Jag blir materialist

I helgen har jag fått många fina rensningsprojekt från er och jag har nu utsett tre vinnare som jag presenterar i ett extrainsatt inlägg imorgon 06:30.

Jag har blivit materialist. Detta efter att ha snubblat in i det svarta hålet "The Art of Frugal Hedonism" igen, efter ett par års uppehåll. Ni som ännu inte läst den: Läs den. Finns länkad under boktips. Ja det är korrekt, det är en av de böcker som jag inte lånar på bibblan, jag gick åstad och köpte den samma dag jag lämnade exemplaret åter för jag insåg att den var nyckeln till ett lyckligt liv. Men så hör då bara:

"Look at the slightly daggy chair at your kitchen table, and be gobsmacked by the fact that men collected sap oozing from subtropical trees to make the rubber for the nubs on its legs. Huge machines pulled the metal for its frame out of the depths of the earth and heated it until it glowed so as to extrude it into the right shape. Ancient oil was whipped into a frenzy with pigments and catalysts until it became that moulded plastic seat. Do this same thinking to the clock on your wall, the bread on your shelf, and the cheesecake in your fridge."

Det är egentligen helt MIND BLOWING och jag kommer osökt att för kanske hundratusende gången i mitt liv att tänka på Karens Kingstons beskrivning av hur man på Bali (åtminstone när hennes bok skrevs för vad? 30 år sen) har en (1) kniv i köket och den hålls alltid i tipp-topp-trim och används till allt. En kniv, att jämföra med vårt bulimiska förhållningssätt till dylika köksredskap (Få se nu, har vi en ostkniv på landet? En sån med små hål i, annars...annars typ fastnar osten när man skär?). Det slog mig att om man anammar ovan synsätt på alla sina materiella ägodelar, inklusive mat, åstadkommer man ett pärlband av bra saker:

1. Du slösar inte på miljö.
2. Du slösar inte på tid (det tar att handla, reklamera, underhålla, arrangera och slutligen göra sig av med prylarna när nytt pockar på).
3. Du slösar inte på pengar.

Så långt hygienfaktorer, d.v.s. boring stuff. Men jag skulle vilja addera en vad Hertzberg, den gamla organisationsgurun, kallar motivator. Genom att sluta köpa nytt börjar du sätta värde på det du har. Du tar hand om det, googlar skötselråd, hittar smarta sätt att lappa och laga och VIPS har du en hobby för livet. För även om det för en oinvigd låter svintråkigt att exempelvis putsa mässingsljusstakar eller skor, kan jag av egen erfarenhet intyga att du med rätt YouTube-klipp kommer att älska det. ÄLSKA DET säger jag. Den totala känslan av tillfredsställelse när du inser att de där Skultuna-ljusstakarna i sin absoluta funktion och enkelhet funkar år ut och år in, oavsett vardag eller fest, och att de blir som sprillans om du täcker dem med ketchup i en timme.*

"Our culture seems to have become a little averse to looking after things: care of objects smacks of uptightness. It is unfashionable. [...] As a culture we have watched a lot of James Bond movies where the good guys blow up luxury cars and phones in the line of duty, and it seems de rigeur to not care. There is a societal suggestion that demonstrating how Fun we are involves an 'I've got more important things to do with my time' carelessness about the tawdrier aspects of material things, like looking after them."

Jag försöker lägga ett par sekunder på att föreställa mig hur Daniel Craig, mitt uppe i en actionscen, avbryter det han gör för att sätta sig ner och försöka YouTuba hur man ska fixa till osynlighetsfunktionen på sin Aston Martin men lyckas dåligt. Istället tänker jag efter avslutat inlägg sätta mig på soffan i mitt småsletna TV-rum och titta på mina föremål, ett efter ett. 

- Den 15 år gamla TV:n som till stor del tillverkats på tusenårig olja som dragits upp ur havsbottnarna för att med svart färgpigment blandas till den ebenholtssvarta plast som utgör dess ram. Fundera på de ädelmetaller som utgör diverse komponenter på baksidan. Hur får man in allt?
- Det vita sofföverdraget, vars ursprung troligtvis är en sönderstressad bomullsodling i Indien, där män, kvinnor och barn utsätts för besprutningsmedel så till den grad att de behöver sjukhusvård
- De säkert 80 år gamla terrakottakrukorna, gjorda av lera som tillåter vatten och luft att passera genom krukans vägg vilket förebygger övervattning samt syresätter rötterna på ett nästintill genialt sätt. Osv.

Efter en övning av detta slag känns det inte logiskt att surfa runt på Mediamarkt.se för en TV som är liiite plattare/smidigare/mer multifunktionell (herregud, jag har ju redan fått ta del av den största lyxen av dem alla: Fjärrkontroll! Där kan vi snacka leap of innovation). Inte heller känner jag något sug efter att åka till IKEA och "förnya textilierna i säsongens färger" eller dra en sväng förbi Lagershaus (i det fall Hudik haft ett, säg Rusta då) för att slanta upp för några nya krukor när jag faktiskt har de optimala exemplaren. Möjligen kan jag känna ett sug att ta reda på mer om krukors skötsel. Som av en händelse finns det mängder med filmer på YouTube som beskriver exakt hur man gör. Bland annat med Patrick Swayzes brorsa nedan:Och plötsligt finner jag mig vara materialist, så otippat. Är du materialist i detta avseende? Ge gärna några bra skötselråd av något.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Apropå dessa vackra ljusstakar -vi har ju två matbord i vårt hus och ett tag funderade jag på att skaffa ytterligare en uppsättning så att vi skulle "slippa släpa ljusstakarna fram och tillbaka" men insåg vilken björntjänst mot mitt psyke detta varit. Det är just det faktum att jag avgudar dessa stakar i kombination att jag får trixa lite inför varje användning som utgör själva tjusningen. Det är lite muskelkraft och viljestyrka inblandat, inte bara weezy sleezy "orkar inte/vill ha det bekvämt/gör det enkelt för mig"-beteende när vi väl sätter oss att äta. Jmfr. valfri generation från 1800-talet och bakåt: Där hade man troligen runt en ljuskälla av typen levande ljus kvällstid, kring vilket (på grund av prislapp vaxljus) hela familjen samlades för handarbete, ärtspritning och interpersonella påhopp. Varför ska JAG leka balla allan och "min tid är så värdefull måhåhååå"?

13 kommentarer:

 1. JA! Älskar mina saker och vårdar dem ömt. Putsar skor, lagar små hål på sockar, petar in bh-bågar som kikat ut, lappar jeans (pga thubby thighs), sparar skosnören från absolut helt obrukbara dojs och där snörena är hela och fina (kör dem i tvättmaskin inuti en socka) mm. En av mina kastruller är från mitt barndomshem och den använder jag nästan dagligen. Lite lite bucklig i locket men det funkar det med. Går säkert att rätta till genom Youtube. Listan kan göras lång. Att ha köpstopp är ren och skär rikedom :) När behov uppstår (på riktigt) av nåt/en sak/ett plagg brukar jag tänka typ tretton varv om jag kanske kan lösa saken i fråga UTAN att köpa saken. Very jeanettish <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3 månader in i mitt köpstopp mår jag prima ballerina och i slutändan hoppas jag bli lite mer som du Jeanette!

   Radera
  2. Är på mitt femte år! Och lycka till till dig :)

   Radera
 2. Du är min överstepräst på området.

  SvaraRadera
 3. Jag är på väg dit du redan kommit. Har börjat med att alltid göra rent äldsta dotterns fotbollsskor efter träning, frun tycker att jag är knäpp men jag fortsätter ändå för jag vet innerst inne att dom håller sig i ett bättre skick då. Nästa projekt som jag ser fram emot är att få köra alla klädnypor i tvättmaskinen när torkvindan tas in och sedan rensa ut de som är dåliga. Tror att jag behöver en riktig hobby. Tack för mig, nu ska jag youtuba hur man slipar knivar!

  SvaraRadera
 4. Snyft. Jag missade din rensningstävling för jag var bortrest. :-( Skulle verkligen behöva rensa i badrummet, så jag får kanske göra en egen tävling och utse mig själv som vinnare. Kanske köpa en bok för omväxlings skull...

  Jag har alltid varit materialist, på så vis att jag älskat de saker jag haft. Nu har jag minskat på antalet saker, men kärleken är densamma. Tex har jag en sadel som har två (!) års leveranstid från tillverkaren och ytterst sällan finns att få tag på begagnad, när jag köpte så var det bara tre månaders leveranstid (de där två åren är dessutom innan covid-19 ställde till det). Den sadeln var dyr, men helt ljuvlig när jag köpte den 2011. Jag har ridit många mil i den och älskar fortfarande känslan när jag sitter upp. Den sköts minutiöst, just för att den helt enkelt inte går att ersätta. Eftersom det är läder, så handlar det mest om att torka av smuts med en fuktig trasa. Ifall det inte räcker, så tar jag glycerintvål. Sen om den blivit blöt av regn eller känns lite matt, så oljar jag in med nötfotsolja (japp, det är precis vad det låter), men det händer bara några gånger om året.

  Nu var det kanske inte skötselråd för sadel du var ute efter? Hm... Jag kan även rekommendera att olja in träskärbrädorna med rapsolja ifall de ser lite torra ut. Då blir de som nya. Helst ska man inte använda diskmedel på dessa skärbrädor, utan bara varmt vatten.

  Apropå att köpa saker så har jag precis shoppat loss på jordklok, det blev äntligen både disktrasa i lin och linoljesåpa. Samt en diskborste i trä som jag blir glad av varje gång jag använder. Dessutom luktar den så gott när den blir blöt. *nörd*

  SvaraRadera
 5. F-lediga läraren31 augusti 2020 22:02

  Skoputsning är alltid trevligt, brukar köra VIM (eller heter det JIF?) på vita kanter på sneakers (och hela vita lädersneakers), lägg på en tvätt av skosnörena så är skorna som NYA! Under min graviditet köpte jag 2 par gravidstrumpbyxor som jag hade på mig 6/7 dagar i veckan i 5 mån typ (lagade dem ett antal gånger för jag tyckte det kändes onödigt att köpa nya för så kort tid). Lagar också jeans, små hål i tröjor m.m. Ibland unnar jag mig att lämna in lite finare grejer hos en skräddare för att få plaggen att hålla längre.

  Sticklingar måste jag också slå ett slag för! Har alltid ett par på g (alt frösådda chiliplantor) som funkar bra som gå-bort-present. Vem blir inte glad av en ny pelargon liksom??

  SvaraRadera
 6. På universitetet när vi i en projektkurs klippte mycket kolfiber så lärde jag mig att klippa i sandpapper slipar saxar rätt bra, lite destruktivt när man "dokumentförstör" dugligt sandpapper men ändå :)

  SvaraRadera
 7. Hej allihopa, mitt namn är Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda gärningarna från BABA NOSA UGO i Karnataka Temple eftersom min lycka är återställd, jag har varit gift i ungefär 28 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade en affär med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt jag har arbetat för, jag kände mig som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, andra vittnade om att han också kan göra något för att hjälpa ditt företag att växa, också älskar attraktionsolja, löser också alla slags andliga problem, örtmedicin mot sjukdom som Fybroid, Astma, STD, Njurar sjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande i lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter en lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet från BABA NOSA UGO från testimonies online och bestämde mig för att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, jag tvivlade faktiskt när han sa till mig att jag kunde förvänta mig goda nyheter, det var mindre än sju dagar när min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka och bad om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlät honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta stavningsredaktör, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 8. God dag alla, jag är Nadja Carlsson från Göteborg och jag är här för att dela med mig av de goda nyheterna om lånets hjälp från Matthew Ryan låneföretag från Amerika, jag tappade mitt jobb under Coronaviruspandemin och kunde inte försörja min barn, jag ansökte om ett lån på 500 000 SEK och efter att ha skickat in mina dokument fick jag mitt lån inom 24 timmar, kontakta Matthew Ryan via matthewryan12122@gmail.com eller Whatsapp via: +1 (847) 716-2201, de är legitimt och pålitligt.

  Tack Matthew Ryan för att du gjorde mig till en lycklig kvinna igen. Vänligen kontakta dem för ett lån.

  Med vänliga hälsningar
  Nadja Carlsson

  SvaraRadera
 9. Thanks for sharing such a great information.. It really helpful to me..

  Wsate Segregation

  SvaraRadera
 10. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com


  Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera