Säsongsskifte i garderobsskifte feat. cashmeretvätt

Så var det dags igen, säsongsskifte. Det är så otroligt märkligt. Trots att det är samma trasor jag drar fram varje höst respektive vår, blir jag glad och yster. Jag har också kommit att gilla själva nedpackningen av en säsong - det har blivit som en ritual. Jag vinnlägger mig om att försöka göra säsongslådan så snygg och vacker jag bara kan - enbart rena, strukna och lagade plagg, varsamt vikta i färgordning, med väskorna i eventuella dust bags och skärpen rullade som små majsormar på sidan. I år försökte jag dessutom göra något snyggt av min sommarskogarderob, a.k.a. loafershärket:



Jag skrubbade dem med olivtvål (åtminstone sulorna som av någon anledning var fulla med hönsskit) och borstade av dem upptill. Lite Effekt läderbalsam på Ecco-sandalerna så håller de en säsong till. Sen stoppade jag finanspress i dem och la dem i en vanlig papperskasse från affären. Det blir tio gånger trevligare att ta fram den kassen än att försöka lirka fram dammiga och platta sommarskor från längst in i garderoben nästa år.

Jag är ju en stor fan av cashmere eftersom det värmer utan att stickas plus att du känner dig som en miljon dollar i det. Jag har två för sommarbruk och två för vinterbruk (oklart vad skillnaden är mellan dem mer än att det är olika tröjor, jag vill ogärna nöta jämnt på dem). En av sommartröjorna hade blivit lite fläckig så jag la den i ett ljummet vattenbad med vanligt kulörtvättmedel. Efter en kvart knådade jag runt lite och vattnet blev helt grått. Därefter två omgångar svalt sköljvatten och sen fick den hänga och torka på en handduk jag hängt över duschdörren. 


Jag vet inte om det här är rätt sätt att angripa cashmere, men än så länge har ingen dött och inget krymt så jag fortsätter. Men jag tvättar bara vid synliga fläckar, annars kör jag vädring. Resterande garderob sorterade jag i två högar. Till vänster sådant som behövde tvättas och till höger sådant som bara behövde strykas och vikas:


Ett par av de skira sommartopparna hade fått rostfläckar av vårt vatten och fick gå till återvinning, men det mesta kvalade in till nästa säsong. Kvar på klädstången blev i vanlig ordning några överlappande plagg som funkar lika bra sommar som vinter - jeans och lite skjortor och ett par koftor:


Som synes har jag hämtat ner mina trotjänande stövlar som formligen skiner av den puts jag gav dem innan jag ställde upp dem på vinden för runt fem månader sen. Nu var det dags att hämta vinterlådan och tro det eller ej, men jag blev lycklig för varenda plagg jag hängde upp. Trots att jag VET att jag för knappt ett halvår sen vek ihop dem med en bister känsla av "aldrig mer vinter...hatar vinter". Nu plötsligt längtar jag. Men så var allt perfekt rent, vikt och strykt.


Jag var faktiskt omgående tvungen att ta på mig den vinröda tröjan som skymtar ovan i mitten, eftersom jag kom på att jag saknat dess silkeslena känsla mot kroppen. Det är helt obegripligt - att manövern att  plocka bort prylar för att sen ta tillbaka dem kan ge sådana lyckokänslor? Som att komma tillbaka hem efter en långresa. Världens bästa sparknep! För hade vinterkläderna hängt jämte mina sommarkläder hela sommaren hade jag nog inte känt alls samma sak. Nu var det dopamin all over the place.

Efter ett par dagars tvätt, tork och strykning vek jag ner sommarkläder och väskor i säsongslådan och ställde undan den på vinden:


Ett par nytillskott i vintergarderoben: En plisserad svart kjol som jag hittade på den lokala loppisen för 40 kronor och ett par mossgröna chinos från Weekday som jag ropade in på Sellpy för 30 kronor i samband med en annan auktion varför jag anser att de skickades mig fraktfritt.



Jag har ännu inte klurat ut hur jag ska styla kjolen så att den inte ska framstå som damig. Bruna stövlar är en självskriven kandidat, men upptill? Vitt går bort, blir för servitrisigt. Svart funkar ju, men vilket snitt? Långärmat till lång svart kjol blir väl tungt. Kanske kortärmat, lite vidare? Cashmeretröjor funkar också, särskilt i beige/grått. De gröna byxorna går nog bäst till basfärger som svart eller i ovan fall - grått.

