Odlingen - the bitch

Först ett VMA (Viktigt Meddelande Till Allmänheten): Stina Vini sms:ade mig igår kväll om att vinimportörer p.g.a minskad restaurangförsäljning tvingas rea ut sina viner. Mycket beklagligt. Detta gäller exempelvis viner som importerats av Enjoy Wine & Spirits. Nu skyltar ju inte systemet med "rea" så man får filtrera. Jag sökte på Enjoy Wine Spirits, helflaska, 40-50 kronor och la en av varje i kundkorgen. Det är nämligen inte förrän man trycker "Beställ" som det framkommer vad som finns kvar i lager och av ett tjugotal återstod endast nedan två. Jag beställde fem av varje.

70059 - Ruida Domo - U.S.A - 49 kr (vitt)
70957 - Ruida Domo - U.S.A - 49 kr (rött)

Go, go, go! Nu till inlägget:

Med tanke på alla vårens inlägg om min grönsaksodling (eller förodling inomhus därav) kanske du undrar varför jag inte skrivit så mycket om resultatet. Det finns en ganska enkel förklaring till detta, nämligen att

ODLINGEN ÄR EN BITCH.

Jag har stundtals varit riden av mörka demoner när jag hatiskt spejat ner i djupbäddslådorna och väst okvädningsord mellan tänderna. "Varför växer ni inte era små äckel, vad är det för fel på den här jorden va, vavavavaVA?!"

Innan ni tror att jag helt tappat koncepten ska tilläggas att jag till slut fick lite avkastning ändå, mer om det nedan. Men först måste jag kontaminera er mer med min bitterhet. För i princip alla mina förodlade plantor av typen kål, zucchini, lök och morot gick åt skogen. Och jag kan för mitt liv inte begripa varför. Jamen kolla här:

Exhibit 1: Morotsplantor, små som bakterier, trots optimala väderförhållanden. Du ser något stort till vänster i bild. Det är inte morotsblast, tror det är ett ogräs som kom med jordpåsen.

Exhibit 2: Zucchiniplantor, till synes frodiga, se backstory under.

Låt mig stanna upp vid zucchinin en stund eftersom det är den som allra mest göder på mina konspirationsteorier. Båda plantorna är gåvor från våra odlingsbegåvade grannar. Men som ni ser är den vänstra plantan betdyligt större än den högra. Varför? undrar vän av ordning. Jo, för att den högra plantan fick vi några veckor innan vi fick den vänstra. Så den högra plantan adopterades in i våra lådor, med konstfärdigt varvat gödsel/jord/bokashi/maskar/växtnäring/besvärjelser, och stannade omedel-bart att växa. Medan den vänstra plantan stod kvar i våra grannars nonchalant ihopvispade jordbädd och bara "mmm jag ska växa och gosa till mig och bli dubbelt så stor på en vecka yes" för att senare ta plats bredvid sin olyckssyster och liksom slappa oss i ansiktet med sin storlek och prakt (är den inte också grönare?). Är det så här man säger fuck off till varandra på landet? Ger sina grannar zucchiniplantor i olika etapper? 

Jag har fått en mängd av tipz och rrråd under den här tiden. Benmjöl. Kaffesump. Urin. En speciell sorts kogödsel av ekologiskt slag som bara finns att köpa på Granngården. Jag har testat allt (jajemen, skölj eventuella grönsaker jag serverar dig). Men skörden står på intet vis i proportion till mina ansträngningar. Och naturligtvis har jag vattnat. Vattnat och vattnat. Kom nu inte och säg att jag vattnat för mycket för då får du min ondaste blick (även om jag tycker mig se ett tunt lager mögel i jorden...kan vara bokashin å). 

Men det är inte en helt dyster historia. Jag har upptäckt grödor som faktiskt funkar rätt bra och deras gemensamma nämnare är att de inte bär någon form av färgglad frukt i form av tomat, morot, rädisa, zucchini, gurka, pumpa eller lök. Nej, de grödor som funkar för mig är fyra:

1. Mangold (av någon anledning inte spenat)
2. Ruccola ("sprider sig som ogräs" som en vän sa och hon hade rätt)
3. Sallat (av alla sorter)
4. Mynta (men det är väl fusk att ange den, fanns dessutom sen tidigare)

När jag väl förstod detta styrde jag om våra lådor. Rädisorna, som antog formen av något obskyrt, åkte ut i komposten. De var liksom svampiga och äckliga. Några av de mer svulstiga plantorna rök också, för att ge plats åt räta rader ruccola, satta med ett par veckors mellanrum för att ge kontinuerlig skörd. 


Så från och med juli månads ingång har jag gått all in bladgrönt och dessutom köpt på mig några som ska funka framåt höst och tidig vinter. Se så vackurt:Jag talade med min mamma om denna min misslyckade odling. Min mamma är bra på det mesta och jag minns hur jag från rätt späd ålder var avundsjuk på hennes perfekta teckningar när mina bara blev kludd, eller hennes enastående förmåga att bonda med djur som bara fräste mig eller baka fluffiga sockerkakor när mina blev degiga. Så jag utgick från att hennes odlingsprojekt några mil bort (de har coronaflyttat till sitt lantställe) skulle briljera över mitt. Men ej! "Nej, det går inte. Det kommer inte upp något. Jag vet inte vad jag gör för fel." Ytterligare en pusselbit. Kanske är det DNA-relaterat? Vi må vara bondesläkt, men inte var det grönsaker man odlade direkt. Kanske odlade man potatis, eller pärer som det heter här. Ja just det ja, jag har ju en djupbädd för potatis på baksidan och det tycktes mig ett tag gå framåt för dessa plantor. Jag köpte plomberad sättpotatis, förgrodde, la termomenter i jorden för att invänta 10 graders morgontemperatur, jag pysslade, kupade, vattnade. Sen släppte jag en eftermiddag ut hönsen. Hönsen såg djupbädden och anade att där kunde finns mask. End of story. Jag adderar: Hönsen är en bitch. 

I vilket fall landade jag i detta: Plantorna var en terapeutisk hobby när pandemiångesten slog i taket. Det skänkte mig viss glädje att varje vårvintermorgon se över dem, vattna dem, pyssla med dem. Det var något konkret och jordnära i en stökig tid. Jag lärde mig något ("bara odla sallad") och min man fick snickra odlingslådor, något han åtminstone delvis tyckte var kul. Så summerat: Det var värt det. Och nästa år vet jag hur jag ska agera. 

Hur har din odlingssäsong varit (om alls)?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Sedan inläggets tillkomst har jag haft Stina Vini på besök. Jag slaktade mina då mycket yviga gurk/pumpa/zucchini-plantor och behöll enbart palmkål och mangold. Sen åkte vi till Granngården och jag bad henne göra sin grej: Köpa rätt jord (i det här fallet kogödsel) och gräva en höstbädd. Hon trixade runt i gott och väl en timme. Begravde bokashin lååångt ner, sen jord/gödsel/jord, betydligt högre upp mot lådans kant än jag tidigare haft för bättre ljus. Nu står bladgröna frön på grodd inne i svalt skafferi i väntan på utsådd inför höstodling (Sara Bäckmos "Odla-året-runt"-fröserie). D.s.

58 kommentarer:

 1. Min odling gick inte alls i år. Förädlade och pysslade men dagen efter jag planterat ut allt var det borta. Jäkla sniglar hade kalasat. Det enda som blir mängder är potatis, rabarber och vinbär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som med ISK:en: Learning by doing.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade upp mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Tack för vintipset. La direkt en beställning på fyra flarror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint! Få se hur länge lagret håller. Round Table tömde vi snabbt som community. Halva priset.

   Radera
 3. Jag har gett upp förodling, misslyckas alltid. Men får jag en tomatplanta som är nån dm hög av nån så går det bra.
  Går bra ibland med direktsådd av ex bönor.
  Har senaste åren bara sånt som är perenna dvs jordgubbar, smultron och gräslök. Är trött på misslyckanden och tappat lusten att odla. Även fast man varje vår blir sugen på att odla så höll jag mig ifrån det i år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Även fast man varje vår blir sugen på att odla så höll jag mig ifrån det i år..." Ja det är starkt att ha självinsikt. Jag lyssnade på Stina Vini som sa "det ska ge energi att odla, annars kan man låta bli". Därav min blygsamma målsättning framöver att endast jobba med lådorna och endast direktsådd bladgrönt.

   Radera
 4. 6 flaskor beställda, tackar hjärtligast! Har paprika och tomater på balkongen, tomaterna supergoda, paprikan håller jag fortfarande tummarna för, trodde inte man kunde odla paprika utan växthus i Sverige?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paprika låter ju exotiskt. Jag fick faktiskt en gurka storlek small. Jag och barnen delade på den och den var god, mer fast än den man köper i affären. Men det motiverade inte det abnorma utrymme plantan tog innan jag dräpte den.

   Radera
 5. Det gick bra först med zucchini, spenat och grönkål sen gick det mindre bra. Spenat går i stock, tänker att det är därför mangolden är enklare att odla. Mina zucchiniplantor fick nog mjöldagg. Jag tycker nog mest om perioden i början, tappar lätt intresset när spänningen är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Spenat går i stock" Que? Och JA jag skriver under på det du säger: "Jag tycker nog mest om perioden i början, tappar lätt intresset när spänningen är över."

   Radera
 6. Odlingssäsongen började storstilat (som vanligt höhö). Allt växte på och jag var glad som en speleman. Sedan lite swemester och två veckor senare vid hemkomst hade sniglarna tagit allt. Har knappt haft mördarsniglar här förr men detta år var något i hästväg. Vad hände?

  Kan FÖ varmt rekommendera ett lite dyrare vin som jag drack häromdagen. Georgiskt naturvin som var wunderbar!

  https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/rkatsiteli-qvevri-219501

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har precis upptäckt naturvin, fick av en gäst. jag hade för mig att det skulle vara grumligt, men icke, jättegott (om än liiite surt i den röda varianten - det vita var jättegott, minns ej namnet dock).

   Radera
 7. Det verkar vara ett år där generellt många misslyckats. Hörde något om att ett populärt ekologiskt gödselämne dessutom hade råkat haft gift i sig, så typ allas tomatplantor har dött?

  I år gick jag bananas på hönsgödsel och kogödsel, plus gammal kompost, och har haft fina skördar på allt utom potatisen (som också verkar vara en generell luring i år), men det mesta har jag odlat i växthuset. Skulle nog inte haft en enda tomat utanför, för de plantor som inte fick plats och därför hamnade ute har inte haft något att skörda än (ja, jag har så otroligt många tomatplantor eftersom jag skulle visa sambon hur lätt det var att odla med en hel tomat, och kunde inte abortera en enda grodd, så kommer knappt in i växthuset).

  Man får prova lite år till år, mina första år var katastrof, några spenatblad bara, i år överlevde ingen spenat, men däremot massor av plocksallat. Köpte sockerärtor som gick jättedåligt några år, sen köpte jag en annan sort i år och planterade dem parallellt, det var jättestor skillnad på sorterna, den enda dog typ direkt. Så länge man nöjer sig med tanken att man gör det för nöjes skull och njuter av utförandet så får man växa in i rollen och kanske inte börja i tron att man ska vara självförsörjande i två månader. För självförsörjande och självförsörjande, kilopriset på odlad potatis med jord, gödsel, sättpotatis gör ju snarare att an betalar tio gånger mer än vad man gör på lokala affären.. Men lyckan av att kunna ta några potatisar till maten är däremot stor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hörde något om att ett populärt ekologiskt gödselämne dessutom hade råkat haft gift i sig, så typ allas tomatplantor har dött?" Check på den, det är Plantagens ekologiska växtnäring på pump som jag med perfektion införskaffade för att göda mina nu halvdöda tomatplantor med. Men det hänger gröna tomater i skelettet så jag törs inte slänga dem på komposten riktigt än.

   Radera
  2. Gå i hönsgården nästa år. Min allra finaste tomatplanta jag någonsin fått var den som råkade bli när jag tömde marsvinsburen på höstacken och ett tomatfrö låg med, och sedan pickade hönsen i höstacken och lämnade gott om gödsel. Den plantan frodades utan vare sig förgrodd, växthus eller kärlek.

   Radera
 8. Nu förstår jag varför svälten låg och lurade bakom varje hörn i Bonde-Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! För att vi är ett gäng complainy-pants suckas på odling!

   Radera
 9. Det går utmärkt! Hittills har odlarna i REKO-ringen haft alla de grönsaker jag suktat efter. Jag har gjort massor med tomatsås och la precis in en beställning på fler tomater till nästa helg. Hehe.

  Sen fick jag nalla röda vinbär hos en kompis, lycka! Egentligen skulle jag plocka till en kaka, men jag tror att jag åt mest...

  Det bästa med att vara utvandrad norrlänning är att när plocksäsongen är över här nere, så åker jag bara till föräldrarna och plockar hos dem. Hehe.

  Däremot misstänker jag att jag snart måste införskaffa en tredje frys...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Egentligen skulle jag plocka till en kaka, men jag tror att jag åt mest..." Underbart! Det är detta som skiljer vuxna med för stort allvar från vuxna med barnasinnet kvar. Vuxna plockar duktigt och fryser in med fina etiketter, har man sitt inre barn intakt äter man direkt.

   Radera
  2. Haha, jag får skylla på att jag mest umgås med barn och ungdomar i stallet. ;-) En tjej trodde att jag var runt 25 år gammal. Eh... Jag är ju snart 40 år! :-O

   Radera
 10. Alltså nu vet ju du redan att jag haft helt ok utdelning av min odling i år, men en sak som jag funderar på när jag ser dina bilder är om du inte varit lite snabb att ta bort saker. Tex zucchini odlad i pallkrage tog jättelång tid att etablera sig, men börjar nu blomstra och jag bor ju mer söderut än du. När den väl växt till sig går det superfort innan den ger frukt. Vi pratar typ dagar, inte månader. Det är alltså själva tillväxten av plantan som kan vara långsam, till skillnad från tex tomat vars frukter tar en evighet på sig att mogna. Sen tycker jag att du satt saker väldigt tätt. Jag har själv syndat på detta område och kommer göra bättre nästa år. En stor pallkrage ska max ha två plantor zucchini i sig. I en har jag även två paprikaplantor som totalt försvunnit under zucchinins blad och sannolikt inte kommer ge någon mogen paprika till följd av detta. Kanske ska du testa odla lite färre saker och inte så tätt? Nu har jag förvisso lyxat till det med köpejord i år, så kanske blir jag lack nästa år när den medföljande näringen är helt slut. Men jag hoppas gräsklipp och lite kogödsel funkar, även fast jag nu tycks ha problemet att jag överfuktar jorden när jag försöker mig på täckodling.

  Håller för övrigt med Linn, man SKA inte har för höga förväntningar i början. Sen kanske det är bra att fira det som fungerat. Sallat är ju dyrt att köpa så det är en rejäl vinst att lyckas med den, tycker jag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du har rätt, man ska inte odla så tätt som jag gjort. Särskilt inte så stora plantor, det kom nästan inte in något ljus. Plantorna på bilden är från början av juni, jag slaktade dem alla utom en förra veckan så bilden är lite missvisande. Den som är kvar är cirka fyra gånger större och av den har vi fått fyra helstora zucchinis. Jag gillar att salta mina odlingsberättelser.

   Radera
  2. Jag gillar att läsa dina saltade odlingsberättelser. ;-)

   Radera
 11. Hur vet man om vinerna verkligen är fynd, och inte bara en reklamkampanj från Enjoy Wine & Spirits?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inget om huruvida de är fynd. Systembolaget har ju inte testat vinerna, så det kan vara hemskheter. Dessutom hade Enjoy Wine & Spirits inte kommenterat i ovan länkad artikel om de inte haft ett egenintresse. I det här fallet att sälja slut på lagret, annars är det vinimportörens ansvar att ta tillbaka produkterna och det kostar. Så ja, de har ett "kampanjintresse" om du så vill, men i regel tror jag nog att de hellre sålt till fullpris till sina ordinarie kunder (som verkar vara restaurang givet att vinerna ligger i beställnignssortimentet) snarare än prisjagande frugal weirdos.

   Radera
  2. Ett av vinerna - North End rött/vitt - är etiketterat som Olearys eget vin. Min gissning är att det är ett ganska sött vin, juicigt och menlöst som det brukar vara på krogar av den typen. Sydafrikanska Rolling Hill sauvignon blanc hade bra recensioner på andra sajter. Men, det var slut. Tror inte att det är så mycket att deppa över att missa halvdassiga viner för 49 kr. Billigast att låta bli.

   Radera
 12. Harpaltar levde rövare bland odlingarna. Extremt gulliga små knytten. Men naturligtvis borde de skjutas varenda en !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två flugor i en smäll: Hargryta OCH zucchinisoppa!

   Radera
  2. Okej odling, men ta till vara på ett dödat djurs kött, hur många klarar av det idag? Nutidens kokböcker/recept är inte som förr. Då man utgick ifrån att man började med att flå, stycka osv. Många skulle väl nätt och jämnt fixa att laga mat av en fångad fisk.

   Radera
  3. Men verkligen! Såg en jämförelse av hur något standardverk av kokböcker (typ "Vpr Kokbok" utvecklats sedan 40-talet. Först: Bara styckdetaljer och sätt att flå saker, typ hur man spikar fast en ål på köksväggen för att dra av den skinnet. Sen färre dödsmoment och mer styck. Sen inget styck utan färdiga bitar. Nu gärna färdigslajsat: Minutfiléer, grytbitar.

   Radera
 13. Hej,
  Nu odlar jag ju inte själv och därför blir denna åsikt lite av en kommentar från läktarplats. Jag har nu läst några inlägg av denna karaktär på några bloggar och grannar vittnar om liknande resultat och det väcker alltid samma tanke hos mig.

  Jag kan förstå glädjen med projektet att odla eget och nörda in sig på detaljerna för det optimala resultatet. Jag hamnar själv där ibland på andra områden. Att kvaliteten på egenodlad är så mycket bättre än det man köper och dessutom smakar godast likt storfiskarens kärlek till egenfångat råder det heller inget tvivel om och kanske är det vad som gör mödan värd?

  MEN åter till tanken! Hade det inte varit väldigt enkelt och framförallt kostnadseffektivt i sann FIRE-anda att lägga mödan på att skörda det som redan växer och är mer eller mindre gratis? Skogarna är ju fulla med svamp, blåbär, hallon, björnbär och lingon. Grannar har ofta vinbär och äpplen som inte blir tillvaratagna som man kan få och det finns otaliga självplockningsanläggningar till billigt pris. Insatserna är minimala och sedan är det bara att safta, sylta, mecka ihop marmelader och vad vet jag? I min värd bör det också ge en viss grad av samma tillfredsställelse med "egenproducerat"?

  Just sayn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Unknown: Men du har rätt såklart. Både vad gäller effektiviteten att ta tillvara det som finns rätt framför näsan på en, men också tillfredsställelsen i själva "skapandet".

   Radera
  2. Skriver under på det Unknown. Jag känner enorm tillfredsställelse när jag fryser in äppelbitar blandade med socker och kanel (dvs inte så stor arbetsinsats) eftersom jag dels vet att grannen inte skulle använt äpplena och dels att jag nån gång i vinter kommer bli sugen på äppelkaka och då kan plocka fram bitarna och stoppa i smeten. Ren och skär lycka!

   Radera
 14. Stort tack för vintipset, la direkt en beställning på 10 St av vardera sort. Perfekt prepping inför hösten. Håller tummarna att de dyker upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi hoppas att det inte är ett sött skitvin.

   Radera
 15. Jag gick och klurade på om jag skulle köpa en box vin inför semestern, men såg vid nått besök på ICA att de hade rulles 2-veckorsvin. Under 300:- för ca 23 liter. Viserligen blir "första" flaskan dyrare med allt material, men så har man fått sig en ny hobby också. Blev faktiskt fullt drickbart och för 10:- flaskan är jag nöjd. Ev lite äppel-smak, men får säga att jag nog föredrar denna hellre än vitt box-vin. Trots allt en ganska FIRE-vänlig hobby. Har på försök att göra mouserande av det mesta dock, så FIRE-löne-"cava" blir ännu mer depå-vänlig.
  /LTDM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...har hinkat för mycket egenjäst under Uppsalatiden (Inte jag! Mina kursare mamma!), där går min frugala gräns.

   Radera
 16. Föreslog för min man att jag skulle ta svinmållan (japp singularis) och skaka av fröna i en av såbäddarna och äta produkten som spenat. Han var inte superpå, men det man inte vet....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svinmållan, var inte det komposthögen? Förvirr.

   Radera
  2. Mja, den växer nog på mången komposthög och är ett ogräs av rang. Men den ska tydligen vara väldigt god (om man får tro entusiasterna). Tänker att bättre växt att odla får man leta efter! ;-)

   Radera
 17. Ver inte om du hört om sidan innan men på: https://vinborsen.se/kategori/roda-viner listas viner som reas på systembolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Micke, genitips! Vilken fantastisk sida! Har registrerat mig för nyhetsbrev och lagt till fliken som en favorit. Fantastiskt!

   Radera
 18. De är ju så att det tar minst 2 år för jorden att mogna om den inte varit odlad på många år eller det är nybryten åker. Så det är bara att odla så sköter moder jord växtnäringen på några år.Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger du det? Jag som fått för mig att det är tvärt om, att jorden inte tål att brukas med än X antal år, sen ska den vila i typ det dubbla. Det kanske var potäter. Eller att jag missförstått. Det har trots allt hänt cirka femtio gånger under den här säsongen.

   Radera
 19. Men finfrun. Jag ska maila ett cheat sheet for dummies inför nästa år, kan nästan garantera att du kommer få happy ending i odlingen. Jag frossar i mina odlingar i år, själen slår små volter. Kålväxter har varit svårt i lådorna, var nog junivärmen som gav skadedjuren fri lejd. Annat, som fänkål, zucchini, ringblommor, potatis växer som attan.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kul för diiiiig...Skojar, jag är glad för din skull. Och jag väntar med spänning på ditt Excelblad.

   Radera
 20. Hej!
  La en beställning, tyvärr var det röda vinet slut men jag beställde två flaskor av det vita.
  Hoppas på fler sådana tips!

  Ang odling så har det rullat på bra här hemma. Fantastiska gurkor har det blivit och lite Zucchini också.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 21. Igenkänning på din odling fruEB! Ifjol hade vi sallad över alla bräddar och i år vill inte ens gräslöken växa!
  Årets testodling är tomater i ett enkelt växthus i plast. De blir väl röda nån gång. Man får ta in dem till slut och mogna dem inomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "och i år vill inte ens gräslöken växa!" +1. Och gräslök som alla säger är så "busenkelt va, går inte att misslyckas". Tomater undanbeder jag mig till nästa år. Mina är fortfarande gröna trots 26 grader och massor av sol. Och så fula som de är kan de fetglömma att komma in i värmen till tidig höst.

