En dyr och underbar helg

Detta inlägg var egentligen planerat till mitten av mars men utgick på grund av coronahysteri (om ni reagerar på viss anakronism gällande exempelvis filmval och det faktum att jag faktiskt gick på bio).

För ett tag sedan var jag på snabbvisit i storstan. Ett barn skulle på kalas och ett annat ville på tweenievis umgås med sin bästis genom att under 24h likt en reptil ligga i en dubbelsäng, äta choklad och titta på YouTube. Jag var lämnad till vargarna (40-talistgrottan) och schemalagde därför en egen liten filmfestival med tre besök på Filmstaden.* Ja ni som kan räkna vet att jag är uppe i en femhunka redan där, vilket motsvarar ungefär vad jag drar in på tre dagar som student. Därtill skulle vi köpa kalaspresent och ni som har barn i 10-årsåldern vet att allt som stavas "Kawaii" kostar skjortan och halva ärmen.

Bitch

Till det kalaskostym**, nya strumpbyxor, tuggummi, tulpaner till födelsedagsbarnets mamma, fickpengar till tweenien så att hen kunde köpa reptilföda och en och annan utemåltid och swish så var jag ett par tusen fattigare.

MEN blev jag verkligen det? Både jag och småttingarna hade the freakin' Time of Our Lives. Vi fick alla göra det vi gillar mest under en helg. Två tusen spänn på tre personer är ungefär vad jag spar på att:

1) Inte ha en - som tidigare planerat - övernattningslya i Stockholm
2) Inte handla kläder och skor för av Konsumentverket  stipulerade 2 700 kronor för en tvåbarnsfamilj utan snarare lägga 700 på familj om fem.
3) Diffen mellan att handla på Maxi och Lidl en månad.

Och vi gör inte en helg på detta vis i närheten av varje månad. Så med risk att upprepa mig som en glömsk papegoja: Har du väl fått ordning på den grundläggande privatekonomiska strukturen som i själva sin konstruktion avstår onödigt dyrt boende, extensiva restaurangvanor och/eller ett destruktivt shoppingsmönster, är du fri att ad hoc-förstärka de delar av ditt liv som ger dig det som konsumtionssamhället titulerar GULDKANT på tillvaron. För du har väl hört - YOLO unn unn.

Har du förmågan att - efter att spontansprättat pengar - knyta din spending till din rationellt planerade vardagsekonomi i övrigt och på så sätt slippa dåligt samvete med tagelskjorta som följd? Eller måste du duscha hett efter varje spendy pants-tillfälle?

Mvh/
FruEfficientBadass

* And Then We Danced, La Belle Epoque och Bombshell.
** Harry Potter-tema; lyckades undvika färdiga "maskeradkostymer" utan fyndade istället en vit skjorta, en V-ringad grå pullover som jag klistrade vinröda/lejongula band på, en liten blå HM-kavaj och en slips i perfekta Gryffindorfärger på Myrorna för ett par hundra. 

17 kommentarer:

 1. Vi trogna läsare av vår favorit FruEB blev lite oroliga här imorse, när det inte publicerades något nytt blogginlägg som det brukar.
  Hoppas att familjen mår bra och att det inte har hänt något?

  Anonym

  SvaraRadera
 2. Har man bara basics rätt så kan man fräsa på då och då. Igår körde vi all in på sista semesterdagen med Ystads Zoo och resturangbesök i samma stad. För jäkla trevligt och guttigt.

  Reflekterade över detta på semestern då vi haft många sådana här dagar just denna semester. Tror det faktum att vi sparar undan innan vi spenderar gör att det känns bättre å. Man har ju lixom redan sparat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels det och sen gissar jag att även spendy days på Ystad Zoo ligger i lä jämfört med om ni åkt utomlands eller sparar till en sexsiffrig alpin vinterresa.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jag brukar jämföra mig med andra då jag spontansprättat pengar och då känner jag mig oftast mycket bättre eftersom många i min bekantskapskrets knappt kan spara undan någonting varje månad. Sedan har jag ganska mycket i min budget som jag kallar övrigt där spontansprättande av pengar ingår.

  //Sparslösarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja "övrigt" är en lömsk punkt. Nu kör jag inte uppföljningar längre, eftersom jag ser att min buffert ligger intakt månad ut och månad in så jag ser inget större behov av det. Ofta har jag lurigt fluff även åt andra hållet - bland annat konto "barnbidrag" där det alltid verkar ackumuleras deg trots tweeniekriser och månadspengsutbetalningar så ofta märks inte ens eventuellt vidlyftigt leverne.

   Det som också slår mig är hur fantastiska dessa upplevelser blir. Åt lunch a la carte med äldsta barnet förra veckan - fantastiska råvaror, ypperlig service, lunchen landade på 400kr. Men 19 av 20 dagar fixar jag min egen lunch hemma på egna ägg och lite surdegsbröd och en sallad från landet. Så den där fantastiska lunchupplevelsen, då vi hade tid att verkligen umgås på tu man hand och lite social träning i att gå på finare krog, kändes så värd.

   Radera
 5. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra Christy, jag letar främst efter riskkapital. Några hundra tusen att plöja in i mina odlingsprojekt. Är du på? Jag mailar.

   Radera
 6. Sätta sprätt och njuta är härligt när man vet att man har råd! Det är det jag försöker lära barnen också: Skapa trevlig billig vardag med mer tid än pengar (låna grejer, Lidl, potatis, köpa begagnat, umgås hemma osv.) och glatt lägga pengar på sånt som är sköj de gånger man tycker det är värt det. Och inte knota och tjata efteråt (host, min mormor, host) om hur dyrt det var. Ibland blir det felköp eller inte så kul, förhoppningsvis lär man sig något, men man går vidare och ÄLTAR DET INTE, för det gör en bara dyster och oemottaglig för livets goda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Skapa trevlig billig vardag med mer tid än pengar (låna grejer, Lidl, potatis, köpa begagnat, umgås hemma osv.) och glatt lägga pengar på sånt som är sköj de gånger man tycker det är värt det. " Ja precis så! Det känns lyxigt att stå och peka i Maxis delikatessdisk en gång i halvåret, inte lika lyxigt om det är veckorutin.

   Radera
 7. Underbart att köpa upplevelser! Att göra saker för pengar ser jag inte som nån större konsumtion.

  SvaraRadera
 8. Efter att ha köpt dopappir för 19 kronor kilot åkte jag med glädje vidare och köpte familjens favorithämtmat.
  Så nej, ingen hetdusch, bara satisfaction. Peace.
  Morsan

  SvaraRadera
 9. Var tvungen att googla dopappir. Som enligt interwebz ska stavas "dopapir". Trodde först att det var något exotiskt frö till dina odlingar...

  SvaraRadera
 10. Haha, mitt Norge-komplex. Jag älskar allt med Norge, språket, vyerna, sjömaten och osten med bockhornsklöver. Which leads to, egen osttillverkning! Jag har gjort en hårdost med kummin och Halloumi, nedrans så gott! Och trots att jag betalar dubbelt upp mot bonden vill ha för den feta vackra mjölken blir det extremt billigt. ( Har inte mage att köpa så billigt som hen föreslår.. )Och GOTT, sa jag det kanske..
  Jag har verkligen inte tid att jobba på riktigt när det drar ihop sig. Jag har grönsaker att syra och fixa med, älgar att jaga och fiskar att röka. Kan inte Christy swissa över lite stash och sponsa?
  Kärlek från kökshög Morsan

  SvaraRadera