Börsen tillbaka - en bikt

Runt mitten/slutet av mars skrev jag något i stil med att jag inte tänkte logga in på ISK:en förrän till min mans födelsedag i oktober, eftersom börsen enligt de beräkningar som finns tillgängliga då borde vara tillbaka på ursprungsläge (om det rör sig om en genomsnittlig nedgång vill säga). Det visade sig att jag inte ens behövde vänta till midsommar för ett YTD på omkring 0%.

Den undergångsstämning jag på grund av redaktionspraktik var en del av där i mars/april känns så avlägsen. Jag minns den private banker jag intervjuade som flinande berättade om de samtal han fick av sina stora privatkunder som på klassiskt manér skrek "Sälj allt! Sälj allt jag har och det nuuu!". Jag minns min chef som försynt frågade mig om han borde sluta månadsspara i fonder nu, när börsen var som den var. Jag minns min vän biologen som sålde av rubbet så fort hon fattade att ett coronavirus var löst (det här var flera veckor före börsfallen) eftersom hon förstod att det här inte var en quick fix.

Jag har också diffusa minnen av att jag själv, kring påsk, loggade in på min ISK och sålde av ungefär 1,5 års omkostnader i fonder. Yes, du läste rätt, jag sålde av i en dipp. Och det är om detta jag vill berätta idag.

När börsen var som lägst var jag nog mest katatonisk och liksom märkligt obrydd. Men när den började klättra upp igen tänkte jag som såhär: Företag kommer att gå i kånken. Folk kommer att förlora sina jobb. Vi kommer att gå in i en lågkonjunktur och den kan komma att bli lång. Detta kommer att märkas i innehaven. Nu har jag förvisso så att jag klarar mig ett par år, men då kändes det som att den här dippen mycket väl kunde bli 4-5 år (och vi vet ju ännu inte de långsiktiga konsekvenserna). För att undvika att behöva slakta låg ISK (tänk slutet-av-mars-låg) såhär tidigt i vår sus-och-dus-karriär, särskilt när man har tre barn som löpande behöver ny elektronik, förstärkte jag min krigskassa till vad jag föredrar att kalla till "mediumpris" (värdet på min portfölj låg vid tidpunkten för försäljningen på nov-19-nivåer). På så sätt slapp jag fundera över det ekonomiska läget utan kunde fortsätta trilla runt med mina städprojekt. Summerat har jag gått från att ha 95% i aktier till 85%.

Så vad lär jag mig av detta:
1. Jag är en idiot.
X. Jag är jättesmart.
2. Jag var felbalanserad från början.

Det är lätt att i goda tider rita whiteboard och mästra att fullinvesterat är king, herregud det är min paradgren. Men det är först när skiten slår i fläkten som du vet om du pallar det. Den här fläktepisdoen lärde mig att 95% var för mastigt för min del, men 85% var min sweet spot. Andra i bloggosfären har andra upplevelser. Exempelvis IGMR som inte sålde av utan köpte för allt vad tygen höll.

Men trots min justering viker jag inte en tum från mina tidigare utfästelser. Jag tror att börsen alltid kommer att gå upp på lång sikt. Alla bolag kommer inte att klara sig, på samma sätt som rätt få av de bolag som är aktiva idag fanns när Dow Jones slog upp portarna. Bolagen kommer och går, men avkastningen från mänsklig uppfinningsrikedom består. Thus: Köp billiga, självrengörande indexfonder utan bolagsrisk. Att dansa in och ut gör ingen glad. Jag nämnde min kompis biologen ovan. Hennes försäljning innan ras gjorde mig grön av avund (jag vet, omoget). Men hon har ännu inte gått in igen. Det är detta som är kruxet. Man ska veta a) när hoppa ut och b) veta när hoppa in. Att pricka en är svårt, att pricka två är ännu svårare.

HA! Vad sitter jag och jiddrar om, som precis erkänt att jag sålt i en dipp. Men jag har inga planer på att gå in med den degen igen. Jag är nu börsexponerad till 85% och tänker så förbli under hela min investeringskarriär (om man nu kan kalla det det men mina fjösbelopp). 15% cash är det som gör att jag kan leva mitt liv i lugn och ro och detta lärde jag mig tack vare ett illmarigt virus våren 2020.

Har du hållit dig till din investeringsstrategi under våren?

Mvh/
FruEfficientBadass

31 kommentarer:

 1. Nej, omfördelade från lite aktiefonder till obligationsfonder och räntefonder. Det var dumt. Såklart.
  Har högre andel på räntekonto nu, ca 20%, och då är vi ändå långt från FIRE. Men det tror jag är vår sweetspot.
  /C

  SvaraRadera
 2. Sen jag slutade jobba har jag haft en strategi som går ut på att jag ska ha tre års levnadsomkostnader i likvid. När det började mumlas allt mer om corona i februari samtidigt som börsen låg väldigt högt la jag till ett annat mått. Att jag skulle sikta på att ha 20% utanför börsen. Så jag sålde av en del svensk indexfond som jag ändå låg lite tung i.

  När jag fortfarande jobbade var 90% på börsen helt OK för mig men nu utan egentlig inkomst är det för mycket. Något som jag ju visste men inte tydligt hade formulerat.

  Att jag lyckades sälja i princip på topp var ju mer tur än förstånd. Om jag hade orkat formulera detta tydligt tidigare hade jag sålt billigare.

  Så kan det gå.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det gå ja, men ibland ska man ha tur. Jag lyckades tajma såväl topp som botten, jag tror det var sommaren 2017. Men jag förstod redan då att det var en once in a lifetime event.

   Radera
 3. Hur mycket kan du plocka ifrån din portfölj varje månad/år?

  Nej, jag började fylla på mer i samband med februarilönen och framåt. För mig som är under uppbyggnadsfasen är det snarare välkommet med stora och långvariga dippar - så jag hinner fylla på månadsvis till ett lägre pris. Planen var egentligen att först se till att jag har fått ihop hela kontantinsatsen innan jag fyller på portföljen igen, men jag gjorde lite tvärtom ett par månader. Nu är dock kontantinsatsen klar också - planen framöver är därför att fylla på lite mer i portföljen.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle väl kunna plocka en 50-150' om man skulle hålla sig till en viss %-doktrin. Nu gör ju inte jag det eftersom jag kallt räknar med exempelvis lägenhetsförsäljning utan ser stashet mer som en väl tilltagen krockkudde i det fall jag inte lyckas dra in så att jag klarar det operativa. Nu verkar jag ju få en inkomst som nästan matchar mina omkostander till hösten. Därtill barnbridrag*3. Och fortsatt uthyrning ytterligare ett halvår. Då skjuter jag på uttagen och det hela förblir den icke-fråga det varit i princip sedan jobbslut.

   Radera
  2. Låter extremt härligt :-)
   /Arbetsplanen

   Radera
 4. Jag har investerat mer än jag brukar. När möjligheten uppenbarade sig att ansöka om amorteringsfrihet på bolånet så gjorde jag det, i syfte att öka mitt sparande. Denna sommar blir det inte så mycket resa av heller så även semesterersättningen planerar jag att investera. Jag har minst 5-10 år kvar till någon grad av ekonomisk frihet så varje extra krona jag kan skaka loss gör bäst nytta på börsen, tänker jag. Jag har hittills inte sålt av någonting och är snart tillbaka på ATH. Jag var mentalt väl förberedd innan krisen med kunskapen att timing är svårt, och vet med mig att hade jag sålt när det började rasa så hade jag förmodligen stått kvar vid sidlinjen för länge. En annan devis jag bär med mig är att om denna krisen blir riktigt långvarig eller börsen går upp i rök helt, då kan de pengar jag förlorar kvitta ändå för mina mål om ekonomisk frihet kommer i så fall att gå samma väg till mötes. Ditt inlägg fick mig att fundera lite kring hur likvid jag ska vara när jag så småningom når uttagsfasen, och här har jag uppenbart lite att fundera på.. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack själv Sparkraft för din kloka kommentar. Vilken självinsikt! Tänker särskilt på "och vet med mig att hade jag sålt när det började rasa så hade jag förmodligen stått kvar vid sidlinjen för länge." Man ska verkligen inte förminska människors stock market fatigue efter en vår som denna. Man vill liksom bara slicka såren och ha ett good enough liv, inte röra sig i de inefekterade tassemarkena. Oerhört svårt att hålla huvudet kallt och krasst konstatera att "ok nu är det köpläge, låt oss handla!".

   Radera
 5. Exakt detta skrev jag om i de senaste blogginläggen,http://snalgrisen.blogspot.com/2020/06/retrospektiv-fran-covid-19-att-tajma.html hur svårt det är att tajma marknaden. Vi sålde av ett antal bolag med en liten förlust pga att vi inte längre ansåg att dessa platsade i portföljen, thus minskade vår exponering mot olja. I övrigt har vi köpt lite spritt här och där i bolag vi tror på. Dessvärre har vi inte kört all in med en halv miljon i något bolag som hoppat upp 100% sen botten, så vi har fortfarande ca 15% kvar till att ligga plus i värde för året.

  Om du inte läst vårat inlägg är summan av kardemumman att vi hade för lite cash när krisen väl infann sig, och att belåningen inte fungerade som tänkt. Sen är FOMO (fear of missing out) en kraft att se upp för, man gör lätt misstag genom att t.ex. köpa lite för mycket för tidigt...

  Denna krasch var dock ett bra test för om tygen höll, både gällande portföljen och det egna psyket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. På ett sätt efterlängtat för det var inte helt sunt. Jag menar...förra årets ökning på OMX30, helt sjukt. Men glömt nu när folk upplever sig ha förlorat mången krooona YTD.

   Radera
 6. Jag har inte rört mitt sparande, bara med besvikelse sett hur kurvorna gått ner. Sparar samma summa varje månad och har inte sålt något alls. Tänker att det återhämtar sig. Men om man sparat för att plocka ut till något särskilt i sommar eller höst måste det kännas surt, såklart.

  OT: Gjorde eget bregott i helgen, och det blev riktigt gott. Använder flingsalt för lyxig känsla och när jag hällde upp sista slatten i en glasburk såg det hela otroligt franskt, dyrt och lyxigt ut. Kul att ge bort också med hembakat knäckebröd och en burk sylt eller marmelad, tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm verkligen. Det blir liksom vitt och gräddigt, precis som på finkrog.

   Radera
 7. Som tur är höll vi oss till stragegin samt kunde lägga in en extra växel i sparandet. Men som snålgrisen sa - det var svettigt ibland men det löste vi genom att inte logga in och följa kursen söderöver.

  Alla har sina egna förutsättningar och jag tycker du gjorde helt rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack. Även om jag vill minnas att du gav mig betyg 3:5 på min strategi...Med facit i hand hade du rätt naturligtvis.

   Radera
 8. Jag höll mig iskall men insåg också att jag måste ha mer fria pengar tillgängliga (började på nytt förra året efter lägenhetsköp och föräldraledighet). Puttade ändå in mer pengar på marknaden för det var svårt att låta bli...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har killer instinct Lupinerna, bit tills det krasar!

   Radera
 9. Ja, men jag lärde mig att jag också kommer behöva en mycket större buffert sen efter livet med fast anställning. Som tur är jobbar vi båda fortfarande så är i stort sett helt oberörda av nedgångarna. Det enda som har hänt är att vi i likhet med IGMR utnyttjar amorteringsfriheten till att investera ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när man har fast inkomst är det nog en annan femma, särskilt om man sitter hyfsat säkert.

   Radera
 10. Vill minnas att din man låg på 20% likvider. Men så långt vill eller behöver inte du sträcka dig? Är mannen fortfarande nöjd med sin strategi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någonting sådant. Ja han är nöjd. Och jag är nöjd. Förutom över det faktum att han hade rätt att jag var för aggressiv för mitt eget bästa, hatar när det händer.

   Radera
 11. Jag shoppade.
  Som stark motståndare till att köpa något till fullpris så gick jag lös som vilken shopaholic som helst på halva reapriset. Jag har min plan ganska klar för mig där jag vill ha 2-3 år med kontanter som buffert, detta är däremot ett långsiktigt mål, precis som att bli ekonomiskt fri och kunna hyfsat klara mig på avkastning vilket gör att mitt sparande varje månad både går till buffert och börsen. Visst, båda fylls på långsammare än att fylla den ena bägaren först, men att bara fylla bufferten och missa ett antal år på börsen känns inte helt genomtänkt. Efter vårens dipp så känns det som att min plan inte har varit helt fel och jag kommer fortsätta med den.
  Det enda jag hade önskat var att jag hade satsat lite mer av bufferten och köpt på mig lite mer i dippen. Men, jag tänker att det kommer fler nedgångar, så jag får väl shoppa mer då istället.
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du har en sund inställning till det hela. Man får inte bli för girig, det kan slå tillbaka. Exempelvis om man som jag slår i taket och sen tvingas sälja för att man inte pallar. Eller att man lånar för köp och sen tvingas sälja i låg börs. Det är precis det här som är poängen med inlägget, att hitta sin perfekta väg och du verkar ha funnit den, gratulerar.

   Radera
  2. Tackar! Jag bugar å det ödmjukaste för den komplimangen.
   Personligen tycker jag att denna vår var intressant att få testa hur man mår av denna nedgång och tankarna runt detta. Jag kom fram till att jag helt klart drivs mer av att köpa saker (aktier) på rea, än vad jag blir berörd av om det är röda eller blå siffror på den egna portföljen. Jag blev även ännu mer övertygad om att jag ska ha den största delen av månadssparandet i fonder då tajma marknaden inte funkar, speciellt inte om man har ett liv utöver börsen och att det innan börsen rasade var svårt för mig att hitta aktier som jag kände att jag kunde köpa pga värderingarna då. Bra tillfälle att få stresstesta sitt sparande helt enkelt.
   /Lotta

   Radera
 12. Jag har lagt det mesta av sparandet in på börsen. Jag har inte sålt något och planerar inte heller att göra det. Jag har också fört en mindre del till kontantbufferten men den delen kommer att öka nu rejält under en period samtidigt som börssparandet minskar för att möjliggöra en eventuell exit från min nuvarande arbetsplats. Det känns lite ostrategiskt att FU-pengarna på börsen just nu. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om du planerar exit är det inte läge att handla upp likviden.

   Radera
 13. Jag fortsatte spara som vanligt, men vågade inte följa planen att köpa aktier/fonder för min buffert när väl dippen visade sig. Svettig period, men lärorik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var f ö det ChooseFI rekommenderade - att inte köpa järnet utan buffra upp. Särskilt relevant i en amerikansk kontext såklart, där man inte har samma skyddsnät. Då är det vettigare att ha en rejäl buffert så att man inte paniksäljer i låg börs. Man får se det att man redan gjort sin "dollar cost averaging" de tidigare åren och nu bara får rida igenom stormen med förnuftet i behåll.

   Radera
 14. Den del som jag hade enligt Rikatillsammans balanserade jag om enligt den filosofin. I övrigt har jag pyntat in samma summa varje månad och undvikit att logga in på mina banker eller se på nyheter. Nyheterna undviker jag av flera skäl. Blir så trött av all pajkastning.
  Amorteringen funderar jag fortfarande på om jag ska avsluta men den där 495-kronan känns inte som att den spelar roll.

  SvaraRadera
 15. Dippen i början av våren var verkligen nyttig för mig! Jag fick stämma av att min strategi kändes bra (vilket den gjorde), men jag märkte att jag skulle mått bättre med större buffert, så nu håller jag på att öka den till 60'.

  /Fri2032

  SvaraRadera
 16. Jag är Kurt Lövgren från katrineholm, sverige och detta är mitt vittnesbörd. Den 16 februari 2020 ringde min fru till mig för att bara säga att det över betweet oss att vårt sexåriga förhållande var över det var patetiskt, jag försökte lugna henne men hon insisterade på att bryta upp eftersom hon träffade en annan trevlig kille i Plavecky Stvrtok. smärtan var för stor för att bära, så jag gick online för att söka hjälp, då såg jag en blogg om denna mäktiga trollkarl som heter Drigbinovia. Jag läste en hel del vittnesbörd om honom, men jag var inte säker på om han kunde hjälpa mig för att jag bodde i sverige, men jag bestämde mig för att prova. Jag mailade honom allt om mitt förhållande problem och min rädsla var avståndet, och han försäkrade mig att inte vara rädd att avståndet inte var ett hinder Eftersom vinden blåser så min hjälper skulle hitta mig inom 24 timmar. Jag litade på honom med hans ord omedelbart och följde hans instruktioner. Omedelbart efter 24 timmar efter att ha spelat trollformeln, när han lärde mig, kommer min fru som lämnat mig med en annan man tillbaka hem och började be om förlåtelse. Jag blev chockad förvånad och förvånad och jag var som "herrar", det fungerade som en charm. Därför bestämde jag mig för att dela detta underbara vittnesbörd om mina världen för att få kontakt med den här världshemliga trollkarlen, kallad Drigbinovia, angående eventuella problem eller uppdelningar via hans e-post: doctorigbinovia93@gmail.com kontakta hans WhatsApp / Viber + 2348144480786 tack för din tid?

  SvaraRadera
 17. Jag är Kurt Lövgren från katrineholm, sverige och detta är mitt vittnesbörd. Den 16 februari 2020 ringde min fru till mig för att bara säga att det över betweet oss att vårt sexåriga förhållande var över det var patetiskt, jag försökte lugna henne men hon insisterade på att bryta upp eftersom hon träffade en annan trevlig kille i Plavecky Stvrtok. smärtan var för stor för att bära, så jag gick online för att söka hjälp, då såg jag en blogg om denna mäktiga trollkarl som heter Drigbinovia. Jag läste en hel del vittnesbörd om honom, men jag var inte säker på om han kunde hjälpa mig för att jag bodde i sverige, men jag bestämde mig för att prova. Jag mailade honom allt om mitt förhållande problem och min rädsla var avståndet, och han försäkrade mig att inte vara rädd att avståndet inte var ett hinder Eftersom vinden blåser så min hjälper skulle hitta mig inom 24 timmar. Jag litade på honom med hans ord omedelbart och följde hans instruktioner. Omedelbart efter 24 timmar efter att ha spelat trollformeln, när han lärde mig, kommer min fru som lämnat mig med en annan man tillbaka hem och började be om förlåtelse. Jag blev chockad förvånad och förvånad och jag var som "herrar", det fungerade som en charm. Därför bestämde jag mig för att dela detta underbara vittnesbörd om mina världen för att få kontakt med den här världshemliga trollkarlen, kallad Drigbinovia, angående eventuella problem eller uppdelningar via hans e-post: doctorigbinovia93@gmail.com kontakta hans WhatsApp / Viber + 2348144480786 tack för din tid?

  SvaraRadera