En välbekant känsla, feat. garderobsskifte

Jag tänkte att jag redan i rubriken flaggar för att det kommer till att handla om kläder så kan de av er som skyr dessa inlägg hitta på något mer konstruktivt. OMG som att det funnes något mera konstruktivt än att optimera sin garderob? Inte bara spar det shitloads of money, det är stimulerande, kaloriförbrukande och bitvis roligt. I alla fall är det roligt att klä sig efter att man fixat i ordning säsongens garderob. Skänker åtminstone mig endorfinduschar varje morgon i säkert fem veckor efter.

Jag kom på mig själv att allt oftare ligga och slö-hjärta prylar på Tradera. En Filippa K-klänning här, ett par Burberrychinos där, allt till typ Lindexpriser. I utrop åtminstone, sen ruvar det ju klippsugna vintage suckers i vassen som lägger autobudgivning med start cirka tio sekunder innan auktionen tar slut, men det är en annan femma. Poängen är att jag ganska snart kunde identifiera en välbekant känsla nämligen känslan av att inte ha kurerat sin garderob på ett tag. För även om det fram till rätt nyligen haglade här uppe så är det på väg att bli sommar och mitt psyke känner av detta och försöker parera det genom att pusha mig ut på köpsajter. För inte fanns det något somrigt över min (och min mans) garderobspinne:


Jag upptar runt två tredjedelar av stången vilket initialt förbryllade mig eftersom jag vill minnas att vi i höstas delade 50/50. Men så kom jag på att jag köpt både en och fem tröjor på loppis under vintern och därtill en klänning och en kjol. I vanlig ordning var jag inte nöjd med alla köp varför jag började med att sålla ut de plagg jag anser mig ha lånat av världsalltet under vintern, för att tvätta, stryka och ge tillbaka dem till samma universum.


Rök gjorde också ett par svarta ullbyxor från Wera som en gång satt som en smäck i de svala konferensrummen men som jag inte använt på två vintrar vilket säger mig att kostymbyxtiden är över och kommer aldrig åter inch allah. Den plisserade kjolen, som kostade 40 kr men som jag renoverat för över 200 kr, får även den gå tillbaka till ursprungsloppisen eftersom mina plissée chic moments ligger på noll för tillfället. Utöver plaggen ovan fick jag kassera tre plagg som fått färgfläckar e d, precis som Inglof påpekade i inlägget om "learning fees". Man står där med linoljefärgen och penseln och försöker intala sig själv att man inte ska spilla på favvo-jeansen...snacka om självbedrägeri. Jag passade också på att göra slut med mitt randiga topp-beroende genom att lämna in även dem till loppis, sparande endaste en (1). Överlappet vinter/sommar är bara en handfull plagg, företrädesvis jeans men även ett par generiska överdelar av typen cashmeretröja för kyliga sommarkvällar (d.v.s. runt 100% av kvällarna) samt ett par bra skjortor vars ärmar går att kavla upp à la Inez de la Fressange mmm seckel....


Sen tog jag fram sommarlådan och precis som vid varje säsongsskifte häpnar jag över vilka välpassande, härliga och välmatchade plagg jag har i min garderob. Allt var givetvis rent och struket, men jag väckte dem till liv genom ny strykning och snabb vädring.


Sen lappade jag trasigt, sorterade även min mans kläder och fick tvätta inte mindre än tre maskiner förrän allt var på plats: Mina kläder antingen på stången, i vinterlådan eller i en stor kasse till loppis. Sen gjorde jag ett antal kombinationer som jag fotade, även om jag tror att min sommargarderob är ganska pedagogisk. I stort sett handlar det om beige nertill och färgglatt upptill.

Medan jag fixade med ovan skrev jag en inköpslista på sådant jag faktiskt behöver. Och då menar jag inte ärtgröna cashmeretoppar från Barbour eller vinröda koftor från Ralph Lauren eller annat jag hängt upp mig på de senaste veckorna utan saker som "Nya trosor", "Långa linnen att ha under tröjor" samt "Tjocka sockor". Så här ser ett älskat par sockor ut:


Just ovan panikköpte jag på ett byggvaruhus (Woody? Liknande finns här för en knapp hundring och i skrivande stund sitter jag och myser i dem) en vinter då jag skulle vara scoutmamma på ett läger i en scoutstuga med plågsamt kalla golv. De har trots typ daglig användning i säkert tre-fyra år, tjocka som kohud och det är först nu de inte längre gör sitt jobb på grund av asstora hål. Vidare behöver jag ett brett och långt grått sidenband för att pimpa mina grå loungebrallor samt en långärmad men tunn tröja att sova i eftersom jag är patologiskt frusen även på sommarhalvåret.

Anyheuw, jag är i vanlig ordning sjukt nöjd och kan nu ägna mig åt den svenska litteraturskatten istället för att scrolla runt på Tradera. Har du gjort säsongsskiftet än?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Ett tips inför garderobsskifte/rensning: Leta reda på en podd på temat och lyssna på samtidigt, är sjukt inspirerande! Jag lyssnade exempelvis på dennadenna och denna. Glöm inte heller att fira din seger med ett glas billigt vittjut och kanske lite chilinötter. Du har ju sparat dig själv säkert fyrsiffrigt! D.s.

14 kommentarer:

 1. Jag bor juni Skåne så gjorde mitt säsongsskifte för typ en månad sedan. Jag ä l s k a r att byta säsong, kurera min garderob, rensa, organisera, titta igen. Åh vilken tillfredsställesle. Och att sen öppna garderoben och njuta av hur snyggt det är. En del hänger på galgar och resten är konmarievikt. Ser så tillfredsställande ut för ögat. Mina färger är rätt få marinblått, vitt, blush och lite rött. Har också en del par randiga tröjor men nöjt mig med en blå med vita ränder och en vit med blå ränder. Däremot börjar jag känna mig lite trött på rött och är sugen på outfits i vit-beigeskalan. En del nyinköp har letat sig in i garderoben, både från MQ utförsäljning efter konkurs och efter diverse loppisbesök. Men precis som för dig kan jag efter någon månad känna att en del loppisköp kanske inte var 100% men då går de tillbaka i kretsloppet igen. Och capsule wardrobe, tröttnar man någonsin på att lyssna på det. Jag har inte lyssnat på podda (bra tips) men kan se hur många videos på youtube som helst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aaah Ansi, kinded spirit. Känner exakt samma för rött, inte min grej längre. Men den skala du nämner: vitt/beige, c'est classe! Igår snurrade jag in på en gammal YouTube-favorit (om jag någon gång går över till andra sidan är det henne jag ska ha) och detta fantastiska klipp om hur man klär sig classy på en budget:

   https://www.youtube.com/watch?v=ZE4p49jb2Es

   Radera
 2. Fin tajming på inlägget (som alltid)!

  Jag är lite förvirrad när det gäller säsongsbytena. Förut körde jag på fyra. Sen två. Och nu noll.

  Marie Kondo var inte speciellt förtjust i att ha kläder undanstoppade för då glöms de lätt bort och blir bara liggande och (nu låter det som att jag inte kan tänka själv, och det kanske jag inte kan Men det här inte hit) efter att läst hennes bok har jag alla kläder framme.

  Obs! Dessa upptar endast två utdragbara lådor under sängen, men de är då istället knökfulla istället för luftiga och härliga. De gör mig verkligen inte glad och glittrar inte glädje. Men så har jag också så svårt att bestämma mig för vilka kläder som hör till vilken säsong. Det är härligt med en varm tröja på sommaren också.

  How do you do it?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör en specialhylla med kläder utanför säsong. Dvs när sommarsäsongen är över lägger jag shortsen och linnen där och när sommarsäsongen inleds läggs tjocka tröjor etc där. På så sätt är de i garderoben men inte på den optimala platsen utan på en hylla som ligger för lågt eller högt för att vara optimalt.

   Radera
 3. Ja du Ingrid, det är inte lätt och jag har ägnat 20+ år att försöka hitta den optimala lösningen. Men jag tror Kondo har rätt - man måste se Varenda Ett, utom möjligtvis underkläder, linnen, pyjamas. Min bästa grej, som jag även överför till barnen, är klädstången där allt, och jag menar ALLT hänger synligt.

  https://efficientbadass.blogspot.com/2019/10/ny-kladforvaring.html

  Om du har ett par kvadratmeter luft till övers fixar du det för en hundring eller två. Gällande att man vill ha allt så tror jag att man måste vara hård mot sig själv. Ja, du kan behöva 1-2 varma tröjor även på sommaren. Men så nöj dig då med 1-2 och häng dem på stången. Wlternativt ha just dessa liggande i din låda under sängen. Stång är trots allt bäst för plagg med "fall", d.v.s. byxor, kjolar, tröjor men även T-shirts gör sig fantastiskt bra där. Jag hittade en avlagd senapsgul T-shirt som ett barn fyndat på loppis under vinternt och nu inte vill ha. Jag stryker den och hänger upp den och blir liksom lycklig varje gång jag får trä den på mig, gärna parat med ett matchande armband. Känsla av lyx för noll kronor.

  Fördelen med att skifta är inte enbart av utrymmesskäl eller att det blir enklare att klä sig med få plagg. Ett sekundärt syfte som smakar dollar är att man på riktigt, som Ansi beskriver ovan, blir glad när man öppnar den pausade säsongens låda. Precis som Kondo säger glömmer man ju bort vad man har lagt dit så det blir som shopping bonanza dopamin-påslag, fast gratis och med vetskap om att allt passar.

  Så jag skulle ändå försöka mig på en rokad där i din garderob och göra dig av med det som ligger i sänglådorna, om så bara genom att förflytta dem till förråd. Det värsta som kan hända är ju att du behöver göra ett besök dit för att hämta något. I lådan under sängen kan du ha ett par sköna filtar och varma strumpor att värma dig med under alla sommarkvällar och nätter.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Jag hoppades på stora säsongsbytet här hemma men vädret har åkt jojo i två månader så jag håller fortfarande på i etapper. Klädstånget fick stryka på foten för att 2-åringens nya säng behövde utrymme så mina kläder är förpassade till en klen krokhängare.

  Stilen är på topp iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm..."2-åringens nya säng" vs. "klädstång". Tuff prioritering.

   Radera
 6. Inte min grej men älskar order "plisserad" sedan jag läste det för första gången i något slags betraktelse av Lars Gustafsson, när han gått över från kaffe till te: Reminiscenser från 50-talet, opinionsmöten om Algeriet, te i bruna keramikkannor från NK och ljuva studentskor i plisserade kjolar...

  Magnus

  SvaraRadera
 7. Vilken guldgruva till svar! Jag hann börja riva ut alla kläder men sen kom barnen hem och imorgon är det skolavslutning och vi skulle plantera sticklingar att ge bort till lärarna och sen hade jag visst lovat barnen att göra hemmagjord glass med kondenserad mjölk, ditt recept men andra ingredienser så nu är det totalt kaos här hemma med kläder, glass och blomjord överallt. Men jag på G!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre mix än TPS-reports, Novalucol och HDMI-kablar.

   Radera
 8. Jag har de senaste tre månaderna blivit sambo med min särbo pga att jag jobbar hemifrån hans ställe under corona. För garderoben innebär det dels att det jag brukar ha på kontoret hänger oanvänt hemma i lägenheten eftersom outfiten här ute i obygden är friluftsbrallor och T-shirt plus huvtröja varje dag dels att säsongsskiftet av kläder består i att jag åker till lgh och hämtar posten och diverse sommarkläder/skor då och då.

  Tanken har slagit mig att när den här krisen är över/till vintern då kan jag göra mig av med allt som är i lägenheten för då behöver jag det uppenbarligen inte 😂😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tanken har slagit mig att när den här krisen är över/till vintern då kan jag göra mig av med allt som är i lägenheten för då behöver jag det uppenbarligen inte" Men ELLER HUR!? Jag känner detsamma för lägenheten i Stockholm - släng skiten. Fast en sak saknar jag faktiskt - en lång vit skjorta från NoaNoa (2nd hand givetvis, skulle aldrig betala full-NoaNoa-pris, så fantastiska är de inte) som jag lämnat i stan eftersom jg tänkt att den kommer att bli rostfärgad av vårt lantvatten. Men vattnet har, troligtvis för att vi spolar mer i kranarna när vi bor här, blivit i princip järnfritt så jag HADE kunnat ha den. Men är inte det ett kvitto på ett bra köp, när man spontant kan komma att sakna ett plagg? Jag menar, i 95% av fallen vet åtminstone inte jag vad jag har i min säsongslåda förrän jag lyfter på locket.

   Radera