Bekvämlighetskostnad

Nutidsmänniskan - till skillnad från den perfekt rekorderliga dåtidsmänniskan - hemfaller i 99 fall av 100 till det bekväma alternativet. Av den anledningen anser vi det spektakulärt att folk frivilligt går i kloster, retreat eller avstår från att ta hissen. Anledningen till att det är på det viset har troligtvis med våra arvsanlag att göra, vi är programmerade att spara på vår energi så att vi överlever vintern och kan avla fram mången avkomma. Nu har vi ju i många fall uppvärmda hus och en hyfsat säkrad tillgång på mat, varför behovet av bekvämlighet inte är detsamma nu som förr. Faktum är att vårt behov faktiskt är det motsatta - hörde på ett Kvartalsamtal att bara 3% av barn i medelklasstunga länder rör sig i enlighet med världshälsoorganisationens rekommendationer. Men det handlar inte bara om motion. Vi håller på att gräva vår egen grav av effektiviserande jox som enligt Bob Hansson bara sparat oss ett par minuter om dagen jämfört med på 90-talet. Vi behöver av-bekvämisera oss.

- Ta cykeln till affären. Att cykla till jobbet är kanske inte ett alternativ för alla, men de flesta har en affär på cykelavstånd.
- Gör en rejäl utrensning av dina köksattiraljer av typen popcornmaskin, äggkokare, glassmaskin och börja göra sakerna från grunden med dina existerande kökstillbehör. Ja, man kan poppa i kastrull och ja, man kan göra glass genom att vispa ihop grejerna för hand, det tar bara lite längre tid i frysen. Och vips en fri hyllmeter i köksskåpen och du behöver inte flytta runt grejer för att få tag på de saker du använder ofta än mindre flytta till en större bostad för att härbergera all din ballast.
- Stryp all utemat och hämtmat under åtminstone en månad och sätt en ära i att laga Varenda Måltid Hemma. Eftersom du sparar shitloads of money på att inte äta mat som tredje part lagat, kan du också kosta på dig fina råvaror och vem vet, kanske även en liten flaska vin vid tillfälle?
- Så fort du finner dig fingrandes på en elektrisk pryl av typen eldriven konservöppnare, en ny fet gräsklippare eller annan uppgradering av existerande pryl, ge dig själv en käksnärt och gå därifrån.
- Säg upp all form av abonnemang, ex. "strumpor på posten" och köp själv när det är dags.
- Innan du ringer rörmokaren/trallsnickaren/cykelreparatören, konsultera YouTube och försök att lösa problemet på egen hand.
- Innan du skaffar det där verktyget du behöver, hör med en granne och/eller kolla tjänster som Hygglo.
- Innan du köper ett nytt klädesplagg, se om det går att laga. Gå inte genom livet som min man som aldrig lärt sig att sy i en knapp.
- Innan du lägger någon som helst order hos nätbokhandlarna, kolla om titeln finns inne på biblioteket eller Biblio (ljudboksutlåning). Lär dig att uppskatta väntan (tänk: barndomens jular). Väntan, utrymme och tystnad är vår tids bristvaror = lyxartiklar.
- Samma sak gäller om du ska köpa något nytt plagg eller en pryl av annat slag. Lägg in bevakningar på Blocket och Tradera och känn förnöjsamhetens tillfredsställelse den dagen det dyker upp en matchande pryl.


Ni kanske tycker att jag petat ihop en bra lista ovan men då kan jag berätta att jag snott den rakt av, från en bloggpost av G.E. Miller på 20 Something Finance, en nyfunnen bloggpärla och originalinlägget heter "The Funny thing About Convenience".  Han kommer fram till att bekvämlighet sällan är särskilt bekvämt. Han tar exemplet restaurangbesök: "Först ska du ta din bil (som du löpande måste underhålla och serva) till restaurangen. Där ska du hitta en parkering för att sedan ta dig sista biten till stället till fots. Väl där kanske du behöver vänta på ditt bord för att sedan behöva vänta på maten och sen ska du göra resan tillbaka hem." Okej, jag vet, rerstaurangbesök handlar om så mycket mer än att få i sig ett antal kalorier, men tänk på exemplet "köpa en pryl" av något slag. Jag tycker att det nästan alltid blir strul med teknik jag skaffar. Bluetooth-hörlurar som inte kopplar upp sig, cykellampor där bara framljuset funkar, ett tvåpack brandvarnare där bara den ena funkar. Efter uppskattningsvis 50% av mina köptillfällen måste jag tillbaka och reklamera eller byta varan (kanske lite överdrivet, säg 25% då). Klippning då? Att boka tid, ta sig dit, vänta på sin tur, eventuellt bli nöjd men även eventuellt bli missnöjd, kanske behöva ta tillbaka barn för efterklippning i det fall strån sticker ut, kostnad 280-480 kr (det senare i Hudik I kid you not, och då klipper jag barnet i fråga i ett industriområde).

Författaren till inlägget menar också att ökad bekvämlighet i 99% av fallen kostar mer. Såklart. Vilken är den egentliga kostnaden för all denna bekvämlighet, undrar han. Svar: Åratal, kanske decennier av ditt liv då du tvingas jobba för att dra in degen för att bekosta din bekvämlighet. Inte så bekvämt? På grund av jobbet mindre tid med familj, vänner och dig själv. Sist men inte minst - en känsla av otillfredsställelse då du eventuellt (eller inte, alla är vi olika) i slutänden kommer på att all den där bekvämligheten faktiskt inte gjorde dig särskilt mycket lyckligare. Kanske gjorde den dig snarare okreativ, fet och lat vad vet jag, jag bara spekulerar här från min perfekta tillvaro där jag sitter, kreativ, fit och energisk.

Finns det någon "bekvämlighet" du värnar lite extra om?

Mvh/
FruEfficientBadass

29 kommentarer:

 1. Det är också en viss känsla av tillfredställelse att göra saker och ting själv. Med egna händer, energi, tid.

  Ibland när jag blir avundsjuk på kollegans nya v90 brukar gå ut på en väldigt lång promenad eller joggningtur som får mig att komma ner till de fysologiska behoven i Maslow trappan. Det vill säga vatten, mat, sömn/energi. Under den turen släpps alla tankar på ”självuppfyllande” osv och behoven kommer till till lägsta nivå när jag blir trött och törstig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kör skiten ur dig alltså? Bra tänkt. Som en kalibrering.

   Radera
 2. Alla grejer man kan göra på internet är i hög utsträckning bekvämlighetsgrejer: bank, försäkring, virtuella möten/email, underhållning/film, bok/tidning/FruEBs blogg osv osv
  Mer kommer det att bli det är säkert. För den yngre generationen verkar dessutom bögbrädan slagit igenom på bred front, dvs "elscoter", de yngre orkar inte/är bekväma och ställer sig på en elbräda i femhundra meter istället för att gå. Fet -ja, lat-ja, okreativ -måhända

  P.s. bögbrädan kommer till Hudik om tre år....

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bögbräda"... Det är väl bara intellektuella slapptaskar som använder sådana uttryck, eller?

   Radera
  2. Precis Anonym, gå nu och tvätta tungan med tvål ananrs blir det bögstryk.

   Radera
 3. Jag har inte kommit på något bra sätt att ersätta min stavmixer. Vore tacksam för tips :)
  Många hjälpmedel är förstås jättebra om man har något funktionshinder, men annars finns väl risken att alla dessa hjälpmedel och bekvämligheter istället skapar funktionshinder. Själv vägrar jag använda ett hjälpmedel som minst 99% som utför denna syssla använder. Om jag skriver i klartext vad det är så kommer jag inte längre att vara anonym :)

  SvaraRadera
 4. Dels anser jag att man betalar dyrt för sin bekvämlighet. Ofta tar det i princip lika lång tid att ringa efter en pizza som att slänga ihop den själv. Att byta däck tar mig kortare tid på uppfarten än att åka iväg och få det gjort. Ett oljebyte på bilen kan jag passa in när jag helst vill och har tid och inte när en verkstad har tid. Det tar mig också i princip lika lång tid - eller nej det gör det inte! Jag betalar inget/väldigt lite och pliktar därför inte med tid på jobbet.

  Bagarn skriver något viktigt - Jag blir klart avis på fina bilar och annat. Jag vet att jag ofta har bättre råd att skaffa dessa grejer än de som fräser runt i dem. Jag väljer dock inte att göra det och det kan bli lite av en kamp ibland. Fokusera, känn kraften i ISKn och inse att målet att frigöra sig är värt tusenfalt mer.

  Sedan är det många saker där man inte spar tid genom att göra det själv. Knappt pengar heller... det finns en tillfredställelse i att kunna själv, att gå in i ett projekt, läsa på, klura, lösa, färdigställa.

  SvaraRadera
 5. Jag har i många år värnat om vår städhjälp, men har faktiskt just givit upp den. Anledningen är att yngsta barnet nu börjat skolan, men jag ska fortsätta jobba 80% och ha en hel dag ledig med mig själv som enda sällskap (yay!) och då tycker jag att det är min plikt att ta hand om städningen. Plus att det på årsbasis betalar vår sportlovsresan söderut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen tillbaka till kommentatorsfältet Tinga, jag har saknat dig! Städning kan också vara väldigt terapeutiskt.

   Radera
  2. Blev bekväm under semestern, därav inga kommentarer!

   Körde första rejäla städpasset förra veckan och med en ljudbok i öronen blev det en helt ok upplevelse. Nu fick jag ju mig boken till livs samtidigt som jag städade, istället för att ligga i soffan och ”bara” tillgodogöra mig boken. Nu fick jag liksom städningen ”på köpet”.

   Radera
 6. Håller med om det mesta. Lite amerikanskt dock, det där med bil och parkering för att gå på restaurang. Jag gillar att gå på restaurang (hellre på bra sådana och mera sällan dock) och då till sådana jag kan ta tunnelbana till, eller helst apostlahästarna. Gillar också att gå till frisören (som dubblerar som min samtalsterapeut). Ett par grejer till som jag gillar men kanske inte borde: Riktiga böcker, som jag kan läsa i sängen och förvara i min bokhylla - och så glassmaskinen. Jag vill hävda att glass gjord med glassmaskin blir oslagbart god glass med den rätta konsistensen. Sedan får man stå ut med omaket att den är stor och tung.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. En dag ska vi ha glassbattle Magnus. Fri2032 har gjort blåbärsglass enligt mitt recept och sade på CampFI att "Den glassen slungade mig upp i himlen" e d. så vänta dig ingen promenadseger.

   Radera
  2. Glassmaskin ftw!!! /Karin

   Radera
  3. Jag är med team Magnus! Oumbärlig sak!

   Radera
 7. Min kultmobbe! Nokia dumtelefon äldre modell. Aldrig aldrig aldrig att jag skaffar mig en modern mobil. Skämt och sido - men hårolja! De e lyx för moi. Några droppar att dra genom nytvättat (blött) hår är hårresande skönt och välgörande. Kostar 59 kr på ica och varar i månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Min kostade 249kr från Redken, måste hitta den från ICA.

   Radera
  2. Gliss 57 kr! På ica, men finns nog överallt.

   Radera
 8. Tvättmaskin är absolut nödvändigt.

  Bra knivar i köket. Om jag ska laga finessig mat behöver jag en mixerstav. När jag bakar bröd behöver jag en elvisp med degkrokar.

  Dammsugaren skulle jag gärna vara utan men har inte klurat ut nåt bra sätt att få bort damm och skräp ur mattorna utan den (tips mottages tacksamt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får la piska mattorna :)

   Radera
  2. Dammusagaren här med! Usch vilken jobbig manick. Dock behöver jag den nu. Inte sen när jag bor själv i en liten etta.

   Radera
  3. Jag skulle gärna piska mattorna men min brf har i likhet med de flesta andra valt att ta bort piskställningen. Då blir det svårt. Och att skaka från balkongen är inte så poppis hos grannen nedanför....

   Radera
  4. Jobbade inom hemtjänsten, när en dam ville att jag skulle skaka hennes mattor från balkongen. Förklarade att det går människor där nere. Hennes kommentar: Men herregud, de får väl ändå se upp ... :-D.

   Radera
 9. En ärvd elektrisk gräsklippare ger mig välbehag, startar alltid, klipper gräs(!), luktar ej avgaser och är lätt att släpa runt på. Har dock få m2 att klippa.

  SvaraRadera
 10. Lite motsägelsefullt att man ska göra allt själv men inte ha några prylar?
  Ett välfyllt garage med utrustning som kan hantera allt som behövs hanteras med hem/trädgård/bil/cyklar/osv är bekvämt. Allt som kräver tidsbokning stressar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du missförstår tanken bakom det hela. Du får visst ha prylar, eller får o får det bestämmer du själv helt och hållet.

   Tanken är att inte köpa på sig skit som inte används helt enkelt.

   Tänk som en företagare, du köper inte en maskin som sen inte används, rent resursslöseri.

   Radera
 11. Lever inte ett speciellt bekvämt liv, eftersom det är min fasta övertygelse om att det är det som får oss människor att åldras (på ett fysiskt och psykiskt negativt sätt). Men ....tvättmaskinen, världens bästa uppfinning :-D.

  SvaraRadera
 12. Fantastiskt vad mycket klokskap som hittas på denna typ av bloggar! Underbar läsning. Bögbräda, den var ny och inte nv dum men inte rumsren bland barn. Kanske fånbräda eller latbräda vore nåt?!

  SvaraRadera

 13. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 5000€ upp till 12.000.000€, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera