"Jag skulle inte vilja påstå att jag har mycket större chanser att göra snabba pengar än någon annan. Det jag förhoppningsvis har efter att ha läst allting jag har gjort är insikten om att jag har en tydlig strategi som jag tror att jag kommer att kunna hålla mig till över tid."Så inleder Danske Banks Ludvig Rosenstam Åhman tidigare i veckan då han var med i min tidigare rekommenderade podd "Lära från lärda". Han har nyligen kommit ut med boken "101 tankar om aktier" som tar avstamp bland annat i Kahnemans tankar från exempelvis "Tänka, snabbt och långsamt" och det är just av detta skäl jag omedelbart blir förtjust i honom. Det här är inte en P/E-snubbe med avsikt att lära populas läsa VD-ord och klura ut vilka bolag som kommer att slå index närmaste kvartalet. Hans gärning ligger bland annat i att han försöker ge den långsiktige spararen insikt i hur synnerligen illa funtade vi är att hantera börsen ur ett evolutionspsykologiskt perspektiv. Tänker särskilt på detta efter mitt inlägg om döden tidigare i veckan och en kommentar från en läsare (något förkortad Anonym 09:02):
"Jag är väldigt sparsam men rädd att ta risker. Det där med aktier och fonder skrämmer mig, det känns opålitligt. Jag vet att det är dumt, som att inte våga gå till torget för att handla. Tänkte försöka ta mod till mig och pytsa in en del av pengarna på Avanza eller nått sånt, det måste var något enkelt och inte för riskfyllt, några tips?"
Vi var väl i princip överens om att Anonym skulle fortsätta sitt frugala leverne och inte lägga in för mycket på börsen, åtminstone inte 100% aktier, eftersom den ovan beskrivna inställningen nog borgar för epic magplask rent psykologiskt den dagen skiten slår i fläkten. Det är inte ens säkert att en asperger light-person som jag, som nästan gillar börsnedgång eftersom det luktar rea, kommer klara att stå pall när börsen droppar 50% nästa gång. Trots att jag med min hjärna vet att bred diversifiering förr eller senare (efter i snitt 200 dagar faktiskt) återhämtar sig, såvida vi inte talar nukleärt tredje världskrig med massutrotning av människan. Likt flocken kommer jag kanske att trycka sälj på absoluta bottenläge och sen krypa till korset när börsen knegat sig upp på fötter igen, precis så som jag vet att man inte ska göra. För jag är blott mänscha. Men nu handlar det inte om mig eller Anonym utan om unge herr Ludvig och hans bok. Några brottsstycken ur podden (tidsangivelser inom parentes):
(05:00) Förlustaversion: En förlust gör mer ont än en vinst känns bra. Transponerat till börs: En aktie som över lång tid minskar i värde (utan tecken på strukturell förändring i bolaget som ska stävja den negativa utvecklingen) ska säljas, även om det innebär att bita i det sura äpplet i stunden. Jag tackar exempelvis min lyckliga stjärna för att jag för runt två år sedan gjorde mig av med mina HM och la mina decimerade pengar i Spiltan istället. Men den glädje jag idag känner över den starkt presterande Spiltan Aktiefond Investmentbolag går inte att mäta sig med den irritation jag kände över att sälja HM med förlust.
(07:30) Flockinstinkten: Vi gör gärna som alla andra.* Exempel: IT-bubblan, bitcoin. "'Det är klart du måste köpa det här' och så hakar man på". Lyssna inte på den stora massan, den har i regel a) alldeles för rudimentär förståelse för det jag utvecklade i asterisken och b) är i regel sugen på "snabba klipp" vilket inte är din ambition som ju är långsiktig värdestegring i nivå med börsindex.
(15:00) Var försiktig med var du hämtar din information. Sträva efter att "jobba med saker som är viktiga men inte akuta". Med detta menar han att hämta information i exempelvis böcker (jag skulle som sagt rekommendera den här alla dagar i veckan). Inte från dagligmedia eller diverse experters Twitterflöden. "Då hamnar man i det akuta [men inte det viktiga] vilket innebär att man jobbar mer med att släcka bränder vilket inte är så effektivt över tid."
(19:50) Var medveten om människans aktivitetsbias. Det vill säga den bugg i våra huvuden som gör att vi känner kontroll över en situation om vi agerar istället för att stå still. Han nämner en studie där det visat sig att fotbollsmålvakter i majoriteten av tiden kastar sig åt sidan vid straffspark. Men att de haft att vinna på att stå kvar i mitten (åtminstone kortsiktigt tills den strategin cementerats antar jag). Samma med börsen: Den som slänger sig fram och tillbaka får en känsla av att ta kontroll över situationen, men den egentliga vinnaren (förutsatt att du har självrengörande indexfonder med låg avgift) är den som ligger still. För minns: Det är de döda investerarna som lyckas bäst. Anledningen till det är så få som lyckas är att det är så svårt att gå emot denna av våra grundläggande instinkter. "Man vill ju inte vara den som sitter stilla under ett börsras och ser sin förmögenhet gå ner i botten".**
(22:00) Vänj dig vid att ha tråkigt när du sparar. "Investing should be like watching paint dry. If you want to have fun, take a thousand dollars and go to Vegas." Jag tycker själv att indexfonder är tråkiga så att klockorna stannar. Jag rekommenderar mina dopaminsökande vänner (och därmed även er) att skaffa en lekpott om 5% som de kan fucka upp bäst de vill. Själv är jag helt ointresserad av enskilda aktier utan ägnar mig bara åt investering i syfte att få leva ett liv i sus och dus, så jag kanaliserar min äfventyrslusta i clothing ladders. De gånger jag köpt enskilda aktier har det känts lite som att ha ett knarkande fosterbarn på vinden: Man vill så gärna att det ska gå bra, men man sover inte så gott om natten.
(24:20): "Aktier är det tillgångsslag som givit bäst avkastning över tid." (note to gold fans out there). Han argumenterar också för att bostaden kan ses som en bra investering, men att man då får ta hänsyn till att den i regel har stor hävstång i form av lån. Hade man använt ens i närheten av samma hävstång i sin aktieportfölj hade aktierna troligtvis slagit bostäder med hästlängder (förutsatt att man har en hållbar investeringsstrategi med exempelvis billiga indexfonder och att man avhåller sig från att steppa in och ut, men det säger sig självt).
(27:30): "Risk aversion": "Vi vill inte riskera att köpa på toppen för att kanske se pengarna minska i värde dagen efter". Thus: Månadsspara. Att koppla till våra diskussioner i veckan.
(28:10): "Status Quo bias": Vår motvilja att ändra någonting i vårt nuläge. Vilket kan spela till vår fördel om vi ägnar oss åt ett automatiserat månadsspar eftersom det kräver en ansträngning att avsluta.
Överlag är Ludvig föredömligt distanserad till all form av klipp, hacks, day-trading och snabba affärer. Han lyfter diversifiering som nyckel i det fall man själv vill plocka ihop sin portfölj. Sprida riskerna, även inom en specifik bransch. Men även sprida risken på olika marknader samt eventuellt även andra tillgångsslag som räntor. Tänk Rika Tillsammans-portföljen. Eller utan räntor = en självrengörande indexfond.
"Det här med disciplin är en viktig egenskap. För att lyckas med aktieinvesteringar behöver man tålamod att vänta på resultaten och disciplin nog att följa sin strategi genom uppgång och nedgång på marknaden."
Hans övriga tips, exempelvis att hitta en bankman att hålla i handen när det blåser, lämnar jag därhän eftersom jag har en hel community att stage divea ner i den dagen börsen faller. Lyssna på podden du med och hör gärna av dig med dina synpunkter om andan faller på. Vi har ju hela helgen på oss.
Med vänlig hälsning/
FruEfficientBadass
* Liten parentes här: Programledaren säger något i stil med "Ja, för alla kan ju inte tjäna pengar på aktier, man måste ju gå sin egen väg", som om vore det någon form av nollsummespel. Rättelse: Jo, alla kan faktiskt tjäna pengar på aktier, om man håller sig till billiga indexfonder och håller tassarna borta. Låt den naturliga börsrörelsen sköta sig själv och försök inte spela smart. De är de som försöker överlista den naturliga börsrörelsen som blir sittande med sub-index performance.
** Och för protokollet så tar du ju ingen nämnvärd risk förutsatt att du inte ägnat dig åt cherry picking aktier vilket som du redan vet inkluderar så kallad bolagsrisk - att du helt kan förlora dina pengar i det fall bolaget upphör att existera. I en indexfond ersätts ett kånkat bolag av ett nytt utan att du ens märker det. Andelarna har du ju kvar, och när börsen vänder upp (troligtvis inom 200 dagar) kommer ditt värde att återgå till ursprungsnivån för att sedan börja krypa uppåt igen. Så som det gjort sedan börsernas begynnelse. Och varför man inte bör sälja vid ett stort fall? För du vet inte när du ska steppa in igen. Spela död och ägna dig åt livet och konsten istället.
Så egentligen skulle man (jag) vara helt iskall och låna några hundratusen den dag börsen fallit rejält, så man kan shoppa ordentligt på rean. Men jag är fasiken för nervöst lagd för att ha lån...
SvaraRaderaI övrigt håller jag med om att det är tråkigt med indexfonder, jag tycker inte det hänt mycket med mina pengar det senaste året och likt förbaskat har de ökat i värde med nästan 30 %. Fatta om man hittat ett sparkonto med den räntan. ;-)
Önskar frun en riktigt avkopplande och trevlig helg. <3
Detsamma Fri2032. Jag kan också glädja dig med att vi numera har en hästbiten i familjen: Minstingen började igår. Jag kunde då imponera på henne med ordet "schabrak".
RaderaNästan alla aktieböcker som fokuserar på långsiktighet presenterar i princip samma "sanningar". Har man hållit på med aktier ett tag så ser man att "tipsen" handlar om vanligt sunt förnuft. Jag tycker därför att det känns svårt att bli vare sig förvånad eller imponerad över innehållet. Kan tillägga att jag inte ser mig som någon superaktieexpert trots ovanstående synpunkter.
SvaraRadera"Kan tillägga att jag inte ser mig som någon superaktieexpert trots ovanstående synpunkter." Man brukar ju likaledes säga att "den som inte är sugen på chefsrollen ofta är den bästa chefen", d.v.s. den som skriar expert är kanske den hattigaste och minst lämpade av alla när det gäller börs. Medan den tråkiga och lågmälde är den som lyckas.
RaderaDet verkar som om de allra flesta verkar gilla den där boken. Jag vet att Ludvig är en riktigt trevlig kille också. Ska bli kul att läsa boken (har börjat men bara hunnit några sidor).
SvaraRaderaAktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!
Han verkar lite FI. Rest jorden runt under ett år medan han skrev boken. Gott gry i Ludvig.
RaderaDet är enklare hålla sig iskall när man redan bränt sig på diverse förhoppningsaktier, sålt i bottenläge, köpt på toppen. Det återhämtar sig alltid, det är bara frågan hur lång tid det tar.
SvaraRaderaUngefär som när en har IBS och ätit för mycket godis. Det räcker att ha gjort det en gång för att inse sitt misstag liggandes med kramper i sängen. Nejdu, den niten går jag inte på igen. Jag håller mig till Äppelpaj med vaniljsås.
Haha - älskar din IBS-liknelse (troligtvis den första).
RaderaOT Ordförande för fackförbundet IF Metall: Rädda det som räddas kan. Kvartals fredagsintervju: ”För att man väljer att lägga sin röst på Sverigedemokraterna är inte lika med att man är rasist”
SvaraRaderaÄr det månne ett extraval på gång, det är därför man känner att man måste kratta i manegen?
Ja det var OT. Har inte hunnit till fredagsintervjun idag.
RaderaJag ägnade dagens långpromenad åt att lyssna på denna podcast. Riktigt bra, tack för tipset!
SvaraRaderaDet går nog inte att misslyckas med aktier om man är långsiktig.
SvaraRadera"hålla bankman i handen"
SvaraRaderaNjaaaaaaaaaaa...... Håll ingen i handen som är i position att tjäna pengar på dig skulle jag säga. Men men...
https://utbrytningen.blogspot.com
Helt enig.
SvaraRadera