KGB-bossen

Ibland får jag mail i min inkorg och där framträder nyanser som inte alltid får utrymme i kommentatorsfältet och med personens samtycke publicerar jag här ett anonymiserat vittnesmål från arbetslivet i staten Sverige, andra coronaåret so help me God. Eftersom jag är noga med GDPR har jag upphandlat en AI-genererad personprofil som enligt Dataskyddsdelegationen i Strasbourg endast har 0,000002% risk att likna konturerna vid en idag levande person. Give it away for 20-åriga Kjell-Marianne: en enögd, överviktig astronaut som för tillfället jobbar i en stor industrikoncern utanför Åmål. Så här skriver hin:

"Hello!
Först: så härligt att läsa om ditt förmodade djupa år men jag läser mellan raderna att du är ivrig att ta del av vad som händer inom privat sektor. Jag kan också ha ett uppdämt behov av att skriva av mig. Jag står därför gärna till tjänst:

Inom min privata sektor har vi sedan länge fått direktiv från högsta ort om att arbeta från hemmet så mycket som möjligt. Livet kunde möjligtvis vara härligare som fri men detta med distansarbete är så nära frihet man kan komma som arbetare. Inga 2 h mentalretarderande busspendlingar varje dag utan ett lätt snoozande till kvart i åtta varje morgon. Min chef är en hygglig prick som är mån om sina medarbetare, litar på sina medarbetare och uppmuntrade distansarbete redan innan VIRUSET. Han påtalar det egna ansvaret att uttrycka sitt behov av kontorsanpassning hemmavid och sedan beställa vad vi behöver. Vi har sociala tillställningar varje vecka via Teams.

Idag kom det upp i mitt interna nyhetsflöde på jobb att det pågår en översyn av lokaler som en naturlig följd av att allt färre är på kontoret och att det inte kommer att gå att stoppa den stora massans glädje över hemarbete post pandemi. Denna nyhet får ju inte gå okommenterat förbi hårt arbetande tjänstemän i ledande ställning. Arenan blir på Slack. En chef som illa försöker dölja sitt enorma kontrollbehov av sina medarbetare skriver något i stil med att man inte bara kan förutsätta att populas kan jobba hemma hur som helst. Arbetsplatsen måste säkras ergonomiskt och psykosocialt och vad händer om man behöver skriva ut ett dokumentus? Här behövs kontroller, förslagsvis av folk i ledande ställning på företaget som kan göra hembesök hos de anställda för att säkerställa deras väl och ve. En annan chef lyfter "the group issue", att det ju är nästintill omöjligt att få folk att prestera som ett högpresterande TEAM hemifrån (vi är alltså administratörer). Jag funderar på frågor att ställa till överste kontrollingenjör:

Vad händer när delegationen kommer och ystert knackar på medarbetarens ytterdörr? Skrivs det protokoll? I am dying to know here. Är det inte bättre att man åker till jobb och scannar/skriver ut de få gångerna man faktiskt behöver? Det gör jag när jag behöver skriva ut tipsrundorna till barnkalaset. Riskerar hemmiljön i övrigt att föranleda anmärkningar från arbetsgivaren? Synpunkter på städning, sängens placering enligt Feng Shui etc? Jag tror tyvärr att min psykosociala arbetsmiljö kommer blir sämre av att kontrolleras i KGB-liknande former i mitt hem.

Till andre förnumstige antidistanskommentatorn: Högpresterande team? Vi pratar alltså administrativ personal inom privat sektor som högpresterande, you lost me at hello...

Hur kan man 2021 inte tycka att distansarbete är positivt för medarbetaren? Vi har dessutom ett val, vi får arbeta på kontoret bara inte samtidigt. Jag upplever en större livsglädje än på länge, nästan så att jag känner att mitt hjärta slår.

Så, nu är du uppdaterad, nu kan du gå i frid till hemarbete med god ergonomi och psykosocial anpassning." (Slut på insändare)


Alltså halleluja, vilken underbar beskrivning. Det är liksom Per Albin Hansson-Sverige kraschar in i gig-ekonomin. Hvad? Hur ska vi Chefer kunna säkra administrativ leverans, så som illustrerad i figur 3:5 i §15 av "Organisatorisk processhandbok", om vi inte kan monitorera de anställdas arbete IRL? Enligt våra tretton fackförbund skall varje medarbetare dessutom genomgå 2,3h ergonomisk anpassning (ink. utprövning terminalglasögon) per halvår, hur ska efterlevnad kunna ske från hemmet? Och hur ska de stackars krakarna överleva utan av chef iscensatta kollegiala samkväm? Nej nu, låt oss gemensamt överföra vår beprövade modell in i denna prekära situation och gör det som måste göras: Skyddsronder Hemma Hos Arbetarna om så krävs. Lita på mig Företag Corp, jag tar mitt Ledarskap på allvar!

Klipp till en sleten balkong i Berlin där en giggande systemutvecklare, app-designer, moderedaktör, vad vet jag, sitter och lattjar runt med sin lövtunna dator och dricker espresso macchiato utan att ha en susning om att det i ett land långt i norr brinner i huvudet på en hel generation prudentliga mellanchefer. Nu kanske jag är diskvalificerad att ha en åsikt givet att jag står vid sidlinjen och hojtar, men känns inte det Traditionella Svenska Ledarskapet lika passande i dagens (och framtidens) arbetsliv som en skrivmaskin på ett operationsbord? Ja, det sista är en parafras på Lautréamonts surrealistiska vision eftersom jag just nu har en kurs i modernism. Något jag, fram tills det att Kjell-Marianne mejlade mig tyckte var snarktråkigt. Plötsligt inser jag att det är kul i jämförelse med att utstå pseudo-auktoritärt ledarskap i en administrativ kontext.

Det verkar ju onekligen som om många arbetsplatser i Sverige rustar för att dra ner på de fysiska kontoren och tillåta mer hemarbete framöver, även efter ett eventuellt avslut av pandemin. Det blir som när Kina på prov lät några provinser laborera med marknadsekonomi ett tag. Ett, tu, tre så blev Kina världens största leverantör av allt. På samma sätt kommer folk i gemen inte att acceptera att gå tillbaka till ett ursprungsläge med facetime and shit. Det blir väl som ett sorts grupptryck gentemot landets samlade arbetsgivare kan man tänka. Det är näästan så att jag är lite avundsjuk när jag hör vänner som med vänsterhanden sopar igenom sina arbetsuppgifter på hälften av tiden (eftersom de inte blir störda av kontorsintriger och allehanda jidder) för att sen ha tid att vara i naturen, umgås med familjen eller träna och samtidigt hösta in full lön. Det är väl misstanken om detta som gör KGB-chefen ovan missnöjd. För Arbete Kommer Med Plikt och Lidande, det ska svida TILL lite. In med patrullen!

Känner du att det tär på chefssegmentet så här i coronatider? Det vill säga, att det kan vara svårt med omställningen till en mer uppluckrad struktur? Någon borde göra något, kanske starta ett nätverk för dem. 

Mvh/
FruEfficientBadass

33 kommentarer:

 1. Anser att chefens roll och nytta är som störst när man startar upp en avdelning. Rekrytering, utbildning, mm... Sen när det sitter och alla vet vad de ska göra så är kanske frågan berättigad om det verkligen behövs en chef och om det knte ör just de chfer som blir "avslöjade" i Coronatider och allt fungerar ändå utan dess närvaro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det, en känsla av överflödighet. Jobbigt.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. "Hur kan man 2021 inte tycka att distansarbete är positivt för medarbetaren?"

  Som konsult i myndighetsvärlden anno 2021 kan jag meddela att det är som natt och dag gällande vilka myndigheter som är positiva respektive negativa till distansarbete. Jag tillhör de som drog nitlotten och har inte kunnat jobba hemma en dag sen pandemin bröt ut. Man skyller på sekretess, att någon kan komma hem och snoka i hemliga papper. Att jag över huvud taget inte jobbar med hemligstämplat material tar man ingen hänsyn till, utan det är "lika för alla". Om en inte kan jobba hemma, ska ingen jobba hemma. Vi är väl ca 40 personer på detta lokalkontor och endast några av dessa kan jobba hemma, oklart varför de är exkluderade. Vi har ställt frågan säkert 10 gånger, men inte fått något svar, man skyller på "lagar om sekretess", vilket är byråkrati-bullshit för "vi bryr oss inte". Som konsult lägger du ofta längst ner i hierarkin, och vår chef är så klart bakbunden av vad kunden säger, och vår kund skiter i oss för vi "är inga medarbetare".

  Dwet roliga är att innan covid var det ingen som brydde sig om vi jobbade hemma någon dag lite då och då. Men när detta inträffade var det nån chef högre upp som började rota i detta och kom helt sonika fram till att för större delen av arbetsstyrkan är hemarbete förbjudet, att det finns noll och inga praktiska argument för detta, det bryr man sig inte om, "det bara ska vara så". Välkommen till Absurdistan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. " innan covid var det ingen som brydde sig om vi jobbade hemma någon dag lite då och då" Världen upp och ner. Men då har ni kanske klarat er från ett lokalt utbrott i Absurdistan. Inläggsskribenten hade ju en avdelning med samma metod som din, men efter ett antal sjukdomsfall var de tvungna att backa.

   Radera
 3. Min chef Sven-Karin är en glad en som saknar att vara på kontoret för att hen tycker vi får bättre idéer tillsammans. Så länge allt blir gjort behövs ingen kontroll, tycker hen. Hen blev otroligt lycklig i fredags när vi var fyra på kontoret och överraskade med mini-AW med öl och varmkorv. Dessutom uppnådde vi nästan (89 %) av uppsatta mål trots pandemi, så bonusen är räddad!

  Min tidigare chef måste dock lida helvetets kval nu när hen inte har KONTROLL eftersom det var det hens chefsskap helt gick ut på. RÄTT ÅT HEN och hen förtjänar absolut ingen support eller nätverk. Tveksamt om hen kommer att lära sig något av pandemi-hemarbetet eller bara ta igen det sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tveksamt om hen kommer att lära sig något av pandemi-hemarbetet eller bara ta igen det sen." Det blir intressant att följa. Det kanske blir en rejäl backlash i just denna chefskategori. Kanske införs stämpelur?

   Radera
 4. Är det klarlagt ännu var ansvaret ligger för de krämpor folk drar på sig på grund av bristande arbetsmiljö i hemmet?
  Såg någon nyhet häromveckan om en allt stridare ström av kunder till massörer, kiropraktorer och liknande. En chef har ju ett mycket långtgående arbetsmiljöansvar, som kan vara knepigt nog att uppfylla redan när folk är på sin ordinarie arbetsplats, så till viss del kan jag förstå att man vill minska riskerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt en oupplyst, men hur yttrar sig ansvaret för de krämpor jag får på jobbet>? På mitt näst sista jobb fick vi en ergonomisk genomgång en gång vart fjärde år och friskvårdsbidrag man kunde ta till massör, kiropraktor etc. men där slutade arbetsgivarens inblandning. Du menar att arbetsgivarna nu blir tvungna att höja friskvårdsbidraget för folks krämpor? Om jag talar av personlig erfarenhet var mina chefer relativt ointresserade av mina rygg- och nackkrämpor ens på kontoret, men de kanske utgjorde undantaget bland ansvarfulla chefer.

   Jag har också hört att kiropraktorer etc har rekordbra tider under corona. Jag hörde från en av mina primära nyhetskällor (Alex och Sigge) att det delvis beror på ett högre stressläge i samhället överlag. Folk drar upp axlarna mot öronen i ängsliga tider och det yttrar sig ofta i nackspärr, domningar i fingrar etc. En sorts primitiv flyktmekanisk vi knappt registrerar men som blir tydlig vid oro.

   Personligen skulle jag heppa att avsaknaden av höj- och sänkbara skrivbord och proffsiga stolar åtminstone till viss del kan kompenseras av en extra lång lunchpromenad eller möjligheten att sträcka ut sig i horisontalläge på soffan under en längre videokonferens. Men jag är å andra sidan inte fysioterapeut. Eller chefsmaterial.

   Radera
  2. Tja, min stackars arbetsgivare fick iaf pynta för ett besök hos sjukgymnast med min arm, även om jag är typ 90 % övertygad om att mitt problem kom ifrån min fritid... ;-)

   Radera
  3. Det beror nog mycket på vilken organisation man jobbar i. Jag var chef inom offentlig sektor under ett antal år och där togs arbetsmiljöfrågorna på stort allvar. Regelbundna utbildningar för chefer och ombud, årliga skyddsronder, samverkansmöten osv.
   Man var ansvarig för allt som rörde medarbetarnas säkerhet när de utförde arbete, oavsett var de befann sig. Alla anställda kunde/uppmuntrades att rapportera in risker och händelser. Drabbades man av något som misstänktes vara arbetsrelaterat så fick man i regel besöka den upphandlade företagshälsovården.

   Radera
  4. Om någon tagit arbetsmiljön på allvar hade vi inte offrats i vidriga öppna landskap! Jag har precis lika ont i musarmen hemma, men det är iallafall tyst och lugnt.

   Radera
  5. @Fru EB: Alex med dotter satt på Riche och åt lunch häromdagen. Han såg allt annat än stressad ut och slog mitt sällskaps 1,5h lunch med råge. Jag hoppas hans fältstudier sträcker sig mer än några hundra meter från svampen annars skulle jag nog ta dem med en nypa salt ;)

   Radera
 5. Jag älskar också att arbeta hemma och min chef är positiv, hen inser fördelarna, men många av mina kollegor (som är ensamstående)gnäller en hel del över hur osocialt de tycker det är. Jag har tabulerat tiden på mitt arbete. Mottot är att 30 minuter långtifrån är tillräckligt för en halvtimmes kaffepaus. Inte ovanligt att pauser blivit 2-3 timmar. Det rättfärdigas alltid med "men vi pratar ju om jobb". Tja, vi pratar om sociala relationer och positioneringar på jobb, dvs skvaller, så sanning med modifikation. Det är en ytterst hård kamp om verklighetsbeskrivningen och hemarbete. En falsk konsensus verklighet där alla skall tycka exakt likadant. Jag tycker i hemlighet att den extra tiden hemma med familjen har ett värde som inte ens den godaste kakan eller skvaller kan mäta sig med.... Blir som ett fängelsestraff att bara sitta av 8 timmar bland ensamma människor när jag hemma kan göra arbetet på 5. Mvh Åke

  SvaraRadera
 6. I ett idealiskt framtidsscenario kanske de aktivitetsbaserade och till ytan slimmade kontoren kan rymma just den kategori av arbetare du beskriver ovan. Då får de äta kakor och hålla sig uppdaterade med likasinnade. Så kan du och dina medsystrar dyka in en eller ett par dagar i veckan och säga tjena hej eller vid samkväm och stormöten. Winwin!

  SvaraRadera
 7. Underbar insändare! Men det här gör mig fundersam:

  "Det är näästan så att jag är lite avundsjuk när jag hör vänner som med vänsterhanden sopar igenom sina arbetsuppgifter på hälften av tiden (eftersom de inte blir störda av kontorsintriger och allehanda jidder) för att sen ha tid att vara i naturen, umgås med familjen eller träna och samtidigt hösta in full lön."

  Är jag alltså den enda som plikttroget sitter vid min dator 8 h/dag, även om jag såklart inte jobbar hela tiden utan ibland "råkar" ramla in på diverse bloggar för rolig läsning? Jag fattar inte? Törs andra vara icke anträffbara på arbetstid? Är det bara jag som missat detta nya? Jag menar, mina arbetsuppgifter blir ju gjorda och chefen är nöjd. Gaaaah!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bara du. Tur att du är inbokad på upptuktningsläger i H-land i maj.

   Radera
  2. @fri2032: undrade faktiskt exakt samma sak i morse när jag läste detta inlägg. Pga av detta kommer vi till stor del återgå till kontoren... Själv håller håller jag, omodern som jag är, på arbetstiderna liksom du och en del andra. Undrar vad det är för jobb som innebär arbetspaket som kan anses färdiga varje dag...

   Radera
  3. I höstas hade jag väldigt lite kontakt med kollegor då jag satt med eget projekt. Inga 8h vid datorn (eller 6,4h som jag jobbar). Jag gjorde ungefär allt annat inkl besök på kallbadhus. Kunden tycker dock så mkt om mitt jobb att nu måste jag vara anträffbar. Mkt sorgligt. Fortfarande långa luncher dock.

   Radera
  4. Min jobbinsats alltså. Jag har gjort för bra ifrån mig och får mer ansvar. Suck.

   Radera
 8. Fri2032, här är en till som sitter av tiden framför skärmen 8h/dag. Förstår inte heller hur man gör sig ledig efter att ha klarat av de förutsedda arbetsuppgifter. Halva arbetsdagen består ju av att någon beställare eller kollega ringer oförutsett och vill ha hjälp med något. Vet inte hur jag ska kunna stå till svars för att inte vara framför skärmen och kunna vara behjälplig och debitera kund om jag har dragit ut på utflykt.../S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack anonym! Då är det inte bara jag som sitter här som en fågelholk. Jag hade lätt rivit av mina arbetsuppgifter på tre timmar och sen ridit i fem timmar, men jag har grav ångest bara av att rida på lunchen ibland (dvs 10:30-13:30) ifall nån skulle ringa och söka mig. Vilket sällan händer, men ändå ibland. Luther sitter djupt i oss. ;-)

   Radera
 9. Om man gör klart allt på fyra timmar ska man väl ber om att få mer uppgifter eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag, alternativt sätter man bara igång med nästa uppgift utan att invänta nästa morgons stå-upp möte...

   Radera
 10. Om inte insändaren vill ha översyn så kan hen ju blir frilansare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Men vore det inte lattjo om man kunde anamma en esprit av frilanseri även utan kommendant inom ramen för en vanlig arbetsplats? Jag bara fantiserar nu, utopi kind of shit.

   Radera
  2. Kanske det - jag vet inte. Beror ju på hur man lägger upp den antar jag. Som anställd har man enormt många rättigheter (men jag vet inte om alla anställda förstår det) och saker som företaget måste göra för en eller ge en, som är inte alls som att vara frilansare. Men rimligtvis med de rättigheter kommer också krav. Så man skulle behöva hitta en balans mellan rättigheterna och kraven - de som vill slippa kraven skulle säkert vara bland de första som klagade om rättigheterna försvann.

   Radera
 11. Jag jobbar också plikttroget 8 timmar MEN jag "flexar" i och med att jag kanske tar förmiddagspromenad om vädret är bra och så jobbar jag på kvällen istället. Detta funkar med mitt jobb.

  SvaraRadera
 12. Plikt-troget arbete 8h/dag. Hinner inte ut på lunchen. Tjänar in RESTIDEN och det är underbart! Sover till 7. Snart är det t.o.m. ljust när jag vaknar. Och det är lätt för mig att hålla mig FRISK. Jag är mer än nöjd.

  SvaraRadera
 13. Jag ÄLSKAR att se de stackars chefernas förvirrade miner i teamsmöterna. Att de inte egentligen finns jobb åt dem är tydligt. Vad ska de hitta på nu när de inte kan jäkta mellan mötesrum eller ofogsstöra oss som faktiskt jobbar?! Jag kommer ALDRIG jobba 100% på ett kontor igen. /it-nörd

  SvaraRadera
 14. Jag heter Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.ALASHIRA har gett mig genom att hjälpa mig få tillbaka min före detta man med sin magiska och kärleksförtrollning. jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen lurade på mig och bad om skilsmässa men när jag stötte på DR ALASHIRA-mejl på internet om hur han hjälpte så många människor att få sina ex-fruar och hjälp med att lösa relationer. och göra människor lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade situationen för honom och bad om hans hjälp, men till min största förvåning sa han till mig att han skulle hjälpa mig med sitt ärende och här håller jag nu med eftersom min man har förändrats helt till det bättre. Han vill alltid vara med mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om äktenskap, vilket fantastiskt firande. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.ALASHIRA verkligen är en sann trollkarl. DU BEHÖVER HJÄLP KONTAKTA LÄKARE ALASHIRA OMEDELBART E -POST: dralahalah@gmail.com eller WHATSAP +2348141787897 ELLER +2348115720823 Han är det enda svaret på ditt problem och verkar lyckligt i ditt förhållande.
  1 ÄLSKAR STAV
  2 VINN EX RETUR
  3 FRISK FRUKT
  4 STAVFÖRKLÄMNING
  5 MOT STAV
  6 KONTORRUM
  7 BRA ARBETE
  8 LOTTERI STAVNING och DOMSTAL.

  SvaraRadera
 15. Mitt namn är Edith Wood, jag vill berätta för alla om Dr ALASHIRI, den store mannen som lämnade tillbaka min man till mig inom 24 timmar med sina krafter, som en kraftfull trollkastare, om du behöver hjälp på något sätt. Jag råder dig att kontakta honom via WhatsApp eller Viber Chat: +2348115720823. Mejl: dralahalah@gmail.com. Hon har makten att lösa alla problem, förhållanden, kärlek eller sjukdomar. Så stort och verkligt att det tog tillbaka min man som lämnade mig för 9 år sedan ... tack för att du delade med mig av mitt vittnesbörd. Kontakta dr alalahala .. whatsap nummer +2348115720823 ..

  SvaraRadera
 16. Mitt namn är Josephine Jag är här för att hjälpa behov alla problem har en lösning när du fyller den rätt
  person !! Var inte rädd för att det finns en stor man av GUD och som löser andliga problem,
  Äktenskapsproblemet, husets sammanbrott, Instant
  framgång, returnera det du någonsin har förlorat etc. WhatsApp på
  +2348115720823
  E-post. dralahalah@gmail.com.
  dina problem kommer att lösas omedelbart. Han gör följande:
  1) Kärlekens läkning
  2) Kärlekens förlorade
  3) Skilsmässa
  4) Äktenskapets magi
  5) Anslutningens magi.
  6) Separationsförtrollningar
  7) Rita en tidigare älskare
  8.) Du vill bli marknadsförd i ditt kontor / lotteri magi WHATSAP +2348115720823 dralahalah@gmail.com

  SvaraRadera