Kakmonstrets vacklande ekonomi

Med risk att framstå som en riktig kärring kommer här veckans andra inlägg på temat depraverad ungdom och ekonomi. Jag har en person i min perifera närhet, låt oss kalla honom kakmonstret, som jag behöver få ur systemet.

Kakmonstret läser om andra året på ett mig närliggande program och ibland korsas våra vägar i korridorerna. För ett tag sedan kunde jag se hur han på klassiskt manér försökte värma nudlar i mikron och det visade sig att han i hamnat i klammeri med CSN och nu, i väntan på extrajobbslön, var barskrapad. Jag var en nanosekund från att koppla på min moderliga sympati då jag mindes mindes ett par, tiotal observationer under hösten. Samtliga inbegrep hämtmat i olika form. Kaffe från Sundsvalls motsvarighet till Starbucks, pizza från det mest fancy pancy pizzastället i stan (heter väl Pizza Pingvin, för att parafrasera ett Peter Wahlbeck-segment). Kakmonstret verkar äta ute jämt. Eller "brukade"  ska jag väl säga. 

Samma dag som jag fick denna obehagliga insikt i kakmonstrets ekonomi överhörde jag en "ekonomidiskussion" i en av datasalarna. Jag tror att jag skadade ett hudlager, så hårt var jag tvungen att köra in naglarna i min underarm när jag hörde en elev berätta om hur han (av oklar anledning ty han är ensamstående utan barn) ansökt om extralån från CSN men blivit nekad varpå någon, halvt på skämt och halvt på allvar, sa att "Köp en Trisslott, det är enda sättet att bli rik". Därefter lite historier om folk som vunnit på Triss och någon som kände någon som spelat hem en massa pengar på något annat. Men till slut någon skarp jävel som inflikade att "Triss är skit" och jag tänkte att wow, kanske har hon faktiskt vänt på lotten och konstaterat att bara hälften går till vinstutdelning, men slutsatsen var mer anekdotisk, "Jag fick en gång 30 Triss och jag vann ingenting" (Ergo = spel är dåligt. Hade det motsatta hänt = spel är bra).

Absolut ingen konstig diskussion, utan av den sort man hör i vilket fikarum som helst en vanlig dag oavsett var du bor i vårt avlånga land (minus CSN-lånet). Och de personer jag nämner har ännu inte nått den ålder (25) då konsekvenstänket är fullt utvecklat, varför de - till skillnad från svenne banan i fikarummen - har giltiga skäl att inte tänka längre än näsan räcker.

Det bara övergår mitt förstånd att dessa orsakssamband (utemat vs. ekonomisk stabilitet och/eller Triss) är så oerhört svårbegripliga för såväl stora som små, arbetare, akademiker, rådjur, you name it.

Mvh/
FruEfficientBadass

44 kommentarer:

 1. Jag försökte kommentera, men kom inte på något kort och bra. Vi kunde nog utveckla orsakssambanden tillbaka till Myran och Gräshoppan, men utan ekonomisering som del av tidig socialisering är inte ens sparsamhet i självförsvar någon självklarhet hos normalsvensken.

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. För smarta referenser för mig. Myran och Gräshoppan, är de några av de nya barnkultursprofilerna jag missat på grund av gamla barn?

   Radera
  2. Dina barn är åldersmässigt oskyldiga och är de som mina måste man vara You-tuber för att de ska lyssna alls. Det är en gammal, kanske urgammal fabel om värdet av sparsamhet. Gulligt illustrerad i länken nedan. Finns som tidig Disneyfilm och har varit med I Bamsetidningar några gånger.

   Fast jag misstänker att du låtsas vara ovetande.

   //Ingolf

   http://mariaslekrum.bloggplatsen.se/2011/07/20/5854827-myran-och-grashoppan/

   Radera
 2. Det är ingen som berättat för dem att matematiken som de förhoppningsvis lärde sig i grundskolan även gäller i vuxenlivet för t ex CSN-lån, budget, kaffemuggar, trisslotter och så småningom bostadslån, matkassar och lön!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har ju nuförtiden någon form av privatekonomisk undervisning inom ramen för - TROR JAG - hemkunskapen. Men jag tror den är mer av typen "ta inte sms-lån". Om man hade kunnat få krypa in lite savviness i nästa uppdatering av läroplanen...bara en liten passage om ränta-på-ränta-effekten (den omtalades ju dessutom av Einstein så med lite ansträngning kanske man kan få in den i ord. matematikundervisning?).

   Radera
  2. Fanns en uppgift i min dotters mattebok i 9:an om ränta-på-ränta. Exemplet var att man satte in 1 öre år 0, då Jesus föddes, fick 1% ränta. Vad hade det öret vuxit till nu?
   Lite overklig uppgift. Men ändå.
   /C

   Radera
  3. En bekants bekant är landets i särklass mest seniora matteboksförfattare. Flertalet här har haft någon av hans böcker i grundskolan, och vid 80 års ålder är han nästan fortfarande extremt aktiv. Jag ska se om jag kan få audiens.

   //Ingolf

   Radera
 3. Tyvärr är det väl lite så i sosseland, man ska stå med mössan i hand och ta emot de allmosor staten portionerar ut. Jag som är 70-talist blev i alla fall inte drillad i vare sig ekonomi eller entreprenörskap och inte ens salig fader som jobbade på bank hade något större intresse av aktiehandel utan tog sin månadslön och tackade för sig. Nu sitter han och morsan som pensionärer utan några tillgångar av värde eller några större summor att ge barn/barnbarn.

  Diskussioner på jobbet eller bland vänner kring detta med investerigar är det få som fattar, mest fnissar de när man väljer aktier med standardkommentaren "tänk om du förlorar allt"?

  Det är ungefär samma hjärntvättade människor man helst vill ge en örfil när vi hamnar i diskussioner kring elbil kontra rökbil. De har nog druckit lite för mycket av "tre apor", för de beter sig i alla fall som de tre huvudpersonerna på boxen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sosseland " och "hjärntvättade" människor ? Lite tråkigt inlägg Snålgrisen. O varför i helskotta ska dina föräldrar ge sina barnbarn några större summor ? De får väl du ge pengar om du tycker de ska ha .

   Radera
  2. Ekonomisk ignorans saknar vad jag erfarit partipolitisk färg.

   Radera
  3. Och om jag för vara messerschmitt heter det "kommentar". Det är bloggaren som gör inlägget.

   Radera
  4. "Tänk om du förlorar allt" verkar vara en vanlig kommentar när det gäller aktier. Var det någon som för ett år sen sa till dem som köpt resor med Thomas Cook "tänk om de kånkar och din resa blir inställd och du kanske inte får nån ersättning för biljetterna?". Nä, DEN frågan kommer aldrig!

   Hur stor är risken att alla bolag man äger aktier i (inkl investmentbolag och fonder) går så dåligt så de lägger ner samtidigt?
   Den dagen det händer så har vi nog större problem överlag (krig, cyberattack, naturkatastrof...)

   Spargrisen

   Radera
  5. Ja utan privat sektor (AB) så är mjölkkossan försvunnen och då blir det uppenbara problem för "välfärden" (Stat, region kommun).
   Fast få är det väl bara att höja skatten och införa någon ny avgift på tex vatten, med hänvisning till att det är torka i vissa delar av världen.
   Det är väl så man tar sig an de s.k. utmaningarna om man är politiker om man får tro hur man agerar hitintills.

   Radera
  6. @Anonym: Tagga ner lite... att mitt inlägg uppfattas som tråkigt får stå för dig. själv anser jag det är skrämmande korrekt med tanke på den totala brist på eget ansvarstänk som många medborgare uppvisar. Man lever i någon slags villfarelse att staten tar hand om dig och ordnar allt, oavsett vad det handlar om.

   Jag tog detta med att skänka pengar endast som ett exempel, de får givetvis göra vad de vill med sina pengar men man får titt som tätt höra att "om vi hade haft mer att ge...", så uppenbarligen är det ett stort bekymmer för dem själva att de inte har några pengar att ge barnbarnen.

   Hjärntvättade människor har jag inte skrivit ett ord om...?

   Radera
 4. Jag brukar i sammanhang dylika din triss-upplevelse tänka att visst måste folk göra sig till? Att det är coolare att vara skönt lattjo än uppknäppt förståsigpåare?
  Men ibland står det utom rimligt tvivel och verkligheten skakar till litegrann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så kan det ju vara. Att inte bry sig om pengar och privatekonomi anses vara "skönare" än att göra det. Paradoxen infaller när folk efterstävar hög rikedom, ex. genom att sikta på välbetalda jobb eller göra bostadskarriär. Om man struntar i ekonomi och pengar, varför anstränga sig?

   Radera
 5. "Depraverad ungdom och ekonomi" är några av mina absoluta favoritinläggteman från dig så fortsätt gärna med det när andan faller in!

  / P

  SvaraRadera
 6. CSN är ju rena guldgruvan, betalas ut var fjärde vecka med en summa på 10860 kr. I Sverige är det så förmånligt, du behöver inte betala för utbildningen och frikostiga lån och bidrag. Förstår inte det här.Usch vad folk är bortskämda i det här landet.
  När jag var trettio så hade jag jobbat heltid i tretton år redan. Idag slasar de runt på högskolor framtills dess, är hemma med barn ytterligare några år. Inte undra på att de vill att vi ska jobba tills vi är 75.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herregud, vart är landet på väg. Jag har en mig närstående som slasar runt på högskolan och hon är 43 (fyrtiotre!) :).

   Radera
  2. Precis, för min del har jag checkat ut från arbetslivet och slasar runt som jag vill. Reinfeldt och kompani kan ta sig i röven och dra dit pepparn växer.

   Radera
  3. CSN lånar ut 7568 kronor var fjärde vecka till låg ränta (0,16% just nu) men det är nog inte många som funderar på hur det ska betalas tillbaka. CSN-lånet är inte så generöst med återbetalning som det en gång var och lånar man mycket och får ett lågt betalat jobb (eller inget jobb) så blir det surt.

   Det är också surt att det är svårt att få jobb utan att ha läst på högskola även om man har ingen nytta alls av det man läst.

   Radera
  4. Kan förstå frustrationen. Idag känns det som att att man behöver högskoleutbildning för att arbeta i kassan på ICA. Det har gått inflation i all den utbildning som ges på universitet och högskolor, helt klart att en värdeförsämring och förlorad status sker - kanske inte så kul att lägga pengar på det.
   Samtidigt sägs det att företag lider stor brist på yrkeskunnigt folk, att chansen att få jobb är större om man väljer en yrkesutbildning, dessutom kommer man ut i arbetslivet tidigare i livet. Förstår inte varför alla ska gå på högskola? Finns en artikel av David Goodhart i SVD om just det.Många arbeten är viktiga för att maskineriet skall fungera, det råder stor brist på busschaufförer i hela landet så visst finns det jobb. Det fattas undersköterskor, folk inom industrin, m.m.
   Tyvärr har vi fått en, jag vet inte om jag skall kalla det elit som har gått på högskola som ofta har ett uttalat förakt för de med lägre utbildningar, kände inte av det "förr på samma sätt."

   Radera
  5. @Anonym 10:15: Menar du Filippa? Hon jobbar vad jag kan utröna med HBTQ-frågor nuförtin. Hennes ex är väl pappaledig med andra kullen?

   @Anonym 11:55: "Samtidigt sägs det att företag lider stor brist på yrkeskunnigt folk, att chansen att få jobb är större om man väljer en yrkesutbildning, dessutom kommer man ut i arbetslivet tidigare i livet. " MMM (surprise!) skrev ett par inlägg om detta: https://www.mrmoneymustache.com/2013/07/25/50-jobs-over-50000-without-a-degree-part-1/

   Det du skriver är viktigt. Både att man går miste om inkomst under x antal högskoleår (alternativkostnad) OCH att man därtill drar på sig skuld. Den sista aspekten rör trivsel. Nu kanske jag målar upp händiga jobb i ett rosenrött skimmer, men att sitta på sin bak och scrolla i Excel dagarna i ända (avbruten av ett och annat möte om nya policies och revisioner) är dessutom dödande för själen. Jag har helt omvärderat min tidigare "klart-de-ska-gå-på-högskola"-inställning till att "fatta-vad-folk-vill-ha-och-bli-riktigt-bra-på-det". Gräv där du står (=ägna dig åt det du har en naturlig fallenhet för) och lägg gärna till ett digitalt lager på det. Men viktigast av allt: Var flexibel i tanken. Det är den som är oförmögen att anpassa sig till ändrade omvärldsförhållanden som kommer att ha svårt på morgondagens arbetsmarknad. Var nyfiken och intresserad av andra människor - de är nyckeln till din framgång.

   Att AI kommer att slå enbart mot enklare jobb är en sanning med modifikation. https://www.cnbc.com/2019/11/27/high-paid-well-educated-white-collar-jobs-heavily-affected-by-ai-new-report.html

   Radera
  6. Appropå @Anonym 11:55, redan för 10-15 år sedan hade många industrigymnasier med i princip jobbgaranti svårt att fylla sina platser då ungdomar främst ville jobba med IT eller media (programledare i TV). IT/Mediaprogram startades på bred front men oklart om deltagarna fick de jobb de önskade...

   Radera
 7. Låter som Herr Kakmonster får sig en lektion i "konsekvenser". Får hoppas han drar rätt slutsatser.

  Jag var inblandad i en liknande speldiskussion för några år sedan som slutade med att jag plottade hur stor vinsten blev beroende på hur mycket man spelade. Det visar sig (surprise!) att ju mer man spelar, desto mer förlorar man!

  Sedan kan man spela för nöjes skull, men då är det en dyr hobby, inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men då är det en dyr hobby, inget annat". Nästan som att handplocka aktier då.

   JAG SKOJAR! Det är bättre att gambla med bolagsrisk.

   Radera
 8. Fabeln Gräshoppan och myran är av Aisopos, död 560 f.Kr. och var han fick den ifrån vet endast de gamla grekerna.
  RB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Jag är så djärkelens obildad. Skulle behöva gå på universität. Tack för infon RB.

   Radera
 9. Ränta-på-ränta principen och vad ett långsiktigt sparande kan ge borde läras ut i skolan. Förvånansvärt många gör likhetstecken mellan börsen och Triss, vilket är bade okunnigt och Tris(s)t. Sedan detta att rätta mun efter matsäcken. Sparo har sagt det på sitt speciella sätt: rik och snål - det kan finnas ett samband.

  Magnus

  SvaraRadera
 10. Dessa fattiga studenter.

  https://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/sakine-madon-studenternas-lacoste-tarar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sakine Madon skrev en del sånt här för en 10 år sedan och var minst sagt hatad av studentorganisationer. Fortfarande mycket relevant även om en del referenser är daterade, haha.

   Radera
  2. Underbar krönika. Den upplevda fattigdomen när man inte har råd att äta lunch (eftersom man väntar sig utelunch) och ej heller får någon bostad (i innerstaden).

   Radera
 11. Jag har en ung vuxen av varje sort, dvs en pluggar och en gick yrkesutbildning och har fast jobb. De har blivit ipräntade tre saker av mig och deras far: gör vad du vill så länge du försörjer dig själv och månadssparar. Båda har valt efter intresse och fallenhet och båda sparar. Min personliga åsikt är att framöver kommer skiljelinjen inte att gå mellan de som har högskoleexamen och de som inte har det, utan mellan de som sparar och de som inte gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med Anonym 16:11. Ännu en distinktion är att tid är det nya Thailandsresa (eller vilket resmål som trendar för närvarande). Framtidens "överklass"/"elit" eller vad du nu vill kalla det, är de som har tiden till sitt förfogande, d.v.s. en viss rörelsefrihet i sitt liv. Och det lär dina barn ha. Bra jobbat!

   Radera
  2. Den riktiga "eliten/överklassen" har väl alltid haft tiden och friheten. Man har ju haft valet att arbeta eller inte.

   Radera
 12. Kakmonstret som du känner är inte den enda. Jag har en i min bekantskap som säger att det enda sättet att bli rik är att köpa lotter och vinna drömvinsten. Nu är ju hoppet det sista som lämnar människan och det är helt okej att tycka så. Investering är en form av icke garanterad uppskjuten belöning så man måste tränas inom. Risk är ingen garanti för förtjänst, men utan risk så kommer förtjänst garanterat utebli. Trots det så väljer många människor att satsa på superlågrisk och då blir det ingen avkastningen.

  Sen har jag en annan bekant som var tvungen att ta ett SMS-lån mellan jobb. Då är det ingen underbetald tjänst, utan bekanten är programmerare och tjänar riktigt bra. Trots det så var likviditeten låg och bekräftar att det är dina utgifter som avgör ifall du är rik eller inte.

  SvaraRadera
 13. Hur ska man få med frun på FIRE-tåget? Jag fick min fru upp på tåget men jag kommer inte vidare.
  Hon har alltid varit orolig för pensionen eftersom hon har haft 50% sjukpension i 25 år. Så när jag visade att vi fått 100.000kr över på kontot på baara ett år utan att ens försökt att spara. Då var det inga problem att jag föreslog att vi sparade 8300kr/månad. Hon avrundade t.o.m upp till 9000kr per månad.
  Men när jag föreslog att vi skulle flytta bolånet till Avanza för att spara 9000kr/år så var det stopp. Alldeles för läskigt och osäkert tyckte hon utan att kunna förklara varför. Hur jag ska gå vidare och öka sparkvoten vet jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där får du nog pedagogiskt försöka förklara att Avanza är som vilken bank som helst fast de har inga bankkontor. Visa sidan där det står att de står under samma kontroll från myndigheterna som andra banker.

   Och se till att hon också kan logga in på banken och titta.

   Om nu Avanza var såna slarvpellar så gjorde det ju inte så mycket om de slarvade bort lånet ;)

   Radera
 14. Jag är överväldigad när jag delar min erfarenhet här för att låta hela världen veta om en man som räddade min relation och denna stora man heter Dr. IZOYA. Han har verkligen visat mig genom att föra tillbaka min ex-älskare som lämnade mig och lovar att aldrig återvända till mig igen helt enkelt för att han började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen. Med detta har jag insett att det att ge Dr. IZOYA-detaljer till världen kommer att göra mycket bra för dem som har brutit hem eller förhållanden för honom att fixa det trasiga förhållandet eller äktenskapet till er. Du kan nå honom via hans e-postadress: drizayaomosolution@gmail.com. Ta kontakt med honom och se hur ditt problem kommer att lösas inom 24 timmar. Han är också specialiserad på följande frågor ...

  (1) Du vill ha din ex tillbaka ..
  (2) Du vill att män / kvinnor ska följa dig ..
  (3) Du vill ha ett barn ..
  (4) Du behöver andlig hjälp ..
  (5) Sluta skilsmässan ..

  SvaraRadera
 15. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume ogumenspellcaster@mail.com hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera