Livet på en pinne är sällan dyrt

Livet här på landet har bjudit på mycket umgänge - såväl med hitrest folk som urfolk vi lurat in i vår honungsfälla a.k.a. den gamla hammocken, där vi pumpat dem på kunskap och knowhow om trakten - och djurliv. Vi har gått från att ha en dvärghamster till en dvärghamster, sju hönor, en katt och en sporadisk storpudel vid namn Oskar.

Oskar i cosume jewellery

För dig som ännu inte testat det kan jag rekommendera just denna kombination, d.v.s. umgänge med Människa samt umgänge med Djur. Det är en OUTSINLIG källa till skoj. Särskilt om man kan sy kläder till dem, djuren alltså.

Jerry i brudklänning av resttyg inför tvångsgiftet med Svarten.
Jag går - i brist på annan stimuli - ofta och tänker på de här sakerna nuförti'n. Hur roligt jag har. Inte gapflabbroligt, även om jag upplever att jag skrattar mer nu än när jag för några år sedan glissade runt på arbetsplatsens lineoleumgolv i väntan på att få äta min frysta linsgryta i lunchrummet. Mer lågintensivt kul. Varje morgon jag vaknar tänker jag "Å underbart, dags för morgonrutinen, jag älskar den."* När morgonen övergår till förmiddag tänker jag: "Å underbart, nu är det snart lunch, jag älskar lunch. Och efter lunch kan jag ta mig an projekt X/Y/Z, så kul."** När eftermiddagen lider mot kväll blir jag än en gång uppspelt för då närmar det sig middag och har jag skött mig kanske det vankas ett glas vin till detta. Vi lagar mat, vi planerar var vi ska sitta (inne eller ute), ska vi ha brasa eller ej, vilken musik ska vi spela?*** Men då, när middagen är avklarad, kommer det bästa av allt. Det är så underbart så jag nästan inte kan sitta still. Då är det FILMDAGS! Vi har ju loppifyndat mängder och mängder med gamla godingar samt att vi lånar löpande på bibblan. Men sen då? Vad kan slå denna dagens klimax? Jamen, läggdags såklart. När sömnigheten kryper sig på och vi står och borstar tänder i kör i badrummet och sen kanske man får läsa lite Tuff & Tuss för ett barn och sen gå och lägga sig, läsa några rader i en bok innan ögonen blir blytunga och man får somna, å ljuvligt. Redan där och då längtar jag till nästa morgon.

Vad kostar en sådan här dag? Mat från Lidl och kanske en hundring i räkningar, som ett snitt per dag. Och att jag lyckas uppbåda förväntan inför varje enskilt moment beror enbart på en (1) sak och det är restriktion av stimuli. Hade jag haft tre coola bilar som lockade till körning och underhåll på uppfarten, en båt som krävde dito, ett sommarhus på bilavstånd****, en inplanerad shoppingresa till London, tre Netflixserier att följa, två krogkvällar per vecka, ett extensivt ridintresse, barn med tre aktiviteter var, ständigt pågående renoveringar etc. hade jag inte givit luft åt dessa lyckoimpulser. De hade kvävts i den stenhårda konkurrensen. Vadå kolla på Minority Report på en nästan-tjock-TV, vi har ju källaren full av hemmabiosystem och uppkoppling nog att streama varenda film ur världshistorien? Lidls lättöl till lunch, du tycker det är lyxigt? När du har en weekend i Pisa inplanerad, då du ska få dricka [insert initierad druvjargong] till lunch efter turen till outletten där du ska sätta sprätt på 500 Euro. Och de där grå Whyred-byxorna för 60 kr på Erikshjälpen som du så gullat runt med och skapat olika kombinationer av, hade passerat cirka 100% obemärkta i det fall du haft en Personal Shopper-date inplanerad på Åhléns City i september.

Jag kommer alltid att minnas min tysklärare som med plirande, lycksalig blick berättade om hur han brukade satsa en symbolisk summa pengar (symbolisk summa=max 20kr) på en häst varefter han bänkade sig på balkongen (som vette mot Täby galopp) för att titta på loppet medan han åt en liten biff och drack ett glas rött. Det var för honom essensen av lycka.

Min farmor, som brukade krypa upp framför TV:n med sina av sönerna införskaffade hörlurar (hon var halvdöv men på grund av hörlurarna kunde hon skruva upp volymen så att hon hörde utan att störa grannarna - true bliss enligt henne) med sin lilla korg nagelfilar och ett glas Bristol Cream och kolla på något gammalt avsnitt av Falcon Crest allt medan hon fixade naglarna. Som hon myste över detta.

Livet på en pinne är sällan dyrt. Vad är livet på en pinne för dig?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Morgonrutinen: Göra mina ryggövningar, dricka kaffe och släppa ut hönsen.
** Projekt X/Y/Z handlar allt som oftast om att rensa något, konstruera något eller skövla något på tomten. Det kan också betyda en tur till affären eller bibblan, då är det folkfest.
*** Detta kan tyckas vara enkla spörsmål men jag och min man för ett lågintensivt krig på musikfronten där han tycker att vi spelar för mycket jazz och då särskilt "Summertime" med Kat Edmonson och "Girl from Ipanema" med Stan Getz.
**** Du kanske tror att jag skämtar men det är rätt vanligt att man här på landet har "stuga" en bit bort som man öser pengar på. Det och fyrhjulingar.

29 kommentarer:

 1. Härligt det låter :-) Jag njuter också mycket av min morgon rutin: dricka en kopp kaffe, gå en promenad med hunden i naturen, lyssna på en podcast, planera dagen. Det är livet. / Mika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska tilläggas att jag skrev inlägget under sommarlovet. Efters att skolorna dragit igång är det väl lite mer uppstyrt. Än så länge har vi emellertid lyckats hålla oss till principen om nej, d.v.s. att hålla så mycket ledig tid som möjligt i agendan. Nästa vecka börjar skolan för mig och då blir det halvdagar borta hemifrån. Men det är skillnad från att vara hemma 13:30 efter en dag i en föreläsnignssal, än att vara hemma 18:00 efter en dag då man tumlat runt i en torktumlare av bullshit tasks.

   Radera
 2. Låtarna du nämner är ju riktiga klassiker, nä din man får ta och skärpa till sig. Fast han är ju huslig har jag förstått så han är väl förlåten

  SvaraRadera
 3. Vandring! Gärna varianten som jag gjorde i somras som inte var särskilt tuff och halvvägs nådde havet där mackor på hemmabakat bröd och hemmakokt sylt blev en lunch tillsammans med ett välförtjänt dopp. Lite präktigt men väldigt bra.

  SvaraRadera
 4. Det låter så otroligt skönt, jag vill leva ditt liv!
  mvh
  en som tumlas runt i torktumlaren av BS tasks för tillfället

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du kommit på "torktumlaren"? Det var nämligen exakt det ordet jag fick upp i huvudet i princip varje dag efter jobbet, att det kändes som att jag kastats in och ut ur en torktumlare.

   Radera
 5. En promenad med hundarna på morgonen när världen fortfarande sover.
  Att baka bröd tillsammans med dottern.
  Att tälta, i skogen bakom huset, med hela familjen.

  Mvh
  brinke

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En promenad med hundarna på morgonen när världen fortfarande sover. " Så poetiskt! Jag har själv gjort det ett par gånger och håller med, det finns något sagolikt med att gå runt med en fyrbening när alla andra nassar.

   Radera
 6. Morgongosa med katten i sängen utan någon tid att passa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å gullegull! Katter är väldigt lite consumer suckers och mycket stora livsnjutare. En stilförebild.

   Radera
  2. Yes, jag tänker ofta på allt vi har att lära av katter, inte minst deras mjuka rörelser är viktiga att ta efter för en sådan som jag som har psoriasisartit. Cats rules.

   Radera
 7. P.S.
  Mysig blogg förresten. Har nyligen hittat hit och är glad över att du fortsätter blogga. Blogglistan till höger är också jättebra. Där har jag hittat riktigt bra investeringstips.

  Sedan har jag gripits av minimalismlyxen! Nu är köksskåpen nästan helt rensade och vi har bara kvar det vi verkligen använder. Erikshjälpen fick en flyttkartong med grejer i går. Underbart! Joshua Becker är min nya guru! :-)

  SvaraRadera
 8. Förra sommaren när det var så sjukt varmt satt jag inne och byggde pussel flera dagar i rad. Ville inte alls gå och bada och folk trodde jag var komplett galen. Jag vill göra väldigt få saker om man jämför med många andra. Är supernöjd att bara vara hemma och läsa böcker en hel helg varvat med hundpromenader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När du la pussel förra sommaren drog jag ner gardinerna och kollade på film. Jag klarade inte av värmen och fattade inte alls när folk refererar till förra sommaren som härlig. Det var en mardröm.

   Radera
 9. Det där känner jag igen, ekonomenstips. När jag arbetade borta tyckte arbetskamraterna att jag var konstig som inte ville resa och göra en massa annat på semestern. De förstod aldrig att det för mig var rena lyxen att äntligen få vara hemma och bara "gå runt och skrota" (dvs. vara med hunden, katterna och maken samt läsa, läsa, läsa).

  SvaraRadera
 10. En vårdag. Ta med stormköket. Sätta dig på en klippa i skogen efter 8km vandring. Laga ordning våfflor med kaffe. Lägga sig på en luftmadrass och titta på träden. Njutning. Enkelt. Billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör du våfflor i stormköket? How do you know so much? för att citera Elons jingel.

   Radera
 11. Alltså heeelt underbart inlägg! Fanimej det bästa jag läst sen jag konfirmerade mig. Och öh... nej, det har jag ju inte gjort. Men vilken inspiration = idag har jag tänkt om med mitt mående tack vare dig :) Går runt och myser (TACK ske pris och lov för svalare väder också) och njuter av det jag har och hur jag har det. Som en kung ju! Lättnaden med köpstopp som nu börjar sitt femte år, återbruk och enkla nöjen. Tid och tystnad i överflöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha du är rolig du. Du om någon borde ju inte behöva det här inlägget, du lever ju redan så. Men det är klart, det är väl alltid kul att få götta sig med likasinnade.

   Radera
 12. En kopp kaffe vid datan!

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men akta så att du inte häller ut kaffet på datan hanna det gjorde jag en gång och det kom en massa otäcka tecken ur tangentklaviaturen.

   Radera
 13. The Corporate bullshit ja. Nu har jag ju lyckats karva bort 1 dag och jobbar hemma 1 dag, så 3 dagar tillbringas i torktumlaren.
  Sann lycka är att vakna på måndagarna numera och veta att denna dagen är min. Promenad med älskade jycken i skogen, plocka solvarma tomater och äta som mellanmål. Läsa en bok. Jag har äntligen fått ork till att börja läsa igen, underbart! /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre dagar, låter överkomligt, grattis! Och solvarma tomater...så långt ifrån vinterns gummiliknande cocktailtomater i butiken man kan komma. Jag har också precis upptäckt lyxen i att ha färsk mynta i rabatten. Vi gör myntaté nästan varje kväll. Ibland med ett vinbärsblad i.

   Radera
  2. Citronmeliss är en bliss!

   Radera
 14. Älskar att inget göra, sitta å glo är bra. Långa givande samtal är en härlig sysselsättning, ligga och dra sig är skönt. Men lite utmaningar som får en på tå emellanåt behövs.Lycka till med pluggandet.

  Chet Baker, har du lyssnat till honom? "The thrill is gone","My darling Valentine" eller "Let`s get lost". Julie London, "Sway", "Fly me to the moon" eller "Cry me a river". Helt fantastiskt./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julie London "Besame mucho", "Perfidia"

   Radera
 15. Jag hämtar mamma och pappa...vi kör till ett vackert naturområde..går omkring i lövskogen uppe på åsen till tättingarnas sång...ifrån höjden ser vi sjön långt nere i dalområdet..jag lägger armen omkring mammas axel..mår du bra mamma?..ja det gör jag Atlas...och jag är så lycklig vid deras sida...och det kostar ingenting...men jag känner mig som en miljardär...

  SvaraRadera