Activity Bias

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Jag håller för tillfället på att läsa unge herr Ludvigs bok 101 tankar om aktier (där var annonslänken) och den är en fröjd. En aktiebok i princip helt befriad från nuffror utan med fokus på den enskilt viktigaste faktorn för långvarigt god avkastning: Ditt psyke. Jag fastnade särskilt för termen aktivitetsbias (snälla, ge mig en bra svensk översättning till "bias", det låter som att jag säger "bajs" varje gång jag uttalar det)

"Det finns studier som visar att vi straffar oss själva genom att vara aktiva på börsen. Vi får sämre avkastning genom att agera än när vi inte agerar. [...] En studie från 2000 visar att de som hade gjort flest förändringar i portföljen hade haft en årlig avkastning på 11,4 procent medan index gav 17,9 procent per år. [...] Det hade alltså varit bättre att köpa index och sen inte göra någonting. Det hade dessutom varit mindre tidskrävande och säkert tagit bort en del ångest över dåliga aktieaffärer. Förutom aktivitetsbias har även övertro en roll i detta. Människor överskattar sin förmåga, vilket leder till ökad aktivitet. Det finns ett tydligt samband mellan mer aktivitet och sämre resultat."
"Det finns ett tydligt samband mellan mer aktivitet och sämre resultat."
Smaka på den och smaka på den igen. Vår aktivitetsbias får oss alltså att tro att aktivitet är detsamma som produktivitet, vilket i fallet långsiktiga investeringar (och en del andra fall å) i de flesta fall är fel metod.

Ludvig Rosenstam Åhman medger att det är svårt att vara passiv. Det är mer krävande för psyket att sitta still i båten än att hatta än hit än dit. Du kan säkert känna igen den krypande känslan i kroppen när det är börsdipp på gång. Men räds ej! Jag har gjort en lista till dig som du kan ägna dig åt istället för att sitta och klura på hur du ska överlista börsen med din hjärna, samtliga aktiviteter är coronakompatibla.

1. Lär dig laga minst en ny vegetarisk rätt per månad.
2. Gör som jag, initiera en clothing ladder. Fullt med action, minimal åverkan på portföljen.
3. Lär dig putsa skor som ett proffs.
4. Utforska naturen - en potentiellt mycket tidskrävande aktivitet beroende på närhet till natur.
5. Föd upp små djur och sälj. Dvärgvädurar? Massor av action och stor Instagrampotential. Dessutom går husdjursförsäljningen tydligen som tåget när folk jobbar hemma och inte kan skämma bort sina brats med utlandsresor.
6. Lär dig att göra hemmamanikyr och ägna dig nitiskt åt detta minst en gång per vecka - slukar massor av den tid du annars hade lagt på att ögna igenom kvartalsrapporter och ta dumma beslut.
7. Lär dig ett kick ass bjudrecept och bjud hem någon på middag.
8. Börja baka surdeg. Vad jag förstått är det lika aktivitetsgenererande som att få en bebis i hushållet och det lämnar mycket lite tid åt att leka daytrader.
9. Börja skriva eller rita. Dagbok kanske, dikt och prosa, med dina egenhändigt gjorda illustrationer. Även detta kommer att ge dig en känsla av att vara aktiv, utan att du begår börsvåld.
10. Gör en spellista på Spotify. Gör två. Dela den till folk som vill ha den och till dem som inte vill.
11. Städa ur ett förråd och sälj överflödet på Tradera och Blocket. Oslagbar actionkänsla.

Fyll på själv. För, som det gamla ordstävet lyder: Den som har händerna fulla hinner inte joxa med portföljen. Lider du av aktivitetsbias och om ja: Har du planer på att ta dig ur det?

Mvh/
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

 1. 12. Plocka bär i skogen och gör egen sylt
  13. Sortera plastklammor i färgordning
  14. Baka bröd dagligen, tar upp 1-2tim av din tid
  15. Cykla till lokala bibliotek och låna receptböcker
  16. Läs alla inlägg på denna blogg sedan 2015
  17. Laga trasiga kläder

  SvaraRadera
  Svar
  1. 18. Byt motorfäste på bilen
   19. Putsa fönster
   20. Gubblur
   21. Läs MMM blogg från början

   Radera
  2. Snyggt, tack för tips! Testade en gubblur i hammocken idag, en höjdare.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade upp mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag bläddrade i mammas surdegsbakbok och blev bara trött av alla steg som skulle göras för att få till ett bröd. Å andra sidan rör hon inte sina investeringar även om man inte kan skylla det på bakandet.

  Man kan alltid lägga sina investeringar hos Swedbank för de har världens mest oanvändarvänliga internetbank. Jag svor en hel del när jag ändrade halva familjens fonder nyligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du har ju rätt! I alla år har jag trott att Kuckelimuck Bank, till skillnad från sina väl utbyggda bo- och konsumtionslåneprodukter, tillhandahållit en sådan usel sparprodukt av lathet, när det i själva verket handlar om att de försöker parera vår aktivitets-bias!

   Radera
  2. Tyvärr resulterar det också i ett helvete när man vill köpa!

   Radera
  3. Har kämpat som f*n med mitt surdegsbakande, och bannat de som kommit på att man ska vika en gång i halvtimman 4 gånger, och de som sitter och gör schema beroende på hur man jobbar kan kombinera det med surdegsbak. Jag har kommit på sätt att bara knåda degen, låta den vila valfri tid i kyl, helst över natten, packetera deg i brödform, låta vila i natten ännu en gång. Kan även med det baka med mjölk (vilket enligt proffsen är omöjligt) och använder så klart inte alls jäst. Så det finns hopp, det gäller bara att titta på rätt lärare - som denna: https://youtu.be/2FVfJTGpXnU

   Radera
 3. 22. Var föräldraledig. När det finns tid att logga in (efter nattning) så är börsen stängd. Har även märkt att lägga fokus på fonder istället för aktier är ett bra knep också, där tar ju köp och sälj minst en dag. Joxar jag så är det alltid med mina aktier :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. MINST en dag. Tycker det ofta tar 3-4 dagar.

   Radera
  2. Jo det är nog mer som du säger, kollade avanza global och där är stopptiden 10.00 och köptillfälle dagen därpå. Syns på kontot efter 2 dagar

   Radera