Mitt köksprojekt

Som jag nämnde i onsdagens inlägg höll jag på att trilla dit big time i Mujis webbshop. När jag rycktes loss ur mitt katatoniska tillstånd kände jag att jag var tvungen att åtgärda ett störomoment i köket nämligen klädhängaren. Det är ju ett bonnakök som förr hade någon form av grovingång i ladugården där man också hängde sina...ladugårdskläder. Idag går vi ju rätt in i köket och det finns varken garderob eller annan ytterklädesförvaring än en kroklist. Eftersom vi är fem pers med i vissa fall flera vinterjackor var överlastas dessa krokar och en krok föll under vintern av. Jättekonstigt, eftersom det var en kvalitetshängare från IKEA. Det var när jag joxade runt med den här hängaren som jag kom till insikt: Jag måste måla köksdörrarna.


Köket gjordes om från gammalt bonnakök till "modernt" på 50-talet och inreddes därefter: Mellanbrun panel och gul småblommig tapet. Rätt fint egentligen, men på 90-talet fick mitt tonåriga jag för sig att måla hela köket blått. Hur jag fick släktens tillåtelse att göra detta (huset var då fortfarande i min morfars ägo) är än idag en gåta. Jag minns min morfars tappra min när han tog del av resultatet. Han var så glad att jag intresserade mig för stället och ville så gärna ge mig beröm (vilket han också gjorde), men det sken ändå igenom att han tyckte att det var...väldigt blått.Tidigare var även panelen och köksluckorna som skymtar till höger på bilden ovan blå, samma blå som hörnskåpet. Men för kanske sju år sedan fick jag ett ryck och målade dessa vita, eftersom jag inte stod ut. Det var för mörkt, för 90-tal och var en konstant reminder om min parhäst i uppdraget som var min bodybuilder-boyfriend från Bromma. Jag orkade vid detta tillfälle emellertid inte ta mig an hela köket och vi har väl liksom vant oss att leva med det. Men när jag nu adderade ytterligare en klädhängare (se gul kroklist på ytterdörren) blev det bara för mycket. Olika nyanser av blått, lite gult, svarta krokar...som ett sammelsurium av "orkar-inte"-projekt av det slag som är så inkompatibelt med alla de minimalistvideos jag sett nyligen, exempelvis den här.

Om ni minns mitt gästrumprojekt från maj så blev det en halv dunk vit linoljefärg över och efter att ha köpt till en liter för runt 350 spänn blev det måla av. Ni kanske blir chockade nu men jag arbetade inte fackmannamässigt utan torkade av bara av allt som skulle målas med linoljesåpa och sen körde jag. Ett tunt grundlager utblandat med terpentin och ett par dagar efter ännu ett lager koncentrerad linoljefärg. BAM vitt vitt vitt. Jag målade även krokarna så att de liksom skulle smälta in och inte utgöra visuellt skräp.Är vitt tråkigt? Kanske. Är vitt opraktiskt? Kenske det kenske. Är vitt störande? Nay! Vitt är vitt, en icke-färg och det är enligt mina studier snudd på omöjligt att tröttna på vitt. Dessutom behöver det här köket allt ljus det kan få, givet att det bara har ett fönster, ett fönster som på grund av hörnläge inte släpper in särskilt mycket ljus. 

Jag är mycket nöjd med det hela och tror att min morfar hade varit hyfsat ok med resultatet. Helst hade han velat ha det som på förr med mellanbrunt och blommigt, men det varken vill eller kan jag återskapa. 

Har du några inredningsprojekt i sommar?

Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

 1. Blev akut sugen på att måla nåt i typ den där blå färgen du målade över! Den var vacker, men jag inser att det kan bli lite mycket blått. Jag är så oföretagsam så jag fantiserar mest om olika tapeter, färger osv. Mycket fantasi, lite verkstad. Å andra sidan blir det billigt och jag lider inte. Win-win!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Å andra sidan blir det billigt och jag lider inte." Men då så! Låter som en utmärkt lösning.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i åratal, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Vilsamt och jag tycker du gjorde helt rätt. Vi har en del färg i vårt hem. Våning ett är vit men TV-rummet sportar den underbara blå "saint pauls blue". Vilsamt och passar där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det så att färg passar i mindre rum? Jag gillar som sagt att vi har rätt mycket färg i sovrummet.

   Radera
 3. Jag älskar vitt. I min lägenhet är alla tak och väggar vita. Samma i ungerska huset. Som du säger:man tröttnar aldrig på vitt. Och ljust blir det. Färg kan komma från möbler, textilier och tavlor. Det är fullt tillräckligt.

  SvaraRadera
 4. "De gustibus non est disputandum", läser din blogg varje dag. Är doktorand i "smakforskning" tekniskt sett heter det axiologi och beslutsteori,men privat ledde det till FIRE. 900 dagar kvar. Ps, är också ivrig byggnadsvårdare, så jag "tyckte" om den nästan dalablåfärgen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett tag sen jag läste latin men antar att det betyder något i stil med att man inte kan bråka om en smak? Ooo nu blir man ju nyfiken, hur inreder en smakforskare? Vad äter en smakforskare? Hur KLÄR sig en smakforskare?

   Radera
  2. Puritansk byggnadsvårdare (ca 1850 stil), men min fru för mig i en lugnare riktning genom att få mig omedvetet att tro att hennes idéer är mina. Annars klär jag mig som en kameleont efter det gamla ordspråket "Som man är klädd blir man hädd" - akademiker/forskare/lärarollen - statlig tjänstemannarollen - privat familj/vänner min gamla socioekonomiska roll - helt privat som Frank Erichsen (hundra procent bonde) eller mina gamla grungekläder. Finns forskning som visar betydelsen av den gamla folkkunskapen. Lefkowitz, Blake, & Mouton, 1955 där samma person i olika kläder går mot röd gubbe och man ser hur många som följer efter. Grunge-killen får inte många följare, medans kostymnissens auktoritet får med sig, om jag inte minns fel, 300% fler.... Woody Allen fångar annars det perfekt.
   https://www.youtube.com/watch?v=hHEdmRZ-Cz0

   Radera
 5. OT, FruEB, du nämnde i texten i inlägget den 24:e att

  "en helt underbar FIRE-blogg vid namn Utdelningscyklisten som jag ser att flera av er redan följer. Det inlägg jag trillade över heter "Reflektioner efter sex månader som F.I.R.E." OMG läs det! Han ligger hädanefter också i min blogglista"

  Men jag ser ingen länk till denna blogg i "Min blogglista" här på din blogg efficientbadass ute till höger i "datorläge": är det någon inställning jag ska göra här hos mig för att den ska komma upp eller hur gör jag för att det ska synas framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt, jag ser den. Ser någon annan den? Ser du några andra bloggar öht?

   Radera
  2. På androidtelefonen syns den i "visa webbversion", på pcn däremot inte. Men det kanske ordnar sig av sig själv när allt är i sin ordning på webbsidan.

   Radera
 6. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera