9 dumma finansiella beslut

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Jag hyser en sorts hatkärlek till den amerikanska podden "Money Guy Show". 20% hat för att de är så förbaskat amerikanska. Det är "Mr Bo" och Tennessee och jag ser framför mig två chinosklädda farbröder med buffémage som ger ekonomiska råd till köpecentrum-besökare i suv. Men 80% kärlek för de är så uppriktiga, härliga och bjussar på såväl sig själva som - faktiskt - väldigt vettiga råd (trots att deras primära poddmotivator är att dra in kunder till den rådgivningsfirma de driver). Ytterligare en sak som bidrar till att jag tycker så mycket om dem är deras klickvänliga rubriker, allt som oftast med en siffra. "3 Ways You Are Ruining Your Financial Life!", "5 Things Every American Must Know About Money" eller som det avsnitt jag tänker diskutera idag: "9 Dumb Financial Decisions Most People Make (Do You?!)".



Ni känner säkert till merparten av tipsen som ju tangerar det som även kallas behavioral economics och de tar avstamp i bland annat Richard Thalers Misbehaving - The Making Of Behavioral Economics. 

1. Hänge dig åt Sunk Cost Fallacy - att du äter upp äcklig restaurangmat för att du betalat mycket för den. Inte får du tillbaka pengarna för det, men det "känns bättre". Samma sak med dåliga investeringar - du behåller dem för dölja det faktum att du tagit ett felaktigt beslut, inte för att du tror långsiktigt på dem. Gör om, gör rätt (sålde själv mina HM för ett par år sedan vilket sved, men boy så härligt att vara av med det sorgebarnet).

2. Sprätt iväg pengar du vunnit eller fått. Pengar du exempelvis vinner på spel eller får i present bränner du iväg lättare än pengar du dragit in den hårda vägen. Gör't ej!

3. Tro att det finns gratisluncher. 
Provsmakning i affären, "gratis massage om du kommer och lyssnar på en andelslägenhetssäljare" bygger på forskning i att människor känner ett socialt tryck att ersätta någon som bjudit på något (och surprise: det ligger redan i kalkylen att bjuda så rejält med fluff och minimalt med värde för kunden). Anknyter till min maxim: Köp aldrig något som aktivt säljs på dig.

4. Ägna sig åt krångliga investeringsstrategier.
Poddvärdarna berättar om en tidig investeringsrunda när Bo (dem smale) just gått klart sin utbildning och trodde sig "känna" hur marknaden skulle bete sig framgent och han fick med sig den äldre och tillsammans satsade de på, om jag fattat det rätt, optionsaffärer. De gick från 1000 till 3000 till 12 dollar och där ligger kontot idag, som en påminnelse om att de inte är smartare än snittet. Och apropå smartare än snittet - undersökningar visar att det är de som INTE tror att de är smartare än snittet som faktiskt ÄR smartare än snittet. Men 65% av den amerikanska befolkningen tror att de är just det - smartare än snittet - och investerar därefter. Resultatet: Folk en masse som tror att de kan tajma marknaden på såväl utgång som ingång.

"How often do the index funds, the low cost index funds smoke the managed alternative? This is from the SPIVAS 2020 survey, if we look over a 15 year cycle, 85,5% of active large cap managers, under-perform the index. If you look at mid cap, 82,2% under-perform their index. [...]. Internationally: 87,8% of active managers under-perform the index. We get comments after last show saying: 'Yeah but there are those manager, who 12-13% of the time...'. Yes, but you need to pick those mangers and get it right every year...or you need to pick the one that will do it for the next 15 years."

5. Skaffa sprillans ny bil. Kostar skjortan och halva ärmen i såväl prislapp som värdeminskning, lånekostnad och försäkring.

6. Konsumera istället för att investera. 
Långsiktig investering är enkelt, allt du behöver är lite sparutrymme (pengar), disciplin och TID. En dollar sparad av en 20-åring fram till 65 års ålder blir 88 dollar. Motsvarande siffra för en 30-åring: 23 dollar. Compund power, inget nytt för dig. Visar också hur förödande slentriankonsumtion är då varje dollar bidrar till "dollararmén på börsen". Automatisera dina investeringar för maximal dollar cost averaging - d.v.s. investering i såväl hög som låg börs vilket jämnar ut kurvan och minskar risken för den dåliga timing som tenderar att bli resultatet när människan själv får välja.

7. Låt rädsla hålla dig borta från börsen. 
Särskilt aktuellt i pandemitider när folk - undertecknad inräknad - helt eller delvis gått ur börsen med rädsla för "loss aversion". Oddsen i Vegas är inte till din fördel, men oddsen på aktiemarknaden är det på grund av innovation, mänsklig uppfinningsrikedom etc. Även en person som lagt in hela sitt kapital dagarna före Black Monday 1987 eller på toppen av .com-bubblan eller som nu - 11 mars 2020 - hade legat på plus idag. Loss aversion är naturligt men inte rationellt. Och nej, ingen kan veta hur någonting går i framtiden etc. men med rätt riskfördelning kan du rida ut de stormar som med all säkerhet kommer att komma, på samma sätt som de förekommit historiskt. Och den dagen börsen faller ner i avgrunden utan att återhämta sig har du troligtvis större problem än dina innehav.

"You are a person walking up a hill with a yoyo. That yoyo is going up and down, up and down. But you're walking up a mountain. Since you're walking up the mountain, even though the yoyo short term is going up and down, you are going to higher and higher places. So just be careful with that loss aversion. There is a famous quote by Peter Lynch: 'More people lost money waiting for corrections and anticipating corrections than the actual corrections.'"

8. Hänge dig åt flockbeteende. Här avhandlas till exempel Bo:s inköp av JNCO-jeans i mellanstadiet och här var jag tvungen att bildgoogla:


"The reason I wanted these jeans was not the utility of them, that I could run fast in them or jump high, it was only because they were popular and it was because this was what all the other kids were doing. [...] This is of course herd mentality. We would rather travel with the herd, even if they are heading for a cliff. We'd rather blend in."

Exempel på klippor är kanske renoveringsklippan, två-charter-om-året-klippan, akrylnagelklippan, gå-till-frissan-var-sjätte-vecka-klippan, beställ-take-away-regelbundet-klippan, skaffa-ny-garderob-varje-höst-klippan och nybilsklippan. Sätt en ära i att vara motvalls.

"Investors should remember the excitement and expenses are their enemies and if they insist on trying to time their participation in equities they should try to be fearful when others are greedy and greedy only when others are fearful". (Buffet). Enklaste sättet att undvika flockmentalitet i dina investeringar är ett rakt, automatiserat månadsspar och naturligtvis, att sluta konsumera som en svenne banan.

9. Se pengar i % av totalen.
Det klassiska exemplet är "Du tänker köpa en bok och får veta att boken, som kostar 200 kronor, säljs för 170 kronor fem minuters gångväg därifrån. Vad gör du?" Många hade nog gått de fem extra minutrarna. MEN, du ska köpa en TV för 7 000 kronor och samma TV finns för 6 970 kronor fem minuter bort. Du blir genast mindre benägen att gå dit för du ställer rabatten i relation till totalen. Transponera till bilköp: Lite extra tillbehör för 30 000 kronor när du köper en ny bil för 280 000 kronor är ingen biggie? Eller tillval i det nya huset, du vräker på. Minns själv hur jag och min man satt och fläskade på flådiga kranar, kommoder och ej-standard-kakel när vi flyttade in i vår andra nyproduktion. Vad var 150 000 kronor när vi betalade drygt 4 millar för huset? Det visade sig att 150 000 kronor var just 150 000 kronor, pengar vi fortfarande betalar på i form av vårt bostadslån. För jag tror ärligt talat inte att de som köpte huset brydde sig sådär vansinnigt mycket om att vår diskho var en odelad rektangulär historia istället för en vanlig standard.

Ja det var det, nu har du sparat uppskattningsvis 45 minuter på att läsa min sammanfattning snarare än att lyssna på hela avsnittet. Men vill du höra det finns det här. Kan du komma på några andra ekonomiska beteendevurpor som borde legat med?

Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

  1. AHAHAHAHA - Jeansen! Tack för bilden, gjorde min morgon! Nu ska jag åka till Ullared och köpa julklappar. GRATIS! Tack för tips om undersökningspaneler för en bra tid sen. Nu skördar jag frukten av idogt klickande genom gratis julklappar!

    SvaraRadera
  2. Det var int' jag. Men tipsa gärna läsarna om vilka sajter det gäller.

    SvaraRadera
  3. Tänk att man egentligen vet om allt detta, men att man ändå behöver påminnas...! Typ om jag skulle vinna en sudd på lotto (fast jag inte spelar, men bara ett exempel), så skulle jag ha lättare att sätta sprätt på åtminstone en del av det...

    ...och så den sprillans nya bilen då. Skyldig. Fan.

    Trevlig helg!
    /Louise

    SvaraRadera
  4. 10. Skaffa inte ett jobb som är välbetalt i tron att det lönar sig när det suger musten ur dig så att du inte orkar leva billigt. Jag tog ett jobb som på pappret såg bra ut men jag blev helt slut av pendling och stress så att jag började beställa hämtmat, köpa nya träningskläder åt barnen istället för att leta i "ärvalådan" i källaren, köpa böcker på Pocket Shop istället för att gå till bibblan osv. Jobbet gav mer på pappret men var en förlustaffär.

    SvaraRadera
  5. Väldigt sant Isadora! Dessutom är kanske din punkt 10 den som påverkar vardagen och livskvaliten mest, för en själv och familjen. De övriga punkterna är mestadels ekonomin som påverkas, helst i det långa loppet, medans din punkt kan börja påverka privatlivet negativt väldigt snart och länge.
    Jag brukar roa mig med att se vad man egentligen har för timlön om man först jobbar 40-50h per vecka och sedan mår skit eller är trött eller bara inte orkar leva på kvällar och helger, du får ju inte betalt för att du mår dåligt kvällar och helger men det beror ju på jobbet. Tar du med dessa timmar i månadslönen så blir din timlön inte så bra helt plötsligt...

    Ni har säkert alla läst "Gott om tid" av Bodil Jönsson? Den gav mig nya insikter :)

    //Ola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller precis på att läsa "Essentialism" och det är på pricken det Isadora berör. Att försöka göra allt på en gång, "say yes to the dress" och till sist inte få något vettigt gjort, allt blir bara urvattnad stress. Istället för att ta sig en funderare kring vad ens egentliga syfte, ens topp-prioritet är, och lägga all energi där. KaBOM!

      Radera
    2. Har märkt av på nya jobbet att chefen förväntar sig ja och entusiasm över nya uppgifter hon ger en. Det är bara det att man inte hunnit med de gamla och bördan med saker som ska bockas av ökar för varje vecka och splittringen är ett faktum. Senast sade jag nej med hänvisning till att jag då måste avstå från annat hon redan gett order om eller göra det först om en månad. Det blev tyst på mötet! En kollega med störst inflytande stöttade mig genast med att påtala att uppgifter inte gjordes så snabbt som chefen trodde och att man borde vänta med nya åtminstone en vecka till. Chefen var inte van vid att få ett nej. Det visade sig senare att de andra aldrig hann med att göra allt men mörkade detta och lyckats väl med det. Kollegan som stöttat mig förstod redan att mitt motiv inte var att lata mig, utan sprang utifrån viljan att verkligen genomföra exakt allt jag blev tillsagd om att göra. Chefen fick för första gången en indirekt aning om att mycket av det hon gett order om under det år hon varit där, aldrig hade genomförts! Nejet ledde till att chefen nu har mycket stort förtroende just för mig även om hon ändå kan tycka att jag är lite väl noggrann av mig och långsam. Men hon kan lita på att exakt allt blir gjort och inte behöver göras om eller nämnvärt bättras på i efterhand. Stressnivån är alltså hanterbar nu - nu även för kollegorna som också fått nytta av det här. Bra start på nytt jobb! :-)

      SparMaja

      Radera
  6. "Köp aldrig något som aktivt säljs på dig."

    Det där är bekant. Har aldrig följt det, man kan ju inte ta tillfället i akt att göra bra köp då. Jag är den som väljer om det som aktivt säljs på mig överhuvudtaget är något jag behöver eller ens tänkt köpa. Ofta är det faktiskt saker jag letat efter, inte sällan saker jag valt att inte köpa till ordinariepris och väntat med och så dyker tillfället upp en månad senare. Ibland får jag vänta längre. Jag VÄNTAR på erbjudanden, särskilt kläder och sådant som alltid kommer på rea och produkter som det kampanjas med någon gång per år. Man lär sig att en nyinkommen vara kommer att annonseras som billigare aningen till helgen tillsammans med något annat, eller så startar reaprocessen redan inom tre månader. Man kan ha otur att varan blev ovanligt populär och såldes slut snabbt. Man kan dock vara säker på att den då tillverkas/köps in igen i liknande variant senare och då kanske är lite, lite dyrare. Då säljer den bra igen, men sämre. Då väntar man minst tre månader och så slår man till! Nyckeln här är förmåga att analysera läget och ha tålamod med att VÄNTA in köpläget.

    Någon annan som gör som jag?


    SnålMaja

    SvaraRadera
  7. Nr 8 om flockbeteende är extra intressant. Eller svår. Eller nåt. För den går inte komma ifrån. Antropologen Yuval Hariri hamrar in att "All primates learn mainly by imitating". Men man kan välja till viss del vilka beteenden man vill emulera genom att försöka hålla sig till en sådan grupp. Jag tror det blivit både enklare och svårare att hamna eller välja att hitta fram till en grupp som prioriterar FI.

    SvaraRadera