Frugalt balkongbygge

Jag nämnde i förbigående för ett tag sedan att vi byggt en balkong av spillvirke. Jag bad min man att specificera exakt vad bygget kostat, och det landade på strax under 3 000 kronor. Det som kostade var en cirkelsåg (dryga tusingen), impregnering och färg (dryga tusingen) och lite reglar och skruv. Så här såg det ut vid projektstart i slutet av juli:




Anledningen till bygget är att den vackraste kvällssolen söker sig till just den här sluttande hörnan av trädgården. Så vill man sitta ute och äta eller ta ett glas framåt kvällningen, får man antingen ligga på en sluttande filt eller palla upp bord med vedträn och sitta snett i stolar. Därav bygget.

Be mig nu inte gå in på byggtekniska detaljer. Jag var faktiskt inte ens där utan var på utflykt i Stockholm för att vinka av ett lägerbarn. Men jag bedömer att min man gjöt en klump cement i vilken han förankrade pålen som håller upp konstruktionen. Därefter förankrade han en ram längs med de två väggarna samt mot pålen, på vilken han sedan moterade plankgolv. Eller rättare sagt, tioåringen skruvade i planken vilket var en pedagogisk övning av divint slag ("första halvtimmen bara svor hon...sen var hon jättestolt").


Allt virke låg uppe på logen - den vänstra byggnaden - och är rester från ombrädning fasader etc. Det enda som köptes in i virkesväg var rundstaven till ledstång. Eftersom balkongen byggts mot två ekonomibyggnader - logen och ovan vedboden - var vår önskan att den skulle ha en rustik karaktär. Alltså inga glaspartier, ingen snickarglädje eller krusidull utan en sorts avsats bara, som att den funnits där i alla tider för att lassa hö på e d.


Efter att ha målat nederdelen i samma brunsvarta spilloljenyans som logen samt staketet med falu rödfärg, smälter den in rätt bra. Det enda som sticker ut är ju ledstången som av praktiska skäl också var tvungen att gå lite över fönstret (annars hade man behövt böja sig för att nå den). Nu tvistar jag och min man om huruvida den ska målas eller inte. Jag vill ha den röd så att den försvinner in i huset, men min man vill behålla den trären.

Anyheuw, förutom kvällssol upptäckte vi att vi har en alldeles maginfik utsikt härifrån, över Sveriges Toscana a.k.a. Hälsingland. Vår gård ligger på urdikad havsbotten och det finns fortfarande en liten pöl kvar längre bort som idag tjänstgör som fågelreservat så vi har mängder och mängder av fåglar att titta på på ängarna. Hägrar, gäss, tranor you name it. Så det har blivit lite av ett pensionärsnöje för mig och min man, att sitta här, sippa rosé och kika på fåglarna.



En liten fiffig detalj med bygget är att det leder en lucka från balkongen rakt in på logen där vi kan plocka in utemöbler och dynor till hösten.

Har du ägnat dig åt något frugalt bygge under sommaren?

Mvh/
FruEfficientBadass

17 kommentarer:

  1. Jag har byggt panelvägg på några väggar inomhus dock inget frugalt bygge. Har med tiden insett att jag mår bra av viss kreativitet och försöker nu hitta lagom hemma-fixar projekt med tanke på storlek och kostnad.
    Mvh J

    SvaraRadera
  2. Inte något frugalt bygge, men vi ärvde ett hus för ett år sedan som vi försöker restaurera tillbaka til det vackra sekelskifteshus det är. Bort med 60 talet kombinerat med 80 talet.

    SvaraRadera
  3. Snyggt EB. Hälsa mannen att jag ger IGMRs stamp of approval.

    Denna sommar har jag inte byggt ett jota. Har lite renoveringspaus efter tvättstugan. Tidigare somrar har jag byggt 100 meter granslanestaket, cykelskjul, lekstuga, spaljeer/växtstöd et cetera.

    Under den mörka och kalla perioden funderar jag på att bygga egna utemöbler som får göra entré 2020. Aidrondackstolar, långbord, långbänkar.

    SvaraRadera
  4. Så fint det ser ut. Jag funderar också på att göra egna utemöbler i höst. Bodil

    SvaraRadera
  5. Har byggt ett staket. Faktum är att jag skrev ett blogginlägg på samma ämne igår.
    http://snalgrisen.blogspot.com/

    Måla räcket rött, förutom den delen som går över fönsterfodret, som målas vitt ;)

    SvaraRadera
  6. Jag är på din linje med ledstången. Vit skulle också funka, men att behålla den trären ser ut som att arbetet återstår.

    SvaraRadera
  7. Jag har satt tillbaka alla rutor som blåst ur växthuset i vinterns busväder. Men det räknas väl inte när man gör sina reparationer med silvertejp va? Även om det blir billigt.

    SvaraRadera
  8. Så mysigt ni har det! Jag röstar för att måla handledaren brunsvart som trappen (annars röd, men kanske inte slamfärg)
    //Pollux

    SvaraRadera
  9. FruEB, vi håller tummarna att den håller när det i vinter med en-två meter snö på balkongen, och kanske mer med nedhasande snö från de två taken. Nåväl, om det skulle fallera är det ju en enkel konstruktion att åter sätta upp.

    SvaraRadera
  10. Måla hela ledstången röd, blir mycket finare . Bra jobbat !! Har inte byggt men skrapat och målat friggeboden./ Catarina

    SvaraRadera
  11. Kul bygge. Det är nåt med att sitta högt upp och filosofera.
    Jag tror falurött på ledstång skulle färga av sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer, har hört från flera håll. Plus att vi märkte att även den flera år gamla faluröda färgen färgar av sig på vita plagg när man lutar sig mot väggen däruppe. Tur man går klädd i lump.

      Radera
  12. Falurött färgar av sig i hundra år säger hon som bor på gård med tre faluröda hus + garage, friggebod, båthus och what not. Mycket lump är att rekommendera!

    SvaraRadera