Ett mail från Skåne

I år fick jag många fina julklappar. En man vid spisen, kall Mariestad, men kanske finast av allt: Ett läsarmail från Skåne. Det kom från en man som jag uppskattar är i slutet av 40-årsåldern och som förutom att läsa bloggen även ägnar sig åt kick ass sparande. Hans fru jobbar fortfarande och vad jag förstår drar hon in rätt bra med deg. Han giggar lite, men mest roddar han det logistiska med hem och tre barn. Nedan hans redogörelse:

"Vi har nu levt snål-livet i närmare fem år. Slagit in presenter i gamla örngott, återanvänt och diskat plastpåsar, lagat och lagat och åter lagat det gamla kylskåpet. Osv osv. Löjligt? Dumsnålt? En plastpåse hit eller dit ger väl ingenting? Och sanningen är att jag själv undrat många gånger om vårt gnetande lönat sig. Nu i veckan gjorde vi en grundlig genomgång av vår ekonomi. Och hör det häpnadsväckande resultatet: Min tjänstepension + eget sparande är nu uppe i närmare miljonen (genomsnittet för min ålder är 800 000). Vi har numera råd att spara dubbelt så mycket per barn som förut då jag jobbade. Vi har en rejäl buffert som ska gå till diverse renoveringar och vi kan amortera betydligt mer än förut. Fortsätter vi så här kommer vi att vara skuldfria när jag är 55. Inget av detta hade kunnat bli verklighet om jag fortsatt att springa i ekorrhjulet! 3-4 års sparsam livsstil kan verkligen göra underverk för ekonomin! Insikt: En frugal livsstil handlar kanske ytligt sett om plastpåsar och loppisfynd och röja i förråd och lappa byxknän. Men på djupet handlar det om trygghet inför framtiden och obeskrivlig frihetskänsla."

Jag satt och flinade som ett fån på tåget hem från årets sista tenta. Jag är sjukt imponerad. Är du sjukt imponerad?

Mvh/
FruEfficientBadass

23 kommentarer:

 1. Jo det är imponerande och som du skriver att det är ju inte plastpåsarna som gör det utan att ha tid att ägna sig åt såna aktiviteter som sparar pengar som baka , laga mat, leka med ungarna ute istället för att gå på lekland, klara sig med en bil, någon som vill fylla på listan?

  SvaraRadera
 2. Fortsätta använda de kläder man har, hemestra, köpa möbler på blocket om man behöver köpa något.

  SvaraRadera
 3. Suveränt bra jobbat, och stort grattis! Märker själv hur det med sparandet blir bättre. För jag, och troligen alla andra, vill ju inte blir sämre på att spara. Så sparandet blir naturligt till slut, men man blir också fartblind deluxe.

  Exempelvis kanske jag sparade undan 2000kr en bra månad för tre år sedan. Idag är en bra månad runt 10.000, men så blir det sällan. Så allt under det ser jag lite som ett misslyckande. Hur fan håller man perspektivet? Eller är det duktig flicka/pojke/henovic som för alltid är kvar?

  FruEb: sidofråga, men använder du ordet "duktig" till dina barn? Finns ju diskussioner om huruvida det ska användas flitigt eller ej. Beröm ska ju ges, men samtidigt vill man ju inte smitta ner någon att allt måste vara så extremt duktigt.

  Stash cash!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen det här med att alltid höja ribban. I mitt fall intalar jag mig ändå att vi nu snart måste vara i slutet av höjningarna då nysparandet känns ha minimal påverkan på det totala kapitalet.

   Lider nog dock av det klassiska one-more-year syndrome, men det är nog en kombo av att inte veta vad vi vill göra samt medvetet val att det är bättre att trycka på ordentligt nu när kassaflödena är fina än att behöva hoppa in som 55-åring för att fylla på.

   Radera
  2. Jag känner också igen mig! Så väl. Den här månaden tex har vi lagt ner massor (15 000 kr) av pengar på att göra om matsalen till ett sovrum inför det tredje barnet (som kommer sova med oss men så att de andra två barnen får varsitt rum). Och då ökade sparade inte något och även om vi heller inte minskade sparandet något och inte heller valde att tex bygga ut utan som nu använda ett rum som inte användes, så kändes det lite som ett misslyckande att inte öka sparandet. Jag blev stressad av det.

   Radera
  3. Hoppar in och svarar på barnfrågan. Vi försöker att inte säga duktig utan försöker uppmuntra att anstränga sig och att hitta glädjen i saker och ting. Han har redan tillräckligt mycket prestationskrav och tävling i sig själv så det kan slå över.

   Tydligast är med hans tecknande och går det inte som han vill där och han inte är "duktig" är han misslyckad enligt sig själv. Känns dumt att späda på det.

   Radera
 4. Jag läste en kommentar online från en Los Angeles-baserad journalist avslöjar hur hon hittar en verklig kärlekspartner (mannen) 2 månader efter att hennes ex-pojkvän bröt upp med henne, med hjälp av en Love spellcaster.
  Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Oduduwa eftersom jag har dessa Kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde på vittnesmål är det verkliga livet bevisar. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  Så tur för mig att jag stötte på oduduwa e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Oduduwa den storslagna kärleks-stavningen, startade en trollformel för mina räkning för att återfå min ex-man med sin trollformel och magi.
  Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi blev uppdelade för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek.
  Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att känna sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone så är det som det känns).
  Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta också fungerar för dig, 100% säker.
  kontakta Dr.Oduduwa för brådskande hjälp för att fixa ditt trasiga äktenskap via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  * Magi för framgång och marknadsföring
  * lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDDSHOOK
  * förbannelse upplösning
  * andlig rening
  * fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMEN
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VIN-SPEL STAV
  Att läsa artiklar på internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Uppvuxen i skärgården med ont om dricksvatten, där det dessutom alltid är risk för saltvatteninträngning i brunnen, så blir jag lätt störd på alla som använder FÄRSKT DRICKSVATTEN till att diska plastpåsar!
  Det kostar mer i energi (uppvärmning av vattnet, och till 99% säkerhet rinnande direkt ur kranen), diskmedel och det drickbara vattnet än vad en ny plastpåse kostar.

