It's not about the stuff

Jag började som jag nämnde i inlägget om garderobsskifte alltså att lyssna på minimalistpoddar igen och trillade över en med mer än lovligt burkigt ljud vid namn Spark Joy där två kvinnor, som kallar sig "KonMari-konsulter", i avsnitt 127 intervjuar en australiensisk organisationsguru vid namn Peter Walsh. Han var både tröttsam och intressant att lyssna på och en sak han sa fastnade:

"It's not about the stuff".

Lite konstigt, från en man som byggt hela sin karriär på att hjälpa folk att fnula runt med sitt stuff:




Men hans poäng var denna: Röra och för många prylar är ofta symptom på något annat. Skulle man hårdra det till hoardertypen gränsar det ju inte sällan till psykisk sjukdom. Men även medelmåttig röra tyder ofta på någon form av brist eller disharmoni. Eller en felaktig uppfattning om att prylar ger lycka och med en dåres envishet testar man nästa, nästa och nästa produkt i den poänglösa lyckojakten. Vilket per definition leder till att man sjabblar bort de egentliga förutsättningarna för lycka som i åtminstone mitt fall stavas gott om slack så att jag kan ta mig an kreativa projekt och ägna mig mer åt naturupplevelser och mänskliga relationer. Genom att inte lägga pengarna på "lyckoprylar" utan i en billig indexfond köper du dig exakt detta: Tid att ägna dig åt vad tusan du vill.

Genom att angripa prylarna tar man sig på mekanisk väg ett steg närmare själva problemet: Att det kanske finns traumaproblematik i bagaget. Som i en närstående släktings fall: En av barnflickan orkestrerad vårdslös utresning i hans pojkrum på 50-talet ledde till ett livslångt sparande på allt - boktravar upp till taket et cetera. Eller att man räds ålderdomen, som min mamma som de sista tio åren i arbetslivet köpte kläder nog för femton medelålders kvinnor eftersom "man vet inte om man har råd att handla när man blir pensionär". Identifiera dina mentala hang-ups genom att gå loss på dina prylar.

Själv fick jag för några veckor sedan ett paket med böcker på posten från en kompis som lånat dem för uppskattningsvis tio år sedan. Varför? frågade jag, som hade glömt de här böckerna sedan länge. Han berättade då att han för första gången tagit tag i att rensa bokhyllan och sen åkt på återlämningsturné. De som bodde för långt bort (som jag) fick böckerna skickade på posten. Jag påpekade att han inte hade behövt göra det, jag hade inte saknat dem. Men för honom var det ett viktigt steg i processen, att så att säga sluta cirkeln. Nästan som en ritual. Bort med möget, saker åter till sina rätta ägare och kvar en slimmad, vacker samling klassiker som han och hans fru vill läsa om. Inte bara rensade han själva hyllan, han rensade sitt psyke från en aldrig så liten gnagande känsla av "vad har jag i hyllan egentligen, troligtvis några lånade titlar, minns inte från vilka..."

När folk omkring mig, företrädesvis min man, hånar mig för min besatthet vid att bara ha nödvändiga prylar (exempelvis ser jag inte poängen i att spara tre par gamla tennisskor, kan man inte ha ett par i reserv för grovjobb på tomten så lämnar man övriga två till återvinningen?) missar de ofta poängen. Det handlar inte om att göra sig viktig eller agera prylpolis för att det är kul (okej lite kul). Att skala av allt som inte är väsentligt möjliggör fokus på det som är av vikt. För en person, en familj, en organisation. Jag säger det senare eftersom jag var involverad i mitt industriföretags så kallade "5S"-projekt som handlar om just ordning och reda i den fysiska arbetsmiljön och såg vilken förändring det ledde till i produktionen. Gladare arbetare, högre grad av effektivitet, precis som i Toyotafabriken där det hela hade sin början.

Organisation hjälper dig att nå dina mål. Ett välstädat och zen badrum gör att du känner dig fräsch, inte äcklad, efter en dusch. Ett välordnat skafferi och kylskåp underlättar när du ska laga mat vilket gör att du faktiskt gör det med alla de fördelar det medför. Att ha välordnade finanser med tydlig struktur gör att det blir enklare och roligare att spara och vips sitter du med frihetskapital på hand och kan kosta på dig att ta ut svängarna i livet. Organisation är nyckeln. Peter Walsh menar att det etymologiska ursprunget är grekiskans organikós, samma stam som till ord som organisk som i sin tur relaterar till betydelser som grundläggande, enhetlig, levande.

För att leva ett enhetligt och dynamiskt liv är det alltså lämpligt att låta prylarna bli ens slav istället för tvärt om. Peter Walsh säger bland annat att många av hans kunder klagar på prylarna, att de inte har någonstans att göra av dem och så vidare. "Det här hade aldrig funkat i en relation, att den ena parten bara överlastar den andra med skit (av typen du överlastar din bokhylla med inknölade böcker på längden och tvären) för att sedan klaga på den drabbade (bokhyllan). Man tar sitt ansvar i relationen med sina prylar och avlastar bokhyllan". Gäller alla ytor i ditt hem: Du lastar av garderoben, så att man inte behöver armbåga sig in för att ta ett plagg och så att du ser fram emot att med lätthet klä dig i välsittande plagg varje morgon. Du avlastar badrumsskåpet så att man kommer åt de saker man använder löpande utan att riskera att välta ut dyra parfymen i handfatet eller skära sig på rakhyvlar som står och trängs i fronten. Du har ett slimmat och välordnat städskåp så att du nästan ser fram emot städningen och slipper ringa Hemfrid. På så vis skapar du ett ändamålsenligt habitat där vardagsbestyren liksom rinner på i bakgrunden utan att du behöver stanna upp och störa dig på x, y och z. Vilket i sin tur frigör massor av energi du kan lägga på roliga och konstruktiva projekt samt mänskliga relationer.

Dessutom kväver du din consumer sucker eftersom du i din strävan efter ett enkelt och slimmat hem kommer att bäva inför tanken på att skaffa nya prylar. Fritt huvud, fet plånbok, kul kul.

Har du rensat mer än vanligt i coronatider?

Mvh/
FruEfficientBadass

33 kommentarer:

  1. Har ätit mer ur frysen och därför naturligt rensat den mer än vanligt. Eftersom jag medvetet avstått onödigt matbutikshäng, blev det naturligt. Rensning, utgiftsbesparing och virusskydd i ett! "Nöden" (högst relativ förstås!) gör en mer kreativ, skapar en liten lycka faktiskt.

    Men jag har inte rensat så mycket i övrigt. Behöver ta tag i garderob och inneförråd. Och lådor i köket och...och..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi måste också äta ur frysen insåg jag igår. Bland annat har vi cirka femton slattfulla påsar med spenat, ärtor och broccoli. Några tips på vad man gör av dessa?

      Radera
    2. Ngt indiskt. Kolla undertian!

      Radera
    3. Lite matlagningsgrädde, kyckling, timjan och purjolök samt dina ingredienser blir till en god pastasås.

      Radera
  2. Här hemma rensas det hela tiden, barnkläder som blivit för små, prydnadssaker i bokhyllan som inte skänker någon glädje, verktyg som aldrig används osv. Jag är definitivt den i familjen som då och då till Fru Snålgris förtret rensar bort "bra att ha"-grejor. Sen kommer hon ett år senare "var finns den där melon-skivar-grejen jag köpte för 3 år sen".

    Det värsta jag vet är när bänkar och bord är nedklottrade med grejer, då samlar jag bara ihop det i en hög och tar bort det. Diskbänken i tvättrummet är en sån yta, och skänken i köket en annan. I Lilla Snålgris lekrum är varenda yta fullpackad med pennor, pärlor, små plastprykar och annat mög, det spelar ingen roll hur ofta vi ber henne städa, det tar 5 minuter så är det likadant igen :( *suck*.

    Burkar sälja grejor för 3-500 kr i månaden, folk köper mer än vad man tror... facebook marketplace är den bästa säljkanalen tycker vi, har provat det mesta. Blocket är för dyrt o krångligt, shpock hade för mycket skummisar som bara skulle pruta och tjafsa oavsett vilket pris vi hade satt.

    Städning och rensning är som balsam för själen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Städning och rensning är som balsam för själen..." N'est-ce pas? I love it. Och håller helt med dig om känslan inför vackra, släta ytor som kontamineras med diverse junk. Det är motsatsen till balsam i själen. En sorts mikrotortyr. Om jag någon gång hamnar i kinesiskt fängelse kommer de inte att fästa elektroder vid mina privata delar, de kommer att stänga in mig i ett rum där alla öppna ytor är fulla med laddare, ej fungerande pennor, gamla kvitton och plåster, såväl använda som oanvända. Eh eh och papper från skolan.

      Radera
    2. Ryyys! Melonskärar-grej! Du måste varna innan du nämner sådana hemskheter ;-) Är allergisk mot alla typer av onödiga kökgrejer, maskiner och dubbletter/tripletter. Eller ok dubblett kan vara ok ibland, men triplett? Av kryddmått?!?! Och alla maskiner många har ståendes längst in i skåpen så man ändå inte orkar använda dem. Eller av typen helt onödiga. Fick tex en popcornmaskin för några år sedan i present, gahh... /QQ

      Radera
  3. Jag behöver verkligen ta mig tid att rensa... Har varit uppe i norr och hämtat några kartonger med böcker som inte ryms i min lägenhet. Jag har tack och lov en bibliofil som vän, så vi ska gå igenom böckerna inom en snar framtid. De böcker hen gillar får hen ha till låns hos sig, de böcker jag gillar ska jag hitta en plats åt hemma och de böcker ingen gillar åker till Myrorna. :-)

    Var med om en omvänd situation häromdagen faktiskt, jag insåg att jag behövde en pryl till ena hästen som jag inte behövt på jättelänge. Letade och letade men kunde inte hitta den. Beslöt mig för att bita i det sura äpplet och köpa nytt (snyft, inte alls lika snyggt som den pryl jag hade sen innan), men så skulle jag bara kolla på ett sista ställe och DÄR var prylen. Sån enorm lycka! Nu ska jag rengöra prylen med all den kärlek jag känner och aldrig mer gömma undan den... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte spoliera dina altruistiska Myrorna-planer, men jag har slutat ge böcker till dylika inrättningar. Varför? Gå in på en Myrorna och se diskrepansen mellan antalet böcker och antalet besökare i de avdelningarna. Jag läste någonstans att mer änhälften av alla kläder som lämnas in på 2nd hand ändå hamnar i textilåtervinningen tillslut eftersom de inte säljs. För böcker torde den siffran vara betydligt högre. Ger personalen en massa arbete till liten nytta. Hörde också föreståndaren till min lokala variant av Myrorna prata med en gammal dam som höll på att dödsstäda och som ville komma med gissningsvis en skepparcontainer gammalt skräp till honom och hans välgörenhetsinrättning och han undanbad sig böcker. "Det går inte att sälja, se själv" sa han med en svepande gest inåt den öde bokavdelningen. "Såvida det inte är rariteter" lade han också till och där kommer väl din bibliofil till vän in passande. Däremot blir böcker bra brännbart på återvinningen, jag försökte se det som att jag bidrog till kommunens uppvärmning när jag slutgiltigt gjorde slut med bokhyllan för ett drygt år sedan. Lättnaden när jag en gång för alla insåg att jag aldrig mer kommer att behöva packa 20 flyttlådor med böcker (eftersom man bara kan fylla kartongerna till knappt hälften på grund av tyngden).

      Radera
    2. Precis som du skriver så är det knökfullt men förstår inte riktigt varför priserna inte följer med, 20 kr för en pocket och 40-70kr för en inbunden bok när efterfrågan är dålig går inte ihop (stockholmspriser då förstås) tror de skulle lyckas sälja av så mycket mer om det kostade 5 eller 10. Samma med kläder, varför köpa en tunika för 90kr när den kostar mindre på h&m eller dylika skamliga ställen?

      Radera
    3. Jag måste säga att jag inte heller förstår prissättningen på böcker. På Röda korset i Östersund för ca 8 år sedan kostade pocket 4 kr om jag inte minns fel. Jag kommer inte ihåg vad övriga böcker kostade men jag tror inte det är på de nivåer som Junifer anger. Skulle en inbunden bok kosta 20 kr så behövde man inte fundera så mycket men när det kostar 40-70 kr måste man fundera om det är värt kostnaden. Jag var där nästan varje vecka och köpte ett gäng. När en papperskasse blev fylld med böckerna tog jag tillbaka dem dit. Eftersom en kompis var ansvarig för detta vet jag att de omsatte ganska bra på böckerna.

      Personligen orkar jag inte kolla på kläder för det är bara för rörigt.

      Radera
    4. Ok, då är jag nedröstad. Känns så mycket lättare att slänga saker än att ge till Myrorna i vilket fall...

      Kruxet är saker som filofax, jag har tre (!) superfina som jag förmodligen aldrig mer kommer att använda, eftersom jag älskar min bujo (snart inne på min tredje). När grejer är fina har jag svårare för att slänga dem.

      Radera
  4. Jag rensar spam på blogge nu. Det räknas kanske också... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. BRA! Digital decluttering. Det står på min to do-list och idag regnar det så jag ska ta itu med det omgående. Det är framför allt bilder på mobilen som är problemet. Jag gör ju i slutet av varje år ett fysiskt album med höjdpunkter från året (nåväl...trevliga stunder från året eftersom vi inte ägnar oss åt så spektakulära saker) och det tar enormt mycket tid att gå igenom bildbanken. SÅ i år hade jag tänkt att löpande uppdatera en folder på datorn med bilder men det har inte blivit av. Annat att göra på temat: Spärra reklammail. Rensa inbox. Rensa bland "favoriter". Rensa datorns skrivbord. Tack Fri!

      Radera
    2. Hua... Det dåliga samvetet digitala bilder. Jag har en miljard bilder känns det som. I en enda röra dessutom (jag har iaf haft vett att märka upp året, men håller fortfarande på med att gå igenom från 2013). Värst är att jag i den röran vet att det finns några superfina bilder som jag aldrig hittar. Vi snackar hästbilder och resebilder, men även annat mög som recept jag fotat. Suck... Nu fick jag riktigt dåligt samvete. Får kanske bli mitt nyårslöfte nästa år. Hrm.

      Spärra reklammail är fö bland det roligaste när jag "städar" digitalt. Hejdå alla företag som tror att de kan tjäna pengar på mig. :-D

      Radera
  5. Jag har äntligen börjat rensa och organisera mitt städskåp som har varit en katastrofzon sen jag flyttade in i lägenheten för fem år sedan. Det är en bit kvar innan jag är nöjd men framstegen är tydliga. Jag har också tagit itu med en högre hylla i klädkammaren som var full av mystiska påsar. Jag fann några få användbara plagg, ett par gymnastikskor som jag har funderat över var de hade tagit vägen. Resten i textilåtervinningen. Jag fick då bättre plats för diverse väskor som drev omkring.

    Jag har också tagit mig samman och skänkt bort fyra bauhausstolar som blockerade ingången till mitt källarförråd och därigenom effektivt hindrade varje försök att skapa ordning där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också fyra Bauhausstolar! Varav två har trasig sits. Men av någon anledning har jag kvar dem. Varför? En del av mig tycker att de är snygga. Kanske dags att göra sig av med dem en gång för alla. Just nu står de och hänger uppe på vinden här på landet, ledsna och dysfunktionella.

      Radera
  6. Har inte rensat mer än vanligt i coronatiderna, är tämligen decluttrade i förråden då vi har gjort ett antal större utrensningar vid flyttar och sedan dess regelbundet besöker ÅVC och dumpar mög samt säljer vidare. Men kom och tänka på ett par anekdoter på ämnet:

    1) I julas på besök hemmavid beslutade jag och frugan att ta tag i ett gammalt dåligt samvete och rensa ut kartonger som förvarats hos svärföräldrarna. Oj så mycket viktigt vi sparat där, saker som vi skulle ha med till framtida bohag! Och viktiga minnen! … trodde vi! Särskilt en sak var roligt. Frugan har haft ett stort fint dockhus, med typ 1000 tillbehör som hon återkommande pratat om. Hennes bästa leksak någonsin, grannbarnens största avund och denna skulle såklart hennes barn ärva! Snacka om besvikelsen när hon fick se det tilltufsade, vindsluktande och omoderna, naggat-i-kanten dockhuset. Inte alls som hon mindes och vi insåg snabbt det här är inget våra barn kommer leka med. Fick gå till återvinningen. Minnen vs verklighet! Av totalt 10-15 kartonger behöll vi en pappåse med saker. Suck, så det är detta vi haft dåligt samvete för så länge?! Note to self: dont stockpile crap!
    2) Vi har genom åren tillsammans haft en flyttkartong märkt ”sommarstugan”. Inte för att vi har en, men utfall vi skulle skaffa en (haha låter nog idiotiskt). Där har vi lagt ner gamla dubletter av köksgrejer, ljusstakar och annat vi inte haft hjärta att slänga. Efter en ca 10 år tillsammans vid en flytt tittade vi i kartongen och konstaterade att det samlade värdet var kanske 200 kr av omatchat tingeltangel. Ska vi fortsätta konka runt på den här skiten utfall vi skaffar en sommarstuga? Eller återanskaffa sakerna på Ikea för några hundralappar om det väl inträffar? Vi beslutade oss för att slänga alltihopa. Så skönt att slippa låta denna kartong ta plats i en liv, både fysiskt och mentalt!

    /QQ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stor igenkänning! Jag gav bort mitt superfina dockskåp (alltså, det var verkligen superfint) till ett syskonbarn, som nu har lekt sönder det mesta. Men det gör mig absolut ingenting, för då har hen haft roligt! Jag vågade knappt leka med dockskåpet när jag hade det och det har flyttat med till tre (!) olika boenden där jag packat ned och upp alla förbaskade möbler varje gång. Haha, nu blev jag upprörd när jag tänker på tidsslöseriet.

      Jag kör superminimalistiskt i köket, så jag har tex bara fyra glas, gafflar, skedar och knivar. Likaså har jag en visp, för varför skulle man behöva fler? Alla mina köksredskap (minus kastruller och tallrikar (har en gammal servis)) ryms i en låda. Ljuvligt är vad det är. :-D

      Radera
    2. Thank's for shaaaring, båda. Finns inget bättre än sparfadäs-historier.

      Radera
  7. Dont get me started. Jag älskar att göra mig av med saker och speciellt att sälja dem. Dock har jag vissa saker, främst efter min mormor som verkligen betyder något. I övrigt tycker jag det är rätt skönt att ha ett lite lösare förhållningssätt ägande och prylar. Det ger head space och det gillar och behöver lilla jag.

    SvaraRadera
  8. Ni som har det absolut minimalistiskt i köket och plockat bort alla maskiner och allt utom några bestick och nån tallrik: lagar ni någon mat överhuvudtaget hemma? Alltså från grunden, inget värma i mikron eller beställa/hämtat från någon restaurang?
    Efter att ha tillbringat sex timmar i köket för att ha lagat en trerätters från grunden så klara inte jag mig med en assiet och en gaffel vid matlagningen? Hur bär ni er åt egentligen?
    Hur länge handknådar ni bröddegen då maskinerna står hos Myrornas?
    Hur gör ni för att få rätt innertemperatur i ugnsrätten om ni inte använder en termometer? Lånar ni grannens? Snälla, lämna lite information för jag begriper inte :-((

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym 18:22: DU har en poäng. Minns när vi bjöd en större mängd folk på middag en gång och upptäckte att vi inte hade bestick nog. Vi fick springa ut och låna av grannar. Vilket ju var rätt kul. Om du frågar MIIIIG så skulle jag säga att ja, jag har en stektermometer, en degknådare, rätt många assietter (säkert 20 för det är ett användbart format) och fler än fem gafflar. Men jag har inte som en mig närstående 50-talist tre ugnstermometrar, två hushållsassistenter, tretton uppläggningsfat och - detta är på riktigt - tretton vispar. Jag tror att det handlar om att ha det man behöver, men inte mer.

      OT någon nämnde onödiga köksapparater som popcornmaskin. Jag har alltid undrat över de där popcornmaskinerna, det är ju den enklaste sak i världen att poppa popcorn. Men samtidigt har jag en riskokare, något många tycker detsamma om. Men jag älskar den jäveln och skulle aldrig göra mig av med den. Så: Var och en har nytta av olika saker, det gäller bara att identifiera dem och göra sig av med överflödet. För att stilla tanken och underlätta logistiken.

      Radera
    2. Jag tillhör inte superminimalisterna men precis som FruEB skriver handlar det om att ha det man behöver och använder. Min mamma vill gärna köpa en massa specialverktyg för ett specifikt användningsområde till mig, vilket jag totalvägrar. Jag behöver inte en specialknivar för x eftersom jag redan har en massa kvalitetsknivar som kan användas för ändamålet. Jag har också en stektermometer och en hushållsassistent men inte lådorna fulla med en onödigt antal av något verktyg.

      Jag lagar mat från grunden på helgerna som läggs i matlådor att ätas under veckorna. Dock skulle du aldrig hitta mig 6 timmar i köket för att laga en tre rätters.

      Radera
    3. News alert! Jag sitter i detta nu och mailar foton till min egen mail från mobilen. Ja jag vet, det finns säkert en massa smartare sätt att göra det på med air drops et cetera, men jag vet inte hur. Plus att jag gärna vill sålla redigt och det gör jag om jag behöver maila dem en och en. Min taktik är att ta en månad per kväll: Nu gör jag januari. D.v.s. max tio bilder från mobilen som får representera januari 2020, att göra ett fysiskt album av vid årets slut. Imorgon gör jag februari och på en vecka har jag betat av YTD. Bilderna sparar jag i en nyskapad folder på skrivbordet med namn "Bilder till album 2020"). Jag är SÅ glad att ni (fri2032) fick igång mig på detta. Går att lyssna på podd eller musiklista medans.

      @Friheten i sikte: Karen Kingston skriver om kniven som symbol för ändamålsenligheten. Jämför våra fullmatade kökslådor med halvslöa knivar jmfrt med invånarna på Bali som - hävdar hon - har en enda kniv i hushållet (källa på det?). Kniven hålls i topptrim och barnen lär sig tidigt använda den. Går till allt.

      Radera
    4. Tänk på hur din mormor gjorde. Den tidens kvinnor lagade mat åt 10 pers med utrustning som fick plats i ett femtiotalskök.

      Radera
    5. Jag känner mig träffad, speciellt som jag har ett litet kök i min lilla lägenhet. Men nyckeln är att planera innan matlagning, samt diska samtidigt som man lagar mat, så det finns saker hela tiden. Jag lagar helst mat från grunden, däremot så bakar jag inte (äter bara knäckebröd) särskilt ofta. Häromsistens gjorde jag tex piroger och plåtarna upptog både en pall och köksbordet. Då lånade jag en kavel av en granne, knådade för hand och kom på under sluttampen att jag inte hade nån brödpensel. Men se, det gick precis lika bra att pensla på ägg med fingrarna. Heheh...

      Härligt att du kom igång med bilderna Fru EB! Får se om jag lyckas jag med...

      Radera
  9. Kyckling i tärningar, några ordentliga chunks röd thaipasta, en tetra kokosgrädde, alla varianter av (dina) frysta slattgrönsaker, en fiskbuljongtärning (snålvarianten av dyr fisksås och en kycklingtärning), lite färsk ingefära, vitlök, och slutligen en liten plåtburk ananas (i bitar) inkl saften. Lågpris-thai, at your service. Bortom det, jag har flyttat från 170m2 villa med trädgård o garage/förråd till 80m2 lägenhet, det tog på decluttering-krafterna. Men jisses vad mycket mer tid jag har att leva nu. Jag har en lysande idé om vad mer jag kan göra för att prylbanta ännu mer, det är att kila ner till bokhandeln och köpa deras aktuella lager av pluppar - självhäftande små runda klistermärken i olika färger. Dessa tänker jag ägna en helg åt att applicera på i stort sett varenda glas, bestick, hushållsgeråd jag äger. När jag sedan använder prylarna, då får jag vackert plocka av pluppen först innan. Efter ett år är det dags att leta pluppar, och alla prylar som fortfarande har en plupp på sig ska liksom bara väck. Det får bli helgens projekt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Sparkraft du är ett djäfla GENI! Både för recepttips (ska göras! Har redan allt hemma) men framför allt pluppmetoden. OMG! Vilken dröm att genomföra detta hos pärona...många pluppar skulle det bli såväl före, under som efter.

      Radera
    2. Ooooh! Nu blev jag inspirerad! Vet att det garanterat finns saker kvar hemma hos mig som jag inte använder, men som jag inte inser att jag inte använder. Här ska pluppas!

      För den som vill bli inspirerad så uppgår mitt konto "sålda saker" till över 60' nu. Det är alltså varenda liten pryl jag sålt senaste åren och det sjukaste är att jag inte saknar nåt av det jag sålt...

      Radera
    3. 60 laxar sålda saker! Imponerande och inspirerande. Det är så man ska göra alltså, lägga alla småpengar i en hög.

      Radera
  10. När jag och min kompis delade en lägenhet när vi studerade vid universitetet var vi så fruktansvärt rädda (detta var innan vi ens upptäckt begreppet minimalism) för att det skulle bli studentsunkigt med diskberg, att vi bara hade en uppsättning var av tallrik, bestick och glas samt två kastruller och en stekpanna. Klockren lösning på problemet..

    SvaraRadera