Frugal pedikyr

I veckan har jag upptäckt att Kvartal har ett antal poddar. Nu har de visserligen haft lite av sändningsuppehåll på sommaren men verkar dra igång ordentligt med såväl paneldiskussioner, fredagsintervjuer och kvartalsamtal. Finns där du laddar ner poddar. Kvalitetsjournalistik helt gratis.

Det absolut svåraste att skära bort i min lökskalningsprocess var ju professionell fotvård. Jag har egentligen inte eliminerat den helt, men det blir svårt att gå hos sin fotvårdsdam när man är 30 mil ifrån. Och att byta leverantör finns inte på kartan, det hade varit liktydligt med att byta terapeut efter 14 års samarbete. Nej, det är hon eller ingen. Så därför har jag tvingats tillbaka i egen regi och idag går jag igenom hur du gör. Det fantastiska är att det enda du behöver skaffa, förutsatt att du inte redan har en, är en fotfil. Den hittar du i regel på ICA för ett par tior. "Men fotsalt då? Fotkräm?" Screw that! Allt du behöver finns redan hemma.

1. Häll upp drygt kroppsvarmt vatten i en balja. Jag använder min skurhink eftersom den är avlång, inte rund, till formen. I värsta fall får man ta sin runda hink men då får du sitta med fötterna på snedden. I vattnet häller du ett par matskedar såpa. Gulsåpa eller grönsåpa spelar ingen roll. Är jag galen? Nejdå, det är en etablerad produkt för ändamålet.

2. Brygg starkt, hett té i en kanna. Jag brukar göra mintte men det funkar med vanligt svart té. Fyll på i baljan med det varma téet allt eftersom fotbadet kallnar. Jag kanske inbillar mig, men jag tycker att téet har en uppiggande effekt på mina fötter. Sitt minst tio minuter, helst en kvart.

3. När du tar upp den första foten, var noga med att torka mellan tårna, annars finns svamprisk. Fila medan huden är fuktig och mjuk. Om du har sprickor e d, fila längs med inte snett över.

4. Klipp naglarna med nagelklippare (har aldrig fattat konceptet nagelsax). Vissa menar att man ska fila tånaglarna men herregud, hur mycket tid har folk? Däremot brukar jag dra några drag med nagelfil eller den grova delen av en nagelpolerare (kostar runt 30 kronor på ex. Hjärtat) på ovansidan av nageln så att lacket får bättre fäste.

5. När du målat en omgång (jag tycker ofta att det räcker, minskar också behovet av aceton när jag ska ta av lacket nästa gång) och lacket torkat smörjer du med kokosfett. På med strumpor. Gå och lägg dig. Nästa morgon: Baby feet.

Estimerad kostnad: 4 kr. Att jämföra medicinsk fotvård (som förvisso är grym): 550 kr. Frugal win för egen del är cirka 2 184 kr/år vilket i en indexfondger mig en rätt fet jordenruntresa för dryga 100 000 den dagen jag närmar mig av staten stipulerad pensionsålder. För att inte tala om all tid jag sparar på att inte behöva ta mig till min fotvårdsdam. Minus är ju uppenbart - det blir inte lika bra och du går miste om den där överjordiskt underbara fotmassagen. Kanske kan du muta en anhörig?Gör du egen pedikyr?

Mvh/
FruEfficientBadass

7 kommentarer:

 1. Ja, jag badar fotbad lite nu och då. Har tom en egen balja. Det där med te måste jag testa! Men jag har bara Pukka-te, kräsen som jag är... ;-)

  Däremot skulle jag aldrig orka måla naglarna. En av mina förhoppningar med höstens rensning (den ligger i luften, jag har bara inte bestämt när den sker) är att klara av att slänga mina nagellack. Har bara tre stycken kvar och använder dem aldrig, men tänk om jag skulle ångra mig? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En av mina förhoppningar med höstens rensning (den ligger i luften, jag har bara inte bestämt när den sker) " Så roligt skrivet. Håller tummarna för att den kommer att ske. Du kan väl lägga ut lacken på någon smart app så kommer en fattig student och hämtar dem.

   Radera
 2. Rubriken given i reklammedia:
  "Så här tjänar du enkelt över 2000 kr på 15 minuter"

  När vi ändå är inne på ämnet FruEB, när är det upprop och inskrivning för vår blivande journalist?
  Får man vara med gratis i journalistförbundet under utbildningstiden och är det några gratis grejer man får del av, tex gratisprenumeration på DN, eller
  kanske inbjudan på lokala event med gratis snittar och äkta bubbel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ""Så här tjänar du enkelt över 2000 kr på 15 minuter"" Du har fattat vilken typ av artiklar jag kommer att vilja skriva. Efter en månads frug-skribentande på lokalblaskan får jag emellertid sparken på grund av bristande vinekförmåga. Jag återgår till bloggen för att kunna få använda "Frugal" i 100% av mina titlar.

   Dessutom har jag förstått att man inte får tilltala sina läsare som "suckers" och "losers" om man skriver professionellt. Jag börjar inom två veckor och sitter alleredan och läser så ögona blör. Man lider ju av duktig flicka-syndrom.

   Vet EJ om man får några perks av att vara journaliststudent, men däremt har Ansi mailat mig vid upprepade tillfällen och påpekat att jag måste anmäla mig till ICA Student för att få ta del av deras erbjudanden. Tydligen behöver man inte ens vara student för att få ta del av dessa så go get.

   Radera
 3. Vilka bra tips, ska absolut prova på detta. Borde man inte kunna göra bartering med spa behandlingar? typ massage, fotvård, ansiktsbehandling mm. Man skulle kunna turas om att ge varandra behandling, typ varannan månad :-) eller färgning och klippning. Borde inte vara så svårt kopiera hur proffsen gör? (till en ok nivå) Kanske med ett poäng system så man kan tjäna poäng genom att ge behandlingar och sedan kan man använda dem för att köpa behandlingar. Vill skaffa en FB grupp för detta men jag antar att det är lite för mycket (frugal) weirdo för dom flesta haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att en app väntar på att göras.

   Radera
 4. Aldrig hört talas om såpa eller te (miljösmart) till fötterna, men det ska provas!

  SvaraRadera