FruEB:s pensionsspecial. Del tre - Collectums nyförhandlade fonder 1 okt.

Jag lovade ju i min tidigare pensionsspecial att återkomma med ett inlägg om de omförhandlade fondutbudet avseende tjänstepension (ITP). Från och med 1 oktober ser det ut så här när man går till Collectums hemsida:


Där jag opedagogiskt klippt bort ovan beskriver pedagogiskt skillnaden mellan "Traditionell försäkring" (mer räntor/lägre "risk") och "Fondförsäkringar" (för dig som inte är en tönt).

Det är lite svårt att utveckla ämnet generiskt nu eftersom scenariot [till skillnad från PPM som ger samma förutsättningar till alla som uppburit lön i Sverige] diffar beroende på en mängd faktorer: Ålder, typ av arbetsgivare, grad av kollektivavtal/tjänstepension osv. Men jag kan skicka med dig ett par tips inför din navigation:

1/ Logga in med bank-id.
2/ Sen gick jag direkt till "Flytta kapital" för där får man ju rakt upp och ner vad man har i nuläget.
3/ Om du vill flytta, kolla först flyttavgifter. Finns i denna flik.
4/ Om jag då fattat det rätt kan du här, på Collectum, enbart välja vem som ska förvalta dina fonder. Därefter får du ett brev hem i brevlådan som säger "Hej, du har valt Movestic [eller whichever] som förvaltare av delar [hela?] din tjänstepension. Här har du dina inloggningsuppgifter för att göra dina separata fondval". Och sen ska du in där och välja.

Jag har vaga minnen av att det var så det gick till 2013 när jag ditchade så många räntefonder jag bara kunde för att höja risken med aktiefonder (index i den utsträckning det var möjligt). Mitt tips är att gå in på Collectum och läsa på om de fonder du redan har (har du inte valt, vilket gäller 50% av befolkningen, ligger du i en troligtvis helt ok så kallad entréfond). Så här skrev SvD 2009:

"Vill du jämföra fondförsäkringsbolagens olika avgifter och villkor kan du gå in på www.konsumenternas.se och vidare till Konsumenternas Försäkringsbyrå. Väljer du ett fondförsäkringsbolag och sedan inte gör något aktivt val hamnar dina pengar i fondförsäkringsbolagets entréfond, ickeväljarfond. Det finns både bra och dåliga entréfonder så gör du väl ett val att placera i fonder så du bör inte glömma bort att valet av att placera i fonder är ett tvåstegsval – först bolag, sedan fonder."

En efterlysning. I SvD-artikeln ovan (som visserligen har några år på nacken) hänvisar man till www.konsumenternas.se och därefter Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det senare finns inte längre på hemsidan, men väl en "pensionsguide" som är rätt bra (men överflödig om du haft huvet på skaft i min pensionsspecial). Däremot saknar jag en sammanställd lista på fonderna. Jag menar alltså inte den handfull fondförvaltare som syns på förstasidan, ej heller de traditionella försäkringarna - där finns det uttömmande faktablad direkt på Collectum.se; jag menar de 800+ fonder som ligger som valbara i de separata fondförsäkringarna? Så om jag - rent hypotetiskt - snöat in mig på Didner & Gerge Småbolag och vill se vilken fondförvaltare jag behöver välja avseende min ITP för att få tillgång till just denna fond - var hittar jag den informationen? 

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Apropå förra veckans inlägg på temat Bergman, så här blev det:


Det var rätt val att lämna in. Se stövlarna - jag vill begravas i dem. Tröjan - mannen i kemtvätten ville ta 70 kronor för att laga hålen men jag - eftersom jag är så god - och gift med en skattemoralist och hade jag betalat det priset hade han yrkat på skilsmässa - bad honom öka priset och slänga på en kemtvätt. Vad fick jag? En tröja i nyskick för 100 spänn (och han var inte ens inne så att jag kunde bestrida priset). Så total: 450 kronor och ordningen återställd. D.s.

13 kommentarer:

 1. Fru EB - jag behöver hjälp. Pratade just med en vän som gått in i väggen och börjat omvärdera arbete, pengar etc. Hon är nog inte mottaglig än för FIRE men sinnet är öppet. Hon undrade om jag har några bra bloggar/böcker då hon vet att jag är post väggen och lagt om mitt liv (hur jag gjort vet hon dock inte riktigt). Vad skulle du tipsa om? Allt jag läser (förutom din) har oftast ekonomiriktning... är lite rådvill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The slow home podcast, perfekt om hon inte orkar läsa.

   Radera
 2. Skulle rekommendera två böcker: Frugalwoods och Hejdå saker. Båda life changing, men kanske den senare lite enklare att ta till sig om man är där hen är (Frugalwoods är rätt texttung, lite mer roman än självhjälpsbok, inte för att Hejdå är självhjälpsbok heller riktigt, men den är lite...mer underhållande). https://www.adlibris.com/se/bok/meet-the-frugalwoods---achieving-financial-independence-through-simple-livi-9780062668134
  https://www.adlibris.com/se/bok/hejda-saker-konsten-att-bli-lyckligare-genom-minimalism-9789173379656

  Båda fanns på mitt bibliotek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Hejdå saker fokuserar på Minimalism medan Frugalwoods på FIRE, men det spelar som sagt var mindre roll var på bussen man hoppar på, man kommer troligtvis att gå varvet runt ändå.

   Radera
  2. Frugalwoods hade vissa intressanta delar men jag blev mest frustrerade på henne. Det var så mycket bekymrande över vad andra tyckte över kläder etc eller den delen där hon absolut ville gifta sig. Lite väl amerikansk i delar för min smak. Jag gillar mer MMM brist på nonsens medan F kändes lite väl neurotisk för min smak.

   Radera
  3. Jag är helt med dig där Plina. Det jag tar med mig från Frugalwoods är ändå att hela storyn levereras i ett svep. Hade MMM gjort det samma, dvs skrivit bok hade det varit göttigare. Sen tror jag att människor som bor i Svedala är rätt neurotiska...

   Radera
 3. Gött, du levererar always. Frugalwoods sträckläste jag och den är bra. Skämskudde men jag köpte den! Blir utlån till vännen. Ska kolla upp den andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte den också, kunde verkligen inte tro att den skulle gå att låna på ett vanligt bibliotek. Eller säljas på adlibris för den delen, jag köpte min på typ Amazon.

   Radera
  2. Det mesta kan fås på bibliotek. Typ varenda bok som jag gett köpförslag på har köpts in så testa det först.

   Radera
 4. Förresten blev jag inspad av dig och gick med ett par vinterpjucks till skomakaren som spruckit i lädret typ där framfoten böjer sig. De var fina och sköna annars. Tyvärr gick det inte att laga snyggt så där högg jag i sten. Får bli nya.

  SvaraRadera
 5. Underhållande syftningsfel där, IGMR ;-)

  Stackars skomakare!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att få till något vettigt mellan excelrapporterna :)

   Radera