Besittningseffekten

När jag skrev gårdagens inlägg om att beräkna nettovärde kom jag - ånyo - att tänka på mina föräldrar och deras deliriska värderingar av sina tillgångar. När jag tog över sommarhuset och såg att de värderat "allmogemöblerna" till en mille etc. Det var bitterljuvt att presentera Bukowskis avmätta svar på min förfrågan att sälja dyrgripen - ett hörnsköp från tidigt 1800-tal, ett skåp som enligt min mor nog var värt över 200' men som B kunde tänka sig sälja med utrop tre tusen kronor. Bitterljuvt, eftersom vi troligtvis hade delat på pengarna och där gick jag miste om 100 papp, men också sadistiskt härligt att ta ner dem på jorden. Varför så elak? Men huää det här är The Story Of My Life. Jag har haft kubistiska murriga 60-talstavlor på min ungdoms väggar i tron att de är värda multum (sedan har de visat sig vara värda träpriset på ramen), jag har vårdat opraktiska porslinsprylar och allsköns mockagänger, härbergerat dem i mitt hem, boostad av företrädesvis mamma och mormor som med viktiga miner förkunnat att "De här ska du vara rädd om, de är värdefulla må du tro." BS!

Det är nog minimalisten i mig som är mest upprörd och nu har jag  - efter läsning av "Pengar på hjärnan" - även förstått att det finns ett namn för detta syndrom. Det kallas "besittningseffekten", ett psykotiskt tillstånd som beskrivits av exempelvis Ellen Langer och mottagaren av ekonomipriset till Nobels minne Dick Thaler.
"Besittningseffekten gör att ägaren av en viss vara får en uppblåst bild av vad varan är värd, och därför försöker sälja den till ett högre pris än vad nästa ägaren är beredd att betala. Den potentiella köparen äger trots allt inte varan än och påverkas därför inte av besittningseffektens älska-det-du-har-känsla. När man gör experiment om besittningseffekten brukar det visa sig att säljarens pris ligger ungefär dubbelt så högt som köparens."
Sug på den sista meningen en smula. Säljarens pris ligger ungefär dubbelt så högt som köparens. Med undantag för mina släktingar, för där hundrafaldigar man värdet på tingen. Poppar det upp några Lyxfällan-moments för någon? "Nejmen den här porslinsdockesamlingen är värd minst femtiotusen...inte kan jag sälja den för bara fem hundra".

Har du några saker du övervärderar hemmavid? Riskerar en sådan övervärdering att du felräknar ditt frihetsvärde, d.v.s. finns det risk för att du inte är så ekonomiskt fri som du tror?*

Mvh/
FruEfficientBadass

* Alltså, det vore jätteskumt om du svarade ja på någon av frågorna.

20 kommentarer:

 1. Jag brukar säga att ingen skulle vilja göra inbrott hos mig, för det dyraste jag har är min moccamaster och hunden givetvis.

  Förr övervärderade värdet på saker tex bilen. Men nu är jag rationell och undersöker marknaden före och förväntar mig alltid nån procent under marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra huvudregel att a) Göra marknadsmässig research och b) Lägga ribban liiite lägre. Folk fokuserar i regel på helt fel saker. Man pimpar runt och vårdar någon gammal skitsak som varit i släkten, samtidigt som man löpande bränner 3 000 i månaden på restaurang och take-away etc * 100.

   Radera
 2. Jag är nog tvärtom :-). Jag tror inte NÅGOT jag äger har något egentligt värde, så jag har varit lite väl snabb att slänga/skänka grejor. Jag ska dock bli bättre på det, enstaka hundralappar är ju bättre än noll och inget.

  Mina föräldrar "led" nog lite av besittningseffekten. Inte blev det bättre av att mammas alla grejor var rökskadade (av nikotin) när de skulle säljas efter hennes bortgång heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nikotinskadade klenoder ja, om möjligt ännu mindre värda en gängse skräp. Men jag håller med om att man ibland undervärderar egna saker. Bland annat blev jag ju heeelt chockad när jag, för länge sedan, sålde halvfulla parfymflaskor på Blocket. Jag var helt nedringd av tonårstjejer och den lilla kassen med 5-6 parfymer gick om jag inte minns fel för 600 kronooor.

   Radera
  2. Whaaat!? Ja, där ser man! Halvfyllda parfymflaskor kanske är värt att leta fram ur badrumsskåpet då :-)

   Radera
 3. Jag hyser faktiskt ingen illusion om att ha något värdefullt hemma.

  Tvärtom kanske då jag tror att det jag har är värdelöst för andra och att det inte är värt besväret att sälja för tior eller enstaka hundralapp och att det därför riskera hamna i soporna eller ligga kvar hemma oanvänt.

  Det jag har som verkligen är värt något är min bostadsrätt och där har jag stenkoll och kollar minst varje kvartal på slutpriser för liknande objekt. Allt annat har jag värderat till 0, vilket nog inte är så långt från sanningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tvärtom kanske då jag tror att det jag har är värdelöst för andra och att det inte är värt besväret att sälja för tior eller enstaka hundralapp och att det därför riskera hamna i soporna eller ligga kvar hemma oanvänt." Nej ibland när jag säljer på Tradera tänker jag att "hur orkar jag?" för det är sådana skitsummor. MEN! Då tänker jag att jag inte gör det för pengen utan för att jag genom min försäljning minskar behovet av nyproduktion av en vara. Att det är min medborgeliga plikt att skicka prylen vidare (sen kan man ju diskutera hur miljövänligt det är att låta frakta dessa objekt över hela landet men även som nyproducerade behöver de ju tas från punkt A till B, A varandes i asien).

   Radera
 4. När jag var barn fick jag ibland höra om ting i hemmet som skulle vara värda pengar. Inte stora pengar men värdefulla. Det som var bra med det är att vi var hyfsat s rädda om dem så att jag nu har ett vackert vitrinskåp modell äldre som jag tycker mycket om.

  För egen del räknar jag inte alls med något ekonomiskt värde på nånting. Knappt heller min lägenhet eftersom jag ju behöver bo.

  Jag höll nästan på att ge bort min bil gratis för att jag underskattade värdet kraftigt. Lyckligtvis kollade jag upp det och sålde sen för mer än femtio tusen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så gentilt, att ge bort din bil. Okej om den var värt 15 000 men nu gav du nästan bort en bil för 50 tusen!

   Radera
  2. Nu trodde jag ju att den var värd typ 10000kr och att unga släktingar som behövde en bil lika gärna kunde få den..... så lärdomen är att man ska kolla upp innan man tror att något är värdefullt eller värdelöst.

   Bra också att tänka på att begagnade ting normalt är värdelösa så köp aldrig nytt om du inte måste. Satsa på andras avlagda saker.

   Radera
 5. Jättebra poäng att man måste inse att saker inte behåller sitt värde längre. Jag tror många är präglade av förra och förr-förra generationen där saker fortfarande behöll värde. Kristall och dukar och möbler och böcker och klockor och t om bilar. Allt var en investering. Det är också otroligt vad mycket folk ofta vill ha för sina gamla macdatorer på blocket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är också otroligt vad mycket folk ofta vill ha för sina gamla macdatorer på blocket." Ja jag veet! Någon form av mental attachment till detta varumärke, har aldrig fattat det. Dessvärre harjag närt två Applejunkies vid min barm. En av datorerna är för tillfället full med vatten (men funkar ändå minus att den inte går att bluetootha!?!) och vid besiktning på Applebutiken menade de att det skulle kosta 15 000 att laga den. Listigt!

   Radera
 6. Det bästa med att börja jobba är att få ett par minuter FruEB på morgonen och med det en egen reflektionsstund!
  Jag medger att jag snarare har det omvända problemet, dvs att så fort jag köpt något och äger det så har det tappat ekonomiskt värde. Det innebär bla att jag inte tycker att det ens är värt besväret att sälja något. Så jag fortsätter att bli glatt överraskad varje gång jag får betalt för något som jag slutat använda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så rart sagt. Jag svarar dig på samma sätt som jag svarade U-smålänningen ovan.

   Radera
 7. Gamla Mac datorer, (riktigt)*gamla game boy spel och (riktigt)gamla pokemon kort är heta på marknaden. Bra värde på dem. Stora linnedukar kan användas som lakan och kristallkronor kan blandas med annat modernt möblemang och vipps blir det très chic./Andrea
  * d.v.s deras ägare är rund 25 år gamla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och enligt Fri2032 en viss sorts samlarhäst också. När hon först påtalade denna hennes samling repriserade jag några Lyxfällanavsnitt i huvudet. Men på CampFI berättade hon att hon faktiskt sålt en hästjävel för ett helt ohemult belopp som jag av avund genast förträngde men tror det var 20 000?

   Radera
  2. Muminmuggar någon?

   Radera
 8. Jag la upp en trasig cykelhjälm från 70-talet på tradera, lite på skoj, fick 250 pix för den om jag inte missminner mig :-D

  SvaraRadera
 9. Ah, tänk om man kunde värdera sitt matsilver till inköpspris, då hade man varit en bit närmre frihet.

  Och nu ska man inte börja räkna på vad man skulle haft för värde på aktieportföljen om släktingar köpt tex HM-aktier (trots ras) för dessa pengar på 70-talet då samlandet började.
  Snacka om felprioritering? Iofs fina att äta med men inte värt ett antal hundra tusen eller mer..

  SvaraRadera
 10. Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och gör att du känner dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i
  1 ÄLSKA STAV
  2 VINNA EX TILLBAKA
  3 KVINNENS FRUIT
  4 FRÄMNINGSSTAV
  5 SKYDDSSTAV
  6 VERKSAMHETSSTAV
  7 GODE JOB STAV
  8 LOTTERISK STÄLLNING och STOLTFALLSTAV.

  SvaraRadera