Barnets pollett trillar ner

Jag lovade tidigare att jag inte skulle skriva mer om äldsta barnets ISK men jag får ta tillbaka det. Jag känner mig nödd och tvungen att göra en uppföljning men den går i dur för jag erfar nu i realtid hur polletten trillar ner och det är en sådan lycka. Jag tar det från start:

1. I slutet av augusti får barnet 50 papp rakt in på sin nystartade ISK. Gratispengar, skulle man kunna säga, eftersom de utgjorde en del av den avkastning som är resultatet av sju års sparande av barnbidrag mellan uppskattningsvis 2011 och 2017. Ja det är korrekt, vi började investera barnbidrag innan vi själva strävade mot FI, ett ganska vanligt scenario skulle jag tro.

2. Dessa 50 papp lämnade barnet oberört. Summan var så att säga abstrakt och betydde inte så mycket. Men det tänkte jag ändra på med min rävlist.

3. Lyckligtvis sammanföll uppstarten av ISK:en med att Sveriges 60+are börjat anse att börsfaran i samband med corona var över och därmed kollektivt förflyttade den cash de erhållit vid försäljning av sina aktieinnehav dagen efter 11,1%-tappet i mitten av mars tillbaka in på börsen. Detta renderade i sin tur en del värdeökningar, särskilt märkbart för ägare av Spiltan Aktiefond Investmentbolag eftersom 60+are gillar rejäla bolag av typen Sandvik, Kuckelimuck Bank och Volvo. Med detta följde att barnets portfölj ökade med 2 500 kronor på en vecka. Och det här var ett belopp barnet förstod att relatera till. Två tusen fem hundra är exakt det belopp som barnet erhöll för sina betyg i början av sommaren, pengar som senare kom att konverteras till ett Nintendo Switch - konkret och tydligt och med en kännbar uppsida.

4. Jag gav barnet i uppgift att logga in på ISK:en för att återrapportera utfall. Efter lite krångel lyckades det och förtjusningen var stor: "Så här mycket har jag aldrig tjänat på en vecka!” (vilket iofs inte stämde, betygspengarna klirrade in på en kafferast men strunt samma, entusiasmen var det viktigaste).

5. Jag uppmuntrade då till försäljning och uttag av 1%. Sagt och gjort, 500kr likviderades och gick in på barnets ordinarie konto i Kuckelimuck Bank tre arbetsdagar senare.

Det var nu frågorna kom.

"Men alltså, vad är det här för pengar?"
"Varifrån kommer de?"
"Är det riktiga pengar?"
"Men om jag nu bara tar av fluffet och låter de 50 000 kronorna stå kvar, vore det inte en bra idé att jag då la till lite mer kontanter så att det kan bli ännu mer fluff?" 

Särskilt den sista kommentaren gjorde mig både glad och förbluffad. Glad för att barnet äntligen fattat grejen (tänk J.L. Collins ölskums-metafor) men också lite förbluffad eftersom det är exakt detta jag predikat genom alla år: "Ta guldäggen men slakta aldrig hönan". Trots att samtliga barn nickat jakande till denna fabel var det alltså först nu, med riktiga pengar och en egen inloggning på Avanza, som det hela blev begripligt. 

Så nu har vi enats om att 200 kronor ska föras över från studiebidraget in på barnets ISK varje månad. Jag passade också på att dra en liknelse som Money Guy nämnde i det avsnitt jag talade om för ett tag sen. Tänk dig att du går uppför ett berg medan du jojjar med en jojo. Jojon är börsen, den går upp och ner. Men du är på väg uppför berget så jojons rörelser är rätt ointressanta i det stora hela, det är den långsiktiga, långsamma lutningen uppåt som betyder något. En pollett har trillat ner även för mig: Man kan föreläsa för sina barn på längden och tvären. Man kan rita bilder och grafer och berätta fabler om guldäggsläggande hönor. Men till slut måste man ympa in börskänslan i deras maggropar och där finns inga genvägar: Barnet måste få egna innehav och lära sig umgås med dem operativt.

Jag vet inte jag, men det känns som att projekt Next Generation FI har startat bra. Är du på gång att implementera investeringskunskap i barna dina och om ja: Hur går det?

Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

 1. Jag jobbar fortfarande på min egen feghet och börsrädsla, så jag får ta itu med barnen senare. Måste vara en förebild, det går ju inte att lära barn något annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Ingen bra sak om du sitter och öppnar ISK med barnet med darr på grogghanden bredvid.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Stoppa skilsmässa
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Antar att det blir sura miner och tandagnisslan när det stora börsraset kommer och siffrorna på ISK visar på minus och rött, speciellt då man avstått 200:-/månad. Depån har en förmåga att fortsatt visa rött långt, år kanske, långt efter det att börsen har lämnat sin botten och börjat röra sig uppåt ("börsen går upp") och då det handlar om år kommer det att upplevas som en mycket långt tid i en ung människas liv.
  - va, jag hade 50.000 här och nu är det 35.000:- tre år senare fastän jag sparat hel tiden under hela min högstadietid.

  Ja, att förklara är en sak, känslan man får med sig efter att ha upplevt slikt är något annat.

  SvaraRadera
 3. "Depån har en förmåga att fortsatt visa rött långt, år kanske, långt efter det att börsen har lämnat sin botten."

  Ja, eller i snitt 200 dagar (https://efficientbadass.blogspot.com/2018/11/skakigt-pa-borsen.html).

  Är inte nedgång också en del av den pedagogiska processen? Att lära någon bulka på i uppgång är ju en promenad i parken. Ikväll tänker jag logga in med barnet och visa hur uppgången den senaste tiden är raderad och förklara att andelarna är kvar, men att de just nu råkar gå att köpa till reapris. Och det är det vi ska göra för månadens avsättning - handla på rea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag förväntade mig den repliken från dig FruEB. Det var därför jag även skrev (och du valde att inte ta med) "och börjat röra sig uppåt ("börsen går upp") och då det handlar om år kommer det att upplevas som en mycket långt tid "

   Sedan tror jag att du missuppfattat mig när du anger detta 200-dagars genomsnitt. Som tydligt visas i graferna i ursprungskällhänvisning
   (https://www.yardeni.com/pub/sp500corrbear.pdf)
   du har i ditt tidigare inlägg så är det alltså från den tidpunkt när indexet nått sin högsta topp till den dag den når sin lägsta nivå, innan indexnivå börjar öka: öka betyder alltså i det här fallet större än i den lägsta nivån i nedgången.
   Värdet på dina andelar i din depå/isk är en helt annan sak, för när index gått ner med säg -50% och då dagen efter indexet lämnat sin lägsta nivå så är dessa i genomsnitt 200-dagar över men dina andelars värde är nu kanske -49.5%. Och det kan inte komma som någon överraskning för någon att nedgångar är snabba men återhämtningen är betydligt, betydligt långsammare. Så för att visa plusminus noll i depå krävs det alltså något helt annat än 200-dagar som du verkar vilja ge sken av FruEB.

   Eller det kanske inte var en missuppfattning utan du tror att det är så: när indexet börjar gå upp så är även din depå/isk omedelbart på plus?

   Berätta gärna om hur resonemanget går med barnet om det här "fluffet" när depån visar rött/förlust. Och att hälften av värdet kan vara borta en dag när man loggar in och depån/isk fortsatt visa rött/minus och kan så vara till den dagen barnet slutat högstadiet eller senare.

   Radera
  2. Ofta när tidningar refererar till börskrascher så låter det som att aktieägarna har gått all in dagen innan kraschen, typ "de som hade investerat i aktier i oktober 1929 fick se 80 procent av sina pengar försvinna på två år...". Det kan inte vara många människor som plötsligt satsade allt på börsen i okt 1929 och sedan aldrig mer. Jag antar det där skrämmer många från att börja spara i aktier.

   Radera
  3. "Ja, att förklara är en sak, känslan man får med sig efter att ha upplevt slikt är något annat."

   @anonym: Är det inte det vi vill att våra barn ska få uppleva så att de lär sig? Det är ju först då när de har den känslan som de är mottagliga för långsiktigheten. Köpa på rea, endast pengar som man inte behöver närmsta åren, osv. Bättre att de får lära sig när de är unga än när de är äldre.

   Radera
  4. Om det kraschar kanske 15-åringen får vänta en tredjedel av sitt liv för att återhämta motsvarande andel av sin förlorade förmögenhet. Bättre att göra den erfarenheten i unga år under överinseende av förstående föräldrar när summorna är små och livet har så mycket annat att också fokusera på.

   Sura miner och tandagnissel måste man igenom åtminstone en gång för att sedan kunna lägga det reaktionsmönstret bakom sig. Bra erfarenhet längre fram i livet när summorna förhoponingsvis är större.

   Radera
  5. @Anonym 1: "utan du tror att det är så: när indexet börjar gå upp så är även din depå/isk omedelbart på plus" Det hade smakat fågel det! Jag kokar soppa på övriga kommentarer ovan och säger som såhär: Jag vill inte att mina barn ska vara rädda för börsen och därför vill jag att de regelbundet ska gå in och köpa i såväl uppgång som nedgång.

   Radera
 4. @Anonym... Zzzzzzzzz

  SvaraRadera
 5. Helt rätt, man ska inte slakta hönan om du får guldägg :D

  SvaraRadera
 6. Den som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt att jag har äktenskap i sex år nu med ingen barn som läkaren sa att jag har ett lågt antal spermier så min fru ber om skilsmässa, hon var sjuk och trött på att ha varit med mig jag försökte allt mitt bästa men ingenting fungerade jag trodde att jag inte skulle träffa henne igen förrän jag träffade en gammal vän av mig som berättade om en trollkarl som heter Dr. Igbinovia, hon gav mig hans e-postadress och mobilnummer. Jag kontaktade honom och han försäkrade mig att min fru skulle återvända till mig inom tre dagar om jag bara var redo att betala de skatter som jag samarbetar med honom i bara en dag och han förberedde ett älskande och medicin för mig och den sista Han sa till mig att min fru kommer tillbaka. väldigt lustigt på morgonen kom min fru gråtande och bad om förlåtelse och sa att det var djävulernas arbete, så jag är fortfarande förvånad över detta mirakel, jag kunde inte föreställa mig det, men så snart jag var färdig med att skriva, två månader senare fru blev gravid det var som ett mirakel så håll inte din skam han gjorde det för mig och jag tror att han också kan göra det åt dig. Om du behöver hans hjälp kan du kontakta hans e-post: doctorigbinovia93@gmail.com WhatsApp eller Viber eller ringa honom nu: +2349071864129 Dr.Igbinovia behandlar också: Infertilitet, HIV / AIDS, HERPES 1/2, CANCER, Hepatit B, Om du vill bli gravid

  SvaraRadera