Summerat: Jag känner mig redo att möta vintern. Nej, mer än så: Jag LÄNGTAR efter att möta vintern. Jag har dessutom givit mig själv en utmaning nämligen att bära kjol eller klänning minst en gång i veckan. Om jag går på instinkt blir det nämligen bara byxor, helst jeans, hela tiden. Och jag tycker att det tillför ett visst värde att ibland dra på sig något mer elegant.
Är din garderob rustad inför hösten?

Mvh/
FruEfficientBadass

36 kommentarer:

  1. Kommer ta itu med det idag eftersom jag är ledig... Jag bokstavligen "älskar" att ta hand om mina skor, vissa av dem hamnar faktiskt i en skopåse (du vet, dustbag för skor..), annars kör jag som du, förvaring i papperskasse. Betr. tvätt av ylle/cashmirtröjor så använder jag flyttande Galltvål om man nu MÅSTE tvätta. Efter handtvätt läggs tröjan på en tjock frottéhandduk som sedan rullas upp nerifrån. Ser ut som en rulltårta... (tröjan befinner sig då i handduken). Fördelen med denna procedur är att handduken suger upp ganska mycket vatten och torktiden förkortas. Vill du sedan fortsätta att skämma bort din cashmirtröja kan du med fördel lägga en ny torr frottéhandduk (helst modell större) på en torkställning och lägga tröjan på den. That's it!/Andrea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å mumma mumma, det ska jag testa nästa gång. har bara fast galltvål, kan man inte riva den och smälta i vattnet?

      Radera
  2. Oh, ja! Bytte garderob för några helger sedan och erfor exakt samma glädje som dig. Och av mina 4 capsules så är det hösten jag gillar mest. Mycket får hänga med till vintern så den är också härlig. Sedan blir det ett större skifte till våren och då är jag lite less på vinterns garderob och längtar efter lite tunnare, lättare plagg. Mycket får hänga med till sommaren och då var vi runt ett varv...
    Och kjolutmaningen har jag också kört, det är bra. Borde göra det igen, jag gillar verkligen kjol.
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och jag får så många komplimanger av barnen när jag har det. Kjol alltså. Efter att ha sett om min favorit-katastrof-film Deep Impact i helgen (se Netflix-kategori "90-talsfilmer") är jag också besatt av tanken på svart pennkjol, ljusblå skjorta med uppkavlade ärmar (alt. jeansskjorta) och pärlhalsband. Téa Leoni asså.

      Radera
  3. Här är det fortfarande inte riktigt höst, så jag väntar några veckor med klädbyte. Mitt problem är att huset har så många vinklar, vrår och gömda skåp att jag aldrig kommer ihåg vart jag ställt mina säsongslådor! Denna gång får jag se till att rita en skattkarta över var jag gömmer sommarkläderna så jag hittar dem till våren igen... förutsatt att jag nu hittar mina vinterkläder...
    Mvh FBM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha...låter som Gene Wilder's hus. Elon Musk, som äger det (ägde det) beskrev det i Joe Rogan: "All the cabinets are handmade, and they're odd shapes. And there's doors to nowhere, and strange corridors and tunnels, and odd paintings on the wall." Tydligen fanns det få räta vinklar i hela huset och massor av märkliga utrymmen.

      Radera
  4. Svar
    1. Jag veeet! Jag blir sugen på att göra om hela processen bara jag läser om det nu.

      Radera
  5. Jag tvättar alla mina ull- och sidenplagg (och annat som fintvättas) i Ecover ull och fintvättmedel (https://www.jordklok.se/sv/articles/2.92.1677/ecover-ull-fintvattmedel-waterlily-honeydew-750-ml). Hos oss finns den på vanliga ICA. Funkar förstås precis lika bra med t.ex. änglamarks variant som är parfymfri, men jag älskar doften av Ecover och njuter i fulla drag när jag tvättar/hänger o.s.v.

    Y3 har jag också provat, men den doftar så starkt att t.o.m. tvättarna efter stinker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. O vilket bra, handfast tips. Ecover ull ska definitivt kollas upp.

      Radera
  6. Vinterkläderna får vänta lite men har skiftat från sommar till höst kläder. Jag har dessutom små ceder kulor i lådorna för att skydda mot mal så det blir lite extra speciellt att öppna lådan. Rent, vikt och cederdoftande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade något liknande för några år sedan men tyckte att de tappade doften rätt snart. Har inte så mycket problem med mal heller (men kommer väl få det nu när jag så självsäkert säger just så).

      Radera
  7. FruEB du som har sån ordning bland kläder och skor, bland hyllor och kök - hur kommer det sig att du har en sån osalig blandning av galgar? Det är väl något du ser varje dag, tar i varje dag eller flera gånger varje dag. Borde finnas en feng-shui för galgar, åtminstone samma sorts galgar på respektive stång borde ju göra stor skillnad visuellt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt. Mitt feng shui-jag brottas med mitt snåla jag. I Stockholm har jag bara ljusa trägalgar. På landet norpar jag med mig galgar från "varsågod-ta-galgar"-korgen på loppisen. Får se om jag tar mig för ett byte.

      Radera
  8. Haha, jag funderade på samma sak som ovanstående angående galgarna? Jag får ögoneksem av sånt. Finns säkert fina enhetliga trägalagar på loppis eller liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara för att ni säger så kommer jag inom kort ha tippat över på köpegalgar. Vad ska man då ha? Trä väger rätt mycket och vår klädstång brottas med återkommande nedfall på grund av tyngd. Köpa svart plast på Dollar Store känns inte hållbart.

      Radera
    2. Viktigast är formen på galgen, den ska inte skapa avtryck på plaggen! Inga "horn" på axlarna efter galgen! Därefter kommer tillräcklig bärkraft så den inte säckar ihop och plaggen rasar av. Då kan man tvätta med hyfsat lätt centrifugering (600v/min) på strykfritt program, torktumla 5 min så eventuella veck slätas ut och sedan låta plaggen torka på galgen. Tillräckligt slätt, minimerar strykning.

      Radera
    3. IKEA har 8 trä för 40, jag var inne på galgar nyligen. Trä ska det vara, det ger ju jordnära/fengshui intryck.

      Radera
  9. Min garderob är kaos just nu, jag behöver verkligen ta itu med den och göra en positiv upplevelse av det. Stickar för tillfället en ny alpacka-tröja åt mig själv, den kommer att komplettera looken väl. Kaschmir (som det stavas på svenska) brukar jag enligt rekommendation av min förra chef med examen i Textil (Borås) tvätta med vanligt hårschampo. Det gör att fibrerna förblir mjuka och fluffiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. mjuka och fluffiga - och mjällfria ;-)

      Radera
    2. Babyschampoo? Eller bebis-shampo som det stavas på svenska...

      Radera
    3. Det Lidl-schampo som står närmast 😁

      Radera
  10. F-lediga läraren2 oktober 2020 kl. 12:54

    Jag längtar lite tills i januari då jag ska börja jobba och får/kan ha på mig "vanliga" kläder.. Det är inte så bekvämt att sitta på golvet med jeans. Så det blir mer träningskläder och mjukisar. Skönt är det iaf!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag klarar inte av träningskläder till vardags. Min värsta mardröm är att vakna upp i en säng i Adidasbrallor med revärer för då vet jag att jag ligger på ålderdomshem alt. dött och hamnat i gangsta heaven. No offense F-lediga läraren, du har säkert ursnygg lounge wear!

      Radera
    2. F-lediga läraren4 oktober 2020 kl. 15:47

      Smaken är olika! Jag har efter många års cyklande (ca 2 mil om dagen) fått lår som inte matchar med mitt midjeomfång.. Vilket gör att alla byxor som inte är ostrechiga antingen inte går över låren eller sitter som ett tält runt midjan. Då finns det bara strechjeans, kjol och strumpbyxor eller mjukis/träningsbyxor att välja mellan. Har någon tips på bra strechiga chinos eller kostymbyxor (som dessutom inte ska sitta astight tycker jag).. Så hojta gärna till!!!

      Radera
    3. Bl a Uniqlo har sådana byxor. Jag har samma problem.

      Radera
    4. F-lediga läraren5 oktober 2020 kl. 07:35

      Tack!!! Ska genast ta en sväng dit!!!

      Radera
  11. Mörk polotröja under med ljus skjorta med uppkavlade ärmar till kjolen. Varmt men ser lättare ut

    SvaraRadera
  12. Du har fina loafers, särskilt de tre på översta raden. Säg gärna märke eller märken som har samma stil och kvalitet. Skulle behöva rödbruna, mörkbruna, svarta och blå och man är färdig på skofronten på jobbet.

    Synd bara att loafers (och ballerinor) är så pass platta, finns inte typen med åtminstone lite höjd baktill? Söker på second hand, har hittat mörkbruna kängor där nyss - helt oanvända Vagabond för en hundralapp!

    Du har föredömlig ordning på kläderna. Mitt relativt nya problem är mängden fynd jag gör på second hand. För mycket kläder igen. Men blir inspirerad av städa undan sommarkläderna nu i alla fall. Men, väldigt många av kläderna är året-runt-kläder!!


    SparMaja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Geox.
      https://www.zalando.se/geox-annytah-slip-ins-ge111e03r-k11.html?size=37&allophones=0&wmc=SEM460_NB_GO._8769288730_702404041_42248084128.&opc=2211&mpp=google%7cv1%7c%7cpla-298700709084%7c%7c1012665%7c%7cg%7cc%7c%7c161334524528%7c%7cpla%7cGE111E03R-K110370000%7c298700709084%7c1%7c&gclid=Cj0KCQjw5eX7BRDQARIsAMhYLP-Irkc694wTFwvnsZHFwIz6OVDbQVEZkIk-RQfen8dvTBJ6vxyv_ycaAr57EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

      Radera
    2. Tack ska du ha! Lite höjd var det där bak också!

      SparMaja

      Radera
  13. Ge aldrig upp i livet de sa alla att det inte finns något botemedel mot HIV-VIRUS, vilket är en stor lögn jag har gått igenom många processer. Jag trodde aldrig att det verkligen finns ett botemedel mot hiv / aids förrän jag träffade Dr. James. Läkaren som har hjälpt människor i många år, jag stöter på den här läkaren online när jag letade efter HIV-permanent botemedel online. Jag fick reda på om Dr. James, och till min största förvåning har Dr. James örtmedicinen för HIV-botemedel som Jag har letat efter i flera år. Jag förklarade mina problem för honom via e-postmeddelandet jag hittade på någon som vittnade om Dr.James örtblandning, skriv ett svar och förklara hur processen fungerar så efter att ha beställt medicinen fick jag det inom 4 dagar och Jag tog det enligt det sätt som Dr.James instruerade mig, jag var väldigt glad efter 21 dagar jag tog medicinen det var mycket stor förändring i min hälsa när jag var klar med processen jag gick för ett test, jag fick reda på att jag är negativt det var dagen jag har glädjetårar efter allt jag har gått igenom. du kan också komma i kontakt med min läkare via hans e-post nu Drjamesherbalmix@gmail.com Och han har också örtmedicin för att bota följande sjukdomar; Nefrotiskt syndrom, eksem, urinrörsvarta, kroniska problem. Herpes, cancer, ALS, autism, hepatit, diabetes, HPV-infektioner, nässelfeber, bältros, blåsor, sår, smärtsam eller oregelbunden menstruation. HIV / Aids. Diabetiker. Vaginala infektioner. Vaginal urladdning. Klåda i den privata delen. Bröstinfektion. Utsläpp från bröst. Bröstsmärtor och klåda. Smärta i nedre buken. Inga perioder eller perioder Sluta plötsligt. Kvinnors sexuella problem. Kronisk sjukdom med högt blodtryck. Smärta under sex inne i bäckenet. Smärta vid urinering. Pelvic Inflammatory Disease, (PID). Droppande av spermier från slidan samt för låga spermier. Parkinsons sjukdom. Lupus. Cancer. Tuberkulos. Nollantal på spermier. Astma. Snabb utlösning. Gallsten, för tidig utlösning. Herpes. Ledvärk. Stroke. Svag erektion. Erysipelas, tyfus, urladdning från penis. HPV. Hepatit A och B. STD. Staphylococcus + gonorré + syfilis. Hjärtsjukdom. Pile-hemorrhoid. Reumatism, sköldkörtel, midja och ryggsmärtor. Manlig infertilitet och kvinnlig infertilitet. Etc. Åtgärd nu. kontakta honom & beställ din naturliga örtmedicin: och maila honom
    E-post ... drjamesherbalmix@gmail.com

    SvaraRadera
  14. Måste erkänna att skovård och städtips var anledningen till att jag började följa bloggen från första början. Kjolen är jättefin, jag hade valt något luddigt material i kontrast till det "blanka". Nåt stickat alltså. Jag hade haft kjol och klänning oftare på hösten om jag inte hade varit så avig mot strumpbyxor / Maria

    SvaraRadera
  15. Oavsett om du tvättar för hand eller i maskin bör du använda ett tvättmedel som är avsett för ull. Vanligt tvättmedel innehåller nämligen enzymer som förstör ullen. Ulltvättmedel är däremot skonsamt och förlänger ullens livslängd.

    Stulet från https://www.dilling.se/blog/Fem-tips-som-ar-bra-att-kunna-Sa-tvattar-du-dina-ullklader

    SvaraRadera
  16. Med inspiration av detta inlägg har jag idag gått igenom garderoben och packat undan alla sommarkläder. Hur gör ni andra med pyjamas och ev träningskläder? Är dessa säsongsbetonade eller samma året runt, likt skjortor som Fru EB beskriver?

    Mvh, Anna

    SvaraRadera