5 punkter som hjälper dig att spara

Jag är en hängiven anhängare av Joshua Beckers blogg Becoming Minimalist. Jag försöker, så långt det går, att inte sno för mycket av andras material (minus foton - det är bara en tidsfråga innan jag åker dit), men ibland kan man bara inte låta bli. Jag tog punkterna från Joshua och blandade ut med tillräckligt mycket eget för att inte åka direkt på civilrätt, läs originalet här om du så önskar.

1. Du kan inte ta med dig pengarna i graven*
Ovan brukar referera till att du ska sätta sprätt på pengarna asap då man, som talesättet lyder "lika gärna kan bli överkörd av en buss imorgon"** Becker uppmanar oss till ett annat sätt att tänka: Eftersom vi inte kan ta med oss varesig pengar eller prylar i graven, är det då värt att lägga en massa tid på att spara ihop pengarna och köpa prylar för? Är det inte enklare att anamma en sorts "hyr-filosofi" i livet - just nu hyr jag den här bilen, jag köper en billig festklänning second hand för att sedan lämna den till Myrorna, jag lånar böcker på bibblan istället för att fylla hyllmeter hemma, jag lånar högtryckstvätten av grannen och lämnar tillbaka den trasig som Ove i Solsidan....Nej kanske inte det sista, men i övrigt håller jag med om att bagaget blir betydligt lättare om man ser sig som en Hyrare istället för som en Ägare. Och man har då möjlighet att köpa sig tid för pengarna istället. Och frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring.

2. Den grönaste produkten är den du aldrig köper
Vissa produkter som tillverkas idag bidrar verkligen till mindre utsläpp - en vanlig bil i rörelse idag släpper ut mindre än en stillastående bil på 70-talet. Men många företag använder sig av greenwashing som marknadsföringsknep och det är lätt att som konsument bli lurad att tro att en del köp är "bra för miljön" när det absolut bästa du kan göra för miljön i själva verket är att låta bli att konsumera en produkt över huvud taget. Ett exempel är "plastbantning", d.v.s. när existerande köksverktyg i plast avpolletteras till förmån för verktyg i mer inredningssmickrande miljövänliga material som transporterats över halva jordklotet***. Det sista var min kommentar, inte Beckers, så är du plastbantare får du skicka hatbreven till mig.

3. Det finns inga särskilda minimalistprodukter
Den här punkten är så bra att jag inte törs blanda ut den med eget utan här kommer en direkt översättning: "Undvik erbjudanden som använder ordet 'minimalism', ex: 'Skaffa den här minimalistiska klockan medan du kan'. Vad det egentligen betyder är: 'Här är ännu en cool pryl du kan spendera pengar på. Och eftersom du är intresserad av minimalism, använder vi det ordet för att marknadsföra produkten mot just dig.' Du kan heller inte bli minimalist genom att konsumera förvaring. Förvaringslösningar kan hjälpa dig att göra av med pengar, gömma bråte och manipulera ditt hems utseende. Men prylarna du döljer i förvaringslösningarna kräver omvårdnad, skötsel och organisatorisk ansträngning." (Du förstår kanske nu varför jag inte valde översättarkarriären, hur styltigt var inte detta)
Organization can help, but minimalism always comes from less stuff, not more. It is better to de-own, than merely reorganize.
4. De bästa presenterna är de som inte upptar plats i ditt hem
Här talar författaren om sin relation till barnen och att han hellre ger av sin tid än dyra presenter, snif snif, han är snygg och en bra pappa, högsta poäng på Cougarskalan****. Om jag går till mig själv är de absolut bästa gåvorna de jag antingen får dricka upp, tvåla upp eller elda upp*****.

5. Ägodelar ger inte långvarig lycka
Här refererar Becker till en massa studier och det stämmer, efter ett tag vänjer vi oss vid den nya bilen och det som då hamnar mer i fokus är bilens underhåll och kostnader. Jag måste ändå säga att det finns lite gråzon kring den här regeln. För fyra år sedan förverkligade vi /min/ dröm att flytta tillbaka in till stan. Vår lägenhet i stan är, i strikt bemärkelse, en "pryl". Jag vaknar med ett leende på läpparna varje dag när jag inser att vi bor där vi bor. Möjligen kommer jag om 10 år inte att känna samma eufori, men än så länge har det funkat rätt bra. Däremot bryr jag mig nada om bil. Jag kände bra mycket lättnad när den försvann. Jag tror att det finns vissa nyckelprylar som är viktiga för just dig respektive mig och dessa är det värt att satsa på. Som Paula på "Afford Anything" säger. "You can afford anything, but not everything."

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Ja det här är ett repriserat inlägg, tänkte att jag inte skulle ange detta i ingressen för då hade du hoppat över det mohihahe D.s.


* Tänkte väl det, du var för lat för att klicka på originalartikeln.
** Dessa bussar som verkar ta livet av folk i parti och minut
*** En förmildrande omständighet torde vara att plastbantarna lämnar in sin plast till Myrorna så att mindre upplysta kan återanvända dem.
****Eller är det bara jag?***** Jag menar ljus - presenter jag är missnöjd med eldar jag inte upp, jag ger dem vidare. På tal om att ge presenter vidare så fick jag en gång en flaska skumpa av min vän konsult-M, du vet den där sorten med ett litet fodral om, jättesöt var den. Tanken var naturligtvis att jag skulle hälla den i min egen kropp, det var äkta bubbel av prima kvalitet. Men då gick Marknadsförar-L och klämde ur sig barn #3 så jag grep den i farten och åkte dit. Två veckor senare får jag ett sms av Marknadsförar-L som undrar om det fanns någon särskild symbolik i att flaskan, under "dräkten", bar två nakta kvinnobröst. Jag ångrar så att jag gav bort den flaskan. Inte för att det blev pinsamt uppenbart att jag re-giftade, men får man en present av en männska som har sinnesnärvaron att addera nakna lökar på en skumpaflaska, då dricker man upp innehållet punkt slut.

22 kommentarer:

 1. Många kloka saker i dessa fem punkter, även om jag nog måste säga att vissa ägodelar _ger_ långvarig lycka, som en säng tex. Jag tror att jag skulle vara betydligt mindre lycklig om jag hädanefter blev tvungen att sova på golvet, men vem vet, det kanske innerst inne i mig bor en självplågare som aldrig fått komma ut och som fullkomligt skulle älska att inte få en blund på hela natten samt stappla fram med ryggontet från helvetet om dagarna. Men jag har mina tvivel...

  Det där med presenter (punkt 4) håller jag helt med om, jag är så trött på att ge folk onödiga prylar som dom ändå inte kommer ha nån användning för, förr i tiden kanske man kunde ge folk nåt dom faktiskt behövde, men nu för tiden har ju alla allt dom vill ha. Min brorsdotter fyllde två för nån vecka sen, i panik försökte jag tänka ut nåt att köpa i present innan det slog mig att nä, vänta nu, jag vill ju vara den där fastern som sätter in en slant i nån indexfond varje födelsedag och jul istället för att köpa nån pryl och som man tycker är såå tråkig dom första 18 åren men som man fullkomligt älskar när man plötsligt inser värdet när man blir vuxen. Så det är min grej nu, å det kändes som ett riktigt bra beslut måste jag säga. Bara det att aldrig behöva fundera på vad jag ska ge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min syster ska få barn i slutet av året och jag planerar att öppna en kapitalförsäkring i mitt namn med ungen som förmånstagare. Kan användas till körkort om det nu är aktuellt eller handpenning till lägenhet. Kapitalförsäkringen garanterar att det inte blir något idiotköp vid 18 års ålder. Pengar kommer att sättas in vid jul och födelsedagar.

   Radera
  2. Sådan klokskap så man nästan blir yr. Bra tänkt båda!

   Radera
 2. "Jag måste ändå säga att det finns lite gråzon kring den här regeln."

  Jag håller med dig om det. Man läser ofta just detta, att ägodelar inte gör oss lyckliga. Att glansen snabbt falnar. I det stora hela är det ju riktigt men jag kan räkna upp ganska många ting i mitt liv som jag har lagt pengar på som har gett mig stor glädje och nytta under LÅNG tid.

  Som så mycket annat: det gäller att försöka lära känna sig själv så väl att man blir bra på att veta i förväg vilka dessa värdeskapande ting är just för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som en av nutidens kloka filosofer sagt "whoever said money cant solve your problems, must not have had enough money to solve them"

   Radera
  2. Haha exakt, det är väl den kritiken som svider lite om man hänger i den här bubblan, att det är lätt att ha en avslappnad relation till pengar när man ändå har sitt på det torra.

   Radera
 3. "Som så mycket annat: det gäller att försöka lära känna sig själv så väl att man blir bra på att veta i förväg vilka dessa värdeskapande ting är just för mig."
  Verkligen. Och det är så svårt. En grej jag kör med är att när jag vill uppgradera något, t ex köpa en bättre racercykel, så försöker jag sätta ett mål t.ex. att när jag cyklat 20 gånger till så köper jag den där cykeln. Ofta visar det sig att man inte använder grejerna särskilt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant. Ett annat bra stresstest är Frugalwoods 72-timmarsregel. Jag har tänkt börja använda den på barnen nu. Fast kanske 24 h. "Om du fortfarande vill ha den där lepoardmönstrade saccosäcken från Erikshjälpen för 40kr imorgon så åker vi hit och köper den."

   I just fallet ovan förlorade jag redan samma dag. Men det på grund av listig förhandling från barnets sida - hon har lovat att aldrig mer slänga kläder på golvet. Och när jag sedan ser henne sitta där i sin vidrigt fula saccosäck flera timmar per dag spelandes, ritandes, då tänker jag att det var ett bra beslut.

   Radera
 4. Angående talesättet att man "lika gärna kan bli överkörd av en buss imorgon". De utgår från att man dör i denna olyckan men om man överlever fast med skador av det alvarligare slaget kan det nog vara skönt att ha möjligheten att ta ledigt ett år och sen jobba på halvtid resten av livet och att göra det utan att behöva jiddra med försäkringskassan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt korrekt Ursa. Och med de framteg läkarvetenskapen gör årligen är det en överhängande risk att du blir ett vårdfall 4 life snarare än dör en omedelbar död. Jag har också tänkt på det där, men då i termer av cancer e d. "Man kan ju få ett dödsbesked av läkaren imorgon, ett år kvar att leva liksom." Ja precis, och vill jag ägna det året åt att jiddra med försäkringskassan om att jag inte vill tillbringa mitt sista år i kontorslandskap, så länge hälsan tillåter det? Det dystopiska scenario som till fullo skulle motivera bussillustrationen är i princip bara flygkrasch med 100% dödlig utgång för samtliga, kärnvapenbomb och fall i djup silo, i övriga fall är man betjänt av ett rejält FU-kapital.

   Radera
 5. Jag håller just nu på att rensa ut ett hus där vi bott i 7 år och herregud vad mycket prylar det finns på vinden. Jag vill aldrig mer inhandla något annat än det som kan drickas, ätas, tvålas eller eldas upp :-D Dessutom delar jag starkt din minimalist-dröm om hyresettan just nu. Helst utan några trä-detaljer som måste målas och tas hand om. /Mika

  SvaraRadera
 6. Några ägodelar som jag (fortfarande) är väldigt lycklig över

  - Bilen som transporterar mig ut i skogen
  - Stormköket
  - Fjällräven t shirt
  - Tygpåse jag fick när jag på mässa i Italien 2013
  - Åviken våffeljärn (still going strong) räknar på minst 20års livslängd

  SvaraRadera
 7. Hans familjebok förändrade mitt liv. Han är kung (minus allt det religiösa som jag klarar mig utan)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Vaavavava? Familjebok, måste googlas. Är det denna, clutter free with kids?
   https://www.bookdepository.com/Clutterfree-with-Kids-Joshua-S-Becker/9780991438600?redirected=true&utm_medium=Google&utm_campaign=Base1&utm_source=SE&utm_content=Clutterfree-with-Kids&selectCurrency=SEK&w=AF7YAU9ST9YPU7A80T5P&pdg=kwd-293946777986:cmp-1597579378:adg-65896522448:crv-303009685420:pid-9780991438600:dev-c&gclid=Cj0KCQjws7TqBRDgARIsAAHLHP5tFyHJ7kX7iAFyz0m8n5AkRyWeFWkQsjYlFtVm70b3B8KPnan6SKYaAuC2EALw_wcB

   Radera
  2. Passa dig, Becker är fd frireligiös pastor innan han blev minimalist.

   Radera
 8. Om ni inte har gjort det redan? Kolla in,"Modeindustrins smutsiga baksida" på SVT. Aralsjön, det sa slurp och den försvann, nästan.Det går åt cirka 15000 liter vatten till ett par jeans för inte tala om modeindustrins i andra länder med stora utsläpp av tungmetaller. Inget nytt men varför görs inget åt det?
  Det känns som en brottslig handling att köpa kläder. Vad ska de gör när allt är förstört i Asien komma hit och tömma Vänern, Vättern , Mälaren...Modeindustrin verkar ju helsjuk. Eloge till dig E B som verka ha fattat så kloka beslut vad det gäller kläder och hållbarhet. Jag får bara lust att gå naken men det går ju inte,kan bli kallt. Nu ska jag läsa igenom din klädtips, och fixa en sån där garderob.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt är det ju vi suckers som köper skiten. Om ingen hade köpt grejerna hade det inte varit så mycket industri att tala om. Allt går tillbaka till evolutionspsykologin och vår strävan efter att vara åtråvärda och en del av gruppen. Om mänskligheten (och i det här fallet: kvinnorna) hade fått grepp om den biten (samt insett ljuvligheten att klä sig från en capsule wardrobe) hade sjöarna fått vara i fred.

   Har inte sett den dokumentären men såg The True Cost på Netflix i våras, räckte för mig.

   Om du vill läsa klädinlägg, gå in på bloggen från DATAN och scrolla ner för underrubrik/tag "Kläder" så får du alla de inläggen på ett bräde. Men det visste du kanske.

   Radera
 9. Det finns ju mycket renoveringar som kan göra för en billig peng även om det billigaste är att avstå (såvida det inte är en konstruktionsrisk).

  Jag tänker på badrumstapeter. Vad kostar det måla om 60-rutmönstret till vitt? 600-700kr? En behöver inte byta ut till kakel och nytt våtskikt för 175 000.

  Beroende på hur en tänker så väljer man om man trivs eller inte. Lite därför jag låtit en av mina vänner fade:a away, för hans livsstil och tankar stämmer nada med mina och jag vill absolut inte jämföra mig med han (lätt det sker undermedvetet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tangerar verkligen morgondagens inlägg med din kommentar, ses där!

   Radera
 10. "dricka", tvåla, elda" älskar't!

  SvaraRadera