Mitt sparhack Svenskt Tenn

Ni som har läst mig ett tag vet att jag i det mesta upphört att vara en consumer sucka. Med ett undantag: Svenskt Tenn. Jag ÄLSKAR Svenskt Tenn. Inte bara för att det är en stiftelse vars överskott bland annat går till forskning inom en rad bra områden, men för att:

1) Deras prylar håller så bra kvalitet (möblerna görs till stor del på svenska familjeföretag till möbelfirmor).
2) De har aldrig rea.
3) Att gå i butiken är som balsam för själen, känner mig alltid som en lite bättre människa när jag kommer ut därifrån vilket är ett kvitto på att de lyckats med sitt varumärkesarbete.
4) Jag tröttnar aldrig på deras mönster. När jag köper något på Svenskt Tenn vet jag att jag kommer att ha det för resten av livet och jag kommer att lägga in en klausul i mitt vita arkiv att jag vill att mina Svenskt Tenn-prylar kremeras med mig. Förutom mässings-prylarna, det är nog inte tillåtet av arbetsmiljömässiga skäl.

Några exempel från vårt hem: Bricka, mönster "Manhattan". Josef Frank vet inte om det men vi har ett särskilt band eftersom vi båda bott på Rindögatan 52. Dock i olika lägenheter och med ett par decennier emellan. Men jag gissar att vi delade några grannar - mops-Märta och Rudolfsson var nog bara i 50-årsåldern när Frank flyttade in i slutet av 40-talet och de var nog mellan 80-110 när jag kom dit i mitten av 80-talet. I vilket fall, brickan, vi fick den i inflyttningspresent när vi flyttade ihop på söder anno 2001. Den har överlevt fem flyttar och femtio utrensningar och jag blir glad varje gång jag ser den. Använder den nästan dagligen i allt från att transportera porslin och mat till rensning av svamp, bär och andra köksprojekt. Nästa nivå är att skaffa brickben så att den kan bli bord i minimalistettan jag planerar i framtiden. Gäster? Fäll ut. Yogapass? Fäll ihop. Funktion Är Vackert, som Bengt Friggebo sa till mig en gång på en kurs om EAN-koder.Ett linnetyg med mönster "Gröna Fåglar" som jag lämnade in till skräddare för kantsömmar och kanal för gardinstång, köpt för blodspengar från en jobbavtackning (jag har alltid bett om ST-presentkort om någon frågat). Har hängt som centralpunkt i två vardagsrum och hänger nu över vår säng på landet. Jag blir glad varje gång jag ser det.Kruka "Hortus" i mässing, som jag dessvärre förstört en smula genom att inte ha en rejäl kruka i (den tål inte vatten verkar det som, får vita fläckar). Den gör sig särskilt bra i vår matsal som på feng-shui-flummerska är väldigt mycket "jord" med matt orange och murrigt brunt. In med lite glimmande metall och rummet väcks till liv.Kudde, Estrid Ericson-mönster "Elefant" i grönt linne, som under många år aldrig kändes rätt placerad har nu hittat ett hem i vår kökssoffa. Bara genom sin blotta närvaro bidrar den till att snäppa upp matplatsen från "här sitter vi och slafsar i oss föda" till "voilà, ett démeure somewhat exclusive tatata".Jag är på intet vis en förespråkare av att gödsla Svenskt Tenn i ett hem, det är lika slött som att köpa en kopia av ett showroom på Mio, fast med en ännu mer obehaglig prislapp. Nej, tricket är att använda sig av Svenskt Tenn som en katalysator för ett annars oglamouröst hem. Tänk dig följande: Ett sterilt väntrum. Beige inredning, vita väggar. Allt från Rusta. En äcklig grön ryamatta som lyktar fränt av plast. Du ställer fram en stor bukett ljusrosa pioner på soffbordet. BAM du har ett annat rum. Svenskt Tenn-objekt är som den där pionbuketten.*

Eftersom jag själv är en fan av just jordnära färger och få synintryck blir mina rum gärna som de här väntrummen från Rusta, minus Rusta. Därför behövs det något litet i varje rum, en energihöjare, en tändvätska, ett objekt med klass och hög prislapp som höjer rummet från det alldagliga. Och det är här Svenskt Tenn gör sitt jobb. Med undantag av barnens rum har vi något från firman i varje rum. Ibland stort (som gobelängtyget) och ibland litet (som den lilla mässingskorgen "Klöver" designad av Sara Szyber i badrummet). Det är som att svinga ett litet trollspö över varje rum. Rum som i övrigt bara innehåller gammalt ärvt och loppisfynd. Det följer samma logik som en outfit: Även den enklaste på loppis fyndade klädsel skärps till av en exklusiv accessoar. En accessoar du med rätt skötsel kan använda år efter år, allt medan du håller ditt klädkonto till ett absolut minimum.Kort historia lång, men här kommer då mitt sparhack. Ett ställe saknade Svenskt Tenn, nämligen TV-rummet. Jag funderade på vad jag skulle skaffa eftersom jag också ville att objektet i fråga skulle fylla en funktion. Eftersom våra fönsterlampor i kölvattnet av sommarens gästrums-uppdatering flyttat en våning upp behövdes till vintern nya sådana (fönsterlampor) till just TV-rummet. Och eftersom rummet har inslag av grönt bestämde jag mig för elefantmönstret i samma färg. Jag kunde snabbt konstatera att jag fick nöja mig med att köpa själva skärmarna eftersom armaturerna börjar på 4 000 kronor styck. En lampskärm i det utförande jag var intresserad av kostade 900 kronor och ser ut som nedan:Jag var på riktigt på väg att beställa hem två till detta pris när jag av en slump trillade in på Tradera och där kunde hitta nästan identiska för 499 kronor styck.


Liiiten skillnad i hur Tradera-skärmen har bredare kantband men för halva priset är jag beredd att bortse från den detaljen. Jag googlade lite och bakom Tradera-namnet "Frihane" fanns ett "G&G Antik" i Borås som har gjort business av att sy lampskärmar av exklusiva tyger:

Eller sy och sy, de köper in dem från olika ställen. Men tyget är original ST. Mina skärmar kom paketerade som vilken proffsig produkt som helst, inplastade med fabriksemballage etc. Enligt uppgift sys de upp på en "anrik lampbutik" någonstans i landet, så det handlar inte om det där vanliga suddet på Tradera - någon privatperson som köpt på sig stuvbitar som de limmat fast på en random skärm med björnklister.

Återstod: Lampfötter. Eftersom skärmarna från såväl ST som G&G hade enklast möjliga konstruktion med en liten "näbb" som man klämmer fast direkt på glödlampan, var det en enkel match att hitta lämpliga fötter på loppis. Problemet uppstod när jag ville ha två likadana. Först köpte jag dessa rätt vidriga 80-talsskapelser för en tjuga styck (men då ingick fungerande glödlampor!).Någon månad senare trillade jag på ett annat par som jag tyckte bättre om, även de för en tjuga styck. Det var först hemmavid jag insåg att de inte alls var identiska utan var olika höga. Men, som Estrid Ericson brukade säga, ljus från flera nivåer ger rummet liv**.Så här har vi då det färdiga resultatet. Två fönsterlampor med Svenskt Tenn-tyg för totalt 1 076 kronor (om jag inkluderar felköpen) att ställa mot Svenskt Tenns 10 600 kronor (om jag köpt även lampfötterna därifrån). Inte riktigt samma femma men nästan. Och framför allt: En tiondel av priset. Det syns inte på bild, men lamporna gifter sig väl med de i Berlin fyndade elefantbokstöden i grön sten som står längre bort i vardera fönster. Jag är mycket nöjd.

Det var dagens lektion i att vara en savvy frugal weirdo med estetiska pretentioner. Två frågor:

1. Vilken är din estetiska akilleshäl i inredningssammanhang? Saker du bara INTE KAN MOTSTÅ?
2. Har du några stilhacks att bjuda på?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Och för protokollet bör tilläggas att den här katalysatorn inte behöver komma från just Svenskt Tenn. Det finns annan design som säkert ger samma effekt. Dock inte på mig. 
** Nej, det sa hon inte. Men hon var en varm förespråkare av höga ljusstakar eftersom man blir snyggare när lågan ligger högt. Jag har testat och det stämmer!

18 kommentarer:

 1. Är det fler än jag som när de visar upp något riktigt fult i programmet Antikrundan - såväl den engelska som den svenska - så tänker man: ja, det där är riktigt fult, alltså kommer de att säga att det har ett högt pris - och får rätt varje gång. Men föremålet är likväl lika fult för det.

  SvaraRadera
 2. Tyger från Jobs! Mitt sparhack: köpte tyg som metervara grån Jobs, kompletterade med vanligt cremevitt på baksidan = fyra superfina kuddar till soffan till en bråkdel av priset för hela kuddfodral!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser man ganska ofta på BLocket, folk som gör med Svenskt Tenn-tyg. Jobs! Det hade jag helt glömt, måste googla.

   Radera
 3. Konstglas. Gärna från någon second hand. Oanvändbart men så snyggt.

  Gillar också keramik men då skall det vara bruksföremål som muggar, skålar etc. Gärna att jag handlat själv direkt av tillverkaren. Hoppas på att mina höganäsmuggar skall gå sönder så att jag kan handla nya keramikmuggar från en keramiker som jag är bekant med. Är tyvärr för sparsam för att göra mig av med muggar som fungerar, och som är helt ok, men blir ju inte ledsen om de skulle få en spricka i diskmaskinen.

  /Malin

  SvaraRadera
 4. Hej. Jag köper en del inredning, överlag så kan jag gärna lägga på några kronor, så det blir riktigt bra. Jag gillar inte slit och släng, vilket det oftast blev, förut när jag köpte billig a grejor här och där. Nej, det jag verkligen vill ha är värt att lägga pengar på, och ha det länge, ev sälja sen och få tillbaks en del. Jag ser inredning som ett slags spartips ändå, på så sätt att är det fint och trivsamt hemma, så kan man minska på resturang, hotell, andra upplevelser, och känna den känslan hemma till viss del.mvh Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag ser inredning som ett slags spartips ändå, på så sätt att är det fint och trivsamt hemma, så kan man minska på resturang, hotell, andra upplevelser, och känna den känslan hemma till viss del" Sant!

   Radera
 5. 1. Inte kunnat (i dåtid pga önskar inte fler dödsbon än på många år) motstå att plocka på mig dyrgriparna och designpjäserna som funnits i de dödsbon som genererats inom familjen senaste åren. Tack och lov har vi alla varit rätt eniga om vem som vill ha vad, så det har inte uppstått några slitande fejder. Även föräldrarnas förråd med utsorterade grejer har jag svårt att motstå. Inte så väldigt mycket dyrgripar kanske. Eller hur är det med ikeamöbler från sjuttiotalet, räknas de som dezign numera?

  Detta har lett till att ettan jag bor i inte är så minimalistisk längre, men ack så mycket mer trivsam än med kala vita väggar överallt. Har bl a flera tavlor med Jobstryck, som någon var inne på, hängandes på väggarna.

  2. Sparhack. Det skulle väl vara samma som ovan då. Förutom resårmadrassen från ikea som köptes ny för tio år sen har jag nog inte betalat mer än 350 kr (soffan från blocket) för något i hemmet. Är välbetald konsult i medelåldern, så hade mkt väl kunnat spendera mer (istället för att lägga i iskn) men det är ju ingen sport!

  Jo, jag har en tavla från en konstnär jag gillar som jag betalat lite mer för och jag älskar den. Så det är väl sparhacket för att lyfta ditt hem till glamourstatus - investera i konst som skänker dig glädje och känslan av att "vara med" i samtiden. Resten kan va loppis och arvegods.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Är välbetald konsult i medelåldern, så hade mkt väl kunnat spendera mer (istället för att lägga i iskn) men det är ju ingen sport!" That's the spirit! Ja, såklart, konst. En noggrant utvald pjäs. har liiite svårt för fullknökade väggar med random ramar som råkat passera genom åren.

   Radera
 6. Kul att min hjärna översatte "stil" i fråga två till "spar"! Sparhack=stilhack och vice versa. Det är ingen stil om en inte sparar samtidigt.

  SvaraRadera
 7. Orreforsglas. Jag bara älskar allt som Orrefors gör. Pjäserna är inte svåra att hitta på second hand, så min last kostar inga stora pengar.

  SvaraRadera
 8. Enklast tänkbara stilhack:

  Töm liten toalett eller badrum. Rengör grundligt som om du skulle flyttstäda. Då detta rum ofta är litet är arbetsuppgiften inte övermäktig varken ur kraft-, tids- eller lustsynpunkt.

  Släng/skänk vidare närmast urskillningslöst. Ha kvar de bästa textilierna och prylarna. Om rummet var normalfyllt från början och det inte blivit minst 50% tommare (tömre?) har du tyvärr misslyckats. Gör om och gör rätt. Alternativt sätt bara tillbaka det som du behöver den aktuella dagen och fyll på endast när du upptäcker ytterligare pryl/handduk/tvål osv behövs.

  Kommer du att kunna leva ganska länge kanske utan 80-90% av det du normalt har där? Skulle tro det.

  I det tömre utrymmet blir varje mycket omsorgsfullt utvald detalj uppmärksammad, ja den tar över atmosfären helt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men gue, vilket ljuvligt trick! Detta skall testas ASAP!

   Radera
 9. Jag älskar också Svenskt Tenn. Så snyggt, allting. Men jag håller med om att man inte ska gödsla med det. Less is more! Har varit bara semifrugal och köpt lampskärm på Svenskt Tenn men själva lampan med fot från annat håll.

  Magnus

  SvaraRadera
 10. Svenskt Tenn kan jag absolut inte motstå!

  LoL! Är inte Sparhack och Svenskt Tenn i samma mening en oxymoron?

  Men, jag har varit med om att de har REA. Typ första helgen i September och någonstans runt Påsk.

  Fint inlägg!

  Ha det gott,

  Anneli

  SvaraRadera