Istället för Excel

Ny blogg i listan - Smartsnål.nu. Konkreta spartips. Passade på att rensa lite bland de bloggar som inte uppdaterat de senaste 5-6 månaderna. Om du tillhör en av dem och börjar uppdatera mer regelbundet, maila mig så petar jag tillbaka länk.

Ibland när FIRE kommer på tal finns det de som får tankebekymmer. "Jag vet inte vad jag skulle gööööra om jag inte hade ett jobb att gå till". Nej, det vet du inte, eftersom du är så upptagen att gå till ditt jobb. För egen del har min exit 2018, förutom det uppenbara nämligen högre nivåer av välbefinnande på alla plan, lett till bland annat en förflyttning från storstad till landsbygd, en misslyckad odling, massor av film, mer socialt liv än tidigare, 60 högskolepoäng och ett par nya hobbies. Dessutom har jag hunnit komma ikapp med alla mina landetprojekt, som nu borde tituleras "hemmaprojekt", bland annat iordningställandet av ett till gästrum där det förut huserade mest skräp och campingutrustning. Det var när jag blev klar med detta rum (även kallat "allergirummet" p.g.a. kattförbud) jag kom på idén att damma av min gamla cello och därigenom också kalla rummet "mammas hobbyrum". Jag var ju en motvillig cellist mellan 7-14 års ålder och har i princip inte rört cellon sen dess. Men nu var det alltså dags och resultatet av vårens och sommarens ansträngningar ser du i nedan klipp.Det här är ju ett maratonprojekt eftersom det är totalt sex sviter varav den första är den enkla. Jag har med nöd och näppe precis slutfört inspelning av #2 (men den låter så jävligt så den får ni inte se) och påbörjat #3. Kanske blir jag klar med denna innan kylan tvingar mig ut ur hobbyrummet, annars skjuts den fram till nästa sommar. Ovan klipp är inte ett försök att slå mig för bröstet och SKRYTA,  jag har ju öron att se med så att säga. Att jag över huvud taget filmade spektaklet var för att min konstnärliga ledare krävde bevis i rörlig bild och sen upptäckte jag ett redigeringsprogram på min pc. Det var inget avancerat program och det saknas all form av ljudfilter och gnisselreduktion (parat med ljudupptagning från systemkamera om ni undrar över det plingande lätet i bakgrunden), så mitt tips är att dra ner volymen en smula och bara se på mina graciösa rörelser.

En viktig detalj i sammanhanget är att jag troligtvis lagt mer tid på att titta på andra som spelat sviten än att öva. Jag vet inte om ni har hört, men på YouTube kan man hitta allt möjligt nuförti'n.* Tänk om de här källorna funnits när det begav sig? Då kanske jag inte hade drabbats av leda varje gång jag satt mig för att öva. Det är så inspirerande att ta del av exempelvis Master Classes, som den jag länkar till här, där en yngling tuktas in i Bachledet av en senior mästare (det är runt 13 minuter in han sliter av honom hästsvansen, till publiknördarnas stora förtjusning). Det har varit uppslukande och det har till och med hänt att jag under sommaren somnat med Bachhäftet och en märkpenna vid sidan av sängen. Uppslukad av en aktivitet som genererar exakt 0 kronor i intäkt och som ger 0 utdelning på LinkedIn och andra datingappar.

Hade någon pipt in på mitt kontor för tre år sedan, där jag troligtvis suttit och utfört en "leta-rad" i Excel i syfte att producera en lika komplex som menlös rapport till kunden från helvetet som för övrigt aldrig tittade på rapporten men blev topp tunnor om han inte fick den, och viskat att "Psst! Om tre år kommer du att tillbringa våren med att försöka spela Bachs cellosviter. Du kommer att tillbringa timmar varje dag med det, hör du det, tiiimmar!" hade jag fnyst och vänt dövörat till. Men se, the magic of soft-FI, nu sitter en här och jag kommer osökt att tänka på en passage i kapitel 4 i The Art of Frugal Hedonism, ett kapitel titulerat "Have a lot of things you want to do with your freedom":

