Undvik snabba belöningar

En bit in genom "101 tankar om aktier" börjar jag misstänka att unge herr Ludvig nog inte är så ung som han ser ut på författarfotot.Mitt estimat är att han är cirka 143 år gammal, givet den klokskap han utan ansträngning häver ur sig. Men så hör då:
"Jobbiga beslut, enkelt liv. Enkla beslut, jobbigt liv."
Taget från idé nummer 33 i boken. Alltså...normalt bör man ha en 80 år under västen för att kläcka ur sig sådan visdom* och jag är ICKE IRONSK som mina barn skulle sagt. Han är jordklok som en grekisk gumma.Det han ville komma till innan jag tog detta stickspår är att tålamod inte är vår bästa gren. "Snabba lösningar är normen idag. Smartphones har lett den utvecklingen." Kontentan är att vi för framgång i investeringar (och träning) (och typ allt annat i livet å) måste lära oss att ha lite långtråkigt och bara KÖTTA. IN med pengarna i ISK:en, Varje Löning. Packa matlådan, varje dag (min kommentar). Han citerar löst en sägning av one-liner-geniet Bill Gates nämligen att vi överskattar vad vi kan göra på ett år men underskattar det vi kan åstadkomma på tio år.

"Det gäller att sätta igång. Efter ett tag ser det där som verkade omöjligt mer möjligt ut. När det gäller att ta beslut som kan kännas jobbiga i stunden, som att träna, avstå från ett inköp eller undvika onyttig mat, råder följande samband: Jobbiga beslut, enkelt liv. Enkla beslut, jobbigt liv."

Har du tagit några jobbiga beslut på sistone som får dig att stå ut i mängden likt barnen i marshmallowstestet? Beslut som till en början kan kännas bökiga men som kanske redan börjat normaliseras i ditt liv? Tänker själv på när jag slutade med uteluncher och tog med Finduslådor till jobbet (bläk). Det var jobbigt första två-tre veckorna men sen slutade jag tänka på det och idag njuter jag frukterna därav (ett liv utan inkomst och e-ämnen i min dna).

Mvh/
FruEfficientBadass


* Med undantag av vår mäklare som när vi köpte lägenheten vände sig till min man och sa "Happy wife, happy life." Det skrattar vi ofta åt idag, oklart varför för det är ju sant.

32 kommentarer:

 1. Jag hoppas inte att han skrev det som att han var upphovsman till det citatet.

  https://medium.com/mind-cafe/hard-choices-easy-life-what-should-they-mean-to-you-206fc87c78cf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lita aldrig på folk som säljer något.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade upp mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
  3. Bra Theresa, du har förstått. Jobbiga beslut - enkelt liv
   Vem vill inte ha hjälp med nr 7, dödsförtroll... värre än andra troll.

   Radera
 2. Har börjat att föra kassabok och gick "all in". Detta projekt har pågått i 4 veckor; jag noterar var jag handlar, med vem jag handlar med och slutligen beloppet jag handlat för. Allt dokumenterat i ett enkelt häfte som jag hittade vid en utrensning av barnens gamla prylar. De numera vuxna barnen samt maken tycker att detta är anno dazumal (finns ju excel) men jag svarar att detta är terapi. (The practical theory of thought, Dewey) I detta fall mitt reflekterande över mina köpvanor. Dokumentationen var lite jobbigt i början och även utformandet av veckomatsedeln. Numera upplever jag glädje av att har skapat en struktur och även blivit mera kreativ. Handlandet är även kopplad till en veckomatsedel (som just nu bygger på säsongsmat - utan de av dig uppmärksammande e-ämnen /mat för en tia och "Ginos itelienska frestelser" (SVT play). Målet är att undvika matsvinn samt att reducera utgifterna för att istället investera pengarna på ISK. In i butiken, jag handlar "chop chop" och ut är jag igen... Lyckades faktiskt med att dra ner 1000,- riksdalar på matkontot denna månad... Kommer att nörda på! Gillar denna kombination av både struktur och skapandet./Andrea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt! Är stor anhängare av att anteckna på papper. Som den tant jag har blivit (eller alltid varit?). Det fina är att efter några månader med noteringarna behöver man dem inte längre. Det är, precis som du säger, något av en terapi både för själen (man får kontroll över finanserna) men också beteendemässig sådan, att verkligen förstå var pengarna tar vägen för att identifiera frihetstjuvar. Du hade uppenbarligen MINST 12 000 spänn som fladdrade iväg varje år istället för att bygga frihetskapital i ISK:en. Och min gissning är att du efter avslutad exercis kommer att hamna högra än så. Håll ut och du skall bli belönad. Eller för att sno ett annat citat som jag inte minns var jag läste det (här får man passa sig för upphovsrättspolisen): Stora uppoffringar, stora resultat. Vilket i ditt fall kan skjuta fel eftersom du verkar ha rätt kul på vägen.

   Radera
 3. Det jobbigaste framöver lär bli huruvida vi ska köpa bil nummer två, då frun vägrar åka i överfulla bussar till jobbet pga corona. Hon tycker vi ska köpa en billig "skitbil" att ha så länge, men min erfarenhet säger mig att såna bilar snabbt kan bli dyra, och jag är ingen bilmekaniker. Gissningsvis landar vi på en liten farkost för runt 100000 kr. Ingen utgift jag ser fram emot, men förhoppningsvis blir driftskostnaderna minimala och vi kan göra oss av med den när Fru Snålgris vill åka buss igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni kan inte korttidsleasa för att slippa värdeminskning och att ta av kapital? Vet inte var ni bor men i Sthlm finns väl SunFleet fortfarande? Men det är väl mer enstaka förflyttningar tänker jag, inte daglig pendling.

   Radera
 4. Jag har dragits med ganska stor övervikt i ett antal år och har börjat lägga om livsstilen i sommar.
  Det kan kännas ganska tröstlöst när jag tänker på hur lång väg jag har framför mig men jag försöker fokusera på att nyttigare mat, hemlagade lunchlådor och långpromenader kommer att ge resultat om något år, om jag bara håller i.
  En trevlig bonus som kom ganska omedelbart är att jag är piggare, har mer energi och sover bättre vilket bara det är en stor förbättring.
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men bravo!"En trevlig bonus som kom ganska omedelbart är att jag är piggare, har mer energi och sover bättre". Exakt min upplevelse av att skippa frukost, eller som det heter i kurerad form: "Intermittent Fast". Grymt! Jag körde ju en omgång i vintras och blev genast av med mina mitt-på-dagen-komor. Dessvärre fick jag magkatarr av allt svart kaffe jag bälgade i mig fram till 12. Nu kör jag sedan ett par månader samma upplägg men utan kaffe och det varkar - peppar, peppar - funka. Nu gjorde jag inte det här primärt av viktreduktionsskäl, men kan bara konstatera att shortsen, som satt lite väl spända över låren i början av sommaren, nu hänger och slänger. Så om det är viktreduktion du är ute efter kan jag starkt rekommendera Intermittent Fast. Enkelt, och du äter i princip som vanligt resten av dagen (men man rekommenderas ju att äta mat av bra kvalitet såklart). Kolla YouTube eller mitt tidigare inlägg:

   https://efficientbadass.blogspot.com/2019/09/intermittent-fast-ett-frugalt-halsohack.html

   Radera
  2. Många verkar ju få fantastiska resultat med just IF, särskilt när man är medelålders och vikten har en tendens att "sitta fast". Jag ska absolut testa en vecka längre fram och se vad jag tycker. Tack för tipset!

   /A

   Radera
  3. Heja dig A! Jag har märkt (efter ett par FIRE-träffar) att övervikt verkar vara ovanligt i dessa kretsar. Har känt mig lätt ensam i den identiteten.

   Jag har en ätstörning i bagaget (anorexi), så jag balanserar hela tiden för att inte ramla tillbaka dit igen. För mig har det hjälpt enormt mycket att hitta mat som är gott efter att man fryst och sen värmt i micro, men som samtidigt är åt det nyttigare hållet. Successivt har jag sedan minskat portionerna, vilket verkligen varit bra för ekonomin. Inte för att jag varit nån storätare tidigare, men många bäckar små... ;-)

   Dock kräver det enormt tålamod, så jag tycker att din långsiktighet låter klok. Jag kommer aldrig att bli smal, men har nu 5 cm kvar till normalt midjemått (vilket är måttstocken jag valt) och det känns oerhört skönt!

   Håller med om att man får mycket mer energi när man börjar äta rätt, kroppen vill ju ha i sig näring (även om hjärnan helst vill ha snabba kolhydrater...).

