Min shopping cart

Igår var jag på jakt efter Bagarns FIRE-posters och trillade då över en helt underbar FIRE-blogg vid namn Utdelningscyklisten som jag ser att flera av er redan följer. Det inlägg jag trillade över heter "Reflektioner efter sex månader som F.I.R.E." OMG läs det! Han ligger hädanefter också i min blogglista. Han säger att han skriver "hellre än bra" men det är bara humble bragging, han skriver roligt, bra och spot on. Nu ska jag beta av alla inlägg.

Midsommartid är reatid när klädtillverkarna (och övrig detaljhandel) försöker dumpa sitt överskott för att kunna möla in höstkollektionerna i butik. Syftet, vid sidan om det uppenbart altruistiska (att förse oss med textil som skyddar våra kroppar från värme, kyla, public shaming) är möjligen att maxa vinsten för de enskilda bolagen så att de även fortsättningsvis kan förse sina stakeholders med rikedomar, vilket paradoxalt nog även kan komma dig till godo om du köper aktier för pengarna istället för att lägga dem på fast fashion.

Med det sagt: Ni som följer bloggen vet ju att jag när en dröm om minimalistettan där jag ska leva i ett vitt moln av pryl-löshet. Eller rättare sagt, med 238 prylar eller vad jag nu kom fram till i ett gammalt inlägg jag nu inte kan hitta. I denna utopi ska jag ha den ultimata kapselgarderoben och den ska komma från Muji. Varför? För att Muji har exakt den puritanska, minimalistiska look jag ser framför mig kommer gifta sig så väl med min klosterlika, estetiskt fulländade tillvaro. Allt går att matcha, materialen är härliga och liksom rejäla - franskt linne, silkesblandningar - liksom lyxigt och avskalat på samma gång. Det var bara en olycklig slump som gjorde att jag råkade surfa in på Mujis svenska webbshop bara dagar efter att jag i juni streckkonsumerat mängder med japanska minimalistvideos, bland annat den här:


Jag gillar ju den här karln och när jag ser honom rulla ut tatamimattan eller äta samma mat varje dag (men vilken mat!) blir jag så oerhört sugen på att realisera den här minimalistettan på en gång. Och i brist på det, åtminstone skaffa en Muji-capsule med typ 12 plagg. När jag så kom att inse att Muji körde sommarrea med 50% på mängder av plagg - per definition basplagg eftersom det är det enda Muji har - började jag dregla på tangentbordet. Det tog mig en halv dag av värdefull livstid, men vips hade jag plockat ner kläder till ett värde av 3 600 kr i varukorgen, jamen så se då bara:


Nu syns inte hela listan men tro mig att den är perfekt. En enkel klänning, enkla vita T-shirts, slacks, en långskjorta i linne med ståkrage, allt kombinerbart och till HM-priser. En färgskala jag kan leva med för resten av livet. Jag var sååå nära att trycka KÖP när jag liksom yrvaket rycktes tillbaka till verkligheten igen, troligtvis på grund av barnbråk eller annat högt läte. Vad håller jag på med?

1. Jag har redan skyddande textil att ha på min kropp.
2. Jag är nöjd med den skyddande textil jag har (se ett hyfsat aktuellt inlägg om garderobsskifte).
3. Jag lever ett liv i sus och dus och kan inte ostraffat pytsa iväg närmare 4 000 spänn på något så onödigt som kläder. Nog för att jag kommer att sommarjobba i år, men ska nästan en veckas slit bara slattas iväg på detta?
4. Det är miljövidrigt. För även om plaggen är på rea och således bara ligger färdigproducerade och "skräpar" i Mujis lager, sänder mina reaköp en viktig signal till prognosmakarna på firman: Det är okej att överproducera. Det finns alltid en sucker redo att skrapa upp resterna bara priset är rätt. Thus = vi fortsätter att överproducera textil som må vara estetiskt fulländad, men ändock miljövidrig.
5. Jag har redan nu svårt att hinna använda alla plagg i min rätt slimmade garderob. Genom att addera en parallell kapselgarderob ökar denna stress med cirka 100%.
6. Min erfarenhet gör gällande att runt 95% av alla köpupplevelser slutar med någon form av besvikelse. Plaggen sitter inte bra, något är fel/trasigt/missmatchande eller kommer bara att bli hängande oanvänt av oklar anledning vilket kommer att göra mig på dåligt humör varje gång jag passerar klädstången. Och även om många tillåter retur även vid rea leder inköp nästan alltid till merjobb av olika slag. Godset ska hämtas upp någonstans, avpaketeras från allt sitt emballage, galgar ska hittas, kläderna ska provas, de man inte vill ha ska återigen paketeras, returblanketter ska fyllas i, fraktsedlar ska printas, man ska ta sig till ett inlämningsställe, man ska ha koll på att pengarna kommer in på kontot. Bläk!

Så jag gjorde vad varje nykter frugal weirdo gör i en sådan här situation: Jag stängde datorn och tog mig an ett handgripligt hemmaprojekt. Ett projekt vars omfattning och art är av det slag att jag varken hade tid eller lust att slöshoppa sommarrea. Det kostade en slant, men bara en tiondel av ovan. Inlägg to come.

Lyckas du hålla armlängds avstånd från sommarreorna?

Mvh/
FruEfficientBadass

32 kommentarer:

 1. Dagens felläsning : barnens FIREposter.(Bagarns fire-poster stod det visst.) Ah, vilken smart mamma som satt upp såna hos barnen för att prägla dom, typ : spara nu, köp kanske sen. Tänkte det som en motvikt till reklamen : köp nu, betala sen! Sen såg jag att det stod nåt helt annat. Hur det kan bli... mina barn är utflugna så fire-posters för barn är inte aktuellt för min del, men jag tror jag ska göra några fire-posters iaf ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, väldigt kul vision. Kanske det här urvecklas till religiös dogmatism till slut med väggbonader som "Konsumera är synd" eller liknande.

   Radera
  2. Haha underbart. Det bästa är att ni tyckte det var en bra idé. Faktum är att mitt äldsta barn gjorde en otroligt fin FIRE-poster på bilden (as in: skolundervisningen "bilden") nu under våren. Får försöka fnula in den i något inlägg. För övrigt går jag igång på alla cylindrar på Kaktus förslag med väggbonader.

   "Konsumera är synd"
   "Köp aldrig något som aktivt säljs på dig"
   "Det bästa köpet är det som aldrig blir av"
   "FU-kapital talks, utvecklingssamtal walks"

   Andra dogmer att knyppla upp?

   Radera
  3. Och det var inte copyrightintrång i första punkten, jag fyllde bara på Kaktus lista.

   Radera
 2. Är allergisk mot både reklam och reor, så det ska inte vara några problem. Här inhandlas saker när ett behov uppstår, inte när någon annan försöker plantera ett behov i mitt huvud genom en klatschig annons som skriker "köp mig nuuuu". Dagligvaror som vi ändå handlar veckovis inköps däremot där det för närvarande är som billigast. Då kan man spara många rara kronor.

  Har inte kollat på Mujis sida, men rent generellt har jag mycket svårt för filantroper eller folk som förespråkar frihet, minimalism, fire och annat trevligt men som sedan säljer en massa grejor/kurser/whatever. Varför ska man köpa denne nisses kläder när han bara kunde säga "gå till valfri secondhand"? Det hade varit mer "ärligt" i förhållande till budskapet. Han om någon borde inse att världen inte behöver mer kläder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att ta min stora idol i försvar: HAN förespråkar inte att man köper något över huvud taget, han bara gör sig av med prylar. Det jag menar är att varumärket Muji alltid haft en väldigt stark dragningskraft på mig. Kanske för dett de rör sig i min favoritfärgskala beige, vitt och grått.

   Radera
 3. OT: Hittade du affischerna?

  Klädesväg är det enda jag köpt senaste två åren strumpor och kalsonger från HM för 200-300kr. Jag har forsatt en hög med kläder som måste förbrukas före nytt/beg köps in. Det är kläder som köptes under mina high-spend år 2013-2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NAJ. Fastnade i utdelningscyklisten. Men här är en länk för den som är nyfiken och inte minns hur de ser ut (det var ett tag sen du skapade dessa mästerverk):

   https://utdelningsbagaren.blogspot.com/2019/01/fire-affisher-lanserade-del-1.html

   https://utdelningsbagaren.blogspot.com/2019/02/fire-affischer-del-2.html

   Och så en bonus:

   https://utdelningsbagaren.blogspot.com/2019/01/schema-vid-fire.html

   Radera
 4. Jag är så stolt över dig. <3

  Jag håller mig borta från den mesta rean, men fastnade tyvärr för en funktionstopp med långa ärmar i en hästtidning. Klickade hem den på mobilen mitt i natten (suck för sömnlöshet!), men lyckades åtminstone hejda mig från att köpa en likadan fast med korta ärmar också. Jag lovade mig själv (eftersom det var fri frakt) att om jag älskade den långärmade så skulle jag få köpa den kortärmade också. Men den blev en besvikelse (förstås). Inte tillräckligt för att skicka tillbaka den, utan jag får stå ut med den. Jag behövde en ny långärmad till när jag hoppar terräng, men hade jag inte haft behovet hade jag skickat tillbaka den.

  Nästa vecka ska jag kliva in på Ikea för första gången sen i februari, men jag har en tydlig shoppinglista med mig och jag hoppas att det ska hjälpa. Jag har inte riktigt klarat av att ta steget in på begagnatmarknaden ännu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag är så stolt över dig. <3" Men tack! Det är så uppfriskande med en community som inte premierar en för köp "Ååå vilken snygg BLUUUUS var har du köpt den?" utan tvärt om. Som inverterade influencers.

   Radera
 5. Vadå är det rea nu, hihi? Corona har ändrat mitt shoppingbeteende så när jag väl behöver nåt (barnkläder) så blir det att springa snabbt in i närmsta affär och slita åt mig det första bästa jag hittar och sen lämna butiken i panik. Inget jämföra priser och hålla på. Tyvärr har jag som personen ovan gjort nåt felköp på nätet som jag får stå ut med. Allt på grund av viruset och att jag därför undviker butiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja corona har inte varit någon skönhetsbehandling för detaljhandeln direkt. Är det bara jag som nyhetsdetoxar eller är det färre som kånkar nu jämfört med under våren? Var det som att de riktigt risiga slängde in handduken omgående medan de som hade lite muskler klarar krisen?

   Radera
 6. Det finns en fara inbyggd varje gång vi strävar efter perfektion. Att vi behöver nytt, mer och bättre. Lite festligt att den gömmer sig även inne i minimalismen. Kanske inte så att vi ska ha mer men att det ska vara annat och bättre.

  Bra att du såg det i tid.

  När det gäller Muji har jag varit ett stort fan. När de hade ett litet hörn i mitt lokala Åhléns. Jag älskar deras små minibyråer i klarplast och har definitivt köpt fler än jag behöver. Men när jag besökte deras hela egna våningsplan högst uppe i det stora Åhléns i city blev det bara too much. Mycket små prylar som bara verkade fåniga. Det hela blev faktiskt ganska pretentiöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och har du tänkt på musiken? De spelar någon form av svensk folkmusik, oklart varför. Samma musik heeela tiden. Jag hade inte stått ut att jobba i det.

   Radera
 7. Puh - blev nästan svettig av det här inlägget! Jag skulle nog tryckt på köp om jag inte den 19:e juni bestämt mig för att ha köpstopp i ett år. Måste vara totalt stopp för mig annars strömmar en strid ström av saker in i vårt
  hus utan att jag märker det, om än det mesta från second hand.

  Nån skrev i ett inlägg här för länge sen att totalt stopp är en välsignelse men 95 % stopp är tortyr. Så nu blir det 100 %.

  Men sååå lockande med Muji! Starkt jobbat av dig!

  Har tagit till mig några av dina knep också och gjort ett säsongsskifte i garderoben och lagt en del tid på klädvård. Lyssnade på några pod-tips under tiden (Den där australiensiska rensingsgurun som säger att det inte handlar om prylar och att amerikanerna har ca 300.000 pryttlar i genomsnitt i sina hem) och försöker nu skifta om fokuset till träning, sparande, god mat och utflykter.

  Hittade också en trevlig klädblogg som heter dressbyhart som också säger att det inte är kläderna det handlar om dig och att man kan sätta upp olika mål du vill nå mha kläderna, hon kör 3-månadersmål/garderob.

  SvaraRadera
 8. "Puh - blev nästan svettig av det här inlägget!" Haha, så härligt att du har en sådan inlevelseförmåga. Tack för bloggtips, ska genast kolla upp. Och visst är det exakt så. "Allt klär en skönhet" sägs det men jag tycker det handlar om att alla klär i någonting. Ett visst snitt, en viss längd, en viss färg, ett visst sätt att bära ett plagg, en så enkel sak som att vika upp brallan eller rulla upp en ärm och inte ha skjortan knäppt upp till halsen, vad vet jag. Det gäller bara att identifiera just de här små knepen så är man good to go, utan hjälp från fast fashionindustrin.

  Var f ö på ett klädevent med temat hållbart mode igår och lärde mig att det absolut bästa sättet att ha en hållbar garderob är att göra som Bagarn nämner ovan: Nöta ner plaggen till max. Dubbelt så lång livslängd = hälften av miljöpåverkan. Finns egentligen inga 100% "eko" eller "miljövänliga" material. Och om man mot förmodan lyckas hitta ett sådant tillverkas de i arbetsvidriga fabriker. Bomull är dåligt på många sätt, men mest på grund av att man behöver vattna så mycket, ofta i länder som knappt har tillgång till dricksvatten. Sen kemikalier på det, som givit fattiga byar i exempelvis Indien hög förekomst av missbildningar hos barn (om ni inte redan sett True Cost på Netflix så är det ett tips inför exempelvis ett köpstoppsår, man vill aldrig handla någonting ever again).

  https://www.fastcompany.com/3048061/a-must-watch-fast-fashion-documentary-is-now-on-netflix#:~:text=The%20True%20Cost%2C%20a%20documentary,factories%20producing%20disposable%20garments%2C%20to

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är lite otäckt när jag jämför kostnader ibland och klurar på varför det är så billigt vs dyrt.

   Tex kostar en liter mjölk på Reko (från ekologiskt uppfödda kor där kalvarna också diar kon 4-5 månader) 35 kr, medan jag köper den i affären för 8 kr.

   En kompis till mig köpte ett träns från en svensk sadelmakare, som i sin tur köpte lädret från Tärnsjö garveri. Tränset kostade runt 6000 kr, ett träns i vanliga hästaffären går loss på 350 kr.

   Svaret på frågan hur kan det vara så billigt är ibland lite för otäck att höra...

   Radera
  2. Så därför ägnar vi åt sociala medier, för att slippa tänka på det.

   Radera
 9. OT: hur klarar ni er FruEB i den dryga trettiogradiga värmen där på landet? I ett stort gammalt hus som ert är väl AC inte att tänka på antar jag? I värsta fall kanske ni går ner och sätter er i den gamla jordkällaren fram till solen går ner, för barnens del räcker det väl med att koppla in en vattenspridare och ställa ut på gräsmattan så är de glada och håller sig nedkylda när det springs genom vattenstrålarna.

  Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt svettigt. Fast luftvärmepumparna går ju att dra ner till kyla å. Faktum är att jag gör det ibland när jag lagar mat eftersom det blir så helvetiskt varmt i köket (som saknar fläkt). Vi håller gardinerna nerdragna på solsidan och skapar på så vis den där dekadenta, italienska stämningen i huset. Sen badar vi ju minst en gång om dagen. Jag, riktig badkruka, ligger och guppar långbad i den bitvis kalla tjärnen. Barnen har passerat vattenspridarstadiet men det är dagar som denna som jag verkligen önskar mig en utomhusdusch. Någon som har några tips där, kan man göra en egen med trädgårdsslang?

   Radera
 10. Jag shoppade sommargarderob förra året så I år njuter jag. Det mesta från Sellpy.
  Gick loss på lite nya kläder till min man, han behövde en stil som inte skrek trött småbarnspappa. Mycket tillfredsställande.

  Älskar kläder nu när jag enbart handlar second hand till mig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde själv ett par nyinköp i veckan. Upptäckte att min enda sommarklänning (som inte kategoriseras som beach wear) tänjts ut och blivit sladdrig. Inlägg to come.

   Håller med dig om att second hand är så mycket roligare. Inte bara för prislappen utan för att man kan hitta så härliga saker. Går du in i en nybutik finns ju färre # artiklar, men i många storlekar därav en hel radda. Handlar man vintage är nackdelen att storleksbredden inte finns, men hittar man en mitt-i-prick-pryl blir man ju lycklig. De flesta har ju också en välgörenhetsagenda, som Erikshjälpen. Eller på vår ort: Hjälp till liv.

   Radera
  2. Nyinköp second hand vill säga. Det enda jag köper nytt är som Bagarn: underkläder och strumpor. Och mammalinnen från HM, de enda som täcker min enormt långa överkropp (tydligen, eftersom alla andra linnen alltid glider upp och skapar obehagliga glipor).

   Radera
  3. Ja, det brukar bli lite sånt. Linnen och T-shirts i specifik modell och inte för begagnat är ju svårt att hitta.

   Jag känner att jag vågar testa en del jag kanske inte köpt nytt pga prislappen (enkelt att sälja igen utan förlust(
   ) samt att jag samtidigt håller mig i stor del till sånt jag gillar och köper när det dyker upp i rätt färg och storlek.
   Who knew att vägen till en lycklig garderob skulle vara färre plagg och lägre kostnad??

   Radera
 11. Ja, jag hade för vana att införskaffa två-tre plagg varje sommar, i stil med "det är jag värd", ofta blommigt linne, en fin med lite obekväm kjol och/eller en klänning. Men i år får det duga med det jag har, har varken tid att gå på stan och vill spara pengarna till annat.

  Ett "nytt" plagg fick jag ändå, det är ett beprövat tips, men det är så bra att det tål att upprepas. Jag insåg att mitt shortsutbud var högst begränsat med endast ett grönt, urtvättat par. Typiskt, shorts är ju det mest bekväma att ha på sommaren. Jag rotade i garderoben och hittade ett par blå bomullsbyxor som jag aldrig använder, de påminner en aning om pyjamasbyxor och behöver egentligen strykas, vilket jag aldrig gör. Jag klippte av dem, vikte upp ett par gånger och tog på dem. Alltså, wow! Snyggaste shortsen någonsin på en minut, dessutom visste jag ju att de passade! Efter några dagar i dessa konstaterade jag att det är smidigt att göra som med köpe-shorts, dvs sy fast uppviken i sidorna, så det gjorde jag på 5 min. Men ändå, 6 min för ett par gratis-shorts, inte fy skam!
  /L

  SvaraRadera
 12. Jag brukar alltid vänta till sommarreorna innan eventuella behov uppfylls i garderoben. Det är ju sällan någon sommar innan midsommar ändå och då känns det extra onödigt att betala ordinarie pris. Jag har faktiskt beställt mitt paket som väntar på posten. Nu blev det en klänning till dop, t-shirtar som ersätter slitna och ett par byxor. Hemmajobb reducerade behovet av kompletteringar i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är ju sällan någon sommar innan midsommar ändå och då känns det extra onödigt att betala ordinarie pris." Håller med! Lite av ett mysterium det där. Har för mig att sommarreorna började senare förr, någon gång i mitten av juli. Men det var kanske innan man började köra 52 säsonger i fast fashionbranschen, nu måste grejerna UUUUT så att man hinner med mid-season sale eller vad som står näst på tur.

   Radera
  2. Jag fattar inte det heller. Precis som att höstkläderna börja komma augusti när det sista man vill göra är att tänka på hösten. Urk för höst och mörker. Jag vill hålla fast med näbbar och klor i sommaren.

   Radera
 13. På grund av Covid-19 tappade jag allt och tack vare Gud fann jag mitt leende igen, det var tack vare Sr. Combaluzier som jag fick ett lån på 65.000€, och två av mina kollegor fick också lån av denna man utan några svårigheter. Det är med Sr. Pierre Combaluzier som livet ler mot mig igen, han är en enkel och väldigt förståelig man. Här är hans e-post:   combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
 14. Hej, jag vill dela mitt underbara vittnesbörd. Efter att ha varit i relation med mannen i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom bad jag honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag e-postade stavskärmaren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen, det var omkring 16.00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. e-post: babaidadawiseman01@gmail.com
  kan du skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall

  Älska trollformler
  Tjäna bra pengar eller vinna ett lotteri.
  Uppnå framgång i affärer.
  Andliga problem.
  Vinn rättsfall.
  Leta efter din livspartner.
  Få ett välbetalt jobb.
  Få kontroll över ditt äktenskap.
  Få tjänst och få attraktion från människor.
  Få tillbaka förlorade pengar.
  Läka dig av alla sjukdomar. både härdbara och obotliga.
  Lös graviditetsproblem och välsigna dig med spädbarn osv ...

  Kontakta denna fantastiska man om du har problem med en varaktig lösning
  via babaidadawiseman01@gmail.com
  WhatsApp: +2348136951551
  Viber: +2348136951551

  Tacka mig senare

  SvaraRadera
 15. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera