Spartips underhållning

Som ni vet är ett av mina stora intressen film och jag har till och med delgivit er min topp-10-lista, något som jag annars bara förbehåller mina allra närmaste. Att på dagtid få glida runt på Stockholms Filmfestival var en av mitt livs bästa upplevelser punkt slut.* Här i Hälsingland har vi vår egen Bergmantradition nämligen filmvisning klockan 20:00 alla kvällar utom vid exceptionellt badväder, då vi är vid tjärnen, även kallad Blodigeldammen. Filmerna sourcar vi dels från det lokala biblioteket (streamingtjänsten går dessvärre bort på grund av bristfällig och dyr uppkoppling) och från loppisar. Här uppe kostar en avlagd DVD i snitt 15 kronor och givet att vi ofta är fem personer som tittar blir det en kostnad per hufvud på tre kronor och filmuppelvelse. En bra film sparar vi till nästa sommar och då kryper kostnaden ner till 1,50kr/person vilket väl ändå får anses vara frugalt givet att bio för oss alla går på nästan sexhundra.


Ovan skymtar bara en bråkdel av våra filmer. Vi har även två lådor fulla - en med min mans gangsterfilmer och en med mina förnekade romcoms. Den bästa kombon är en hyfsat barnvänlig film (men gudarna ska veta att vi ibland tvingas snabbspola vissa scener) som ändå har vissa kvaliteter. Man ska inte på förhand bestämma sig för vad barn gillar. Några av våra barns favoriter för året är den prisbelönta turkiska filmen "Mustang" och skruvade tyska "Min pappa Toni Erdmann". 

Idealfilmen är alltså något som alla i familjen gillar, men som ändå har viss kvalitet. Onödigt att säga att vi ser Nyckeln till frihet varje sommar. Andra favoriter är Donnie Darko, The Holiday och Miffo (ja, jag sa ju att det skulle vara något alla i familjen gillar så det kan inte bara vara Sundance-vinnare). Många loppisfynd har varit bottennapp och de går direkt tillbaka. Snart kommer vi också göra en gallring och bli av med sådant vi inte kommer att se om. Men nu handlade inte spartipset underhållning om att "se på DVD", eftersom det så att säga säger sig självt. Nej, mitt tips är att ladda ner appen International Movie Database a.k.a IMDb. Varför? Det ger en helt annan dimension till film. Det var inte förrän jag läste flik "Trivia" om filmen "Titanic" som jag förstod hur otroligt cool den filmen är. Att det är en exakt replika (med några undantag av typen två centimeters breddiff i den magnifika trätrappan) av originalbåten, att filmproduktionen kostade mer än det indexuppräknade originalbygget, att ättlingar till överlevare är statister i vissa scener osv. osv. i oändlighet. Min andra tittning av Titanic går inte att jämföra med den första. Det är lite som att du bättre förmår att uppskatta ett "fint" vin om du läst på om dess ursprung, tillverkningsprocess bla bla. 

Ta en film som Dirty Dancing. Jaja, Patrick Swayze ålar tillsammans med Jennifer Grey, you know the drill. Or do you? Visste du exempelvis att de två huvudrollsinnehavarna avskydde varandra så till den grad att man vid något tillfälle tvingade dem att se om provfilmningarna (där de tydligen hade fantastisk personkemi) för att de skulle få arbetsmoralen åter? Visste du också att filmen spelades in i Virginia i oktober, vid den tidpunkt då löven börjar ändra färg, vilket gjorde att man i skogs- och vattenscenerna var tvugen att spraymåla vissa löv gröna? Det var för övrigt så kallt att skådespelarnas läppar blev blå i vattnet, därav bristen på närbilder. Eller att krälscenen faktiskt inte var med i manus utan mer var ett mellan-tagningarna-skoj, men att regissören tyckte att den var så charmig att den fick kvarstå?

Samma sak med en banal historia som Pretty Woman. Du vet scenen där Richard Geere snäpper halsbandsboxen över Julia Roberts fingrar och hon börjar skratta. Detta var ett av Richards pranks och inte del av manus. Men regissören behöll scenen och vissa menar att det var i det här ögonblicket stjärnan Julia Roberts föddes.


Jag är en sådan sucker för den här typen av information att jag kan ägna lika mycket tid att läsa på om filmen som jag lägger på att se själva filmen. Spoiler alerts struntar jag i, jag tycker det är mycket roligare att på förhand veta en massa detaljer om själva produktionen eller relationen mellan skådisarna innan jag börjar kolla. Är du anti spoiler kan jag åtminstone rekommendera att du läser Trivia efter filmen. Risken finns emellertid att du vill gå tillbaka och se om hela filmen igen.

Igår såg vi om Good Will Hunting. Jag hade för mig att den var rätt bra men den har inte åldrats särskilt bra, en rätt seg historia med mediokert skådespeleri förutom Robin Williams R.I.P. Och för övrigt var det vid den parkbänk där Robin Williams och Matt Damon hade sitt "turning point talk" i Boston Public Garden som fans efter Williams bortgång 2014 samlades för att lämna blommor och meddelanden. Vidare hade manusförfattarna (Damon & Affleck) smugit in en apart sexscen mellan de två straighta huvudrollsinnehavarna på sidan sex i manus, för att se vilka studios som bemödat sig med att läsa så långt som sidan sex i manuset. Endast en studio - Miramax - kommenterade scenen och de fick också göra filmen. Vem på Miramax? Weinstein...

Listan kan fortsätta hur långt som helst, jag skulle kunna sitta och rabbla trivia hela dagen. Men det gör jag inte utan jag uppmanar dig att leta fram IMDb:s triviasegmentet hos just din favoritfilm och dela med dig av något roligt fakta i kommentatorsfältet. Men så gör det nu bara.

Scrolla ner till "Trivia"

Mvh/
FruEfficientBadass

* För övrigt ljuger folk som säger att deras bästa upplevelser är att föda barn, det suger. 

21 kommentarer:

  1. Älskar att du postar så tidigt, kom till jobbet lite tidigare än vanligt idag och ingen på min avdelning här. Varför börja jobba då när jag kan börja här?

    Jag känner precis som du! När jag nyligen såg Chernobyl på HBO gratis-månad så stängde jag först av efter halva första avsnittet då jag tyckte den var lite seg. Sedan läste jag på och när jag insåg att den i mångt och mycket ligger väldigt nära vad som faktiskt hände - vissa scener i princip replikor på riktiga filmsnuttar - blev jag helt fast. Kände också en stor vördnad för alla de som offrade livet för att förhindra en större katastrof. För den som sett Chernobyl men inte klippet jag pratar om, eller bara inte bryr sig om spoilers, kan titta här: https://www.youtube.com/watch?v=P9GQtvUKtHA

    För övrigt är Dirty Dancing en av mina favoritfilmer och håller även med dig i din analys av Good will Hunting, jag tyckte den var bra när jag var i samma ålder som Will ungefär. Och dina barn verkar ha bra smak!

    ~Frilosofen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mycket nyfiken på Chernobyl. Kan bero på att jag har en fascination för "glömda rum" etc. Det finns något otroligt spännande med övergivna miljöer - ödehus, gamla industrier, övergivna byar och städer. Jag uppför aldrig att fascineras över de nya streamingtjänsternas kvalitet. Tänker då på det du skriver om Chernobyl från HBO (att man så rättroget följer verkligheten) och The Crown på Netflix som jag tycker ökade min livskvalitet med runt 7%.

      Jag kollade klippet. Har inte HBO, vad är det de gör med stenarna? De bär stenar hela tiden?

      OCH apropå att vissa filmer inte är superhyllade men ändå bra. Dirty Dancing, Jerry McGuire, Cast Away, the Holiday, jag har sååå många filmer som inte är filmfestivalmaterial men som jag älskar att se om och om igen. En filmfestivalfilm ser jag en gång och blir ofta drabbad, snudd på hög när jag ser den. Men jag skulle exempelvis inte se om kanadensiska Mommy, danska Den skyldige eller polska Fuga, trots att de alla tre är otroliga filmer. Vissa filmer är underhållning, andra är upplevelser. Undantaget är Nyckeln till frihet som är båda.

      Radera
    2. The Crown har jag på min att se-lista men tyvärr har jag inte Netflix så den lär stå kvar där ett tag.

      Nu har du ju bett om att få veta, så läs på egen risk: det är inte stenar utan söndertrasade grafitstavar rester från reaktorexplosionen som är extremt radioaktiva. Det de försöker göra är att skyffla ner alla grafitbitar ner i den öppna reaktorhärden för att på så vis kunna täcka över hela skiten, ungefär.

      Radera
  2. Jag är precis tvärtom, trivia är helt och fullt ut ointressant. Om inte filmen är intressant/bra/kul på egen hand blir det inte bättre för att jag vet om skådis A hade blå eller bruna strumpor på sig under inspelningen, eller om manusförfattaren gillar rökt eller kraftigt rökt visky.
    Är det någon som intresserar sig för vad en författare har för rutiner till vardags när denne skriver en ny försäljningssuccé, om
    att denne tog bort halva textmassan vid editering och då åkte fem karaktärer ut med badvattnet?

    Ju mer film man ser och har sett, tusentals vid det här laget, desto enklare är det att hyfsat snabbt avgöra om filmen har något intressant, det är även oerhört enkelt att se när det är andra klassens produktion.
    Se där, ännu en fördel med det lättillgängliga utbudet av film nuförtiden, med streaming är det ju lätt att hoppa över de ointressanta och komma fram till juvelerna. Även om man får nöja sig med briljanter ibland. Utan trivia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Reflektion över Frilosofens kommentar ovan: i nutida serier, som görs främst för streaming bolag är ett knep att hoppa fram och börja titta mitt i avsnitt tre. Det kan kanske låta lite konstigt men då har oftast serien "kommit igång", karaktärerna med bakgrund presenterats osv. Titta i tio-femton minuter och du har en ganska god känsla om det är något du tycker är intressant. Börja sedan om från avsnitt ett, det blir inte mycket till spoiler-alert från avsnitt tre iallafall.
      Serier som görs för kommersiella kanaler har en helt annorlunda uppbyggnad och där funkar det bättre med det vanliga "jag börjar med avsnitt ett".
      Jovisst, det finns enstaka undantag från denna tumregel, men har funnit att 80-20-regeln gäller här. Eller modifierat till 90-10 eller så.

      Radera
    2. @Anonym 08:12: "blir det inte bättre för att jag vet om skådis A hade blå eller bruna strumpor på sig under inspelningen, eller om manusförfattaren gillar rökt eller kraftigt rökt visky." Nej den dålig film är en dålig film. Du kan dra samma parallell till litteraturen. Under min tid i förlagsbranschen fick jag höra både en och tre halvmesyrer sitta på bokmässan och orera om sina skrivarprocesser och vad som låg bakom karaktären i bok X och Y. Intresseklubben! Däremot var det helt mind blowing att förstå det bakomliggande motivewt till George Perecs bokserie, ett franskt berättargeni som binder all sin produktion till sitt livsöde. Hade ingen aning.

      2018 års öppningsfilm på Stockholm Filmfestival hette Climax, regi Gaspard Noé. Visste ingenting om honom men gick för att jag fick biljett. Filmen var brutal, fantastisk, underbar och mardrömslik. Hade jag rest mig upp och gått efter filmen hade den lämnat mig med dessa intryck och det hade varit gott nog. Nu stannade jag och lyssnade på en intervjun mellan regissören och en medarbetare från Stockholms FIlmfestival. Jag fick veta att ingenting i filmen - förutom öppningsdansnumret - var regisserat. Jag fick veta att ingen i casten var tränade skådespelare - alla var dansare. Ingen knarkade, det var ett krav för att få vara med under inspelningen. Jag fick veta att hela filmens köts i två rekordlånga tagningar och sist men inte minst - jag fick veta att filmen baserades på en verklig händelse i Frankrike på 90-talet. Det gav ett djup till den upplevelse - redan bra upplevelse - jag hade av filmen.

      Jag skulle emellertid inte bry mig särskilt mycket om vad Richard Holm hade för strumpor när han filmade Fjällbakcamorden av Camilla Läckberg.

      Radera
    3. Nej FruEB dina argument övertygar mig inte det minsta, trivia är helt enkelt ointressant. We can agree to disagree som de brukar säga i filmens värld.

      Radera
  3. Fan. Vi som ska ha ett tredje barn. Känner mig grundlurad om det finns nåt som är bättre än förlossningen.

    Hur ofta tittar ni på film med barnen? Varje dag? Blev jättepepp på att se film tillsammans med barnen istället för att bara använda TV:n som ”barnvakt”. Får bli några Astrid Lindgren-filmer. Har sett det finns en film med Saltkråkan som jag inte sett och som jag tror inte visats på TV.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men grattis Ingrid! Jag får emellertid inte ihop matematiken. Om ni ska ha barn tre hoppas jag för din skull att barn #1 är åtminstone 7-8 år gammalt och i så fall kan ni ju börja med lite tyngre artilleri typ all Tom Cruise.

      I princip varje dag ja. DU kan hitta trivia om allt, ink. Lindgren. Jag känner en kille vars pappa spelade trumpeten. Bara en sån sak.

      Bortsett från det - man ska inte underskatta barns filmsmak. De är helt oformade av sina förväntningar och kan ibland gripas av och fatta öden som till och med kan anses för svåra för svnne banan i vuxen ålder. Som exempel tar jag Anna Odells Återträffen, som jag tror att många vuxna har ett komplext förhållande till. Mina barn älskade den och vill se om den varje år. Det är någonting med temat utanförskap och de pinsamma tystnaden bland vuxna som fascinerar dem. Sen råder jag dig att göra föräldrascreening innan du sätter på en 15-årsfilm i familjen. Har gått på en del nitar där. Visar gärna 15-årsfilm men då vill jag på förhand veta när jag ska trycka fast forward.

      Radera
    2. Bra tips! Tar med mig! 7-åringen var ju tex mycket fascinerad av nobelfesten och skulle säkert kunna börja gilla otippade filmer! Trivia verkar vara nåt för mig annars!

      Radera
  4. Föda barn, en skräckupplevelse av rang! Tycker dock att det var värt det eftersom ett underbart litet barn var belöningen!
    /C_50+ vars favoritfilm är Dirty Dancing

    SvaraRadera
    Svar
    1. "en skräckupplevelse av rang!" Ja, så nära excorcisten man kommer i verkliga livet. Lurigt av naturen dock, att lägga en liten rosenskär människa på bröstet precis efter helvetesupplevelsen.

      Radera
  5. Inte så intresserad av trivia, men min kille är. Ska genast tipsa honom! tack =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Ekonomentips: Å så säger du för att du inte ÄGNAT dig åt trivia än. Kolla nu upp en rulle och återkom om du inte är charmad.

      Radera
  6. Trivia är alltid intressant och att föda barn är på riktigt den mest fantastiska upplevelse jag haft, skulle gärna gjort om det dagen efter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På a säger jag härligt och på b säger jag tar du surrogatuppdrag, kanske skulle vilja ha en 4:a för att riktigt matcha min nya hippieprofil men är tyvärr för gammal (och bekväm).

      Radera
  7. Barnafödande är kanske inte livets bästa upplevelse, inte heller med två akuta kejsarsnitt... men den där stunden när man håller bebisen i famnen första gången, den ligger i varje fall på topp 5! Dirty dancing är fantastisk såg om den för någon månad sen. Funderar på att se om Dead Poet's Society också, men den kanske inte har åldrats lika bra? /Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte sett om Död poeterns sällskap faktiskt, brukar inte dyka upp på loppisarna. Allt med Robin Williams fyller mig med vemod nuförtiden. Många tidningar använde i sina dödsrunor citatet "O Captain, my captain". Jag vet det, för jag tittar på IMDb. Visste du också att Weir, regissören, tvingade pojkarna att sova i samma rum under inspelningen för att skapa en tightare gemenskap dem emellan? Och att fotot på Professor Keatings (Robin Williams) avgångsklass, som skolpojkarna visar honom i filmen, är en verklig bild av Robin Williams avgångsklass när han gick ut Redwood High School i Carlifornien. The list goes on...

      Radera
    2. De döda poeterna är nu reserverad på biblan! /Cecilia

      Radera
  8. Eyes wide shut och Lolita av Stanley Kubrick. Inget för barn förstås men bra filmer!


    SvaraRadera
  9. Var det inte populärt ett tag med sådana audio commentary på DVD-filmer? Där typ regissören och en skådis sitter och berättar trivia medans filmen går. Kanske dog ut för folk inte var så intresserade. Annars kan jag gilla extramaterial som till LotR. Se kostymtillvekning, sceneribyggen osv.

    SvaraRadera