FruEB Investment School for Investeringsutmanade® - Del 2

Så du klarade dig igenom nivå ett alltså? Bra jobbat. Inför nivå två följer lite förarbete:

1/ Ta dig till en bokhandel.
2/ Köp en färgläggningsbok för vuxna och ett paket högkvalitativa pennor, gärna av märket Faber-Castell.*

3/ Leta rätt på avsnitt 19 av podden "ChooseFI". Sätt dig bekvämt till rätta med bra belysning, bra ljud och se till att förbli ostörd under de kommande 1,5 timmarna.

4/ Slå upp första sidan i din färgläggningsbok och börja lyssna. Du bör särskilt vässa sinnena cirka 50 minuter in. Runt 56 minuter in likaså.** Kör gärna på halv hastighet om du vill (fast då gäller inte tidsangivelserna 50 och 56 minuter, men det har du nog redan fattat, nivå tvåare som du är). Närhelst de nämner något för dig främmande begrepp av typen Vanguard eller VTSAX så kan du tänka Avanza Zero eller Swedbank Robur Access Sverige. Det är helt enkelt amerikanska indexfonder de talar om. Är du den mer visuella typen kan du också kolla när han besöker Google för att prata om sin investeringsstrategi.

Uppmärksam vän av ordning kan tycka att denna podd mynnar ut i exakt samma sak som gårdagens investerarskola - att köpa och behålla indexfonder. Det är en riktig observation och jag ger dig guldstjärna för den. Varför tvinga er till denna omständliga excercis? Jo, FruEB kan verka oseriös och hafsig i mångt och mycket, men hen brinner för detta med indexfonder och jag vill att du verkligen ska FATTA varför de för merparten av oss är överlägsna investeringsinstrument. Så när en biffig messerschmitt till flygstolsgranne börjar bräka om sina off shore-konton och daytrading skills, ska du med sval elegans kunna argumentera för indexfondernas förträfflighet.

Om du klarat dig igenom elddopet att lyssna på denna pod är jag övertygad om att du nu är övertygad och kan tala övertygande om det.

Jag talar indexfond din fuling
Mvh/
FruEfficient Badass

Varför slösa på sådana dyrbarheter? Eller som Emils pappa sa till Emils mamma när hon slitit slut på blyertspennan: "Du är inte rädd för utgifter du." Så här är det: för att ta dig igenom 1½h högkvalitativ ekonomi-podd, krävs 100% koncentration. Forskning visar (typ) att du, genom att sysselsätta händerna med något finmotoriskt, behåller skärpa. Dessutom triggas långtidslagringen i din hjärna. Att fylla i vuxen-ritblock med färgpennor från COOP skapar bara irritation vilket kan riskera hela podcast-lyssningen. Att fylla i med Faber-Castell fyller din själ med lycka & tillfredsställelse, varför oddsen att du lyssnar klart blir klart bättre. De tusentals kronor, kanske tiotusentals eller hundratusentals - du kommer att undvika att betala i förvaltningsavgifter om du inte greppat innehållet i podden, kan du köpa många penn-sets för.
** Därav inte sagt att du får fuska och hoppa dit direkt - hela avsnittet leder dit. Du måste sjunka in i ett nästintill hypnotiskt tillstånd för att nå det Elysium vi indexfrälsta upptagits in. Det når du bara genom att lyssna, lyssna, lyssna på Jim.

3 kommentarer:

 1. För de som är obegåvade inom coloreringens svåra konst kan jag tipsa om att även stickning fungerar utmärkt! Kanske ett par yllesockor till vintern (kommer behövas nu när vi sänker inomhustemperaturen för att spara på uppvärmningskostnaderna i vinter). Lyssnade på avsnittet du tipsar om förra veckan. Försöker beta mig igenom hela ChooseFI.
  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller Hama alt. Photopearls. Pärlandet är guttigt.

   Radera
 2. Tack för det tipset! Om jag nu letar upp avsnittet och lyssnar på det när jag går ut och springer, kommer det att räknas då? Undrar Vetgirig.

  SvaraRadera