Fler tankar om aktier

Hej. Jag läser fortfarande Ludvigs bok. Eftersom den är så bombad med bra-att-ha och jag inte vill bli stämd för plagiat av stora textmassor tänkte jag ta och plocka några favoritsägningar och sen lämna boken därhän. Gå och låna den på bibblan, eller köp den på länken i rullgardinslist "Boktips".

Förändring är konstant
"Precis som det är svårt för människor att förändras när man fastnar i vanor som man tycker är bra är det svårt för företag att förändra affärsmodeller som har fungerat under hela deras livstid". 

Detta resonemang hör ni ju i J L Collins gästspel hos Choose FI: "Disruption happens faster than ever before" och vem kunde vid millenieskiftet tro att Apple skulle gå om Nokia, varför tog det Kodak sån tid att fatta digitalfototrenden et cetera osv in eternum. Enligt Ludvig ger detta att du som innehavare av aktier visserligen bör hålla dig kvar vid grundprincipen att köpa och behålla, men att hålla sig uppdaterad med stora förändringar i samhället av typen digitalisering och automatisering och dess påverkan på olika branscher. Men eftersom jag är indexkramare och indexfonder är självrengörande - gammal teknik fasas ut och ny petas in utan att jag behöver lyfta så mycket som ett finger - lämnar jag det rådet därhän. Ägna dig åt att läsa skönlitteratur istället, det är bättre för själen.

Överlevandebias
"Överlevandebias är alltid närvarande. De som lyckas syns. Det gäller bland entreprenörer, idrottsstjärnor och investerare.[...] Genom att fokusera på det långsiktiga får du resultat. Ränta-på-ränta ger utslag över tid. Håll ut."

Vi hör om vinnarna, inte förlorarna. Det gäller såväl den framgångsrika entreprenören (går en på fem kånkade) och det gäller bolagen och fonderna som slår index år efter år. Det vill säga, de är inte så många men de hörs. Spledes: Indexfonder. Det säger inte Ludvig, men det säger jag. Vid det här laget tror ni väl att jag är köpt av indexmannen och det får du gärna tro, så länge ni köper index för jag vill att du ska leva ett fantastiskt liv där du har råd att inte sitta i bås.

Börsen är det tillgångsslag som utvecklats bäst över tid. Vissa perioder har börsen gått bättre, andra perioder har den gått sämre. Dåliga perioder har ändå varit bra såtillvida att det skett liten tillväxt. Bra perioder har varit fantastiskt bra. Observera att grafen nedan har logaritmisk skala, så utvecklingen ser egentligen mycket mer ut som en skidbacke snarare än silhuetten av ett kulligt berg. 


Baserat på det vi vet idag finns två genomgående teman vad gäller börs: 

1. Börsen går upp och ner, men på lång sikt har den alltid gått upp. Även efter världskrig och pandemier.
2. Bolagen kommer och går. Endast ett bolag som fanns med när DJ öppnade vid 1900-talets början finns kvar i indexet (tror det är GE?).

Om man skulle basera sin investeringsstrategi på ovan två punkter landar åtminstone jag i att:
1. Sitta still i båten och ta del av den naturliga börsrörelsen utan att lägga sig i för mycket.
2. Äga breda billiga indexfonder som per automatik fasar ut de bolag som är på nedgång samtidigt som de fångar upp bolag som är på uppgång. Som exempelvis Facebook Amazon Apple Netflix Google, bolag jag knappast haft ögonen på för 20 år sedan eftersom de typ inte fanns. Eller, Netflix fanns ju...


Om du köper enskilda aktier, hur gör du för att minimera risken att äga bolag vars affärsmodeller kan komma att bli föråldrade?


Mvh/
FruEfficientBadass

P.s: Graf till kommentar 1. D.s:

Avanza Zero jmfrt med andra fonder samt OMX30 de senaste fem åren. Uppifrån och ner: Lila = Spiltan Aktiefond Investmentbolag (ink. utdelning och efter avgift). Grön = Swedbank Robur Access Sverige (typ en indexfond). Bakom den döljer sig ljusblå linje Länsförsäkringar Sverige Indexnära. Längst ner - gul linje - är OMX Stockholm 30 (ink- utdelningar). Bakom den döljer sig Avanza Zero i en ganska exakt avbild.

15 kommentarer:

 1. Good point för oss som köper utdelningsaktier! Vad händer med bolag över tiden? Har alla försvunnit utom GE? Eller hur många har blivit uppköpta och gått upp i annat bolag? Nya bolaget har förhoppningvis också utdelande aktier, vilket man (jag) vill ha.
  Och ibland köps bolag upp, som tex Axis av Canon. Inga nya aktier men en bra slant för Axis-aktierna blev det. Att köpa nya utdelare med!

  Hade bara indexfonder varit utdelande (finns bara Xact-högutdelande, ETF-fond i Sverige), så hade jag köpt dem.
  Är liiite skeptiskt och litar inte helt att indexfonder återinvesterar utdelningen. Ser man på den procentuella tillväxten över ett år på tex en svensk indexfond, borde ju fonden gå upp lika mycket som index + utdelningar. Verkar inte vara så, på dem jag kollat.

  SvaraRadera
 2. Nej du har ju rätt, många har ingått i fusioner eller köpts upp och ligger kvar i annan form.

  "General Electric is the only company that has retained its place on the DJIA under its original name since the index's inception. Others were broken up, taken over, dissolved, or relegated to subsidiary status over the years." (https://www.investopedia.com/ask/answers/100214/who-were-original-dow-jones-industrial-average-djia-companies.asp)

  Men man vill ju gärna inte sitta med svarte petter, d.v.s. de bolag som "dissolved".

  Angående det faktum att du inte litade på att indexfonder återinvesterar utdelningen. För det första tror jag att det hade läckt ut förr eller senare och blivit skandal. Även en rätt medioker ekonomijournalist hade kunnat dra ut en graf liknande den jag lagt i Ps ovan. Som synes följer exempelvis Avanza Zero OMX30 (ink. utdelning) som en spegel de senaste åren. Några av de andra indexnära fonderna jag körde in speglar inte exakt utan överträffar OMX30 (ink. utdelningar). Vilka fonder var det du kollade på? Kan ju vara läge att rödflagga dem.

  Spiltan är ju inte att betrakta som indexfond men jag tog med den bara för att än en gång slå ett slag för dess förträfflighet (säger jag och om en månad eller två kommer investementbolagsdöden ingen hade kunnat förutspå).

  SvaraRadera
 3. Ja, borde bli en stor nyhet om fondbolagen lovar återinvestering av utdelningar men inte gör det.
  Nu blir jag fundersam här: OMXS30 visar väl inte inklusive utdelningar? Six30 RX (SIX30RX)visar inklusive utdelningar däremot. Eller är jag helt ute o reser nu?

  SvaraRadera
 4. Jag har Avanza och där kan man som jämförelse välja mellan "OMX Stockholm 30" och "OMX Stockholm 30 (inkl Utdelning)" varav jag valde det senare.

  SvaraRadera
 5. Jag läser just nu JL Collins Stock Series och ser i ett tillägg att GE försvann från indexet 2018 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man existerar innebär inte med automatik att man kommer med på topplistan. General Electric ersattes av apotekskedjan Wallgreens Boots Alliance 26 juli 2018.

   Radera
 6. Oftast sker det ju inte över en natt utan det har påverkat verksamheten i lång tid, t.ex som Eniro. Då får man tid att göra sin analys och vidta åtgärder innan det går totalt åt skogen. Sedan är diversifiering viktigt så att du inte lägger alla äggen i en korg. Ju mer du har investerat i ett företag, desto mer koll bör du ha på företaget.

  Sist men inte minst så är ingenting i livet riskfritt. Är du gift så är risken stor att du förlorar halva din förmögenhet vid skilsmässa så egentligen är risken större att gifta sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Är du gift så är risken stor att du förlorar halva din förmögenhet vid skilsmässa så egentligen är risken större att gifta sig." Alt. bra hävstång om din partner är mer sparsam än du.

   Radera
 7. Sure thing Utdelningskungen! Mitt mål från och med nu är att du ska byta namn till Indexkungen.

  SvaraRadera
 8. Hej alla, mitt namn är Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda gärningarna från BABA NOSA UGO i Karnataka Temple eftersom min lycka är återställd, jag har varit gift i ungefär 23 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade en affär med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt jag har jobbat för, jag kände mig som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, andra vittnade om att han också kan göra något för att hjälpa ditt företag att växa, också älskar attraktionsolja, löser också alla typer av andliga problem, örtmedicin mot sjukdom som Fybroid, Astma, STD, Njurar sjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande i lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter en lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet från BABA NOSA UGO från Testimonies online och bestämde mig för att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, jag tvivlade faktiskt när han sa till mig att jag kunde förvänta mig en god nyhet, det var mindre än sju dagar när min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka och bad om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlät honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 9. Söker du efter brådskande ekonomisk hjälp eller snabba lån?

  Om ja, kontakta den mycket säkra och legitima privata långivaren som jag har arbetat med tidigare.

  Han heter Mr Green och hans e-postkontakt är greenfinance247@gmail.com

  Du kan också skicka honom whatsapp-meddelande via +17243828037.

  Han erbjuder lån till 2% ränta.

  Tack.

  SvaraRadera
 10. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com


  Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
 11. HUR JAG FÅR MITT ÖNSKAD LÅNBELOPP FRÅN ETT PÅLITLIGT OCH PÅLITET LÅNFÖRETAG SENASTE VECKA E-post för omedelbar respons: drbenjaminfinance@gmail.com Ring / Text: +1(646)820-1981 Whatsapp +19292227023 Besök deras hemsida och tro dig själv Företagets hemsida: https://capitalmanage-inc.com/

  Hej alla, mitt namn är Mr.Justin Riley Johnson, jag är från USA, jag är här för att vittna om hur jag fick mitt lån från CAPITAL MANAGEMENTS INC (drbenjaminfinance@gmail.com) efter att jag ansökte två gånger från olika lån långivare som påstod sig vara långivare här i forumet, jag trodde att deras utlåning var riktigt och jag ansökte men de gav mig aldrig lån förrän en vän till mig presenterade mig för {Dr. hjälp mig med ett lån av min önskan och han gjorde verkligen som han lovade utan någon form av fördröjning, jag trodde aldrig att det fortfarande finns pålitliga lånelångivare förrän jag träffade {Dr.Benjamin Scarlet Owen}, som verkligen hjälpte mig med mitt lån och bytte mitt liv till det bättre. Jag vet inte om du också behöver ett brådskande lån, så kontakta Dr.Benjamin Scarlet Owen på hans e-postadress: drbenjaminfinance@gmail.com CAPITAL MANAGEMENTS INC har all information om hur man snabbt kan få pengar och
  smärtfritt via Whatsapp +19292227023 E-post: drbenjaminfinance@gmail.com

  Och överväga alla dina ekonomiska problem som hanterats och löst. Dela detta för att hjälpa en själ just nu, tack
  Besök deras hemsida och tro dig själv Företagets webbplats: https: //capitalmanage-inc.com/

  SvaraRadera
 12. God morgon, Ja, jag fick ett lån på 350.000 kr och två av mina kollegor fick också lån av den här mannen. Vilket gjorde att jag kunde göra min lilla familj lycklig och lösa mina olika ekonomiska problem. Så jag ville dela denna lycka med dig. Här är deras mejl: combaluziermichel@gmail.com

  SvaraRadera