   Radera
 22. Märkligt att så många har problem med odling i år. Här växer nästan allt så det knakar. Tomat (dock gröna än så länge), jordgubbar, gurka, morot med mera ger bra skördar, särskilt gurkorna. Sallad och andra blad går inte för sniglarna tar det direkt.
  Det enda som växt ovanligt dåligt just i år är solrosor. Och det är ju också underligt för de brukar växa fint utan varken jord eller vatten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solrosor försökte jag ock, utan resultat. Var är "här"?

   Radera
  2. Södra dalarna.

   Radera
 23. Högt pH? Sallad och andra baldgrönsaker gillar ju lite högre PH, medan det mesta andra vill ha det lite surt.

  SvaraRadera
 24. Hej alla, mitt namn är Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda gärningarna från BABA NOSA UGO i Karnataka Temple eftersom min lycka är återställd, jag har varit gift i ungefär 23 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade en affär med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt jag har jobbat för, jag kände mig som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, andra vittnade om att han också kan göra något för att hjälpa ditt företag att växa, också älskar attraktionsolja, löser också alla typer av andliga problem, örtmedicin mot sjukdom som Fybroid, Astma, STD, Njurar sjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande i lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter en lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet från BABA NOSA UGO från Testimonies online och bestämde mig för att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, jag tvivlade faktiskt när han sa till mig att jag kunde förvänta mig en god nyhet, det var mindre än sju dagar när min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka och bad om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlät honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 25. Ge aldrig upp i livet de sa alla att det inte finns något botemedel mot HIV-VIRUS, vilket är en stor lögn jag har gått igenom många processer. Jag trodde aldrig att det verkligen finns ett botemedel mot hiv / aids förrän jag träffade Dr. James. Läkaren som har hjälpt människor i många år, jag stöter på den här läkaren online när jag letade efter HIV-permanent botemedel online. Jag fick reda på om Dr. James, och till min största förvåning har Dr. James örtmedicinen för HIV-botemedel som Jag har letat efter i flera år. Jag förklarade mina problem för honom via e-postmeddelandet jag hittade på någon som vittnade om Dr.James örtblandning, skriv ett svar och förklara hur processen fungerar så efter att ha beställt medicinen fick jag det inom 4 dagar och Jag tog det enligt det sätt som Dr.James instruerade mig, jag var väldigt glad efter 21 dagar jag tog medicinen det var mycket stor förändring i min hälsa när jag var klar med processen jag gick för ett test, jag fick reda på att jag är negativt det var dagen jag har glädjetårar efter allt jag har gått igenom. du kan också komma i kontakt med min läkare via hans e-post nu Drjamesherbalmix@gmail.com Och han har också örtmedicin för att bota följande sjukdomar; Nefrotiskt syndrom, eksem, urinrörsvarta, kroniska problem. Herpes, cancer, ALS, autism, hepatit, diabetes, HPV-infektioner, nässelfeber, bältros, blåsor, sår, smärtsam eller oregelbunden menstruation. HIV / Aids. Diabetiker. Vaginala infektioner. Vaginal urladdning. Klåda i den privata delen. Bröstinfektion. Utsläpp från bröst. Bröstsmärtor och klåda. Smärta i nedre buken. Inga perioder eller perioder Sluta plötsligt. Kvinnors sexuella problem. Kronisk sjukdom med högt blodtryck. Smärta under sex inne i bäckenet. Smärta vid urinering. Pelvic Inflammatory Disease, (PID). Droppande av spermier från slidan samt för låga spermier. Parkinsons sjukdom. Lupus. Cancer. Tuberkulos. Nollantal på spermier. Astma. Snabb utlösning. Gallsten, för tidig utlösning. Herpes. Ledvärk. Stroke. Svag erektion. Erysipelas, tyfus, urladdning från penis. HPV. Hepatit A och B. STD. Staphylococcus + gonorré + syfilis. Hjärtsjukdom. Pile-hemorrhoid. Reumatism, sköldkörtel, midja och ryggsmärtor. Manlig infertilitet och kvinnlig infertilitet. Etc. Åtgärd nu. kontakta honom & beställ din naturliga örtmedicin: och maila honom
  E-post ... drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera