Bästa vaccinet mot utbrändhet

En vän sa upp sig för ett par veckor sedan. Bakgrunden var den gamla vanliga: Snabbväxande bolag som trots miljardvinst (ej överdrift) småsnålar med antalet anställda och därför driver på gruppen som om vore den en hjord arbetshästar. Min vän har helt uppslukats av jobbet på det där icke-flowiga sättet när man känner sig tvungen att slå upp datorn under kvällar och helger för att släcka bränder. Han sov dåligt och hade svårt att släppa jobbet på fritiden. I den mån han hade fritid, eftersom jobbet ofta krävde extratimmar.

Min vän hade dessutom personalansvar och har under nästan ett års tid dokumenterat missförhållandena (bland annat genom att kartlägga avdelningens förlagda tid på olika projekt) i syfte att få ledningen att förstå att det inte längre var hållbart att bara piska på, mer personal behövdes. Gensvaret uppifrån var något i stil med att han nog borde jobba på sitt ledarskap och bli bättre på att flagga för överbelastning i gruppen (vilket ganska exakt var det han redan gjort). Grovt förenklat. Dagen efter att min vän fått denna feedback bokade han ett Zoom-möte med sin chef och sa upp sig. Inte på det där trevande "jag funderar på att säga upp mig om ni inte gör något"-viset utan han skickade, fem sekunder in i mötet, sin uppsägning per mail och förklarade vänligt men bestämt att "nu är jag klar med er".

Chefen, som btw inte varit särskilt intresserad av att höra hans input vad gäller personalgruppens väl och ve tidigare, var nu mycket intresserad av min väns väl och ve. "Vad kan vi göra för att få ha dig kvar?". Min vän var då i tanken redan bortkopplad från den här arbetsplatsen och sa bara att det inte fanns någonting. Ingen lön är värd att må dåligt över, ungefär så. Dessutom handlade det om gruppen. Genom att säga upp sig sänder han en signal till sin chefs chefer om att saker inte funkar. 

Hur ovanligt? De flesta jag stött på i samma situation i yrkeslivet har ägnat x antal månader åt att klaga över sitt jobb, sin ledning och sina förutsättningar. Därefter x antal månader med att saktfärdigt söka nytt jobb. Gärna ett på samma eller en högre nivå med bibehållen eller högre lön. DÄREFTER säger de eventuellt upp sig, alternativt låter sig (med deg och förändringslöften) övertalas att stanna av en lenröstad chef som efter en blixtsnabb överslagsräkning konstaterar att det är billigare att lägga på några tusen på existerande anställd än att gå igenom en ny anställningsprocess med potentiell felrekrytering. 

Vad är skillnaden mellan de flestas förutsättningar och min väns scenario? FU-kapital! Sedan ett par-tre år har han och hans fru gjort ett antal livsstilsförändringar i syfte att öka sitt sparutrymme. De gjorde sig av med ett lantställe och skaffade istället en kolonilott i Göteborg där de bor. En lott de kan cykla till så de gjorde sig av med bilen. De flyttade till mindre och fick ner månadskostnaden och de har överlag inte så dyra nöjen, givet att de är kreativa människor som får ut lika mycket av att musicera, måla, odla, brodera, streama filmfestival eller laga mat som att åka på dussincharter. Två avgörande faktorer vad gäller ekonomin:

1. Deras kostnadskostym är inte större än att de klarar sig på en lön. Det betyder att de kan gå växelvis. Om frugan behöver byta jobb eller ta en paus knegar han. I det här fallet - han behövde andrum för att fundera ut nästa steg kan hon steppa upp och vara familjens försörjare.

2. Även om de båda skulle stå utan jobb har de ett nätt litet kapital som skulle hålla hushållet flytande under ett par år om så skulle krävas.

