United Colors of Downshifting

Innan jag börjar: Jag har haft lite svårt att hitta andlig stimulans i Biblio, eftersom utbudet är sådär och sökfunktionen usel. Min nya taktik är därför att bara skriva in en bokstav i sökfältet och vid H föll jag över en riktig skatt: H.P. Lovecrafts "Skräckens labyrinter" uppläst av Ernst-Hugo Järegård. Alltså, det är en FRÖJD för själen, ladda ner den idag! Och ge mig gärna mer tips från Biblio om du använder den.

Om jag försöker undvika dagligmedia i största allmänhet försöker jag undvika webbaserade "TV-sändningar" i synnerhet. Men efter att tre personer mailat mig detta klipp gjorde jag min debut. För er som har trubbel med uppkopplingen kan jag sammanfatta det hela som att det är en visuell version av Åsa Linderborgs "Bara-vita-hemmafruar"-krönika, uppbackad av en AB-kollega i en AB-studio. Hon tuggar om sitt pregnanta budskap om att downshifting företrädesvis är möjlig för privilegierad vit medelklass (men tillstår att en mer lågintensiv livsstil är bra för miljön vilket väl får ses som ett framsteg). Dessutom är det tydligt att hon anser att samhällsförändring ska ske genom politiska reformer, inte genom fladdriga gräsrotsrörelser. Aja baja Axelsson, sätt dig ner i bänken och lyssna nu på magiöken! Två punkter:

1: I Linderborgs värld verkar det bara finnas en väg till att växla ner och det är att gifta sig rikt och sen hålla tummarna. Låt gå att i fallet Åsa Axelsson var det de facto så att mannen var den som drog in degen under det år hon gjorde sitt sparexperiment (minus uthyrningen som var Åsas mikroentreprenörskap), poäng för observation. Men jag har förstått att det finns mediaarbetare som gillar att gå djupare än ett case? Kanske hade Linderborg haft en annan syn på saken om hon utforskat hela downshiftingrörelsen, från Jacob Lund Fisker* och Vicki Robin till den rörelse av millennials som nu slår sig fria i USA.**

2: Linderborg nämner återkommande hudfärg som en parameter kring downshifting. Jag kan tycka att det är lite slippery slope att kategorisera människor efter just detta kriterium och jag blir heller inte riktigt på det klara med på var hon vill komma med det. Att alla med vit hudfärg föds med silversked i mun? Att sparsamhet företrädesvis lärs ut på Ivy League Schools***?

I Sverige är downshifting/FIRE-rörelsen relativt ny och det saknas publika exempel givet att många ligger lågt inför chefer och grannar med sina frihetsplaner, jante varandes ett av skälen. Men USA har några års försprång givet gig-ekonomins utveckling och där skäms man inte för sin frihetslängtan. Nedan ett collage av fölk inom den amerikannnska Financial Independence-rörelsen. Vissa med annan etnicitet än vit, andra vita men med ett bagage som med lätthet hade fått dem att kvala in i den snävaste av offerkoftor.Jag tänker exempelvis på Rocky Lalvani som kom till USA som fyraåring som efter mikro/makro-entreprenörskap idag är downshiftad och fri. Jag tänker på Naseema McElroy, den frånskilda sjuksköterskan som tack vare life engineering skills idag är detsamma utan att ta ett endaste bidrag från Staten. Deanna, a.k.a. Ms Fiology har återhämtat sig från drogmissbruk och "six figure debt" och är idag ekonomiskt oberoende. Jag tänker på Bill på "Wealth Well Done" som åkte in tio år i fängelse för drogrelaterade brott som 20-åring, men som idag är så gott som ekonomiskt fri (förhoppningsvis inte genom droghandel då får man anta, där går till och med min frugala gräns). Bonnie Truaux, som växte upp under den amerikanska fattigdomsgränsen, gifte sig med en ekonomisk idiot vars röra hon var tvungen att städa upp, men trots detta (skild från idioten) idag är ekonomiskt fri. Paula Pant föddes i Nepal med ett helt annat namn och kämpade sig upp till den starka position hon har inom FIRE-communityn idag. Downshiftad? Vet ej, hon verkar jobba rätt mycket, men hon hade säkert kunnat downshifta om hon hade velat. Tamika Dowes som nådde FI parallellt med att hon jobbade som skolsyster och själv uppfostrade tre barn. Khai Shing Tang som kom till USA från Malaysaia som 27-åring och reser idag jorden runt som fri.  Jamila SouffrantWinnie Tseng från Go Curry Cracker, the list goes on.

Jag skulle önska att man i svensk dagligmedia, givet de utmaningar vi står inför såväl nationellt som globalt, kunde ägna åtminstone en del av utrymmet åt inspiration och spridandet av hållbara idéer (och med hållbara menar jag för såväl individens psykiska välmående som planetens) istället för att stigmatisera de som gått emot likriktningen i konsumtions- och heltidsnormen. Att vi är på väg från ett samhälle med livstidsanställningar ink. medföljande anställningstrygghet och heltäckande pensionslösning mot en gig-ekonomi är odiskutabelt. Medicinska framsteg och ökad välfärd höjer den genomsnittliga livslängden i hela världen och jag tror att till och med svenne banan förstår att det svenska pensionssystemet inte är utformat för att underhålla en individ under 30-40 år. Den konsumtion vi ägnar oss åt på nivå fyra (och i viss mån tre) i världen är inte sund. Vi borde väl rimligtvis, på såväl individ- som gruppnivå, välkomna förändring. Like now, inte i väntan på att ett gäng konflikträdda politiker ska enas om en 6-timmarsvecka.

Möjligen har jag missförstått Linderborg. Hon är törhända inte alls är ute efter att hoppa i klagobrallan. Kanske är det så att hon på ett inte helt uttalat sätt efterlyser ett bredare spektrum av downshifters? I så fall måste jag kora henne till helgon jämte Mr Money Mustache och Lisbeth. Raljerande över den privilegierade vita hennen må vara nog så uppfriskande i det korta loppet, men vill man ha långsiktig förändring är det nog inte en så dum idé att istället introducera goda förebilder som kan bana vägen framåt. Take it away Reluctant Frugalist & Michelle:

"If we say we want the FIRE to spread, then our branding can not be that which will only speak to the one gender or race. To reach all Americans with this movement, we need to promote appropriate messaging for all groups. You must include and support those that speak to other audiences effectively in your networks. Here is one example of one such brand expansion. Dave Ramsay recruited Rachel Cruz (his business savvy daughter) and Chris Hogan (impactful speaker and author) to join his team. Instantly his message reaches more women and more ethnic minorities than before the creation of this trifecta." Reluctant Frugalist

"I write for anybody struggling to manage their money. I write for people who are good money managers and want to know how to be even better stewards over their money. Having said that, my writing is definitely influenced by and speaks to African-Americans because that is who I am. I’m black. I’m a black woman." Michelle Singletary

Mvh/
FruEfficientBadass

* Och alla vi som sett dokumentären featuring JLF kan skriva under på att det inte är något Hollywoodfruliv han lever...uaaah flashback tvättmedel...men oavsett - han är fri. Och frihet är, som Bisp Thomas en gång skaldade, det bästa ting som sökas kan all världen kring.
** Ex. Bitches Get Riches: "Finance, feminism. No fucks given" haha!
***Faktum är att det finns ett direkt motsatt orsakssamband, men det får bli ett senare inlägg.

28 kommentarer:

 1. Som motvikt till FIRE kan ju vi här i Sverige titta på Husdrömmar där par, utan barn, bygger gigantiska schabrak till hus för 13 miljoner kronor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite OT: blev riktigt irriterad igår när i princip alla på bygget saknade säkerhetssele, hjälm, varsel, vad hände med arbetsmiljöns. Fin tomt, men tror det blir en förlustaffär vid försäljning pga att det ligger fel, Vårby nära Norra Botkyrka.

   Radera
  2. Jag såg fläckvis igår men var tvungen att gå och ångestkräkas vid siffran 13,4 miljoner. Alltså, visst hade de fin utsikt. Men om man nu talar "läge, läge, läge" så ligger villan i Vårby, inte i Stocksund, så skulle marknaden braka ihop hoppas jag att de båda är beredda att springa snabbt och länge i sina hjul (de kan ju titta på inslaget när de sitter på jobbet så att de får se sin fina utsikt).

   Radera
  3. Har hört om många skrytbyggen i trakterna kring Slagsta i Fittja de senaste åren. Det ska vara nyrika personer som vuxit upp i närheten och vill bo kvar och nu bygger finfina hus. Vårby som är precis bredvid är egentligen ett fint ställe, jag vet eftersom jag bott där i tre år och utforskat omgivningarna. Det är synd att det är så förfulat sedan 60-talet och det galet nedgångna centrumbyggnaden är fortfarande inte renoverad trots prat om det i nära 30 år. Skolan och biblioteket är dock nytt. Naturen där och i Vårberg bakom allt mot vattnet är fantastisk, precis som man ser i programmet. Från den konstgjorda Vårbergstoppen (skapad av det som grävts ur när man byggde tunnelbanan) har man magnifik utsikt över Ekerö och en massa andra öar. Ja, man ser nästan ända in till stan.

   Men visst, det är inte Stocksund. Med tanke på vissa detaljer jag såg i programmet tror jag de fixar ekonomin eftersom de verkar ha kontakter. Inte minst uthyrning kommer knappast att bli ett problem. Fem vuxna är nu folkbokförda där.

   Samtidigt måste jag erkänna att jag inte tycker att 13 miljoner är så himla mycket för det där. Hur många hus kostar inte lika mycket? Hur många våningar på bättre adresser? De hade ju redan en villa sedan tidigare dessutom och lite arv eller höga lån på det. Man kan inte se på folk hur täta de är. Man vet inte vilka som eventuellt kan ha sponsrat heller. Programmet lämnade mig alltså rätt så oberörd på det sättet. /Eva

   Radera
 2. Tycker Farbror fris föreläsning i en av Gbgs förorter (Angered) var föredömlig. Och visar på ”nyckelpersoner” inom rörelsen inte bara vänder sig till folk med ”von” i efternamnet.

  Jag håller med om att människor är kreativa och har olika specialiter som samhället behöver men när 6av10 inte finner sina jobb meningsfull behöver ju något förändras i grunden.

  Downshiftar människor, kommer diverse bullshit jobs försvinna för att lämna utrymme åt dessa individer till att förverkliga sig själv. De har varit fängslade länge nog, nu behöver de tid för reflektion och att sen utforska möjligheterna som frilansare inom ett yrke de finner meningsfullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "nu behöver de tid för reflektion och att sen utforska möjligheterna som frilansare inom ett yrke de finner meningsfullt" Jag tror som du att anledningen till att bullshit jobs har lyckats florera (DPO någon?) är att vi helt enkelt tillåter det att ske. Och det här med att downshifting tillåter folk att få tillräckligt mycket luft för att frigöra sin fantasi är absolut nyckel. Ok det kommer alltid att finnas några - host Storugglan - som inte är så sugna på att återgå i någon form av arbetsliv och så länge de sköter sin låda är det deras business. Men för merparten kommer det nog att åtminstone periodvis rycka i den kreativa nerven den dagen grinden öppnas (eller något år därefter när vi hunnit förlusta oss på gröna ängar). Jag har tänkt mycket på det du skrev om försöken med medborgarlön och kollade upp den kanadensiska exemplet från 70-talet. Oerhört intressant. Folk mådde bättre och var överlag mer produktiva. Med undantag av två grupper: Småbarnsmammor som ville vara hemma med sina barn och tonåringar som inte tog sommarjobb då de inte kände trycket att behöva försörja familjen. Ja det stod så "försörja familjen", så antas att det var mindre priviligerade grupper som avsågs där. I gengäld lyckades nämnda ungdomar bättre med sina studier. UBI/Medborgarlön is the shit i förlängningen. Det ger tillräckligt med slack och frihet för att folk ska känna att de kan satsa lite och ta steg de annars inte hade vågat ta och de tillåter folk att ägna sig åt det Robin hade kallat "real jobs" av typen ta hand om sina små barn själv eller studera, utan att för den skulle stänga dörren till ett yrkesverksamt liv. Som en sorts positiv livsfacilitator. Det som är härligt med UBI är att den har anhängare från alla politiska läger vilket gör att debatten kanske för en gångs skull kan bli vettig.

   Radera
  2. Ja jag har varit helt ledig, kan man väl säga trots lite studier plus några månader då jag drev en egen business med dottern (säsong), nu i nästan två år. Det har varit så skönt att vakna på morgonen, känns efter vad jag haft lust till och utifrån det och vädret bestämt vad dagen skulle innehålla. Har ju också kunnat säga ja till massa spännande evenemang, gärna gratis, som händer på dagtid som man inte kan vara med på när man jobbar. Men nu har jag precis börjat ett nytt jobb, på deltid, i sex månader och det känns riktigt roligt att både jobbs lite igen och ha det sociala sammanhanget med kollegor. Men efter sex månader kanske jag känner mig rätt så nöjd med det och tar ledigt igen. Eller så fortsätter jag ett tag till. Om jag vill, och har lust

   Radera
  3. @Anonym: Låter underbart! Ta dagen som den kommer. Låter väldigt likt de där shabby chic-skyltarna man kunde köpa på Lagerhaus för tio år sedan: "Carpe Diem".

   Radera
  4. Japp får leva ett lite shabby chic liv. Det passar bra för mig här ute på landet,med hönsen. Passar nog i shabby Carle diem livet. I början när jag skaffade höns var jag helt fascinerad av dem så bara sitta på en bänk och iaktta dem var så rogivande och roligt

   Radera
 3. Åhhhhhh nejj men vilken ren frustration jag kände nu av att titta på det här, vaknar ju till ordentligt såhär på morgonkvisten.

  Varför är det bara jobb som ger betalt som räknas? Läser just nu "Empty labor" av Roland Paulsen om bl.a. folk som inte jobbar när de är på jobbet, av olika anledningar t.ex. bullshit jobs eller tråkiga jobb. Men skatt betalar de ju i alla fall, vad bra då är allt i sin ordning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste läsa Paulsen. Blev så negativt biased av att han kallar Rosling nypotimist men det är ju då man ska ta tjuren vid hornen och verkligen läsa.

   Radera
 4. Vilken positiv energi här på blanka onsdagsmorgonen! Jag är också övertygad att det är ett mindset som ska till och offerkofta brännas. Och att någon stiger ner och slår med åskviggen och förbjuder alla jobb som inte direkt gynnar människan eller naturen.

  SvaraRadera
 5. Jag kom plötsligt att tänka på en gammal slagdänga:

  Du skall göra som Svenssons gör,
  och inte skilja dej från mängden.
  Du skall tro det som Svenssons tror,
  om du tror nå't alls.
  För att jämt vara den som stör,
  kan inte löna sig i längden.
  Du skall göra som Svenssons gör,
  om du gör nå't alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon särskilt melodi jag ska nynna den till Ninni?

   Radera
  2. https://www.youtube.com/watch?v=nUjwdZHyeCk

   :)

   Radera
  3. Å Alice B! Detta får bli den svenska FIRE-rörelsens signaturmelodi. Face punch med ett vänt leende på läpparna.

   Radera
 6. Kanske lite OT, men lycka är att som singelkvinna 30+ möta singelman 30+, tycke uppstår, och vid det där första smått obekväma hur-ser-du-på-pengar-snacket så visar det sig att bägge har spirande FIRE ambitioner. Tack för en fin blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anna: Congrats! Tänkte på detta imorse när jag lyssnade på Joe Rogen Experience #1252 med Dave Foley (Kids in the Hall) och de pratar om varför tro/kyrka är en så bekväm sak att ha socialt (i USA). Om du är troende (kristen enligt main stream-modell) kommer ett helt värderingsknippe med på köpet avseende allt från hur du ser på abort, klimat, skatter bla bla, du slipper allt trassel med att försöka förstå komplexiteten i en enskild individ. Lite så är det inom FIRE-rörelsen. Om du strävar mot FI är du sannolikt inte någon som kommer att prioritera att ha snygg ny bil vart tredje år framför tid hemma när barnen är små osv. Vår syn på pengar är vår syn på livet.

   Radera
 7. Jag har missat några inlägg och undrar, vem är egentligen Lisbeth?

  SvaraRadera
 8. Det är den kvinnliga Jesus som enligt obekräftade källor (Lana - var fick du infon?) nedstigit på jorden för ett tag sedan. Oklart var hon är rent geografiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från en busschaufför som undrade om jag var troende, jag svarade nog inte snabbt nog utan han vevade in mig med krok och allt och fortsatte med att berätta att Kristus har kommit tillbaka som en kvinna. Konceptet med en kvinnlig Kristus lät lite lockande inte minst för ”In your face patriarkatreligioner!” om hon visar sig ha Jesuskrafter. Varje gång jag åker med chaffisen så får jag kopierade artiklar med ”bevis” eller så tipsar han om något nytt hon sagt. Fysisk plats ser ut som USA pga de överdrivet glättigt fromma följarna.

   Radera
  2. Solklart! Då förstår jag.
   Bodil

   Radera
 9. Så typiskt enkelspårig svensk debatt, färgad av, tja, Jante, socialism, avundsjuka, räddhågsenhet. Sedan är det nog så att man inte basunerar ut sina FIRE-planer vid fikabordet.

  @FruEB, stilpoäng för "törhända". Tror inte jag sett det i skrift på denna sidan millennieskiftet.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. I know. Jag tänkte på dig när jag synonymgooglade möjligen.

   Radera