En dag på bryggan

OMG jag är så EFFEKTIV, sitter här i mitten av augusti och skriver inlägg för mitten av oktober. Fördel: Om jag dör i en trafikolycka kommer det att pumpa ut inlägg ända fram till begravningen. Nackel: De kan förlora sin säsongsmässiga aktualitet. Men strunt samma, nedan inlägg har sin relevans oavsett årstid. Det handlar om att leva ett consumer sucka-liv utan att vara en.

Det var sommarlovets sista helg och jag stod inte ut med tanken på att barnen skulle tillbringa den enligt eget upplägg. Barnens eget upplägg: Ligga under täckena i sina igenslammade rum med varsin mobil/Nintendo med fördragna gardiner. Det var dags för FAMILJEUTFLYKT! Jag har i flera år läst om ett ställe söder om Hudik som går under epitetet "Borka brygga" - ett litet fiskeläge med restaurang, och jag tänkte att det kunde vara ett utmärkt mål för dagen. Kanske till och med äta lunch på lokal? Jag surfade in på hemsidan (visst låter det obsolet - att "surfa in", love it) och kikade på menyn. OMG. Här var stockholmspriser.

Notera att jag inte principiellt är emot att vid enstaka tillfällen betala rejält för en bra måltid på lokal. Icke. Jag gör det gladeligen, om jag vet att samtliga i hushållet uppskattar det och att det ger en riktig upplevelse. Vi hade ett oturligt event kring midsommar då vi pyntade 1 600 kr för en lunch i Glada Hudik som behövde kompletteras med take-away från McDo eftersom minstingen inte uppskattade sin av tryffelmajonnäs dränkta råbiff, varför jag har tentaklerna ute. För en sak ska ni veta: Bara för att det är "lunch på landet" betyder det inte att det är billigt. Tvärt om. En rätt medioker lunch kan springa iväg på 200 spänn. JAG är av åsikten att en 200 kronors-lunch måste komma med någon form av lyxig känsla. Vi pratar St Germain, Nybroplan etc. Inte en avkrok i Hälsingland. Jag illustrerar det hela med ett par guidande exempel där jag ställer "Riche" i Stockholm mot "Restaurangen på Borka Brygga":

195 kr för lunch och fullt med liv, stim och glamourös inredning. 


195 kr för lunch och tomt på folk men möbler från Rusta.

Så jag gjorde vad varje frugal weirdo hade gjort. Åkte till Coop och köpte ingredienserna till en lunch jag VET att alla familjen gillar. Sallad på grillad kyckling, i vilken jag hävde både det ena och det andra jag hittade hemma. Barnens favoritkakor (2 paket för 20 kr), några saftslattar jag frostat till i frysen, frukt som höll på att bli dålig blev en fin fruktsallad et cetera.


Här sitter vi, på en egen brygga, och blickar ut mot samma vatten som gästerna hundra meter bort som betalar 225 kronor för en "sommarsallad". Bara det att vår sommarsallad kostade 120 kronor inalles, för alla fem, och barnen var lyriska: "Det här var det bästa vi ätit mamma!" (okej, de sa inte så, men de åt upp allt, vilket är ett gott betyg). Gick vi miste om upplevelsen av Borka brygga? Nay!

Samma gnistrande vatten:
Samma båtmotormuseum:
Och jag fick ligga och fläka på en filt, vilket är mer än vad man kan säga om populassen inne med Rustamöblerna:Och för er som sitter och sover längst ner i klassrummet är alltså detta ett exempel på hur man lever livet frugal style. Man gör i stort sett vad alla andra gör. Men man gör det liiite smartare till runt 15% av kostnaden (för en lunch på bryggan hade landat på 1000 spänn). Och får en liiite mer unik upplevelse på köpet.

Har du gjort några frugala utflykter på sistone?

Mvh/
FruEfficientBadass

12 kommentarer:

 1. Klassiska utflykterna för oss är stormkök, termos och ge oss ut i skogarna. Frisk luft, maten smakar bättre, motion och mobilfrihet. Win x10 jmf med en lunch på espressohouse.

  På tal om mat fyndade jag mjölk på citygross för 2,5kr/L med kort datum. Nåja går ut om 2dgr men håller 3v till i praktiken oöppnad.

  Vad gjorde jag med denna? Pannkakor i mängder. I kombination med linssoppa för 4kr/portion samt hemmalagad sylt från bären i somras blir det en oslagbar kombi.

  Lunch på jobbet? Linsoppa m pannkakor
  Utflykt till skogs? Linsoppa m pannkakor
  Bjudmiddag? Linsoppa m pannkakor

  ..som miljonär kan en fråga va fen man håller på med, men jag kan inte sluta vara mallig för att lyckas optimera matkostnader på detta sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "..som miljonär kan en fråga va fen man håller på med," Orsak och verkan? Själv köpte jag fem baguetter för 10kr på Lidl förra veckan. Mellis till barnen? Baguette. Lunch till mig? Baguette. Tilltugg till soppan? Krutonger på baguette.

   Överlag är ju all mat som intas utomhus dubbelt så god, har aldrig riktigt fattat varför.

   Radera
 2. Underbart!
  Cyklade och campade i somras. Äldsta barnet, 6-åringen cyklade själv (blev totalt 3,5 mil, på två dagar)
  Underbar upplevelse, ett riktigt äventyr, med hela familjen, barnets självförtroende på topp efter att ha klarat det. Lätt bland sommarens bästa, till mycket låg kostnad!

  SvaraRadera
 3. I det fina höstvädret gjorde jag och sambon en rejäl långpromenad och hade tänkt lyxa till det med finfika på ett lokalt berömt café. Väl där hade alla haft samma idé så klart, kö långt ut på grusplanen och barn och hundar överallt. Vi blev sura och tänkte gå hem men tog en sväng förbi ett nybyggnadsprojekt där vi fick gratis kaffe och Delicatoboll och en spännande kik på de nya husen. Så en oplanerad frugal utflykt - det gäller att prioritera och vara öppen för nytt så går allt vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha I love it! Aldrig har en Delicatoboll smakat så bra?

   Radera
  2. Gratis = jättegott! Plus att de nybyggda lägenheterna inte hade lika bra planlösning som vår 70-tals-lght så noll flyttsug. So much win!

   Radera
 4. Jag och frugan gick på dejt i somras när det var fint väder (våra 3 barn hade barnvakt i några timmar), det blev en utflykt till ett slott, på vägen såg vi sevärdhetsmärket och stannade till vid en gammal fornborgslämning med lite skyltar där man kunde läsa lite info om fornborgen (tänk vad folk har släpat stora tunga stenar utan maskiner genom tiderna). På slottet så var det superfin park miljö och vi gick runt och läste på info skyltar och tittade på miljöerna, vi letade rätt på bästa stället som hade en porlande bäck med en strand och något nedfallet träd jag var tvungen o klättra ut över vattnet i, en fiskgjuse som fiska, slottet såg man perfekt och det fanns en hästhage intill (hästarna hade nyligen fått föl och sprang sporadiskt runt, det var ett mäktigt dån och syn), vi testa någon youga övning (inget vi gör i normala fall), spelade kort och pratade framtid. Samt åt vi egengjorda baguetter (tack bakmaskinen) med egenodla basilika och massa annat gott på, kolsyrat vatten med mynta (egenodlad). Eftersom vi har en hybridbil kom vi dit och hem på el, jag tror helt ärligt allt kostade mindre än 20kr och det hade inte blivit bättre av att tränga in sig någon stans och betala 1000kr mer.
  //Kemok

  SvaraRadera
  Svar
  1. "och något nedfallet träd jag var tvungen o klättra ut över vattnet i," Jag fastnade särskilt för den här detaljen. Du har "det"! Jämför: "Spela kort och tala framtid" med "dråsa ner framför Netflix och ta emot det som erbjuds".

   Radera
 5. Många utflykter blir det (förra veckans vabb bjöd på pannkakor i skogen och pastarätt i mattermos på stranden) men inte helt osökt började jag tänka på en femrätters lunch med vinpaket vid Gardasjön med goda vänner för en livstid sen. Ujuj vi var helt plakat och nöjda med livet. DET var värt varenda öre, och det var många ören. Men som du skriver, den hemlagad lunchen i vårt överdådiga airbnb var minst lika bra.

  SvaraRadera
 6. Det här fick mig att tänka på den gamla öronplågan "Det var länge sen jag plocka' några blommor...".
  Vi har alltid frugala utflykter på sommaren. Att befinna sig i skärgården långt från restauranger och affärer och dessutom vilja fördriva en solig dag på en mindre ö (holme, kobbe) utan andra människor i närheten gör att vi har fullständig rutin på att packa picknick-korg (mat, nåt att läsa, filtar, korsord, nåt elektroniskt, handdukar...).
  Men förutom det så har det varit ovanligt glest nu under hösten. Promenader görs ju ändå, men utan stopp på trevlig plats. Det kan bero på att det har varit så förbaskat blåsigt i år. Eller att vi fått prioritera andra saker. Ändring ska genast planeras till helgen!

  Spargrisen

  SvaraRadera
 7. I somras åkte familjen till några grottor. Att utforska grottorna krävde en del krypande och krälande vilket gav en hel del kittel i magen, som inte alla i familjen uppskattade, och till slut var vi så lång inne i berget så när man släkte lamporna var det helt becksvart. Trots att det var mitt i sommaren. Vi käkade pannkakor, klättrade runt med pannlampor, klättrade på, runt och under stora stenblock och hade det allmänt spännande. Minnesvärt och lika mycket kittel i magen som en dag på Liseberg.
  Nästa sommar tänker jag att besöka ett vattenfall, där man får ha regnkläder på sig och bli duschad av fallet.

  SvaraRadera