Men kanske mest avgörande i det här fallet är min väns avsaknad av prestige. För honom är det inte så viktigt att ha en hög lön eller en lång titel på LinkedIn. Han skulle utan att tveka kunna göra något mycket enklare som varken inbegrep personalansvar, bonusar, balla jobbresor eller komplexa arbetsuppgifter. Pengar på banken och brist på prestige, kanske det bästa vaccinet mot utbrändhet?

Tror du att arbetslivet hade sett annorlunda ut om fler haft ovan förutsättningar?

Mvh/
FruEfficientBadass

44 kommentarer:

 1. Så är det, ingen lön är värd att må dåligt över eller att ha ett psykfall till chef eller arbetskamrater. Att säga upp sig kan vara det mest befriande man kan göra. Det är svårt att ta steget, men är det väl gjort är det sällan någon som tittar tillbaka.

  Jag tror folk över lag är rädda för vad de får. Svensken i allmänhet är lite trevande, osäker på sig själv och skryter ogärna och vi är dåliga på att ta för oss (vilket tyvärr lyser igenom även på de högre posterna i vårat samhälle). Detta gör såklart att vi tvekar när det gäller att ta konflikter, att "tänka på sig själv", och säga upp sig från ett pissigt jobb trots att man då lämnar övriga gänget i sticket. Tack och lov har jag kommit ifrån detta helt och hållet, jag var en gång föräldraledig under en period då dottern var sjuk, och trots att det var väldigt körigt på jobbet sa jag bara till kunden att "nu ska jag vara ledig två månader." Hade inte det minsta dåligt samvete över detta. Sen blev det kaos på jobbet, precis som jag misstänkte, och jag fick städa upp en del när jag kom tillbaka, men det var ändå skönt att kan utan att få dåligt samvete kunde prioritera mig själv och min familj.

  Sen gäller det såklart att ha lite pengar i bakfickan, om man nu inte plockar ut semester eller FL. Jag tror de flesta familjer kan leva på en lön om man bara kan komma överens om vem som ska jobba och vem som ska vara hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag tror de flesta familjer kan leva på en lön om man bara kan komma överens om vem som ska jobba och vem som ska vara hemma." Det tror jag också, förutsatt att båda är medelinkomsttagare. Jag blir alltid förvånad när jag hör folk i min närhet, ibland vd-avlönade sådana, som i samband med upsägning e d säger att "vi har så att vi klarar oss i sju månader" e d. HUR är det möjligt? Vad hen menar är alltså: "För att kunna hålla uppe den konsumtion av varor, tjänster och resor vi nu vant oss vid klarar vi oss i sju månader". Underförstått: Sen MÅSTE vi ha in mer deg, annars kan vi behöva stryka något på vår lista över Saker Som Gör Livet Drägligt.

   Jag ser även i mer anspråkslösa läger folk som verkar mena att det är en fullständig katastrof om den ena skulle bli av med jobbet. Jag förstår inte? Ni har ett avbetalat litet hus som knappt har några driftskostnader, ni handlar på Lidl och åker aldrig någonstans, exakt var går pengarna? Jag är på riktigt nyfiken. Skulle så gärna få ta del av kontoutdragen.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Grattis till din vän! Bästa investeringen är i sin egen hälsa och välbefinnande. Och när man väl gjort det en gång. Gett fingret till en alltför dålig arbetsplats alltså. Ja, då vet man att man är stark och man växer. Och har man gjort det en gång kommer man nog inte tveka att göra det igen.

  Det tragiska är att detta fortsätter på så många arbetsplatser. Vi är i år 2021 och fortfarande används människor som brickor på ett schackbräde. Hoppas innerligt att FIRE rörelsen kan boosta folk till att våga vända ryggen till dåliga arbetsplatser. Jag gjorde det för ett antal år sedan och kommer inte tveka att göra det igen/ Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. "brickor på ett schackbräde." Bra liknelse. Därav mysteriet med folk som tror att de är "oersättliga" alternativt att arbetsgivaren skulle ge dem cred för lojalitet e d. En annan vän fick efter 12 år på en utåt sett reko firma (verksam i gråzonen mellan privat och offentligt med hr-frågor högt upp på agendan) besked om uppsägning pga "arbetsbrist" förra veckan (ändå anställer de fyra nya, märkligt). En person som alltid varit "vi" med firman, sett fram emot riksträffarna med hela organisationen som om hade det varit ett privat event, varit skyddsombud etc. Nytt högsta höns och tack och hej. Ju tidigare man fattar att det är precis som du beskriver, ett schackbräde, desto mindre grämelse behöver man gå igenom dagen skiten slår i fläkten.

   Radera
 3. När jag läser detta så undrar jag, som ofta med liknande berättelser, vad var hans timlön? Jag ser många i högre positioner med en väldigt bra lön, men de jobbar ju jämt! Definitivt mer än den normala 40-timmarsveckan. Obetalt och ingen flexkompensation. Är det verkligen värt det?
  Själv har jag en attraktiv utbildning där jag halkat efter i lön pga vissa omständigheter. Men jag kan koppla bort jobbet på kvällar, helger och semestern (som är lång). Och jobbet är definitivt inte betungande, tvärtom (jag har ju tid att läsa din trevliga blogg på arbetstid :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Är det verkligen värt det?" Din retoriska fråga får svaret nej. Inget jobb är heller värt att man får sin hjärna gisslantagen av arbetsgivaren dygnets vakna timmar. Den arbetssituation du har är den önskvärda och kan inte förhandlas bort mot ens en femdubbelt så hög lön. För då har du ju inget kvalitativt liv. Enda gången jag skulle kunna tänka mig en sådan deal (vd-lön och hjärna gisslan) är om jag satt ordentligt i skiten och under en kort period var tvungen att gräva mig upp.

   Radera
  2. Men ibland blir det lite långtråkigt. Särskilt när man sitter hemma och inte kan ta en tur i korridorerna för att få lite info om allt möjligt (inte bara skvaller, utan oftast jobbrelaterat) som underlättar mitt eget jobb. Inte har jag samvete heller att logga ut tidigt för att ha riktig fritid, utan jag sitter vid skrivbordet och... är rädd för att hjärnan skrumpnar ihop snart! Lite kvalitativt input till de små grå skulle uppskattas. För nu är hjärnan gisslantagen i den andra vågskålen, dvs där den snart skrumpnar ihop.

   Radera
 4. Jag har precis blivit sjukskriven av exakt samma anledning. Förra veckan bestämde jag mig för att göra samma sak som din vän. Mycket svårt beslut, men som du skriver, när man väl släppt prestigen och har kapitalet, blir beslutet enklare. J

  SvaraRadera
 5. Mitt arbetsliv hade helt klart sett annorlunda ut. Med min bakgrund där jag har en utbildning som inte har några jobb att erbjuda har jag fått jobba mig upp i ett annat fält.

  Jag har sagt ja till alla erbjudanden som kommit min väg och därmed kunnat klättra och lära mig nya saker under vägen. Det fungerade finfint under en lång period men precis som för din vän blev jag chef för en underbemannad avdelning. Dessutom var avdelningen bemannad med en ganska dysfunktionell och grälsjuka medarbetare. Med FU-kapital hade jag nog sagt att det räcker - på båda håll. Nu försökte jag managera situationen genom att täcka upp själv. Resten är historia (VÄGGEN).

  SvaraRadera
  Svar
  1. " dysfunktionell och grälsjuka medarbetare" Nice! Gud, vad jag inte saknar personalansvar. Jag hade en medarbetare som slutade hälsa på mig när blev hennes chef. När jag sen slutade vara hennes chef började hon hälsa på mig igen, men slutade hälsa på den av hennes kollegor som istället blev hennes chef. Så mycket knäppheter.

   Radera
  2. Det räviga i ovan situation är att det är jag som chef som bär ansvaret för situationen. Jag kan inte bara be henne skärpa sig och bete sig som folk utan jag måste lära mig att färgkoda henne på en ledarskapskurs för att därefter i trygg miljö och med coachingvokabulär få henne att börja hälsa på mig igen. Det var i alla fall det tipz jag fick av min dåvarande chef.

   Radera
 6. FU-kapital hade gjort skillnad för mig när jag hade kassa jobb, men med barn blir ekvationen så mycket mer komplicerad. Dels behövs det mycket mer kapital, det är svårare att spara, och tonåringar har ett starkt behov av att "vara som alla andra". Mamma ska jobba, helst med något "skrytbart", och en utlandssemester per år är önskvärt så att den (puckade) uppgiften i svenska "Vad jag gjorde på sommarlovet" kan skrivas utan att hitta på. Men jobbar flitigt på mitt FU-kapital, kan ta ett tag men trägen vinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt mellanbarn frågade mig faktiskt häromdagen vad jag jobbade med (de lyssnar inte så mycket på mina rants om FIRE vid middagsbordet) och det var första gången tanken slog mig att det kanske är viktigt för henne att jag har ett jobbalibi. Men hon får hålla till godo med att jag studerar, vilket ju är helt sant. Just nu är man emellertid off the hook vad gäller utlandssemestrar...

   Radera
  2. Fast den där skrivuppgiften "mitt sommarlov" trodde jag hade tagits bort från läroplanen. Iallafall så har inga av mig närstående fått skriva något liknande. Det KAN bero på att skolorna där barnen går (bättre bemedlade förorter) ofta får itutat i sig att tänka på att det KAN finnas de som inte har möjlighet till någon resa eller upplevelse nånstans, så då ska man inte peka ut dem.
   Sen att motiveringen oftast är "mamma är läkare och måste vara på jobbet halva sommaren" spelar ingen roll.

   Däremot fick de i uppgift från dagis till förskoleklassen att ta med sig en sten första skoldan. Sen fick de berätta om stenen ("jag hittade den utanför skolgården och den har en fin färg och är kantig" funkade lika bra som om nån varit på en strand i Tjotaheiti).

   Spargrisen

   Radera
 7. Läste precis om Regina Lund som ligger efter med 5 månaders hyra, går till det social och får nobben. Det visar sig att hon har varit på olika resor bland annat till Maldiverna i Januari i år. Hur det har kunnat blivit såhär med Sverige är något hon undrar över?
  Ibland förstår man inte hur folk tänker överhuvudtaget när de misshandlar sin ekonomi så totalt. En så som hon kan en del tycka synd samtidigt som man kritiserar FIRE där folk tar ansvar för sina egna liv och ekonomi./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. What?! Helt otroligt, såg nåt om henne och tyckte det var lite skummt att hon vid 50+ inte har tillräckliga besparingar, men såg inget om Maldiverna! Om detta stämmer så vet jag inte vad jag tänka...

   Radera
  2. Rekommenderar Sparos inlägg idag: "Jorden anropar Regina Lund", där finns även länkar till andra som man kan frossa i.

   Radera
  3. Det känns lite sorgligt. Jag menar, det är ju något som inte riktigt stämmer där.

   Radera
 8. Jag är i en liknande situation som din vän. Lever dock själv så har endast en inkomst i hushållet men har FU kapital så att jag klarar mig x antal år. Säljer jag ena bostaden så räcker pengarna längre. Funderar i stort sett varje dag på hur länge jag ska stanna kvar och stå ut med eländet och det säger väl egentligen allt. "You wanting a sign is a sign" som någon sa.

  SvaraRadera
 9. Grattis till din vän! Det var just en helt vidrig arbetssituation som så försiktigt började leda in mig på FIRE. Förvisso genom att jag bytte jobb och flyttade till billigare boende först, men just den där känslan av att bara kunna resa sig och tacka för sig, den hade varit underbar då! I mitt fall fick jag vänta tills jag hade nytt jobb fixat (som också visade sig vara ett skitjobb, så tacksam att jag har hittat nuvarande jobb!).

  Jag brukar någon gång ibland, när jag känner mig nere, räkna ut hur många år jag skulle klara mig på nuvarande kapital. Just nu (hög börs) är det 6,25 år jag kan vara lugn. Detta alltså om jag räknar med samma utgifter (tveksamt att jag bibehåller den nivån) och noll pengar från staten på nåt vis. Känns så bra i magen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag brukar någon gång ibland, när jag känner mig nere, räkna ut hur många år jag skulle klara mig på nuvarande kapital. Just nu (hög börs) är det 6,25 år jag kan vara lugn." Och då tar du ju inte ut allt kapital på ett bräde, så du kan ju lätt lägga till ett par år för avkastning som hinner genereras under tiden. Om du, likt någon av kommentatorerna förespråkade i ett annat inlägg, tar ut levnadsomkostnaderna månadsvis (eller kvartalsvis) ligger den absoluta merparten kvar och göttar till sig medans. Så även om börsen skulle sjunka har du så att du klarar dig 7-9 år (eftersom den genomsnittliga nedgången varar i två hundra dagar).

   Radera
 10. FU-kapital är, som det så vackert heter, the shit!
  Insikten att man när som helst kan logga ut med orden ’nä grabbar nu är detta inte kul längre’, stänga locket på laptoppen, och aldrig mer ha med dem att göra, är världsbäst.

  SvaraRadera
 11. Det bästa med det här vaccinet är att det räcker hela livet och att det är fullständigt fritt från negativa, skadliga biverkningar.
  Och du tillverkar vaccinet helt själv, du är inte i händerna på någon annan eller någon annans godtycke eller bedömning. Kan det bli bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. " och att det är fullständigt fritt från negativa, skadliga biverkningar." Minus complinypantsying från eventuell omgivning som tycker att det är provocerande. men det är knappast en "skadlig" biverkning. Dessutom kan man ju hålla tyst.

   Radera
  2. Man slipper med säkerhet blodproppar....

   Radera
 12. Jag är både prestigelös och har pengar på banken och totalt urblåsta idioter till chefer. Men slutar ändå inte.

  Obegripligt. Men jag siktar på 1 Juli 2022 sign off.

  Bra inlägg. Tänkvärt i min smak.

  SvaraRadera
 13. "Men slutar ändå inte. Obegripligt" Haha, du är rolig.

  Kan ju passa på att lägga till att min vän i inlägget IGÅR fick positivt besked från en rekrytering så han kommer att börja nytt jobb efter sommaren. Han hade skickat in sin ansökan redan ett par veckor innan uppsägnings-situationen uppstod så rent krasst hade situationen löst sig ändå, han hade bara sagt upp sig en månad senare. Men som horsewood skrev ovan: Att någon gång ibland säga upp sig på stående fot är välgörande för självkänslan. Det var helt enkelt en cool manöver. Dessutom kan han ju inför den nya arbetsgivaren nu säga att han har tre månaders uppsägningstid och på så vis frigöra en go sommarmånad i det bästa tillstånd som modernt arbetsliv har att erbjuda: In-Between Jobs Period.

  SvaraRadera
 14. Fackförbundet Akavia har gjort en intervju med Oskar Lindberg [Maribel benämns dock bara ”hans fru”.. ] och sätter ”/Så blir du ekonomiskt fri” i titeln på senaste mailet: https://www.akaviaaspekt.se/framtiden/han-lever-som-ekonomiskt-fri/

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Njäe, jag tror nog faktiskt inte det. Jag tror eventuellt att lite mindre folk hade gått in i väggen för de hade haft större möjlighet att ta kontroll över sitt eget öde när det väl känner värmen av sin egen andedräkt. Ett FU kapital kan då vara en propp att dra ut så man själv rinner ut genom hålet men att den äckliga smutskanten på badkaret skulle ändra sig pgr av det, nä, det har jag aldrig sett hända än i min karriär i alla fall. Att offra sig själv för gruppen är en fin tanke, men det kan lika väl bli precis tvärtom, nu försvann den enda personen som faktiskt stod på deras sida och förstod dem. Det har jag däremot sett hända flera gånger. Det är naturligtvis inget man själv ska ta in i sitt eget beslut dock, rädda sig den som räddas kan. Men att tro att det per automatik skulle trigga en förändring, tvek på det. Sen står jag ju här med foten i ormboet själv också, så självklart är jag färgad av det, men jag har både FU kapital och möjlighet att leva på en lön och tycker inte det ändrar speciellt mycket. Bara energi-investeringen att orka skaffa ett nytt jobb, göra tråkiga IQ personlighetstest, gå på intervju, lära sig en ny produkt, en ny organisation, nya kollegor. Ugh.

  SvaraRadera
 17. Gjorde motsvarande för ungefär ett år sedan. Sa upp mig från min tjänst som mellanchef och lämnade min personalgrupp som jag tycker oerhört mycket om. Min chef och jag fungerade så olika så det till slut blev enda valet.
  Min erfarenhet är att det inte behövs ett så stort kapital för att klara sig till nästa inkomstkälla - det går att leva oerhört billigt utan större uppoffringar. Det är bättre att säga upp sig i tid och ta makten över situationen. Boosten för självkänslan är enorm när man tar ansvar för sitt eget och närmaste omgivningens välmående. En sak har blivit uppenbar för mig: man behöver inte ha en hög med pengar som räcker livet ut för att bryta med en dålig arbetsgivare. Kapitalet som behövs för det når man långt tidigare. Och jag misstänker att de flesta som läser den här bloggen har de tillgångarna med råge.

  SvaraRadera
 18. Sa upp mig från tillsvidareanställning för några månader sedan utan nytt arbete. Har ingen ekonomisk backup att tala om men fick helt enkelt nog av torftigt arbetsklimat, bristfälligt ledarskap och utsugarmentalitet hos ledningen. Trots ekonomisk osäkerhet, läget på arbetsmarknaden, etc; lätt det bästa jag gjort.

  SvaraRadera
 19. Har inget direkt FU kapital, men besparingar för att hålla familjen flytande i 12-15 månader om 0 kronor skulle komma in. Familjen går runt på min lön, så frugan, som är deprimerad behöver inte stressa över jobb med en eldpinne från AMS eller A-kassan i röven.

  SvaraRadera
 20. Wow, vilket intressant ämne och bra tankar. Speciellt gillade jag "Pengar på banken och brist på prestige, kanske det bästa vaccinet mot utbrändhet?" Förutom att det inte bara är ett vaccin mot utbrändhet, utan kanske det bästa sättet att klara sig och leva i dagens samhälle?

  SvaraRadera
 21. Själv har jag precis accepterat ett avgångsvederlag på 24 månadslöner. Är 55 år och väljer förmodligen att gå i tidig pension. Har en aktieportfölj som gör att jag kan leva gott på utdelningen. En skön känsla och om jag ska ta ett nytt jobb får det vara något som man verkligen brinner för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag uppskattar dig alla dina goda vänliga kommentarer, jag är alltid glad att läsa olika kommentarer här, på samma sätt som jag läste en kommentar som tog tillbaka min ex kärlek man efter vi skilde sig i 2 år återvänder han fortfarande för att älska mig och vi är lever lyckligt gift. Jag läste en kommentar förra veckan om Dr.Oduduwa Love Spell Solution fungerar snabbt och brådskande resultat inom 24 timmar efter aktivering. Jag försökte det, så förvånansvärt fungerar det för mig, jag vet inte om dig .. vill du ha din ex-kärlekspartner tillbaka till äkta kärlekskänslor. det här är intressant, bara skicka ett e-postmeddelande till adressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Dr. Oduduwa svarar på dig och sedan är alla dina problem över inom några timmar kommer du att känna ett positivt kärleksutfall.

   Radera
 22. Jag har varit ärlig mot min chef och berättat att jag sparar för att någon gång lämna arbetslivet. Han kan inte förstå vad man ska ägna sig åt istället för att jobba, men jag har nog inga problem att fylla dagarna. Men jag klargjorde också för honom att jag VÄLJER att gå till jobbet varje morgon för att jag tycker det är givande, för jag BEHÖVER inte gå dit. Och så länge jag trivs, blir respekterad över att jag vill ha min fritid och har roliga arbetsuppgifter kommer jag att fortsätta komma in.

  Det absolut bästa jag någonsin gjort är att säga upp mig från en destruktiv arbetsplats. Utan någonstans att ta vägen efteråt, men hade 30.000 på kontot och kände mig oändligt rik. Det löste sig ju fint ändå, här sitter jag på ett perfekt jobb, med ett eget företag och mer pengar än jag kunnat drömma om på banken.

  SvaraRadera
 23. DET HÄR ÄR INTE ETT SKÄMT. LITA PÅ STORA DR ISIKOLO ATT HJÄLPA DIG MED DINA PROBLEM.
  Jag heter Senna Rayan. Fantastisk DR ISIKOLO är verkligen kraftfull och vet hur man gör sitt jobb perfekt. Om inte för honom kunde jag inte föreställa mig vad som skulle ha hänt. Min före detta man bråkade alltid med mig och misshandlade mig alltid. Han började bete sig konstigt och roligt och lämnade mig utan anledning för en annan kvinna. Jag trodde att allt hopp var ute. Jag sökte efter hjälp på internet och jag stötte på DR ISIKOLO. Jag såg så många vittnesmål om honom. Jag blev glad och jag kontaktade honom på hans e-post och berättade för honom vad som pågick. Han skrattade och försäkrade att jag skulle lugna mig att han kommer att hjälpa mig och att mitt ex kommer tillbaka och tigger mig. Han gjorde sitt arbete och förtrollade mig och efter två dagar kom min ex man och bad om ursäkt precis som han sa till mig. Idag bor vi båda tillsammans och vi är ännu mer kära än hur vi brukade vara innan han gick. Kontakta den stora DR ISIKOLO för din egen hjälp. Du kan kontakta honom på e-post: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp/Viber honom på +23481333261196.

  SvaraRadera
 24. Utmärkt och fantastisk service om hur du får tillbaka ditt ex.
  För vem det kan beröra, mitt namn är Lana Johannes och jag uppskattade verkligen hur den store DR ISIKOLO använde sin intuitiva vägledning och färdigheter som livscoach och sin empati också för att föra tillbaka min själsfrände till mig. För 100 procent av gratis riktiga synska, konsultera för att få tillbaka ditt ex och lösa alla dina allmänna problem eller problem. Min partner lämnade mig på grund av oändliga bråk och gräl och jag var förkrossad i månader och fick tillbaka min lycka när jag kontaktade honom. Den enda DR ISIKOLO The Great är den enda som kan hjälpa dig. Han löste mitt problem åt mig. Han tog tillbaka mitt ex inom 48 timmar efter samråd och starkt, vår kärlek och lycka har återställts. Kom i kontakt med The Great DR ISIKOLO Email: du kan kontakta Dr Isikolo email: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp honom på +23481333261196

  SvaraRadera
 25. HUR JAG FÅTT TILLBAKA MIN EX-PARTNER TILL MIG
  Detta vittnesbörd är en sann historia och jag heter Monika Simun. Hur jag kom i kontakt med DR ISIKOLO var också genom ett vittnesbörd skrivet om honom och jag har också stött på många vittnesmål om hur han har hjälpt andra med deras liv. Att komma tillbaka med ett ex är en av de mest inre känslan som många människor skulle älska att uppleva, särskilt eftersom dessa minnen med vårt ex alltid grumlar vårt sinne när någon annan gör några av de saker som vårt ex brukade göra. Jag var ensamstående förälder i nästan 3 år och även om min före detta man var långt borta från mina barn önskar jag fortfarande att han en dag kommer tillbaka till mig. Den här trolldomsläkaren jag stötte på, känd som DR ISIKOLO, hjälpte mig med mina önskemål och jag är glad att kunna säga att jag är tillbaka med min före detta make och jag är mycket glad att dela vittnesbördet med alla så att de också kan träffa denna DR ISIKOLO och lösa deras problem. Jag vet inte vad andra kan känna om att få sitt ex tillbaka i sitt liv men jag vet alltid att det finns en välsignelse i förklädnad med bara en enda återkoppling med ett ex. Om du vill komma tillbaka med ditt ex, kontakta denna fantastiska DR ISIKOLO på hans WhatsApp +2348133261196 eller e-post: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera
 26. DR ISIKOLO är helt enkelt den bästa trollformaren och hjälparen. Jag heter Loreta Emilio, av respekt för dig och dina trollformler måste jag göra detta vittnesbörd känt för alla. Jag har varit hos andra trollformler utan att se något resultat. Jag önskade bara att jag kom till dig tidigare, jag fick det bästa av dig. Min ex man var borta i ett år och jag gick överallt och andra trollformler för att få hjälp men inget resultat förrän min vän presenterade mig för Dr Isikolo efter att kärleksförtrollningen var klar, fick jag äntligen ett samtal från honom. Hans besvärjelser gjorde underverk och min man är tillbaka med full av kärlek. Det är ett mirakel! Han kom plötsligt tillbaka med blommor som sa att jag skulle förlåta honom, jag blev verkligen förbluffad och chockad när min man knäböjde och bad om förlåtelse och att jag skulle acceptera honom tillbaka och detta hände efter 48 timmar när han gjorde jobbet och uppriktigt, kärleken och lyckan återställdes. Tack så mycket Dr Isikolo. Till alla som letar efter en riktig trollformel bör kontakta DR ISIKOLO hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp honom på +2348133261196.

  SvaraRadera
 27. Kärlek ger aldrig upp, förlorar aldrig tron, är alltid hoppfull och består under alla omständigheter. Jag ger Gud all ära för att ha tagit in Dr. Ige Ajayi i mitt liv för att han hjälpte mig att få tillbaka min fru som fick mig att skilja mig i ett år. Jag var den sista personen på jorden som accepterade det faktum att trollformler existerar eller fungerar inte förrän jag blev hänvisad till Dr. Ige Ajayi, online som har hjälpt så många människor med sina kraftfulla trollformler. Jag hade inget annat alternativ än att ge det ett försök för 3 månader efter skilsmässan blev jag degraderad på min arbetsplats på grund av depression för jag vet inte vad jag ska göra för att få henne tillbaka men tack och lov idag för att jag använde Dr. Ige Ajayi att få tillbaka min lycka och kärleksliv inom 48 timmar. Bara förra veckan här befordrades jag tillbaka till min position och jag är här för att dela min egen erfarenhet med den här mannen som heter Dr. Ige Ajayi. Jag vet inte vad du går igenom idag men vet att i alla situationer finns det alltid en väg ut. Dr, Ajayi, förbereder också besvärjelser som Lotteri, besvärjelse, jobb, besvärjelse för att stoppa en skilsmässa, trollformel botemedel mot alla sjukdomar, skyddsform, besvärjelse för att bli framgångsrik och rik E.T.C. Kontakta E-post drigeajayi@gmail.com. Telefon/Whatsapp +2348057393990

  SvaraRadera