"From a tender age society encourages us to lay aside our impertus to do things for their own sake, and to instead do much of what we do for external reasons. Working life then continues to reinforce this pattern of doing things for external motivation. Shaping your life around employment is a short cut not only to motivation and structure, but to social and personal validity. Once adapted to this set-up, people can find that as much as they might pine for holidays and crave more 'downtime', they aren't actually overflowing with ideas for what to do with this time when they get it. If you do alter your lifestyle to give yourself more control over your own time, cut yourself some slack for a while. If you feel deeply decoupled from your lust for learning, and your intrinsic motivation to cha-cha with life is gone, expect to even feel a little bored and lost. At some point, however, you will start to feel itchy of spirit. This is the perfect time to brainstorm a list of stuff you'd like to do. And don't you dare leave anything out just because it doesn't sound meaningful. If you want to spend four hours a week practicing throwing circus knives, that is at least as legitimate a use of your time as spending four hours per week formatting a corporate newsletter to meet its style requirements, knowing all the while that no one actually cares."

Om du gjort slut med heltidsjobbet, har du upptäckt att du har lagt mycket tid på något otippat projekt, tid som fordom gick till någon produkt i Officepaketet?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ett annat projekt jag har på gång i detta nu är att lära mig slå med lie och naturligtvis finns det mängder med filmer på temat, bland annat den här seniga östgöten som ger en helt fantastisk kurs i att slå. Inte för att jag lyckades för det, men kursen höll mig sysselsatt i timmar. 

35 kommentarer:

 1. Är långt ifrån FI pga 4 tonårsbarn som går på bra storstadsskola = pallar inte att flytta till billigare på landet + blev fattig efter skilsmässa. MEN trots detta försöker jag omfamna frugala ideer för att göra min framtid mer finansiellt bekväm om ej oberoende. Som en del av detta har jag nu när barnen kräver mindre av min tid börjat sy mer och mer kläder. Efter trägen övning är mina klänningar och blusar nu även snygga nog till kontorsjobbet. Även stickning finns på schemat, så mycket att lära sig! Jag talade häromdagen med en finansvalp som älskar sitt jobb, han tänkte ta kortare semester för att han inte vissta vad han skulle göra när han var ledig! Jag hade fyra veckor hemma med böcker, tyg, garn, balkongodling och avancerad matlagning och hade inte tråkigt alls. FI-livet skulle vara perfekt för mig - jobbar vidare på stashen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade upp mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. "Efter trägen övning är mina klänningar och blusar nu även snygga nog till kontorsjobbet." Grattis! Min vän Stina Vini har precis börjat sy igen efter många års uppehåll och hon låter helt besatt när hon talar om sina "nätter vid maskinen". Nu går hon kurs i "svåra sy-moment" och hennes blick riktigt lyser. Hvad vore livet utan passioner? En väntan på döden?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jag är där! Kalkylen visar att jag skulle kunna kasta taggbrickan till jobbet. Men har inte löst vad jag skulle göra om dagarna. Trivs dessutom nästan bättre på måndagar än söndagar, då det är ett extremt tempo på helgerna med barnaktiviteter etc.

  Kommer därför jobba vidare på sidoverksamheterna kombinerat med vanliga jobbet för att skapa FatFire-marginaler. Ösa på 4-7 år, öka kostnaderna för att beta av långresorna medans barnen fortfarande vill följa med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ösa på 4-7 år, öka kostnaderna för att beta av långresorna medans barnen fortfarande vill följa med." Faktiskt en diskussion vi för hemma nu. Jag vill ju bara hemestra hela tiden, delvis för att jag älskar att vara här och omkring, men naturligtvis också för att jag är en snålfan. Men min man påminde mig häromkvällen om att det kanske snarare än vi tror kommer en dag då de inte vill följa med. Vilken tankeställare. Och som jag grämer mig över alla dessa menlösa charters vi gjorde när barnen var små (de minns inget). Bläk.

   Radera
  2. Klok man=)
   Resa (utomlands) med barn i åldrarna 1-7 -> Görs ofta för man påverkad av konsumtion och i viss mån omgivningen. Ofta först efter vecka två som de kommer in i rutiner och det blir genomlidligt. Inte för barnens skull utan föräldrar som tror sig få ett välbehövligt avbrott från vardagen. Med några månaders distans blir det ändå ofta ett fint minne=)
   Resa med barn 8-13 är en annan femma. Då man bygger gemenskap, de kommer ihåg och man har något att prata och relatera till. Kan ofta vara utbildande syfte. Ah de läser om världens högsta byggnad i skolan, låt oss åka dit etc (förutsatt att barnen kan de sociala spelet och inte skryter om det för och efteråt).

