Corporate cringe

Anonym 10:05 tipsade mig i ett tidigare inlägg om en YouTuber vid namn Joshua Fluke. Jag hade aldrig hört talas om karln (pojken?), än mindre om hela den subkategori av "corporate cringe" han företräder. Men jag hade en riktigt underhållande kväll där jag kollade igenom ett antal av hans videos och för dig som fortfarande tuggar kontorslandskap kan jag här presentera några favoriter till din nästa maratonsittning i Zoo[m].

"The Cult in Corporate Culture"


OMG så många minnen...Med ett förflutet företrädesvis inom sälj är ju den här typen av events vardagsmat. Av någon anledning anses säljare inte funka om de inte får fåna sig i grupp åtminstone två gånger per år. Klättra på ölbackar, trilla ur kanot, bygga jätte-plocke-pinn, spela in filmparodier, lösa deckargåtor, been there done that. Minns särskilt ett tillfälle i slutet av min karriär där jag och den nordeuropeiska delen av mitt affärsområde stängdes in på en herrgård utanför Paris där vi under en hel dag skulle repetera en sorts ursprungsbefolkningsdans (haka?) fast med ord tagna ur företagets värdegrund. Hua. Tror skiten filmade också, total förnedring. När vi bara hade kunnat få åka in till Paris och strosa runt och umgås som människor!?

"Employee Stockholm Syndrome"


Det här är något jag faktiskt funderat en del på. Varför talar folk så bra som sina forna arbetsgivare, även om de fått kicken? Jag fattar också att man vill spela stoisk och cool inför framtida "utmaningar" i syfte att säkerställa sitt långsiktiga consumer suckerae. Men man har ju också ett ganska harmlöst alternativ nämligen att inte säga någonting. Det är ju inte någon som sitter och för övergripande bok över vilka som tar ett avsked bra. Rekryterare kan ju inte bry sig mindre. Får de cahsa in skiter väl de i huruvida du postat positiva exklamationer på nätet eller ej. Ytterligare ett mysterium är fölket som med någon form av tourettes återkommande postar inlägg på temat den egna arbetsgivarens förträfflighet i någon form av pluralis majestatis: "Vi på Corporate Bullshit är stolta över att kunna presentera den kundundersökning som visar att vi är bäst i landet på att leverera seamless beaver solutions world-wide. Utan våra fantastiska medarbetare är vi ingenting!". Eeh förlåt, jag har helt missat att du köpt in dig i företaget? Men det är en annan cuppa.

"HR Word Vomit"


Jag skrattar bara jag ser försättsbilden. OMG OMG. Så mycket HR-bullshit jag tvingats lyssna på genom åren. Både på utbildningar, i möten och på olika konferenser. Som mellanchef antas man också vara någon form av HR-person med vidhörande uppsättning vokabulär och det kröp i mig varenda gång jag gick in i ett utvecklingssamtal med en bunt intetsägande bullshit under armen. HUUUR ska vi kunna slå hål på en och en halv timme med denna sörja? Riktigt spännande minns jag på industriföretaget där alla mellanchefer, inklusive logistikchefen, var beordrade att använda samma av internationella HK framtagna utvecklingssamtalsmall. "Asså, hur ska jag kunna ha ett givande samtal med truck-Berra om  'passion for innovation', han vill ju bara prata om längden på fikarasten!?".

Har du några corporate cringe-historier att bjucka på?

Mvh/
FruEfficientBadass

18 kommentarer:

 1. Jag tänker att anledningen till att man ändå talar väl är att jag i vart fall gillat de flesta av mina arbetskamrater även om jag ibland inte gillat organisationen. Så jag brukar fokusera mitt snack på dem. Rent krasst så känner de flesta i min bransch varandra och lämnat man med ett fuck you så skulle det inte ses positivt. Utan då lyfter man det som är bra och låter resten tala för sig med sin tystnad.

  Posterna med förträffligheten speciellt efter något bullshit event där man talar om samma saker varje år utan att något händer har jag bara sett relativt nyanställda hylla.

  Vi hade en chef som höll ett väldigt uppskattat tal på mitt första halleluja-event där han använde analogier från segling. En kollega hade gått fram till honom och sagt något i stil med vad kul att du också är seglare, varpå han hade svarat att han inte seglar. Av talet fick man bilden att han var seglare. Snacka om corporate bs.

  Eller företaget som pratar om sina stora miljöambitioner i media och där VD:s svar på varför vi har så låga miljöambitioner var att det var det som föreslogs av miljöansvariga. Är det inte hans jobb att höja dem i så fall? Ett samtal till de ansvariga avslöjade att de fått kämpa för att ens få igenom de låga ambitionerna.

  Lite roligt var att jag kort efter det skulle skicka en artikel där man gått igenom ett antal företags miljöarbete och kategoriserat efter vem som bara snackar men inte gör något, vem som gör men inte snackar, vem som gör och snackar etc till min grupp och en som vi samarbetar. Jag råkade skicka den till två andra grupper istället med frågan om var de tycker vårt företag placerar sig. Jag fick något svar om att mottagaren var fel från några chefer men även svar från medarbetar där de tyckte min arbetsgivare inte gjorde annat än snackade. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?! Menar du att det finns en diskrepans mellan vad man säger utåt och vad som verkligen görs?

   Det är kul att se hur storbolag försöker bända in sin affärsidé i diverse trendande frågor, under min karriär hållbarhet och sustainabiiiility. Var på ett högprofilerat mediaevent där VD skickade ut frågan: "Hur kan vi som koncern bidra till sustainability"? och efter en hel dags workshoppande och förslag från oss deltagare gav han oss svaret (som han redan haft från början). Var det att börja trycka mer miljövänligt? Driva (det ej lönsamma) e-bokssegmentet? Nay! Det var nämligen genoma att ge röst åt människor, genom att trycka deras historier, vi värnade om demokratiska rättigheter. "Som ju också är en sorts sustainability-arbete". Så vi kunde alla gå hem och klappa oss på ryggen: Vi arbetade i ett gott företag, där man har koll på läget. Skönt med kompetent ledarskap.

   Radera
  2. I det här fallet hade de ett stort antal konsulter som jobbade med frågorna och då blev det lite pinsamt att ha så låga ambitioner. Speciellt om ambitionerna gentemot kunderna blev högre. Vem vill förklara företagets miljöambitioner till kunderna. ”Eh, vår VD skiter egentligen i frågorna men vi tycker ni borde vara bättre och vi hjälper er gärna i det arbetet.”

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i åratal, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Ett konsultbolag har t-shirts med frasen "älska måndagar" som inte är ironisk.

  Jag vill dock ändå påstå att min sämsta jobberfarenhet är från startupen som inte fick nåt rätt, inte ens corporate bullshit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, inte ens lyckas med corporate BS? På min startup var var man bra på det, fast det var av hävd mer teknisk jargong jag inte fattade så mycket av. Jag minns emellertid, och kommer alltid att minnas, min fem år yngre chefs coaching av mig när han tyckte att miljonerna rasslade in för långsamt (jag drog inte in en spänn under mina tre månader där). Han brukade återkommande under våra veckomöten säga något i stil med "Det vore najs att få in den där [affären]...MM!!". Nu måste jag lägga en sekund på att förklara det där "MM!!" för det var alltså inte ett behagligt läte, som Mmm...Marabou utan en kraftig luftstöt. Av samma sort som kan höras om du föreställer dig att du äntligen fått alla rätt på...tipset? och gör den där gesten med en böjd högerarm som sedan är knuten i en näve som du hastigt drar mot dig, samtidigt som du utstöter ett kort, högt läte som får signalera "Där satt den, yeah". Jag satt bara och väntade i dessa möten, när kommer det, där-satt-den-lätet? MM!

   Radera
  2. Haha kan verkligen se det framför mig ��

   Killarna som höll i startupen jag jobbade på kom direkt från tekniska högskolan. Mitt egna utvecklingssamtal gick snabbt över i att jag utvecklingssamtalade chefen. Så går det när man själv har mer erfarenhet av corporate.

   Radera
  3. Fast jag kan tycka det är trevligt att de inte fastnat än i corporare bullshit eller myndighetsmotsvarigheten. Personligen känner jag mig som en cynisk gammal tant efter 13 år i arbetslivet och jag är inte ens 40 år!   Radera
 3. Nej, inga historier. Tvärtom har jag haft svårt för när jag kommit ny till ett jobb och så sitter kollegorna när och pratar om hur hur hemskt företaget är. Det har hänt flera gånger och är något jag inte förstår. Om de inte trivs är det väl bara att sluta, varför berätta för mig att jag gjort ett misstag genom att börja där när det redan är för sent?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det enda roliga de har?

   Radera
  2. Åh vad jag ogillar såna människor.
   Det är samma som kommer att sitta och gnälla över att dom inte får något i pension sen, FÖR ATT NÅGON ANNAN BORDE FIXAT DET..?
   Vuxna människor, ta ansvar för era egna liv. Suger företaget - rösta med fötterna. Men si det klarar dom inte, men gnälla och snutta på trygghetsfilten går bra.

   Det värsta är också att man som (mellan)chef inte kommer åt dom på något sätt eftersom dom har LAS-tid från stenåldern.

   Radera
  3. Fast jag ser en skillnad mellan om folk berättar åt en nyanställd hur kasst det är på företaget och om folk gnäller sinsemellan på fikat. Det första är ju kasst. Det andra är till en viss grad processande av saker och ting. Jag jobbade på ett företag som jag lämnade på grund av att jag inte gillade läget men innan dess så var det en del diskussioner om vad som inte funkade som togs vidare till högre chef efter att ordinarie gått på föräldraledighet. Det hade aldrig åstadkommits utan det där ”gnället”. Däremot har jag en fd kollega som stannade kvar och är bitter för att hon inte kommer därifrån pga en livsstil som inte möjliggör byte till ett mindre betalt jobb som passar henne bättre. Jag kan säga att jag inte är den enda som lämnat men det kan ibland ta tid och då får man göra sitt bästa under tiden som återstår.

   Radera
 4. Kul att du kollade in honom!

  Måste säga att du är min bloggfavorit för tillfället, och har varit i ungefär ett år. Alltid hög kvalitet på dina inlägg. Önskar bara att du skrivit mer.

  Hälsningar Anonym 10:05

  SvaraRadera
 5. Jag ska också hälsa från Lana (tidig kommentator) som fortfarande läser men inte kan kommentera. Hon mailade mig emellertid nedan:

  "Hahaha, dagens inlägg! Jag som harvar på inom det offentliga kan tillägga att CB från det privata når det offentliga efter några år, gärna efter det privata har lämnat läran för länge sedan. Sedan införs den med pompa o ståt och massvis med inspirationsdagar och konsulter and shit. Jag gick på föräldraledighet när LEAN var stort, lean som ju är en massa självklarheter om ständiga förbättringar som alla alltid skulle behöva arbeta efter. För oss blev det att färre skulle göra mer men effektivare. Resultatet blev till ingen medarbetares förvåning ständiga försämringar. Historia var dock lean när jag kom tillbaka efter 9 månader, ersatt av något annat system som tog skattepengar en masse i anspråk.

  Det värsta som jag varit med om var ett införande av ett ledningssystem inom ett visst område. Koncernen efterlyste representanter från alla bolag för att införa systemet. När min chef frågade mig uttryckte jag mig diplomatiskt och sa -ALDRIG i livet, det går inte att införa ett sådant system. Jag inflikade att

  TVÅ tidigare försök gjorts för ett antal år sedan som runnit ut i sanden eftersom ingen visste hur man skulle arbeta efter det i praktiken. Eftersom personalomsättningen är relativt hög var det tydligen bara jag som varit med om fiaskot med de två tidigare.

  Någon annan naiv visade intresse och kurs utomlands med konsult genomfördes. Sedan kom tystnaden. Efter ett halvår, på frågan om vad som hänt, var svaret -Vi avvaktar."

  SvaraRadera
 6. HR Word Vomit! Så jäkla kul. Har varit förvånsvärt befriad från CB under min yrkeskarriär, men jag noterar det när jag ser det. Lite konstigt att det fått sådant fäste här i Svedala; har alltid tyckt att vi har haft en rätt "no-nonsense-mässig" inställning där det gäller att lösa problem i stället för att larva sig på en kursgård. Parat med en liten Luther på axeln. Men det är kanske history nu.

  Magnus

  SvaraRadera
 7. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume ogumenspellcaster@mail.com hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera
 8. Fler sådana här inlägg önskas! Alltid kul att läsa ditt gnäll inom Corporate Bullshit. Inläggen om heminredning brukar jag hoppa över :)

  SvaraRadera