Så tjänade jag en halv månadslön på en dag

Hör nu på go vänner så ska jag för er berätta, vad en frugal weirdo gjorde, det var ej länge sen. Nej, det var förra måndagen då jag bestämde att det blivit höst och därför tog in utemöblerna*. Vi har en hammock som är runt 30 år, brokiga parasoll och trämöbler som målats om några gånger. Det hela såg lite ofräscht ut när jag drog upp regnskyddet, huller om buller och smutsligt och hönsspillning på trämöblerna. Jag var trött på hela utegruppen ink. hammock.Under ett normalår brukar vi hasta in hammock och utemöbler i förrådsutrymmen under någon hösthelg då vi, speedade av jobbstress och landetlycka, försöker hinna med såväl sista gräsklippningen, en två-tre turer till tippen, intag av vinterved, äppelmostillverkning (om äppelår) och undanplock utemöbler på knappt 48 timmar. Men nu, gott folk, är tiden min främsta resurs varför jag bestämde mig att lägga en heldag bara på att göra iordning utemöblerna för vinterförvaring, helt crazy. Jag föreslår att ni gör detsamma, för på detta vis sparade jag en halv månadslön, Så här resonerar jag:

1. En snittsvensk tjänar enligt Jenny Damberg (SvD-intervjun med Åsa A m fl) 33 700 kronor vilket ger runt 160 kronor i timmen efter skatt.
2. Att plocka fram en dassig, smutsig och lite möglig hammock med ledsna dynor samt av höns nedskitade trämöbler en solig dag kring pingst år 2020 kan driva även en frugal weirdo till felslut, exempelvis att det är motiverat att skaffa nya utemöbler (de är ju mellan 30-60 år gamla trots allt, även om de funkar utmärkt för våra behov).
3. Genom att dosera en rejäl dos kärlek och omvårdnad på dessa möbler redan nu inför vinterförvaret, motar jag så att säga olle i grind och jag ljuger inte när jag säger att jag efter avslutad övning redan längtar efter dem. Precis på samma sätt som att jag - troligtvis som enda svensk - längtar efter mina vinterkläder och stövlar i samma stund som jag placerar min välkurerade, nyputsade, kemade och strukna kallgarderob i en prydlig låda i källaren.
4. En hammock av ungefär samma sort som vi har idag kostar ink. dynor c:a 4 181 kronor. 4 181 delat med 160 = 26 timmar (efter skatt).
5. En utemöbel (soffa, bord, två fåtöljer) med samma funktion som de vi har idag kostar runt 7 995 kronor. 7 995 delat med 160 = 50 timmar.**
6. 26+50=76=nästan två arbetsveckor. Genom att lägga fem timmar en måndag i augusti avhåller jag mig från okynnesköp värda två arbetsveckor nästa år (förutsatt att jag varit en normal arbetande människa men ni fattar principen).

Detta gjorde jag tralala:

Rengjorde

Smutsskyddade

Täckte med plast
Nu är våra möbler målade med någon säkert miljövidrig färg på 80-talet (den flagar aldrig) så jag tvättar bara, men läs här om du vill ha lite tips för hur du vårdar trärena utemöbler. Artikeln i fråga manar svenne banan att ta tag i slipning/inoljning när man tar ut sakerna på våren. Men eftersom du spelar i en annan liga så du gör det nu på hösten, så att möblerna får stå och riktigt gotta till sig under vinterhalvåret och till skillnad från dina grannar kan du om åtta månader gå från utplock till rosé på under minuten.

Med grillen, som jag glömde fota före/efter*** lekte jag Blocket-leken. Har du lekt Blocket-leken? Du låtsas att din grej ska säljas på Blocket, köparen är redan på väg för att hämta upp den. Du måste iordningsställa den illare än kvickt så att köparen inte vänder i dörren. Med den inställningen blir något som först kändes tråkigare än internal audit till och med roligt. Ja, även grillen står där under plasten och jag samlade in allt grillrelaterat på ett och samma ställe så att det blir kul och lustfyllt att ta fram den nästa sommar. Jag vet att det låter märkligt, men bara synen av de prydligt förvarade utemöblerna ovan ger mig dopaminpåslag. Det känns som att de ingjuts nytt liv inför 2020. Som puppor.Har du tagit in utemöblerna än?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ja, det var en aning tidigt men nu har vi ju vår härliga frugala balkong att sitta på och jag tröttnade på att behöva flytta hela möbelmankemanget för att komma åt med gräsklipparen såhär under sommarfinalen. Dessutom tittade det fram massor med maskar och larver under parasoll-fötterna vilket gjorde hönsen glada.
** Såg i kommentatorsfältet från balkonginlägget att IGMR m fl funderar på att bygga egna utemöbler under vintern. Låter underbart! Tror att det blir betydligt snyggare att göra klassiska egna möbler än att hoppa på årets trend på Ekerö Möbler/Rusta.
*** Ni får tro mig på mitt ord när jag säger att den var äcklig innan och tipptopp efter.

11 kommentarer:

 1. Jag duschade och lackade mina förra helgen men kommer att låta dem stå ute ett tag till och kanske hela vintern. Med tanke på att det var 30 grader igår känns det lite tidigt att plocka in dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hade inte räknat med denna sensommarvärme. Men som sagt, vi sitter mest uppe på balkongen nu. Antar att du har svårt att få plats med möblerna på annat ställe? Kan du inte täcka över dem med något [snygt, tänker vintage säckväv] när det blir regn och rusk (för snö får du väl inte)?

   Radera
  2. Jag har plats i förrådet. Det kan nog vara svårt att få något att hållas på plats på möblerna i den skånska blåsten.

   Radera
 2. Hur mycket skatt måste du betala på beloppet du tjänade in? Var på deklarationsblanketten fyller man i, är det ruta 1.5 "andra inkomster..." för det är väl inte under kapitalavsnittet 7.1-7.7?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det torde vara "andra inkomster". Jag ska nog göra det på riktigt för att se vad som händer.

   Radera
 3. De får stå ute ett tag till. Det är ju fortfarande sommar! Och inte tjänade du väl något - men sparade in en utgift.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men tänk hur mycket hon hade behövt jobba för att kunna köpa nya.

   Här står utemöblerna framme året om. I ett inglasat uterum, förstås. Det har faktiskt hänt att jag kunnat sitta ute i mitten av februari, visserligen påpälsad men ändå. :-)

   Radera
 4. Att köpa och renovera upp gamla utemöbler kanske kan vara ett sidegig.

  SvaraRadera
 5. Du sparade motsvarande pengar, inte tjänade.

  Om man ska vara petig..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så nu att Magnus hunnit före. Rackarns!

   Radera
 6. Ta in utemöbler? Det är ju fortfarande sommar!

  SvaraRadera