Mitt Instaflöde

Ni som följer mig på Instagram vet att jag under sommaren publicerat ett antal kroppsbilder av typen "dagens outfit". För dig som följt mitt råd att avstå sociala medier kommer här en sammanfattning:


Som ni ser bär jag nästan uteslutande kläder i Jacob Lund Fisker-skalan nämligen marinblått och grått. Men ibland festar jag till det med lite beige eller grönt. Varför denna grandiosa kavalkad av selfies, tänker kanske du? Jo, det ska jag berätta: I princip allt jag bär ovan är begagnat. Minus några av skorna och sommarkapporna. Och elefantväskan från Svensk Tenn. Jag betalar aldrig mer än 100 kronor för ett par jeans. Den blå Ralph Lauren-skjortan i perfekt slim fit köpte jag på Tradera för 55 kronor (+frakt ska tillstås). Den senapsgula T-shirten glömde ett besökande barn och sen gav hon den till mig när hon såg hur nöjd jag var med den. Det i mitt tycke stencoola resårskärpet med en fjäril skulle jag aldrig köpt nytt, men för en tjuga på Erikshjälpen blev det mitt och jag älskar't. Extra nöjd är jag över att i princip allt går att kombinera. Och allt ryms på min klädstång på 1,5 meter. Jag hänger upp allt. Annars glömmer jag vad jag har. 

Jag påstår inte på något vis att jag är någon form av fashionista (och det är inte heller min målsättning, jag strävar mer mot att ha en enhetlig och hyfsat konsekvent stil). Det jag vill ha sagt är detta (förutom det uppenbart budgetvänliga):

1. Jag tror att jag lyckas komma undan med att vara en frugal weirdo. En closet frugal. 
2. Jag har, genom att avstå att tumla mellan de 50 klädsäsongerna i ett fast fashion-år, lyckats hålla nere klädbeståndet till 1,5 meter klädstång vilket...
3...varje morgon är en välsignelse. VÄLSIGNELSE säger jag att kunna välja kläder på max tio sekunder. Och eftersom allt är kombinerbart är det bara att dra ut ett plagg och sen börja bygga från det. 

Das Interwebz flödar över av Influeschersch och allehanda köpsajter som inte annat vill än att du lägger just dina pengar på just deras prylar. Jag vill, med sommarens lilla Instaexposé erbjuda en motbild. Du kan, med ytterst begränsad budget och lite grundläggande riktlinjer kring din klädstil, klara dig alldeles utmärkt utan att skövla natur eller plånbok. 

Och om du saknar riktlinjer i garderoben så kommer några tips på vägen:
- Håll dig till en baspalett av färger. Svart, beige, grått, mörkblått, brunt som bas. Enstaka komplementfärger.
- Köp plagg du har användning för. Fler bra överdelar än underdelar. Är du inte kjol/klännings-person: Köp då inte dessa, köp byxor. 
- Även vid vintage-köp: ENDAST plagg som sitter PERFEKT.
- Köp bra kvalitet på skor och väskor och använd dem tills de faller sönder. 
- Undvik i möjligaste mån festplagg. De flesta behöver typ EN Little Black Dress, inte femton i olika kulörter. De flesta sociala sammankomster kan man pimpa till genom att vika upp jeansbenen och ta på sig sandaletter eller pumps. En enkel topp och ett enastående halssmycke och du är hemma. 
- Och såklart: En in-en ut.

Har du några tips att bidra med?

Mvh/
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

 1. Ett tips är att inte pendla mellan storlekar. Visst självklart men ändå en förutsättning för att kunna anamma konsekvent stil och använda kläderna hela dess livslängd. Kläder som sitter bra ser bra ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett mycket bra tips. Om än överflödigt om du är en person som pendlar i storlekar, för det tror jag inte att man gör frivilligt. Med mindre variationer, sådana som kan uppstå under en månad särskilt om man är välsignad med östrogen i kroppen, är det smart att skaffa två storlekar av exempelvis den perfekta kostymbrallan eller jeansen.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Stoppa skilsmässa
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Alltså jag har sån panik (ja det ordet lämpar sig här) över garderoben just nu och behövde verkligen läsa detta för att inte tillåta mig att fall offer för alla reklambudskap om höst- och vinterkläder totalt. Men jag har såå svårt att få ihop det med mina kläder och vinter/höstskor och jackor. Kan du inte göra samma grej men med kläder för kallt väder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thought you'd never ask! Tricket med vintergarderoben är, anser jag, att lägga ribban lägre än med vår och sommar där man "förväntas" (kanske främst av sig själv) att vara sådär livsbejakande skön hela tiden. Jag alternerar mellan en f-6 par byxor (företrädesvis svarta och mörkblå jeans) och långärmade heattech (Uniqlo) över vilka jag har cashmeretröjor eller en och annan kofta av mer dressat slag (mina gamla spendy pants-köp från...är det Dagmar? Med stora knappar?). Stövlar och matchande väska. Sen försöker jag lägga krutet på huvudet, för det är i princip det enda vi ser av varandra så här års. Jag försöker sminka mig varje dag, även om jag drar hemma, om än bara med lite foundation och rouge. Jag har nyligen upptäckt plattången (femton år efter alla andra) och bara älskar den. Känner mig som Jennifer Aniston (20 år för sent). Mitt tips Ingrid är i vanlig ordning att börja med att hiva ut skiten på sängen eller vardagsrumsgolvet och börja plocka ihop olika kombinationer som du sedan stryker och hänger tillbaka in i garderoben. Om du under den här övningen hittar uppenbara luckor skriver du upp dem och tillåter dig själv att shoppa. Men min tes är att 97% av all shopping är en konsekvens av att man inte gått igenom sin garderob ordentligt. Det finns ett SKÄL till att kläderna hänger där. En gång i tiden upplevde du dem som den perfekta matchningen för dig och tog med dem hem. Ni behöver bara återintroduceras för varandra.

   Radera
  2. Så får det bli!

   Stör mig bara så innerligt på att de flesta vinterbilder på Pinterest är på personer med vinterkläder på MEN med typ vårskor utan strumpor eller högklackat till. Hittar liksom inga bra bilder med rejäla vinterskor. Och det känns så muppigt med ”för stora” skor, allt blir så oproportionerligt på vinter (tycker jag). Du köpte ju några kängor förra året - funkar de hela vintern? Utan att du fryser?

   Bra tips förövrigt nedan om samma höjd på midjan på allt!

   Radera
 3. Mina tips:
  1. För att kunna hålla nere mängden kläder (och få loss $ investera i kvalité) behöver man ha kontroll på sin tvätt dvs inga stora tvätthögar någonstans vare sig med tvätt eller "ska vikas"-hög.

  Den där boken Lean i hemmet som du tipsat om tidigare hade ett skitbra system som vi använt hemma: en påse för kulör, en för vitt och en för 30-graders. Sätt på när påsen är full! Eller boka tvättstuga en gång i veckan och tvätta ALLT.

  2. Detta är lite frugal extreme men iaf! Gör byktvål och använd när du tvättar = självdoserande och superskonsam mot kläderna = de håller färgen mkt längre. Märkte stoor skillnad mot byktvål vs Via när jag behövde lite ilsket tvättmedel mot en fläck (ni vet, kidz...) . Tvålen är också mkt billigare än "Big washingpowder"'s diverse märken. Med ett paket kokosfett + kaustiksoda för en omgång (ca 40 kronor) har du tvättmedel för ett helt år! Ett extra plus är att man riva den, blanda med kokande vatten = flytande diskmedel till handdisk.

  3. Färga upp dina svarta kläder med klädfärg!

  4. Välj _EN_ höjd på midjan på alla byxor/kjolar = allt går att kombinera mkt lättare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är detta "byktvål"? Aldrig hört talas om. Annars svär jag på galltvål om man har envisa fläckar.

   Radera
  2. Byktvål låter väldigt hipster. Tips #4 var ju fantastiskt, det ska jag genast gå och meditera över. För min del lär det bli hög midja eftersom jag har en kilometer överkropp vilket skapar glipor såvida jag inte klär mig i mamma-överdelar eller tunikor (som jag ogillar).

   Radera
 4. Du introducerade mig för kapseltänket och jag älskart! Har 3st. Sommar, höst/vår och vinter. Genialt! Varje kapsel har eget färgtema. Detta ger sinnesfrid och kostar mindre budget än tidigare. Ja det är genialt!

  SvaraRadera
 5. Kan tipsa om att sticka egna tröjor och koftor, det är inte billigare än att köpa nytt om man vill ha dem i ett acceptabelt material MEN det tar lång tid så man hinner inte med några rundor på stan om man vill bli färdig innan vintern, dessutom håller det båda händerna upptagna så man kan inte nätshoppa heller ��

  SvaraRadera