Hönan eller ägget

Det klagas ju som bekant på att tiden inte räcker till, man har så mycket att göra och hinner varken laga mat eller träffa sina barn så det blir take-away och nanny och vips är de stora, feta och flyttar hemifrån utan att veta vad du heter. Jag trillade över en bloggpost nyligen med den oemotståndliga rubriken The Joy of the Minimalist life in Retirement. Artikeln berättar om ett antal människor, bland annat Amy Rutherford. Det som emellertid fångade mitt intresse var en passage från en Riley Adams:
"There’s 'time saved from not shopping, from mental attention and time spent thinking of what you want to buy and from not needing to clean or maintain as many possessions,' he notes. To embrace minimalism while preparing for retirement, Adams says, it’s important to 'learn to be content with less.'"

Det här är ju inget nytt för er fånar, men det tål att grunnas på en smula. För tänk om gemene man skulle vidta minimalism i såväl fysisk (sluta shoppa) som mental (sluta med sociala medier och Netflix) bemärkelse. Du skulle frigöra EONER av tid! Åtminstone aggregerat på sverigenivå.

Jag pratade med min f.d. handledare om detta (från vårens praktik) och hon bodde under ett antal år i Stockholm. När hon beskrev sina stockholmshelger var det som en déjà vu. "Vi brukade dra ut till något köpcentrum, dra runt och sätta sprätt på lite pengar, fika, sen äta lunch, shoppa lite till och sen var dan slut." BAM tid och pengar väck. Jag minns hur jag själv brukade sitta och okynnesbeställa hem grejer på nätet på fredagskvällarna (intressant fenomen - man ser att manliga medelålders troll kör hårt just fredagskvällar och så även kvinnliga medelålders shopaholics, sunda beteenden båda två) för att sedan behöva lägga tid på att hämta ut, avpaketera, rätt ofta reklamera, förvara, ta hand om och återvinna samma produkt. Jag lade också rätt mycket tid på att bara scrolla runt i flödena för att se vad som gavs (och det gavs alltid någe) och i sociala medier för att se vad som gavs (och det gavs alltid någe). Timmar, timmar, timmar av mitt liv som trattades mot helt poänglösa fokusområden. Om jag lagt denna tid på att lära mig portugisiska istället, då hade jag varit flytande vid det här laget!

Jag har alltid varit intresserad av att rensa i röran och återvinna/slänga prylar. Jag erfor vissa likheter i sättet att tänka när jag slog in på FIRE-spåret eftersom det handlar om att skala av och få struktur. Och jag älskar aspekten av att få rent i huvudet genom att plocka bort saker av typen shopping och post-shopping-aktiviteter. Jag är nog inte helt ute och cyklar om jag antar att rätt många av er förutom aspirerande FIREs också har en förkärlek till minimalism och enkelt leverne. Så jag är lite nyfiken: Vad kommer först, FIRE eller down-sizing/minimalism?

Mvh/
FruEfficientBadass

26 kommentarer:

 1. För mig var det inte direkt minimalism, men ordning och reda. Jag dekluttrade med Fly Lady och köpte förvaringslösningar med Förvaringsdrottningen. När sedan Förvaringsdrottningen blev nominerad i någon bloggtävling hittade jag på listan ekonomibloggar och minimalistbloggar som också var nominerade. Sedan dess har jag inte shoppat någon förvarngslösning och knappast något annat heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvaringslösningar är som plåster på ett sår - en tillfällig lättnad men inte grundproblemet som är att man tillskansat sig ett sår i första läget.

   Radera
  2. Ja, där påminner du mitt dåliga samvete. Jag har nyss genomfört en flytt och dessvärre så har jag fraktat en massa skit till nya bostaden. Allt får inte plats i lådor o skåp pga nya bostaden trots att den är större än gamla bostaden inte på långa vägar har så mycket förvaring. Jag har lite för många saker som jag kallar för "bra att ha saker", men som jag med rätt stor säkerhet kan säga att 95% av dessa grejer inte kommer att behövas närmsta åren. Jag har nu två val, eller kanske tre val. 1. Rensa ur allt som inte får plats. 2. Rensa ur lagom mycket och köp förvaring till det andra. 3. köp förvaring till allt. Sannolikt så lutar det mellan 1-an och 2-an, men önskan är förstås att komma närmare 1.an än 3-an.

   Radera
  3. För mig tror jag min "hamstersjuka" handlar om många år med sämre ekonomi och trots att jag nu har det bättre så kör man på i samma stil, dvs svårt att slänga massa skit för det ligger väl inbyggt i huvudet att det är dyrt att återköpa det som man kanske råkade kasta.

   Radera
 2. För mig kom downsizingen först- en påtvingad sådan då kostnaden för vårt 400 kvm renoveringsmansion höll på att knäcka oss. Men det var inte bara en önskan efter ekonomisk kontroll - det var minst lika mycket en önskan om att få materiell kontroll. Höll på att bli tokig på alla prylar som fyllde detta hus som jag skulle ta hand om och ha koll på. Downsize:ade till en hyresrätt och landade sedan i ett litet radhus. Bytte renoveringsshopping mot "finshopping" med samma resultat, 0:- i sparande. Där upptäckte jag FIRE.
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. 400m2? Wow. Jag mådde dåligt i vårt 180m2-hus där alla ytor skulle fyllas för att se ut som något i en inredningstidning. Vi har förvisso den typer av ytor även här på landet men med två viktiga skillnader: a) Allt var redan "fyllt" (inte knökafullt, men varje rum hade redan någon form av grundmöblemang anno tidigt 1900-tal) och b) Inredningsnormen i Hudik är annorlunda från den i stockholmsförort.

   Radera
  2. Luvan på skruvan! Angående inredningsnormen. Min nya jakt- skogintresse gör intressanta saker med mig. Den posha jäveln på ena axeln svimmar då och då förfärat över min nya framtoning. Den frugala ( kloka ) jäveln på andra axeln applåderar entusiastiskt när jag schavar runt med keps (skräckemoji) och är ett levande understatement på ”underklädd”. Men det sköna i att bara borsta tänderna på sin höjd när man ska träffa jaktlaget, alltså FRIHETEN i det! Ske pris i höjden!
   Morsan

   Radera
 3. Först kommer utbrändhet, sedan minimalism som en följd av det för man inser att prylar tar upp hjärnkapacitet och då får man pengar över när man inte köper prylar och när man säljer prylar och då kommer sparandet. Och FIRE blir en dröm.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite så har det varit för mig i alla fall. Lågintensivt utbränd i det att jag kände olust inför jobbet, ett ständigt laborerande med de-cluttering och rensningar för att sedan upptäcka att det fanns ett outstanding sätt att slippa punkt ett (FIRE) som också synkade med punkt 2 (sluta slöshoppa).

   Radera
 4. Först ett intresse för miljö och hälsa för att sen inse att minimalism/down-sizing var bra metoder för en win-win både för miljö och hälsa. Därefter insåg jag att det ofta blir en win-win-win för ekonomi, hälsa och miljö. T ex byta bil mot cykel, byta köttfärs mot linser i biffar, såser och lasagne, byta restaurang/take-away mot hemlagat, byta helgnöje från shopping till naturupplevelse, minska eller sluta med tobak och alkohol, byta slö-surfning på sociala medier till läsning av biblioteksbok, byta dyra och sällan nyttjade gymkort mot dagliga promenader, byta utlandscharter mot semester i svenska naturen, byta från högavlönat, stressigt heltidsjobb i stan med pendling mot lägre lön men superflexibelt rörande hur mycket, när och var jag arbetar som doktorand. Det borde gå att göra listan ännu länge. Till allt detta kommer även den där härliga känslan av frihet som kommer med enkelhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh älskar hur du uttrycker resan mot ett mer minimalistiskt och medvetet liv på alla plan. Jag skriver under på allt. Men jag märker också att det blir svårt ibland i vissa grupper som är shoppa, shoppa, shoppa, resa, resa, resa och ät ute fem dagar i veckan och så några drinkar på det....jag älskar det du skriver, bo litet, lite saker, jobba lite och ha tid för att bara vara

   Radera
 5. Minimalismen är lättare att komma nånvart med snabbt känner jag eftersom vi inte har några stora inkomster för tillfället. FIRE känns långt borta.

  SvaraRadera
 6. Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.


  Fann Fire först men skulle verkligen vilja rensa mer bland i mitt tycke alla saker hemma men det är en ojämn kamp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde citat tecken ovan (Antoine de Saint-Exupéry, Airman's Odyssey)

   Radera
  2. Respekt för folk som vet hur man stavar Saint-Exupéry. I ett land där markistillverkarna i sin mall har "A´la Carte" förinställt i sina textilprinters inför beställningar från pizzerior.

   Radera
 7. Är en minimalist i en slösas kropp. Älskar avskalat, enkelt men kvalitet, städat. Avskyr prylsamhället, röra, starka uppfordrande färger, plotter. Ändå upptäcker jag mig själv med att okynnesshoppa allt för ofta. Men jag är på bättringsvägen, har börjat spara, köper inget på avbetalning och klarar av en oväntad utgift. Kommer tyvärr inte hinna uppleva FIRE, men kanske slippa jobba sista åren iaf, garanterat slippa ha ångest över nästa månads räkningar. Bättre än jag levt hittills. ÄLSKAR din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "har börjat spara, köper inget på avbetalning och klarar av en oväntad utgift. Kommer tyvärr inte hinna uppleva FIRE, men kanske slippa jobba sista åren iaf, garanterat slippa ha ångest över nästa månads räkningar." Fantastiskt, grattis!

   Radera
 8. ja... utmattningssydrom, sökande, FIRE och sedan semiminimalism på vissa håll och försök till minimalism i skallen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, först läste jag "sektminimalism" och tänkte "shit, jag har missat något, var hittar man det?". Det är väl Fumio Sasaki et al, min man ställer sig kritisk till minimalism som gränsar till religion.

   Radera
  2. Finns ett konto på fb som heter Extrem minimalism Sverige. En del av mig får rysningar när jag ser vad lite saker än del människor har i sina hem. Jag skulle aldrig kunna bo so. Jag gillar vad jag kallar cozy minimalism. Få saker men måste ändå kännas mysigt och ombonat att vistas där

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Utbränd, minimalism och sen hittade jag FIRE. Inte där än men efter drygt 2,5 år så har jag snart 5 års ledighet på börsen plus 6 år skattat och klart instoppat i minimala 1:an i innerstan. Plötsligt kan jag andas igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym: Chills. Down. My. Spine. Helt otroligt bra jobbat. "Plötsligt kan jag andas igen." Tror jag det, fem års ledighet på börsen, en dröm! På 2,5 år! Du får nästan maila mig och berätta mer, tror läsarna vill ha detaljer.

   Radera
 11. Här aldrig tyckt om att konsumera (miljötänket) och har länge tyckt om rörelsen kring frivillig enkelhet. Sedan blev det minimalism och den värdegrunden som satt prägel på mitt liv. Det är inte så att jag säljer eller minskar mina grejer nämnvärt snarare så är det så att jag fått ett annat förhållande till det jag äger och att jag nu minskat köpsuget ännu mer. I samband med detta så blev det en massa pengar över och då snubblade jag över FIRE. Bra kombo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är inte så att jag säljer eller minskar mina grejer nämnvärt snarare så är det så att jag fått ett annat förhållande till det jag äger och att jag nu minskat köpsuget ännu mer." Tangerar ett inlägg jag skriver nu som handlar om att bli materialist och därigenom sluta konsumera. D.v.s. att verkligen, verkligen värdesätta och vårda det man har. TBC.

   Radera