   Radera
 5. Många av de som inte har något att göra på tex semestern verkar fylla (!) den tiden med att dricka alkohol. Och ser antagligen framför sig att om de inte jobbar så blir det ett glas vin till lunch och så fortsätter det så resten av dagen. Antar att det är därifrån det där med paraplydrinkar på stranden kommer in när en del ser tidig pensionering (eller för den delen högvinster på lotto edyl).

  Är det hög korrelation mellan god fantasi/rörligt intellekt och FIRE månne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Antar att det är därifrån det där med paraplydrinkar på stranden kommer in när en del ser tidig pensionering (eller för den delen högvinster på lotto edyl)." Bra observation! Så måste det ju vara. Därav också min mans initiala oro för att totalt tappa greppet om tillvaron post-tjänstemannatillvaro. När det faktiskt blev tvärt om: Han har stenkoll på rubb och stubb i familjen nu - den som sköter allt som har med skolan att göra, lagar all mat etc. Och (åtminstone hans) vinkonsumtion har gått ner avsevärt efter att han bytt everyday work detox-kvällar mot massiva mängder tennis.

   Radera
 6. Jag känner mig lite som en av dom som inte vet vad man ska göra på dagarna. Jag har alltid lagt undan mycket pengar för en FIRE eller FatFIRE, men när jag är ledig känner jag mig oerhört uttråkad, jag behöver stimulera min hjärna och just nu är min arbetsplats fantastisk för just det.
  Visserligen är jag relativt ny på arbetsmarknaden så jag lär mig ständigt nya saker och har inte fastnat i någon meningslös loop, än. Det är nästan så att jag hoppas att jag ska börja hata mitt arbete så att FIRE känns befogat om x antal år, för just nu känns det idiotiskt att byta ut något man trivs bra med som dessutom ger bra betalt, mot att göra vad man vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte lite på samma sätt som du tidigare, men min erfarenhet från mig, min man och diverse FIRE-bloggar overseas är att Rasier-Rowland har rätt: "If you feel deeply decoupled from your lust for learning, and your intrinsic motivation to cha-cha with life is gone, expect to even feel a little bored and lost. At some point, however, you will start to feel itchy of spirit."

   Problemet är att våra semestrar är för korta för att komma till det där "itchy of spirit". Hörde någon journalist på radio igår som skrivit om paus och han sa att "Det finns inget som heter paus. Det finns inget tomrum. Du fyller det med annat."

   Radera
 7. Låter ju riktigt bra! Mindre gnissel än på Anner Bylsmas sensträngar till om med ;)

  Började själv öva på cellosviterna (dock på annat instrument) några år innan FIRE. Tror det bidrog till att proppen drogs ur.

  Kan du inte hitta något rum att spela året runt? Vill minnas att Casals startade varje dag med någon av sviterna. Har alltid låtit som den bästa av starter i mina öron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luta? Ja det var ju Casals som hittade dem bortglömda i någon notaffär under "etyder". Det tog honom 12 år att bearbeta dem till spelbart skick (tror det var Bachs fru som noterade så det var ganska svårläsligt). Än idag saknas ju all form av instruktioner vad gäller tempo och styrka och det är ju därför det är så kul att spela dem. Antingen hittar man sin egen pretentiösa tolkning, ofta spelad medan man med stängda ögon vaggar från ena sidan till den andra. Eller så ser man sig, som mannen i master classen ovan, som en uttolkare av harmonierna och då ska man spela ganska straight off men med betoning på vissa nyckeltoner.

   Anner Bylsma var nytt namn, får lyssnas in. Själv är jag förtjust i János Starker. Lite mer riv än ex. Yo-Yo Ma (som för övrigt ser ut att sova när han spelar, men vilken person han är i intervjuer, han måste vara en av världens mest sympatiska människor).

   Radera
  2. Basklarinett. Sviterna i transkription för fagott. Blir visserligen fel tonart, men wtf. Blev inspirerad när jag hörde Christian Lindberg spela sviterna på trombon.

   Intressant, hade inte koll på bakgrunden.

   Och jag ska kolla upp Starker, som är ny för mig! Har hört lite olika inspelningar, men tenderar att återkomma till Pierre Fourniers på DG som var den första jag hörde.

   Radera
  3. Älskar klarinett! Jag lyssnade lite på Lindberg, väldigt bra. Hittade emellertid bara tvåan, den jag försöker spela här: https://www.youtube.com/watch?v=xAHPMic4w98&feature=youtu.be

   Fördelen med blås är att det inte gnisslar.

   Radera
 8. Jag tuffar ju på som vanligt med mitt heltidsjobb, men så fort jag har tid över (efter att hästarna är ompysslade och motionerade) så hamnar jag framför datorn och roar mig med ett annat projekt. Visst, det är lite excel och word involverat i det, men det känns inte alls som jobb. Jag hamnar väldigt ofta i flow när jag sitter med projektet, så jag brukar få ställa alarmklocka för att komma ihåg att äta/sova/passa en viss tid. Förstå hur lycklig jag kommer vara när jag kan lägga 4-5 timmar varje dag på projektet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju just det. När man känner "flow" (glömmer bort tid och rum) vet en att man hittat rätt aktivitet att syssla med. Jag känner det oftast utanför jobbet, i samband med optimering/hacka olika saker som gynnar mig/familj.

   Radera
 9. Bach alltså. Ständigt på notstället (violatranskriptionen...). Tyvärr har inte jag stått så mycket vid notstället i sommar, skyller på axelproblem och att alla ens inspirerande amatörmusiksammanhang är inställda *ledsen emoji*. Men nu blev jag sugen. Och i helgen smygstartar vi orkestern igen. Med avstånd. Äntligen. Och med mera ledig tid skulle det blir mera spela, längtar att få fortsätta Brahmssextett med panchokompisarna när de kommer ut ur isoleringen... /Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Altfiol, är inte det samma, basklav? Brahmssextett, pirrpirr! Jag är stor fan av kammarmusik överlag. Försökte en gång få ihop ett gäng att spela Kejsarkvartetten genom att annonsera i "Hitta vänner" i "Vi på Östermalm". En pensionerad violinist hörde av sig, samt en dokumentärfilmare som ville göra något på temat "folk söker vänner i lokaltidningar". Har vi en viola och två violinister i communityn, hör av er! Jag har noter och replokal strax utanför Hudik!

   Radera
  2. Violanoter har altklav - dvs en variant av C-klav. Även cellisterna får läsa C-klaven när de ska upp på höjderna men då kallas den tenorklav och ligger en rad högre upp på notlinjerna.

   Ett litet kammarmusikläger i vackra Ångermanland, kanske en weekend? det skulle vara kul.

   Hälsningar Karin

   Radera
 10. Du är mer än välkommen att lägga till min blogg :) Har haft det i ett år och tänker att fortsätta att skriva som vanligt :) Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 11. Imponerade artisteri!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du är snäll du. Men ni får gärna berömma mig för nedlagd tid. Och fysiskt lidande.

   Radera
 12. Vi gjorde faktiskt en drömsemester innan alla barnen flög ut från boet för 8 år sedan. När jag insåg att vi närmade oss sista sommaren alla barnen var samlade och villiga att följa med på semester sa vi att nu går vi "all in". Det blev en lyxkryssning i medelhavet för 70 papp allt som allt. Vi pratar fortfarande om den semestern med längtan i rösten./Horsewood9

  SvaraRadera
 13. "From a tender age society encourages us to lay aside our impertus to do things for their own sake, and to instead do much of what we do for external reasons. Working life then continues to reinforce this pattern of doing things for external motivation."

  Det beskriver mitt liv i ett nötskal.

  Nu snart 14 månader i frihet men ännu bara små sprittningar av aktivitetslust. Men det kanske kommer. Din beskrivning av cellospelet får mig att på allvar fundera på att gräva fram min gitarr. Det fanns en tid då min gitarrlärare inte var helt missnöjd med mitt framförande av Villa-Lobos prelude nr1.

  Och där var en Bach-etyd som inte var så pjåkig. Men det var mer än fyrtio år sen och fingrarna är stela....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det precis Villa-Lobos som behövs som en liten facilitator nu 14 månader in.

   Radera
 14. Tack för omnämnandet av vår blogg! Inom familjen Smartsnål är ingen av oss FI än utan har några år kvar i corporate-världen. PostFI hoppas jag på ett lugnare tempo och att våga hoppa på nya spännande projekt. Men även sånt som att bara kunna ta fler långpromenader i skogen, läsa mer böcker, kanske börja spela ett instrument! Haha nu blev listan lång i huvudet :-)

  SvaraRadera
 15. "Men även sånt som att bara kunna ta fler långpromenader i skogen" Inte så bara!

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Jag är en av dom en halv miljon svenskar som blivit korttidspermitterade på jobbet. Downshiftning som kom som en skänk från ovan, nu jobbar jag 19 timmar i veckan.
  Jag som aldrig plockat bär har nu gått all-in vad gäller blåbärs plockning. Har syltat, saftat, fryst in blåbär men också provat att göra blåbärs cheesecake (står i kylen nu) och blåbärs pannacotta. Så härligt och underbart att mer tid hemma och mer energi över som skapar lust för sådant man aldrig gjort tidigare.
  Med vänlig hälsning, J

  SvaraRadera
 17. Hej alla, mitt namn är Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda gärningarna från BABA NOSA UGO i Karnataka Temple eftersom min lycka är återställd, jag har varit gift i ungefär 23 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade en affär med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt jag har jobbat för, jag kände mig som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, andra vittnade om att han också kan göra något för att hjälpa ditt företag att växa, också älskar attraktionsolja, löser också alla typer av andliga problem, örtmedicin mot sjukdom som Fybroid, Astma, STD, Njurar sjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande i lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter en lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet från BABA NOSA UGO från Testimonies online och bestämde mig för att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, jag tvivlade faktiskt när han sa till mig att jag kunde förvänta mig en god nyhet, det var mindre än sju dagar när min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka och bad om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlät honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 18. Ge aldrig upp i livet de sa alla att det inte finns något botemedel mot HIV-VIRUS, vilket är en stor lögn jag har gått igenom många processer. Jag trodde aldrig att det verkligen finns ett botemedel mot hiv / aids förrän jag träffade Dr. James. Läkaren som har hjälpt människor i många år, jag stöter på den här läkaren online när jag letade efter HIV-permanent botemedel online. Jag fick reda på om Dr. James, och till min största förvåning har Dr. James örtmedicinen för HIV-botemedel som Jag har letat efter i flera år. Jag förklarade mina problem för honom via e-postmeddelandet jag hittade på någon som vittnade om Dr.James örtblandning, skriv ett svar och förklara hur processen fungerar så efter att ha beställt medicinen fick jag det inom 4 dagar och Jag tog det enligt det sätt som Dr.James instruerade mig, jag var väldigt glad efter 21 dagar jag tog medicinen det var mycket stor förändring i min hälsa när jag var klar med processen jag gick för ett test, jag fick reda på att jag är negativt det var dagen jag har glädjetårar efter allt jag har gått igenom. du kan också komma i kontakt med min läkare via hans e-post nu Drjamesherbalmix@gmail.com Och han har också örtmedicin för att bota följande sjukdomar; Nefrotiskt syndrom, eksem, urinrörsvarta, kroniska problem. Herpes, cancer, ALS, autism, hepatit, diabetes, HPV-infektioner, nässelfeber, bältros, blåsor, sår, smärtsam eller oregelbunden menstruation. HIV / Aids. Diabetiker. Vaginala infektioner. Vaginal urladdning. Klåda i den privata delen. Bröstinfektion. Utsläpp från bröst. Bröstsmärtor och klåda. Smärta i nedre buken. Inga perioder eller perioder Sluta plötsligt. Kvinnors sexuella problem. Kronisk sjukdom med högt blodtryck. Smärta under sex inne i bäckenet. Smärta vid urinering. Pelvic Inflammatory Disease, (PID). Droppande av spermier från slidan samt för låga spermier. Parkinsons sjukdom. Lupus. Cancer. Tuberkulos. Nollantal på spermier. Astma. Snabb utlösning. Gallsten, för tidig utlösning. Herpes. Ledvärk. Stroke. Svag erektion. Erysipelas, tyfus, urladdning från penis. HPV. Hepatit A och B. STD. Staphylococcus + gonorré + syfilis. Hjärtsjukdom. Pile-hemorrhoid. Reumatism, sköldkörtel, midja och ryggsmärtor. Manlig infertilitet och kvinnlig infertilitet. Etc. Åtgärd nu. kontakta honom & beställ din naturliga örtmedicin: och maila honom
  E-post ... drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera