The Art of Frugal Hedonism Del 1 - Sluta slösa

Boken är indelad i 51 avsnitt av olika längd (från ett tiotal rader till ett tiotal sidor) varav vissa är ytliga och andra är djupa. Vad sägs exempelvis om detta spann:

Tips 19: Lär dig vilka växter som är ätbara och samla dessa.
Tips 51: När du känner att ditt liv blir för detaljerat, titta upp på stjärnkonstellationerna och titta ner och tänk på magman. "You are woven of this stuff, this starlight and magma, let it extend you and make you feel endless amongst it, swateched in the vastness of time, rich in your very elemental connectedness. Then scan what feels important to you as a creature". 

Eeh... okaj. Ska jag samla lite maskrosor då först eller ska jag börja med magman? Nej, FruEB håller sig till de mer konkreta tipsen som tillkommit utan inblandning av marijuana.

1/ Spartips i köpsituationer
Skärskåda det du ska köpa. Utvärdera om det har hög "skräppotential", d.v.s. kommer saken att slitas ut fort eller kommer den att hålla länge? Jag kommer att tänka på Minimalisternas inköp av iskubs-grej (vad heter det? iskubsform?) i metall, istället för att köpa plastvarianten från stora blågula varuhuset som varken är särskilt bra eller håller särskilt länge. Köp sparsamt men för livet.* En annan sak att sträva efter är "en-i-taget"-principen som gifter sig oförskämt väl med minimalismen. Köp en ansiktskräm i taget. Först när den är nästan slut skaffar du ytterligare en. Detsamma går att applicera på i stort sett allting i ditt hem: Slit ut dina svarta jeans innan du köper ett nytt par. Ät upp din sylt innan du köper en ny. Minimal risk för dubbelköp, överlagring hemma med resulterande röra samt att saker blir för gamla alternativt omoderna för att använda. Om du såg Sugar Mammas video inför minimalismutmaning juni konstaterade hon att hon hade fyra kroppsoljor i olika stadier av förbrukning hemma. Clutter & waste i ett.

Innan du går och handlar mat, kolla vad du redan har hemma. Dels för att förhindra dubbelköp (se ovan), men också för att se vad som skulle kunna kompletteringshandlas för att skapa ytterligare måltider av det du redan har. Säg att du har potatis och grädde hemma. En purjo på det och du har en billig potatis- och purjolökssoppa.** Ett tips som jag ofta följer när det kommer till matlagning är: "Om det bara behövs en liten mängd av något, överväg att hoppa över det."***

2/ Återvinningstips i slängsituationer
Försök att avgöra om prylen fortfarande har värde för någon annan och kanalisera den därefter. Det uppenbara är att lämna in i second hand-butiker eller annonsera "bortskänkes" i lokala FB-grupper eller på andra sajter. Jag brukade, när vi bodde i hus, lämna en kasse lästa böcker på busshållplatsen ibland och jag har sett en del ställa böcker i entrén till sin sina flerbostadshus inne i stan. Våra barnkläder går i arv till släktingar, men vuxenkläderna sliter vi numera ut så att de inte är donerbara. Då lägger jag dem i låda "TYG" som barnen sourcar från i sina många pysselprojekt. Boken ger exempel på hur man kan jobba med de sista matslattarna. Det låter så gött när hon beskriver det så jag måste saxa: "Smidgens of leftover curry or stirfry can be added to rice with a few extra veggies and a fried egg and abracadabra! Dinner, version 2.0. Hard ends of bred can be cut in cubes, toasted and thrown into salads, soups or pasta. Where one man gazes blankly and sees nothing of value, a Frugal Hedonist sees the makings of a fine supper."****

Vidare ger hon spartips för dig som "vill ta det steget längre". Jag gjorde först en sammanfattning av även dessa men raderade dem. Varför? Visserligen var vissa av tipsen i denna kategori ok (samla duvbajs under en bro och lägg i sparrisrabatten),  men jag bleknar några nyanser när ord som roadkill kontaminerar fruglitt. Jag vill i denna blogg vill beskriva konsumistisk återhållsamhet som något i grunden stylish, inte obscent.******

Är du bra på att använda en sak i taget. Ett par jeans - nöta nöta kassera - köpa nytt?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Var försiktig med de små kostnaderna. En liten läcka kan sänka ett stort skepp (citat från mästersnålaren Benjamin Franklin). D.s.

* Jag skulle tro att rekommendationen från Minimalisterna var att först sondera terrängen på närmsta vintage-butik innan man går åstad och köper iskubsformernas rolls royce, men jag kan för mitt liv inte hitta inlägget. @Minimalisterna - kan ni inte lägga in ett sökfält på er blogg?
**Exemplet från boken var om du råkar ha lite feta och zuccini som börjar bli dåliga i kylen, samt ett par tortillabröd i frysen och rosmarin i trädgården. Komplettera med lite tomatpuré och vitök, och du kan göra pizza. Bli din egen Kajsa Varg.
*** Antalet gånger jag skippat en liten pretentiös ingrediens av typen citrongräs = hundratals. Och maten har gått att äta ändå. I fallet citrongräs brukar jag riva lite citron eller limeskal. Ingen har klagat än så länge.
**** Jag kommer osökt att tänka på min man som ofta står och stirrar in i kylen. "Vi har ingenting att äta!"*****
***** Översättning: "Här står inte en förpackning lövbiff och bea". Men när jag kikar in ser jag ett par-tre alternativ, särskilt om jag därtill konsulterar frys och skafferi.
****** Det gör kommersiell TV så bra redan

24 kommentarer:

 1. Verkar som en intressant bok! Men tips 51 för inte frun i smaken? Har du svårt för "det poetiska", för filosoferande och väljer att avfärda det hela som uppkommet under drogpåverkan! Haha, kära nån, vad är du för en människa? ;-) Du vill inte veta vad jag läser, jag skulle då behöva bevisa min drogfrihet! Men tack för boktipset. Den boken vill jag verkligen läsa. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en borgarbracka, och vi gillar inte flum :). Nu blir jag nyfiken - vad läser du?

   Radera
  2. Det började oskyldigt med lite teologi, gick snabbt över till religionspsykologi. Sedan Martin Bubers filosofiska verk. Dem lämnar jag inte heller. På senare år idéhistoria för att få en bredare kunskapsmässig grund. Sedan förra sommaren har jag varit Eric Schüldts och Per Johanssons största fan av deras poddar: http://www.myterochmysterier.se/ /Eva

   Radera
  3. Imponerande! Studier eller hobbyläsning? Det är detta jag tycker är del av nersidan med ett yrkesliv som dränerar på energi och tankekraft; det finns för liten tid för förkovran. Efter en dag i konferensen slår åtminstone jag mig hellre ner med en Veckans Bläcka framför Eric Schüldt. Ibland drömmer jag om förra sekelskiftets intellektuella samkväm. Tänk om man hade fått klämma in sig i entouraget hos Ellen Key, Gertrude Stein, Ernst Rolf, that kinda thing.

   Radera
  4. Hej alla


   LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
   Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

   Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

   Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

   LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
   Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

   Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

   Radera
 2. Haha.... Känner igen mig och håller helt med din man om kött och sås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad är det med er och kött? Det måste vara någon urinstinkt, på samma sätt det är en urinstinkt hos mig att tydligen bära med mig en bild i huvudet av var samtliga föremål i vår ägo befinner sig för tillfället. Tänk om jag kunde få lagra siffror där istället?

   Radera
  2. Verkligen intressant det där, min 16-åring säger alltid "jag vill ha riktig mat, kött, sås och potatis" inte såna där konstiga saker som du äter.. Börjar tidigt tydligen. Och han är uppvuxen med ensamstående morsa så ingen manlig förebild att ta efter..//Lisa

   Radera
  3. Lika manligt som det är med kött och sås, är det kvinnligt med miljoner flaskor på badet. De flesta i dubbletter (eller snarare trippletter eller mer) dessutom. Här nöjer sig män med 1 flaska schampoo och 1 flaska tvål/duschgel, och det köps inte någon ny förrän åtskilliga dagar efter den gamla är tom och slängd...

   Radera
 3. Just nu är ju kylen full av mat oavsett när man kikar in, eftersom det inte går att få ner något annat än yoghurt, vattenmelon, mackor och kokta kalla ägg. Hade tänkt laga mat idag på rester (grlnsaktspaj), men jag pillar nog i mig allt au naturel istället (utom purjon...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. GRÖNSAKSPAJ *hämtar läsglasögonen*

   Radera
  2. Vad bra att du hittade glasögongn, hade precis tänkt fråga vad det var för något exotiskt som jag nu missat. Rå, sval purjo i hängmattan låter iofs najs.

   Radera
 4. Att bara köpa saker som man verkligen kommer att använda är verkligen ett vettigt tips, jag kan inte alls förstå hur vissa gång på gång köper saker som blir oanvända och tar upp plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korta kickar. Varför äta falu rågrut när man kan äta kexchoklad? *sade jag förnumstigt medan jag tuggar på min rågruts-frukost-macka med grinsaker på*

   (Vad betyder f ö de små asteriskerna jag nu satte efter andra meningen? Såg att Mia gjorde det vid läsglasögonen och tänkte att det kanske beskriver en handling?)

   Radera
 5. Kanonidé att försöka hålla sig till att köpa en i taget - och att göra det först när den föregående närmar sig slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förenklar shoppingprocessen - dessutom härligt när en produkt är ”tillåten”.

   Radera
 6. Inte handla förrän flaskan är nästan slut?! Jag skulle få ett nervös sammanbrott om jag inte hade en eller hellre tre i reserv. Men så är jag lite av en prepper också. Skulle dock inte komma på tanken att ha mer än en öppnad åt gången - då håller de ju sämre.

  SvaraRadera
 7. Allt tack vare Dr Ajayi kunde jag återfå min man, det verkar som en dröm när det hände för att vi var separerade i nästan ett år och den perioden var bland min värsta stunder i livet eftersom jag verkligen älskar min make. Jag säckade honom för att komma hem för att vara med mig och mina barn men han vägrade. Min vän Doris berättade för mig hur hon kunde vinna tillbaka sin man med hjälp av stavagern Dr Ajayi eftersom de gick igenom skilsmässa, hon sa att han hjälpte henne att få tillbaka fred i sitt hem. Jag har inget annat val än att ge stavbeslagen Dr Ajayi ett försök, jag skrev honom på hans WhatsApp-nummer: +2347084887094 och förklarade saker för honom. Han berättade för mig att vara lugn och vissa saker som behövs för att återfå mitt hem följde jag hans instruktioner, efter tre dagar av trollformeln kom min man hem med en stor nallebjörn och bad mig förlåta honom för alla hans fel och utifrån det till denna dag har min familj fyllts av kärlek. Kontakta Dr Ajayi stavsagare idag, han har lösningar på alla livsproblem, var inte blyg för dina problem, du bör kontakta honom på WhatsApp: +2347084887094 eller E-post: drajayi1990@gmail.com för en varaktig lösning.

  SvaraRadera
 8. Hej alla


  LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
  Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

  Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

  Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

  LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
  Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

  Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

  SvaraRadera
 9. Behöver du privatlån?
  Lån för dina hemförbättringar,
  Inteckningslån,
  Lån för skuldkonsolidering,
  Kommersiellt lån,
  Utbildningslån,
  Billån,
  Lån för tillgångar.
  financialserviceoffer876@gmail.com WhatsApp +918929509036

  SvaraRadera
 10. Jag är Mr Tony Harry, ett gott rykte, pengarna legitima och välrenommerade företag Långivare Jag lånar ut pengar till människor i behov av ekonomisk hjälp. Har du en dålig kredit eller är du i behov av pengar för att betala räkningarna? Jag vill använda detta medium för att informera dig om att jag hjälper mottagaren pålitlig eftersom jag gärna erbjuder dig ett lån. Ingen kreditupplysning, 100% garanterad. e-post: ( tony_loanservice01@aol.com )

  Obs: Välkommen bara seriöst sinnade människor eftersom vi är legitima och villiga att finansiera lån för riktiga människor och seriösa. För att återkomma till oss med följande information om du är intresserad:

  Fullständiga namn:
  Land:
  Stat:
  Telefon:
  Ålder:
  Belopp som behövs som lån:
  Lånetid:
  Sex:
  Arbetsplats:
  Månadsinkomst:

  Så snart vi får ditt e-postmeddelande skickar vi våra villkor för lån till dig för förfarandet. kontakta vårt företags e-post eller whatsapp:
  Företagets e-post: ( tony_loanservice01@aol.com )
  WhatsApp: +44 7495 063849

  SvaraRadera
 11. Have you been looking for financing options for your new home purchase, construction, real estate loan, refinance, debt consolidation, personal or business purpose? Welcome to the future! Financing made easy with us. Contact us as we offer our financial service at a low and affordable interest rate of 3% for long and short loan term, with 100% guarantee loan, Interested applicant should contact us for further loan acquisition procedures via: joshuabenloancompany@aol.com

  SvaraRadera