  Vad gör alla med sina plastpåsar så de måste diskas hela tiden? En använd påse flyttas bara längre ner i näringskedjan tills strax innan den går sönder (sista användningen är när man är ute med hunden).
  Hoppas någon kan förklara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi använder plastpåsar nog främst till att förvara olika snacks i till utflykter och att ta med mat till jobbet i.

   Radera
  2. Om man specifikt diskar påsarna håller jag med om att det är ett resursslöseri. Personligen har jag helt övergett plastpåsarna med undantag av sådant som kommer när jag beställt mat på nätet.

   Radera
  3. Bor också i skärgården, förmodligen har du diskmaskin? Jag diskar för hand men ej under rinnande vatten utan sköljer i balja. För mig blir påsarna diskade när jag gör rent övrig disk, så det går på ett ut.
   Jag är ingen infödd skärgårdsbo, är förvånad över att det slösas på så mycket vatten i kommunen där jag bor, eftersom det råder brist, ofta sommartid.Dessutom är vattnet väldigt dyrt här.

   Radera
  4. Jag håller med. Vilket fruktansvärt slöseri med vatten att diska plastpåsar. Om mina plastpåsar och blöta eller kladdiga inuti brukar jag vända dem ut och in, torka av dem med en handduk och sen hänga upp dem på en liten specialtillverkad ställning där de får torka. Sen är det bara att återanvända dem ige,n och igen, och igen. Tills de slutligen hamnar i plaståtervinningen.

   Radera
 6. Ja! Gör själv på samma resa. Imponerad och inspirerad! Jag hoppas (och tror) att vi alla kommer i mål fortare än vi vågat hoppas på. Pepp till alla från Skåne!
  Mvh P

  SvaraRadera
 7. Jag är imponerad av alla som gör något annat, som ställer och och faktiskt utmanar normen. Jag är imponerad av människor som tar kommandot och tar tillbaka makten och gör sig mer oberoende. Så ja - jag är imponerad.

  Mkt snyggt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Och skaran människor verkar växa eller så syns det tydligt iom sociala medier

   Radera
 8. Som vän av ordning vill jag bara poängtera att det inte har varit jul i år. Det rimligen måste ha varit förra året som julklapparna mottogs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raz, som vi alla känner till så skriver FruEB sina inlägg i förväg - ibland långt i förväg - vilket innebär att eventuella tidsreferenser naturligtvis gäller vid tidpunkten för skapandet, inte tidpunkten för publiceringen.

   Radera
 9. Nej. Du är fattig om man jämför med amerikaner, schweizare, osv. Fortsätt, så ska du se att det löser sig. Men inse också att folk i allmänhet har väldigt lite pengar.

  Skulle försöka räkna bort pensionssparandet, som ju inte kan komma att tas ut innan 55 eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man fattig om man har en mobiltelefon för 10000 kronor eller har man totalt tappat bort vad det innebär att vara fattig?

   Folk i allmänhet (i Sverige) har pengar så de klarar sig och skulle kunna ha mycket över om de prioriterade så. Inte alla, men i allmänhet.

   Radera
  2. Våra städare utlöste larmet till kontoret för att de hade glömt sin telefon för 10 000 kr.

   Jag tror att majoriteten av svenskarna har tappat bort vad det innebär att vara fattig.

   Radera
  3. Jag har inte råd att köpa en Iphone. Jag lever på 8000 i månaden och har fasta utgifter på 5500, under existensminimum, trots min låga inkomst skulle jag inte kalla mig fattig. Men skulle någon få för sig att totalrenovera den hyresfastighet som jag bor i och samtidigt höja hyran ett par tusenlappar och sko sig,vilket är risken eftersom vi ska bli sålda. Skulle genast bli fattig eftersom det inte finns de minsta ekonomiska utrymme för en sån stor höjning./M

   Radera
 10. Vad roligt att det går bra! Kul när det går bättre än planerat!

  SvaraRadera
 11. Min fru lämnade mig och åkte på semester med sin ex-älskare och de senaste fyra månaderna har jag inte hört eller sett henne. Jag visste aldrig att jag skulle uppleva ett sådant hjärtslag från min fru efter 12 års äktenskap med 3 barn. Min chef på jobbet märkte att jag inte kunde koncentrera mig längre på min arbetsstation som jag brukade tidigare. Han erbjöd mig en pratstund för att diskutera med honom och jag berättade för honom vad jag gick igenom. Efter att jag har förklarat för min chef, svarade han till Lord Zakuza, som är en stavsamling. Jag blev ansluten till Lord Zakuza på hans WhatsApp-linje på +17405739483 efter att jag talade med min chef och han sa till mig att min situation kommer att lösas inom 24 timmar med hans kraftfulla trollformulär. Jag följde alla hans instruktioner och jag trodde och hade tro på honom. Han förberedde en kärleksförtrollning för mig som fick min fru tillbaka inom 24 timmar och nu har vi båda levt bra mer än vi brukade. Jag vet inte om någon här ute behöver hjälp men här är Lord Zakuza WhatsApp-linje +17405739483 om du behöver hjälp i ditt kärleksliv.

  SvaraRadera