Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende

I början av januari satte jag mig och försökte skriva några frilansartiklar om privatekonomi. Tanken var att jag skulle se om jag var kapabel att anamma en typisk magasin-paketering, av typen "Kom igång med ditt sparande" eller "Spar tusenlappar till semestern". Det var jag dessvärre inte. Det var helt omöjligt att hålla sig till 5 000 eller 8 000 tecken, enkla kom-igång-tips med faktaruta. Hur jag än vände och vred på det blev det för långt och för omfattande.

Jag beklagade mig för en av mina första läsare Katarina som är frilansskribent och hon tipsade mig då om att istället skriva bok, något jag funderat på ett tag. Eftersom jag redan ventilerat idén om en sparbok med mina existerande förlag men blivit ghostad beslutade jag mig för att ge ut själv via Publit. 

Så det var bara att damma av min grundkurs i InDesign och sätta igång. Sen har jag skrivit och skrivit och korrat och korrat men när jag var inne på fjärde provtrycket fick jag ge mig och nu är den klar - Sparboken (helt otroligt att namnet inte var taget, sparande som är så hett?!). Eller rättare sagt: Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende.

Nu är Sparboken här

Du kan köpa den direkt från Publit (199 kr plus frakt runt 50 kr), Adlibris (233 kr ex. frakt) eller Bokus (259 kr, fraktfritt över 99 kr). Om du surfar i datorläge bör du också ha en köplänk till Publit i marginalen. Du kan också be ditt bibliotek att ta hem den eftersom biblioteken kan köpa in böcker via Adlibris. Ange titel och ISBN 9789180202817. Jag har också lagt till sida "Min bok" i rullgardinslisten längst upp med baksidestext och köplänkar.Fördelen med att ge ut själv är att man har fria händer att skriva vad och hur man vill. Nackdelen är att man har fria händer att skriva hur långt man vill, utan att någon drar i handbromsen. Därför blev den runt 100 sidor längre än jag på förhand planerat. Min man hintade vid korrläsning att jag gärna hade kunnat korta ner den, men när jag väl satte mig för att stryka slogs jag av en ekivok tanke: "Det här är min bok, jag gör hur jag vill". Jag känner mig obstinat som ett flickeflarn i en Astrid Lindgren-berättelse. Men bara så att ni vet: Den är lång.

Vad innehåller Sparboken?

Boken är precis vad den heter: En samling sparknep som tillsammans ger möjlighet till ett liv med större ekonomisk frihet. För trogna bloggläsare inga revolutionerande nyheter, mer en sorts bearbetad sammanfattning av allt jag redan skrivit om på blögga med krafs av typen corporat häcklande bortsållat (det spar jag till uppföljaren).

De runt hundra punkterna avslutas i regel med en ruta där jag gör ett grovt estimat på vad besparingen kan ge på tio års sikt i en indexfond. Följer man bokens samtliga knep landar man på strax över tre miljoner och då har jag försökt att bara räkna in tips som de allra flesta kan ägna sig åt. Mer "lunchlåda" än "geo-arbitrage" om du förstår vad jag menar. 

Jag skulle vilja rikta ett tack till Katarina som tipsade mig om självutgivning och som även coachat mig i processen. Tack också till Sparo, Utdelningsbagaren, Studenten A och IGMR som bidragit element i boken. Den senare med fru har även varit hjälpsamma med omslaget, att förflytta det bort från känsla "Kurslitteratur Företagsekonomi" till att bli lite mer...”Kurslitteratur Humaniora”? Tack också till er bloggläsare som på flera ställen dyker upp med era kommentarer och inspel från gamla inlägg (ni får ursäkta att jag inte på förhand bett om tillåtelse, inte så lätt att fråga när ni gömmer er bakom pseudonymer era ljusskygga fegisar).

Utlottning av Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende

Hoppas att ni kommer att gilla den. Jag kör också en utlottning av sistakorret (det vill säga det sista provtryck som jag gjorde i syfte att ha några ex att skicka till några grannbloggar) för den som är intresserad. Observera att dessa fortfarande innehåller lite småfel av typen borttappade ord och konstiga styckebrytningar som jag korrigerat i den slutgiltiga versionen. Men om du kan leva med det kan du maila mig på fruefficientbadass(at)gmail.com så snart du ser detta. Jag skickar ut till de tre första som hör av sig (givetvis håller jag era namn för mig själv).

UPPDATERING: Vinnarna blev klara redan 06:36 då #3 hörde av sig. Läsare med initialerna SA, SL och FE får sina ex inom kort.

Mvh/
FruEfficientBadass

41 kommentarer:

 1. Va kul! Ska beställa en.

  SvaraRadera
 2. Wow!! Och fina omslaget som ditt barn gjort- hur coolt är inte det!! Ska köpa direkt, till mig själv och till alla syskon som fyller år inom kort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag köpt via länken på din sida, funkade finfint!!

   Radera
 3. Stort grattis! Så härligt det måste kännas! Ser såå fram emot att läsa! Och sätta i händerna på barnen.
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
 4. Vad kul, grattis! Den får man hoppas blir obligatorisk litteratur i varje grundskola framöver. Trevligt omslag också, man blir lite glad bara av att titta på boken.

  SvaraRadera
 5. mailat biblioteket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. & där kom svaret:

   Hej,
   Vi köper in den.
   Vänlig hälsning
   Kulturförvaltningen
   Stockholms stadsbibliotek
   Digitala biblioteket och medier

   Radera
  2. Sweet! Jag lyckades köpa in den till mitt bibliotek också.

   Radera
  3. jaha :) här begär man att biblioteket att köpa in boken och nu är det gjort men när jag ska beställa är det 16 pers (!!!) före mig i kö :) gör mig inget, härligt att se så stort intresse!

   Radera
 6. Åh vilken grym nyhet!

  SvaraRadera
 7. Spännande!
  Även om jag personligen inte behöver så många spartips längre ser jag fram emot att läsa den. Har beställt hos Bokus.

  SvaraRadera
 8. Kan som en av de få som redan känt på och läst boken- köp den. Det är Fru EB i bokformat. En fin kamrat på nattduksbordet och en bra present, gebortbok. ROI är stor priset till trots.

  SvaraRadera
 9. Nu har jag shoppat! Ska läsa den själv först o sedan låna ut den till släkt o vänner för att indoktrinera dem i "FIRE-sekten" :-)
  /S

  SvaraRadera
 10. Grattis! Ska bli spännande att läsa. /Sara

  SvaraRadera
 11. Åh, jag tänkte på denna bok för inte så längesedan, funderade på om den skulle släppas till alla. Och nu fick jag svar. Har såklart beställt.
  /brinke

  SvaraRadera
 12. Vad roligt, grattis till slutförd bok! / P

  SvaraRadera
 13. Jag börjar med inköpsförslag till biblioteket och om det blir nobben där köper jag den som present till vuxet barn, eller både och. :)

  SvaraRadera
 14. Grattis! Vet flera som skall få denna i present! Tack för all inspiration, nu även i bokformat.
  mvh Spar-F*n

  SvaraRadera
 15. Johan Gutenberg31 mars 2021 kl. 13:21

  Journalist på SR/plånboken:
  - Men tänk om alla skulle skriva en bok....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ironi snubblande nära sanningen :-)

   Grattis, Fru EB, till boken!!

   Radera
 16. Men wow, grattis! Den vill jag absolut läsa! Ska tjata på bibblan att köpa in den, annars får jag bryta mitt köpfria år( förutom mat o medicin), den vill jag absolut inte missa. Mvh Malin

  SvaraRadera
 17. Kul Fru EB!
  Finns så få bra svenska böcker även om Joel Bladh, Åsa Axelsson och Oskar Lindberg gett ut några hyggliga de senaste åren.

  Problemet med utländska böcker är att de varken är anpassade efter det svenska skatte- oh bidragssystemet eller vårt sätt att leva. Läste motvilligt "I will teach you to be rich" efter att den lovordats i Rika-Tillsammans-podden. Den hade dock sina poänger, kanske fler filosofiska än praktiska, men var i stora delar svår att tillämpa även om jag läste den brittiska versionen (anpassad för UK).

  Hoppas på åtminstone något nytt - ett annat perspektiv eller oväntat tips.
  M v h
  /Bilmek

  SvaraRadera
 18. Åh, vad kul! Stort grattis till bokutgivning. Ska genast beställa ett ex!

  SvaraRadera
 19. Den är så bra! Jag är helt matt efter genomläsning och skäms som en hund över mitt sparbeteende. Så nu tror jag boken får bli obligatorisk läsning för mig varje halvår, så jag rycker upp mig oftare! :-D

  SvaraRadera
 20. Men åh vad roligt! Den här ska jag faktiskt köpa rakt av utan att be biblioteket först. Bara för att det är du :-). Som den sparsamma jag är grämer det mig ofantligt att jag inte visste om det igår när jag beställde en bok och faktiskt betalade frakt på adlibris för att få den snabbt. Den här får snällt vänta på den långa leveranstiden med gratisfrakten. /Anna

  SvaraRadera
 21. Kul att kunna ge tillbaka lite genom att köpa en bok, efter alla fina blogginlägg vi fått läsa alldeles gratis. Skulle den fungera som studentpresent?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Studentpresent, födelsedagspresent, alla hjärtans-dag-present, doppresent, den enda present du någonsin behöver.

   Jag brukar ge bort J L Collins till studentbekanta. Men jag skriver en del om honom också så varför inte.

   Radera
 22. Det var minsann ingen dålig nyhet, grattis! Ska definitivt lägga vantarna på ett exemplar./ Horsewood9

  SvaraRadera
 23. Beställt!
  Även om den mot förmodan skulle suga så känns det bra att sponsra min favoritblogg.

  SvaraRadera
 24. Kuuul! Jaevlar vad du kan, ber bibblan beställa in på studs!

  SvaraRadera
 25. Hmm jag tror ju att jag kan allt redan men det är nog bäst att beställa ett eller två ex så kan man ge bort dem sen.

  SvaraRadera
 26. Wow, vilken grej! Bra jobbat! Snart har du en egen jet. Eller get i alla fall.

  SvaraRadera
 27. Självklart kommer jag köpa den! Låter som ett fint påskägg fullt med massa Efficient Badass, men lite mer uppstrukturerat än att bara följa bloggen! Bra att du inte strök några sidor - more is more! :D

  SvaraRadera
 28. Så roligt! Grattis! Jag har bett biblioteket köpa in den. Jag har precis läst ”Hejdå saker” och Marie Kondos städbok så bibliotekslån känns passande.

  SvaraRadera
 29. Grattis! Är lite nyfiken på den ekonomiska sidan - jag vet du kanske inte har gjort det direkt för att tjäna pengar men om du räknar ihop tiden du har lagt ner på den (kanske med en timpenning på bara 200 kr) och material/adminkostnaderna - ungefär många böcker skulle du behöva sälja för att gå plus/minus noll?

  SvaraRadera
 30. Grattis!
  Boken var redan beställd på mitt bibliotek (och de brukar vara sjukt snabba på att beställa hem inköpsförslag) så nu står jag otåligt i kö.
  Författare enligt bibliotekskatalogen: "Badass, Fru Efficient" :)

  SvaraRadera
 31. Underbart - kommer att beställas!

  SvaraRadera
 32. GRATTIS! Jag mailade biblioteket i Göteborg som återkom idag: är under inköp i Göteborg så det går bra att gå in och reservera den på vår hemsida eller i appen Biblioteket


  SvaraRadera
 33. Bara en kort kommentar - jag packade just upp din bok här på bibblan. Den har köpts in och reserverats till låntagare. :) Tids nog läser jag den antagligen själv också.

  SvaraRadera