Ett helgpyssel för frugalisten

Den uppmärksamme såg i gårdagens inlägg att där låg dynor och en sorts filt (brukar ligga på träsoffan mitt emot hammocken för att skapa mjukhet åt de som sitter i den) och kuddar i hammocken. Det var en sorglig blandning textil. Det gamla blå täcket från 40-talet var fläckigt av gud vet vad och hade en sorts kant som höll på att falla av på sina ställen. Någon hafsig husmor ett par generationer bakåt hade fäst bandet med vad-det-nu-kallas-söm (en sån där gles) och nu hängde det och slängde det. De rutiga kuddfodralen från 90-talets Indiska innehöll några riktigt läskiga innekuddar från Strindbergs tid och dynorna...Ja dynorna (ursprungligen med något 90-taligt fult blommönster) som jag så listigt klätt om med överkast Indira från IKEA för några år sedan, var mer gulbrunt än vitt. Bläk! Inte heller hade jag sinnesnärvaro att skapa avtagbar klädsel när jag sydde på tyget förra gången så det stod mellan: Göra sig av med och köpa nytt. Eller vara fiffig. Ni kanske kan gissa vad jag valde? Va? Vavavava?

Äckligt täcke. Äckligt, trasigt, fy fy fy.

Smutsvitt vs. crispy white from stash.

Du behöver: STORT överkast (gärna för dubbelsäng), sax, nål och tråd. 

Jag beslutade mig naturligtvis för att göra en fuskvariant på den senaste lösningen nämligen att fästa nytt tyg på ovansidan av dynorna. Jag hittade ett vitt överkast för dubbelsäng på övervåningen som vi aldrig använder och klippte det i tre lika breda delar. Fick kapa lite på höjden bara. Ingen fållning, fållning är för mesar.Sen vek jag tyget över kanterna och började sy. Fula, barnsliga stygn i bjärt kontrasterande färg. På någon dyna sydde jag bara i själva ny-tyget och på andra dynor sydde jag även fast det nya tyget i det gamla tyget, på grund av fula glapp. Du fattar när du kommer igång. Du får tänka på att dynorna sedan kommer att trängas tillsammans i hammocken vilket ger lite slack eftersom ingen ser kanterna riktigt. Än mindre baksidan. Så det är fritt fram att maska.Det hela blev tippelitopp. Men nu till en absolut avgörande punkt för dig med möss i huset. Du Måste Förvara Dynorna I Pappers-sopsäckar. Min mormor må ha varit usel på att värdera allmoge, men en sak hon sa stämde och det är att möss inte kan ta sig igenom papper på samma sätt som plast. Låter helgalet men jag har sett det själv - hur sopsäckarna av plast malts ner till molekyler medan pappers-säckarna klarar sig år ut och år in. Mina påsar, av fashionistamärket "Raw", inhandlades på Beijer för 5kr/4-pack (en lokal kampanj?). Hade jag vetat att de kostar 69kr till ordinarie pris hade jag köpt på mig fler än åtta säckar. Nu använder jag dem till all vinterförvaring av känsliga saker (även badprylar av typen strandfiltar och luftmadrasser) samt till våra extramadrasser som står på vinden. Fantastiskt.

Nästa gång jag rör mig på loppis tänker jag hålla ögonen öppna efter överkast av annan färg till nästa omklädning. Eftersom taket på hammocken är mörkgrönt skulle jag kunna tänka mig den färgen vilket funkar bra med min vurm för vit/grönt i trädgården.

Anyheuw, jag tog mig ju även an täcket. Först lagade jag det med TRÅCKEL, heter det inte så så? Och sen tvättade jag det i maskin tillsammans med de rutiga kuddöverdragen. Min lycka var stor när jag på vår egen loppis hittade två innerkuddar av lite senare produktionsdatum än 1912 och så här fin ser den lilla högen ut som ska vinterförvaras för att varsamt plockas fram till Kristi Himm.


Jag minns dessvärre inte vad det slaktade överkastet kostade (det var nyinköpt, från tiden som consumer sucker), men jag lovar att du hittar liknande på loppis för snudd på ingenting alt. IKEA för några hundra. Har du vanliga dynor till en utegrupp (soffa+fristående fåtöljer) är detta också ett sätt att förnya och fräscha upp. Så här tänker jag: En välkurerad utegrupp, om än omodern, på en välvårdad och sparsamt inredd uteplats, är mer tilltalande än en maxad dito med sprillans nya möbler från Rustalajnen om du därtill kontaminerar området med Kinaplastiga leksaker, uppblåsbara pooler, ostädade grillar, krukor med döda plantor (så många gånger undrar jag över detta beteende....plocka åtminstone bort krukan så att man slipper se haveriet) och diverse annat mög.

Har jag rätt eller har jag fel eller rätt?

Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

 1. Rätt!
  Kom osökt att tänka på typ trädgård med låt oss säga 5 bildäck i en hög. Istf att rulla bort dem så köps en växt i plastkruka att sätta ovanpå. Vips så har trädgården gjorts fin. Ha ha ha...

  SvaraRadera
 2. Rätt!
  När det gäller utemöbler så har vi en målad träsoffa med en riktigt ful och smutsig dyna. Slängde i våras på en gammal men fin trasmatta på dynan och vips fick man ett helt nytt intryck av möbeln. Trasmattan är dessutom lätt att slänga i maskinen för att få bort pollen och annan smuts som brukar lägga sig som en hinna på allt.
  /JS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å gud så smart! Trasmattor är fantastiska, återkommer på temat.

   Radera
  2. Och precis som du nämner går de ju alldeles utmärkt att tvätta i maskin och får då tillbaka sina ursprungliga färger, möjligen lite solblekta men det är bara vackert. Jag lyckades knöla ner en fem meter lång matta i vår lilla tvättmaskin för några veckor sedan, gick utmärkt.

   Radera
 3. Mössen kommer vara ett minne blott nu när ni har katt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har oflyt i kattfrågan. Ursprungskatten fick hemlängtan (eller hemmet fick kattlängtan) och vår därefter adopterade katt sprang till skogs. Så just nu har vi ingen levande råttfångare.

   Radera
 4. Om man har mössproblem är så är det här en bra hjälp att bli av med problemen nu när det blir allt svalare utomhus och alltfler söker sig inomhus:
  https://www.youtube.com/watch?v=6SIlYiiCGLI

  Det finns ställen där man inte vill att katten ska gå in, kan tex vara (jord-)källare, vind eller andra mer eller mindre slutna utrymmen dit möss har hittat in. Möss behöver ju bara ha öppningar på sju millimeter för att ta sig in, redan befintliga öppningar eller sådan öppningar de själva skapat genom att gnaga sig in.
  Och vill man kan istället för vatten i hinken ha tex olja så att man kan ta och flytta dem ut långt - lååångt i skogen. Om man har något annat så bör man absolut tänka på att möss hoppar högt och därför måste hinken ha ett bra djup (vanlig 10-liters hink duger alltså inte i det fallet) om man vill att mössen ska fortsatt vara kvar i hinken.
  Kan bli en bra video från dig FruEB, livet på landet, i ett gammalt hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å fy, jag får ångest bara jag ser videon. Ok tt jag inte vill ha dem här, men jag vill inte själv dräpa dem. Dessutom tänker jag att det är att behandla symtomen snarare än grundproblemet (fällor e d). Jag skaffade elektroniska musavskräckare inför förra vintern (alltså inte de där billiga vars pip man hör utan badass jävlar som går in och ekar i hela elnätet utan att det hörs för oss människor, av denna typ: https://bolist.se/produkt/avskrackare-musrattfritt-mr80-dg2mr30-silverline-230v18w-2/?article=7350007336118&gclid=CjwKCAjwtajrBRBVEiwA8w2Q8HEiDS1O0G0ATQhb54qP6zHY5Ynpo2qeADcVGAgmavFYULoSuJ7QWBoCDzAQAvD_BwE.

   Syftet med bruset är att signalera till mössen att "här är det oreda, rörelse och potentiellt andra musflockar". Men det kan ta lång tid innan de och deras pågående kull fattar att det är bizniz. Faktum är tt första året med musskrämmare kan bli VÄRRE, eftersom musstammen då kan mobilisera alla resurser för att skrämma iväg inkräktaren. Men efter ett par-tre år ska man börja se en minskning. Vi tyckte att det avsevärt färre möss i vinter än förra vintern.

   Om ni kolalr på länkad bild finns det en dosa som är större och det är den som, vid sidan av att skicka ut obekväma ljud, också jackar på ljudet i elledningarna. Detta sägs hindra att de bygger bo längs med elgångarna, vilket är bra eftersom söndertuggad ledning kan starta brand.

   Så summerat: Klart man kan köra både ock: Såväl långsiktig ljudavskräckning och någon form av operativ slakt. Men jag föredrar katt framför oljehink. Det senare är säkert mindre plågsamt men du vet...man vill bara slippa se dem.

   Radera
  2. Då verkar en kombination av din man och eventuell katt vara lämpligt. Katten kanske är svårare att få att delta även på längre sikt men din man är det väl lättare med

   Radera