Mitt nettovärde

Med jämna mellanrum fyller jag i min graf, ni vet det A4-ark på papper där jag följer utvecklingen av min ISK. Jag försöker att göra detta ungefär en gång per halvår för att få ta del av den stora bilden och däremellan försöker jag att inte knarka Avanza-appen eftersom det inte säger så värst mycket att följa sin portfölj på daglig basis eftersom börsen - som de flesta vet utom min far som tror sig vara utsatt för en "Så-fort-jag-köper-går-börsen-ner-för-evigt-konspiration" - går upp och ner men i förlängningen går den upp.*

Någon ville läsa mer om 4%-regeln och jag har funderat på hur jag ska förhålla mig till denna förfrågan eftersom jag inte anser mig vara fri enligt 4%-regeln då jag bara har en portfölj till värdet av en medioker Tesla alt. en uppsättning Chanel-outfits. Men så läste jag ett inlägg av Dividend Story som fick mig att tänka om. Ja, ja ni vet att det här med hur man räknar ut nettovärde - vid sidan om det eviga kurret index vs. utdelningsaktier - är det äldsta trätoämnet i sparbloggosfären. Men jag tänkte ändå att det kunde vara intressant att ta upp ämnet. För om jag fattat det rätt anser snittpersonan att ens nettovärde är ens samlade tillgångar efter det att man realiserat försäljningar av desamma. Det betyder att en nettoförmögenhet även skulle inbegripa bostad (efter försäljning minus mäklararvode, vinstskatt etc), bil till realistiskt andrahandsvärde, din samling Tove Jansson-figurer etc. 

Om skiten slår i fläkten säljer jag de här - en figur i månaden

Min gränsdragning för nettovärde går vid sådant jag inte själv kan kontrollera tidpunkt för uttag av. Därför väljer jag att inte räkna in pension från stat eller tjänstepension. Jag är heller inget fan av att dagligdags räkna in bostaden i Stockholm**, eftersom vi behöver den så länge barnen bor hemma d.v.s. runt 10 år till. Så när jag säger att vi inte klarar oss enligt 4%-regeln, åsyftar jag våra samlade tillgångar i ISK:arna. Om vi enbart skulle se till dessa skulle vi klara oss i runt 8-10 år, beroende på börsens utveckling, och därefter skulle vi ha 0 cash. MEN, om jag till min ISK lägger en hyfsat realistisk bostadsvärdering ex. alla försäljningsomkostnader dagens m2-värde, är vi 4%-fria.

Blå= ISK, Orange=ISK+bostad Sthlm, Grå: ISK, bostad Sthlm, pensionskapital stat & tjänst.

Eftersom vi inte vill sälja lägenheten per idag är den orange linjen rätt ointressant. Det som är mer intressant är att säkerställa att jag ska försöka hålla tassarna borta från den blå linjen eftersom den är min stridskassa de kommande åren. Uthyrning av sommarhus och det faktum att min man jobbat fram till nyligen har gjort att jag inte behövt göra det. Till hösten får vi hyresintäkt från lägenheten och jag får studiebidrag vilket troligtvis gör att ISK:en får ligga och götta till sig ett tag till, särskilt om jag får sidogigga i vårdsvängen här uppe. Jag vill med ovan graf bara belysa hur olika man kan räkna på sitt nettovärde. Jag skulle kunna formulera det som att jag är på gränsen till personlig bankrutt och att mitt utsteg ur gängse tjänstemannatillvaro är högst oansvarig givet att jag har tre hemmaboende barn. Jag har ju knappt så att man kan kalla det "fri enligt 12%-regeln" what kind of mother am I? Men räknar jag in värdet på vår Stockholmslägenhet är jag 4%-fri. Räknar jag in mitt pensionskapital är jag 3%-fri, det vill säga så fri man enligt fundamentalisterna ska vara för att få kalla sig ekonomiskt oberoende. MEN dessa pengar har jag ju inte idag, eller hur? Jag måste ju förhålla mig till mina tillgångar på ett sätt så att de samspelar med mitt syfte, nämligen att slippa tillbringa åtta timmar om dagen i svala konferensrum de kommande åren? Och jag kan ju inte delvis sälja vår lägenhet, ej kan jag maila pensionsmyndigheten och be dem om ett tidigt uttag***. Det enda jag kan förhålla mig till är min ISK och att vårda den så bra jag kan åren som kommer så att jag håller mig flytande åtminstone tills minstingen flyttar hemifrån och då tidigast en bostadsförsäljning kan komma på tal. 

Hur beräknar du nettovärde?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Såvida vi inte blir nucade av Jong Un eller attackeras av extraterrestrial intelligens.
** Och stället i H-land kommer aldrig att säljas och även om jag skulle göra det motsvarar 350m2 här ungefär en deppig etta i Skärmarbrink så det är sak samma.
*** Eller kan kan jag ju, frågan är om det varit så framgångsrikt.

11 kommentarer:

 1. Var har du tagit vägen? Är du på semester?

  SvaraRadera
 2. Hade ni svala konferensrum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, precis min tanke också. Jag kanske borde byta jobb på riktigt!

   Radera
  2. Samma här. Vi får öppna dörren efter fem minuter för att "släppa in lite luft"

   Radera
  3. På ett ställe var det stora konferensrummet så kallt att man fick ha värmefläktar och ibland vinterjacka vintertid. På min nuvarande arbetsplats är snarare bristen på luft eller dålig luft ett problem.

   Radera
 3. Tack för utförligt svar på min fråga! Det är väldigt inspirerande att läsa detta, och jag försöker att förhålla mig till det på samma sätt - dvs snart typ gå ner i tjänst eller gigga istället. Så länge jag kan tjäna de pengar jag behöver för att leva på (typ en tredjedel av vad jag tjänar idag) så kan ju ISKn få ligga och gotta till sig i tio år eller så. Då borde det kunna vara möjligt att helt och hållet leva på den så småningom...

  SvaraRadera
 4. Vi har haft twist, sen bugg och numer även gigg ;-)

  SvaraRadera
 5. FruEB får vara försiktig i vårdsvängen med tanke på dina ryggproblem, det är lätt hänt att det "knäpper till" och sidogiggandet får sedan ta sig ett uppehåll. Men det kanske finns medikamenten att få sig tillsänt via posten från utländska källor nu när du är på grönbete ute i spenaten?

  SvaraRadera
 6. När det gäller kassaflöde så kan väl lägenheten på öfvre generera ett sådant när ett eller två barn flyttat ut och ni istället har inneboende. För inneboende behövs inga tillstånd från föreningen, och med ert läge borde det vara enkelt att ta premiumpris. Och det ligger väl inom en kortare tidshorisont än tio år, närmare fem än tio menar jag.

  SvaraRadera
 7. Jeg virkelig elsker denne bloggen!
  4% regel? Hmmm. Vi har sammenlignet lägste sats for sosialhjelp med eget forbruk. Dessuten binger jeg Lyxfällan. Min konklusjon er at dine egne ressurser - energi, lifeskills, planleggingsevne, egeninnsikt etc har en veldig stor betydning for egen økonomiutvikling. Så har du også skjebnen som kommer og kaster om på alt. Dermed tenker jeg at man kan ha alle mulige regler for investeringer, det som betyr noe er om du spiser av din totalkapital eller ikke. Totalkapitalen min handler om alt, om jeg har overskudd til å plukke bær og stoppe sokker, om jeg klarer av å lage mat 365 dager i året fra fryser, kål og tørre bønner, om jeg har en fungerende basisgardrobe. Klarer jeg det går det bra. Men jeg har ofte for høye mål. Så får vi uker på Pepsi Max og frysepizza.
  Mitt beste innspill er å ha et holdbart budsjett for >= 10 måneder og ta det derfra.
  - Ann ;)

  SvaraRadera
 8. "Min konklusjon er at dine egne ressurser - energi, lifeskills, planleggingsevne, egeninnsikt etc har en veldig stor betydning for egen økonomiutvikling" Så sant så sant! Agility of mind.

  SvaraRadera