Jag visste att jag fortfarande älskade och ville ha tillbaka min man. Så jag började leta efter hjälp och det var då jag hittade DR SUNNY ur olika perspektiv och läste om honom. Vi började prata och jag fick honom att förstå allt jag behövde veta, jag litade på honom och följde procedurerna. Han arbetade för mig och återställde kärleken och kopplingen mellan mig och min man och direkt efter 48 timmar som han lovade kollade min man upp mig och vi pratade och han kom ner för att se mig var jag var och vi fixade saker och det hände lyckligt tillsammans igen. DR SUNNY är pålitlig och kan hjälpa dig också om du vänder dig till honom för något. Bara WhatsApp honom +2348082943805 eller kontakta honom via e-post: drsunnydsolution1@gmail.com

  SvaraRadera