   Puh, det blev en liten novell. Men vill bara avsluta med ett stort lycka till och hör av dig om du vill bolla recept och liknande. :-)

   Radera
  4. Har man ätstörningar i bagaget ska man enligt expertisen INTE ägna sig åt IF. Just sayin'.

   Radera
  5. Tack för peppen, Fri2032!

   "För mig har det hjälpt enormt mycket att hitta mat som är gott efter att man fryst och sen värmt i micro, men som samtidigt är åt det nyttigare hållet."
   Det här låter jätteintressant och du får hemskt gärna dela med dig av recept på din blogg!

   /A

   Radera
  6. Hm... Säger Fru EB att jag ska börja äta efter kl 19 igen? Jag får kolla upp det lite närmare. Jag kör alltså en typ av IF där jag äter frukost när jag blir hungrig (ofta runt 09:00 på vardagar) och sedan inte äter nåt mer efter kl 19:00. Har fungerat så bra, men som sagt, vill inte trigga igång nånting...

   A: Jag lovar att det kommer att komma recept i bloggen framöver. Ska försöka få tummen ur under semestern och skriva om några av mina favoriter. Om inte annat kan jag rekommendera att söka på "studentmat" på denna blogg, det var Fru EB som fick in mig på rätt väg matmässigt. :-)

   Radera
 5. Kombinerar budget med viktnedgång. Slår två flugor i en smäll, POFF...åtta kilo borta. Mer pengar på kontot och mindre fläsk lite varstans..Kilon har förvandlats till pengar, har gått förvånansvärt lätt med den metoden./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken fantastisk kombo - omvandla kroppsfett till pengar. Wohoo!

   Radera
 6. Med häst lär man sig att ha tålamod... Men visst märker jag på folk runt omkring mig hur hetsigt det har blivit även inom den hobbyn nu. Tex när min ena häst skadade sig och det skulle krävas en del promenader innan vi kunde rida igen. Flera stycken i mitt stall var inne på att jag skulle sälja (!) hästen för att snabbt kunna köpa en annan och rida på. Som om jag har häst enbart för att rida (och tävla)... Jag har häst för att jag gillar hästar och specifikt just den hästen. Fatta om man skulle byta partner varenda gång partnern behövde lite extra tid och stöd. Suck...

  Jobbiga beslut har det varit dåligt med ett tag nu, men det kan såklart bero på alla jobbiga beslut jag tagit tidigare. Att sälja huset var oerhört jobbigt, då jag gick emot släktens önskan, men samtidigt var det ett av de bästa besluten sett till både ekonomi och sömnkvalitet.

  Jag har ett ganska jobbigt beslut framför mig kring hur länge jag ska stanna i Uppland vs flytta till Skåne, men jag skjuter liksom den frågan på framtiden varje årsskifte. ;-) Skulle inte förvåna mig om det slutar med att jag aldrig flyttar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Skulle inte förvåna mig om det slutar med att jag aldrig flyttar." Ånej, detta får inte ske! Sätt dig ner och gör en realistisk tidsplan. Jag har ju redan planerat att packa bilen full med BiB och paranötter för att besöka dig i Skåne.

   Radera
  2. Oups! Visste inte att det fanns sådana planer. Hm... Jag tror att den mest realistiska tidsplanen är flytt i samband med exit från arbetsmarknaden, samtidigt är ju frågan om jag kan hitta lika bra boende + stallplats i Skåne som i Uppland. Jag lovar att sätta mig och klura lite mer i frågan.

   Radera
 7. En del jobbiga beslut vi gjort under de senaste åren:

  - Vi bodde kvar i vår trea i Sthlms innerstad med två barn istället för att flytta till förorten som alla andra. Trots att det är lite trångt går det alldeles utmärkt. Resultat: Vår boendekostnad är under 4000 kr/mån. Vi cyklar till jobbet på 20 min. Barnen (nu tonåringar) börjar uppskatta att bo i stan. Ingen nattbuss, de kan ta sig hem själva. Jobbigt beslut, mycket enkelt liv nu.

  - Vi renoverade inte lägenheten (förutom nya skåpsluckor, några tusen) utan lade alla pengar på att amortera ned bostadslånet och CSN och leva hyfsamt sparsamt under några år. Resultat: vi har nu en skuldkvot på endast 14% och kan istället investera 40k+ i aktier och fonder varje månad, samtidigt som vi har råd med bil och semestrar. Också ett jobbigt beslut, men som lönat sig ofantligt mycket, då vi är på god väg mot miljon nr 3.

  Det går om man vill, och inte följer strömmen som alla andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt! 40' i aktier/fonder varje månad är Kungligt. Och som du säger, när barnen passerar 13-14 är stan inte så dumt ändå.

   Radera
 8. Står inför ett jobbigt beslut som vi ska börja nysta i nu till hösten, skrev några rader om det.

  https://fumlanwalkoflife.blogspot.com/2020/08/ta-over-garden.html
  (Nähä, bidde visst ingen länk men aja...)

  Går iaf ut på huruvida vi ska kunna ha kvar mitt familjehem or not. Skulle själv klassa det som ett tufft beslut, men då kan jag kanske också hoppas på ett enkelt liv efter att beslutet är taget då?! Alltid nåt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst inlägget än men om en får generalisera en smula så är ofta de där "svåra" besluten i retrospekt självklara. Ser det hos mig själv och andra omkring mig: Man vänder och vrider på något, räds dess konsekvenser, men i samma sekund som beslutet är taget trixar hjärnan till någon form av "glaset-är-halvfullt"-formula som gör att det känns som ett självklart beslut utan regrets.

   Radera
 9. Köpt cykel samt cykelvagn för att frakta sonen tillsammans med diverse matvaror/badgrejer/dylikt. Kommer på sikt betala sig självt (minskad bilåkning). Jävligt roligt också, för samtliga. Ett förvisso tämligen enkelt beslut i stort, men det svåra/jobbiga kommer till enskilda turer då vi bor i backe. Exempelvis då vi idag ändå tog cykel+vagn till ett friluftsområde trots höjdskillnad på 176 meter osv (Muscle over motor). Skönt i sig, och än mer så då andra tycker beteendet är sinnesjukt varvid jag typ bara upplever det bekräfta hur rätt beslutet var :)

  SvaraRadera
 10. Haha Muscle over Motor, min favorit. Jag älskar när andra tycker beteendet är sinnessjukt. Som när jag gick till jobbet i Bryssel, tog en timme, och mina kollegor trodde att jag skämtade. Jag menar, under hela min tid där: De trodde att jag varje dag skämtade, tog spårvagnen till en station innan och gick sista fem minutrarna för att spela dem ett spratt.

  SvaraRadera
 11. Önskan att bli skuldfri har funnits där länge men för 7 år sedan bestämde vi oss för det jag och min Man. Nu är vi nära, vi har endast ett mindre bolån kvar som vi tror oss vara av med inom ett eller två. Diskussionerna har varit många på vägen om amortering kontra investering men drivet att bli skuldfri har funnits kvar. Här har vi lyckats hitta tålamod att jobba långsiktigt mot ett stort mål.
  Med vänlig hälsning, J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna önskan om att bli skuldfri. Önskar att jag haft lite mer av det, men då hade vi inte kunnat hoppa av ekorrhjulet som nu utan betat av ett par decennier till utan att för den delen ha likviditeten att dra ur pluggen. Grattis till er dock!

   Radera
 12. Beslutet ”byta jobb” togs på försommaren så på måndag är det dags för den nygamla arbetsplatsen, de nygamla arbetskamraterna och de nygamla cheferna. Det var inget svårt beslut egentligen att återgå till den arbetsplats jag lämnade för 3 år sedan och när det väl var taget så undrade jag hur jag stått ut så länge.

  Nästa beslut är vilken typ av boende jag ska ha i stan i väntan på att jag ska flytta till skogen och bli sambo på heltid. Om jag säljer bostadsrätten så får jag väl en 5-600 000 som kan jobba i fonder istället. Men hur ska jag bo då? Typiskt svårt beslut!

  SvaraRadera
 13. Hej alla, mitt namn är Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda gärningarna från BABA NOSA UGO i Karnataka Temple eftersom min lycka är återställd, jag har varit gift i ungefär 23 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade en affär med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt jag har jobbat för, jag kände mig som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, andra vittnade om att han också kan göra något för att hjälpa ditt företag att växa, också älskar attraktionsolja, löser också alla typer av andliga problem, örtmedicin mot sjukdom som Fybroid, Astma, STD, Njurar sjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande i lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter en lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet från BABA NOSA UGO från Testimonies online och bestämde mig för att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, jag tvivlade faktiskt när han sa till mig att jag kunde förvänta mig en god nyhet, det var mindre än sju dagar när min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka och bad om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlät honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 14. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com


  Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera