Köksskåpen - never ending story

Jag vill med säkerhet minnas att jag för inte alltför länge sedan skrev ett inlägg om att rensa hörnskåpet på landet (a.k.a. "hemma"), men nu var det dags igen. Jag blev lite extra inspirerad efter helgen i mina föräldrars lägenhet där köket är som en uppsättning ryska dockor. För att nå en sak måste man lyfta upp ett antal saker först. Ingenting går att Ta Ut Direkt. Och jag märkte vid hemkomst att detsamma börjat ske i vårt skåp, om än inte i samma utsträckning. Före:


Förutom att det tillkommit saker sedan sist (en fantastisk men stor salladscentrifug bland annat) har saker, mina dymolappar till trots, letat sig till fel hyllor. Alla köksapparater ska egentligen stå i underskåpet, men man skymtar såväl mixer som elvisp på hylla tre. Dessutom märkte jag att en del saker som används sällan (termosar och utflyktsgrejer) stod oförtjänt bra till. Bunkar och skålar hade vi alldeles för många av med resultatet att saker behöver lyftas på vid in- och utförsel och DET GÖR MIG OBALANSERAD.

Så ut på köksbordet, torka rent och sen handplock av de saker vi använder regelbundet och gillar. Eller: Saker min man använder regelbundet eftersom det nu förtiden bara är han som lagar mat och saker jag gillar, eftersom jag är Estet. 


Sällanprylar åkte upp på översta hyllan och kräver därför pall för att nås. Vilket inte är ett stort problem eftersom ni till och med skymtar pallen till vänster. Var Sak På Sin Plats, inklusive alla elektriska grejer i underskåpet. Ser ni slow cookern? I love it. Men som sagt, nu använder jag den inte så mycket på grund av huslig man. Jag tänker oavsett det inte göra mig av med den för den är perfekt för ärtsoppa (som, vid sidan av sushi, är min enda kvarvarande kökssyssla). 

Vidare valde jag ut två plastbunkar till bak (man behöver två, exempelvis vid muffins då torra ingredienser ska vara i en och blöta i en) och två salladsskålar. Salladscentrifugen fick en egen plats och dymoetikett. Vidare gjorde jag en omorganisation bland plastpåsar, folie, bakplåtspapper och fick ner det hela till en mer hanterlig storlek. 

Samma dag torkade jag också ur övriga köksskåp och strömlinjeformade dem. Med det menar jag att brokiga muggar och minstingens uppsjö av "bunkar" (det är så hon kallar kärl av nedan slag) hamnade högst upp på en liten hylla, så att hon behöver ställa sig på pallen för att nå och det är bara bra för hennes motoriska utveckling.


Jag grämer mig över att jag inte tog förebild på skåpet ovanför diskbänken för det blev en väldig skillnad. Jag kommer osökt att tänka på Netflixserien "Home Edit" och det avsnitt där en kvinna får sitt kök rensat från mängder av brokiga prylar, vattenflaskor och triljoner "smaksättare" på köksbänken. Kvar på de öppna hyllorna stod det innehåll som var snyggt och enhetligt: Vitt porslin, transparent glas och föremål i vit metall. Det var som att få ett ögonbad, så fräscht var det. Och inte en pryl hade införskaffats, det var bara en omdistribution av det hon redan hade (plus ett antal lådor till tippen). Jag fick inte riktigt till det resultatet, men nu har vi bara två sorters kaffekoppar och betydligt mer utrymme efter att jag flyttat upp färgspraket till hyllorna ovanför. Observera hur jag valt att lägga skärbrädorna på ett hyllplan. Tidigare stod de på diskbänken och sög åt sig vatten, med mögligt resultat. Det är jättebehändigt att komma åt dem härifrån och man kan dessutom använda utrymmet till att tina mat. 


I vilket fall, i min hörnskåprensning rök nedan prylar och när jag säger "rök" menar jag inte att jag tog dem till loppis utan att jag ställde undan sakerna på "vår loppis" i gammelhuset. Nu står det ju inte på förrän barn ett inom några år ska flytta hemifrån så det känns dumt att göra sig av med fina saker, såsom en rostig bricka.


Jag drog igenom samtliga skåp och lådor och trots att jag inte trott att de varit särskilt smutsiga visade det sig att det var de. Fem trasor solkades ner. För att fira min ordningsseger skaffade jag samma dag en ny planta till bordet och en ny olivtvål till diskbänken. 


Att säga att köket känns som nytt är inte helt korrekt. Det är trots allt från 50-talet och av mig fulmålat utan erforderligt grundarbete vid två tillfällen. Men det känns luftigt och fräscht. Så till den grad att min man vid hemkomst sa: "Vad det är fräscht". Ekonomivinkel på detta?

Den gamla vanliga. När du trivs med det du har blir du inte så sugen på att köpa nytt. Du lagar mer mat i ett kök som är lätt att navigera i och behöver inte få pizzaräkning på 5 000 kronor (som någon nämnde i en kommentar för ett tag sedan). Vidare är det en kreativ kick att skapa lite estetik ur huller om buller, vilket i sig är bra för att mota shoppingsug i grind. För vad handlar shopping om i många fall? Att lösa problem man upplever sig ha. Jag hade ett problem: Vi var tvungna att lyfta på saker för att komma åt saker. Nu har vi inte längre problemet, löst bara, tjopp tjopp.

Det är mars, det vårljus som är så härligt utomhus är obarmhärtigt avslöjande inomhus. Varenda dammkorn syns. Min uppmaning till dig, frugal weirdo, är att i helgen göra en genomgång av kökets alla lådor och skåp. Torka ur med såpa och plocka enbart tillbaka de saker du använder och gillar. Belöna dig själv med en liten detalj efteråt. Ett par basilikaplantor sammanslagna till en jättebasilika i en fin kruka på den rena köksbänken. Stryk ett par kökshanddukar så att de får fina pressveck. Skaffa en diskborste i trä. Gör så att du trivs i ditt kök!

Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Snyggt!

  Vi håller som bäst på att fixar till vårt kök lite på ytan eftersom en av vitvarorna som var integrerad har lagt av. Detta arbete inkluderar att ta bort gammal fog och foga om mellan kakelplattor. En fogskrapa kostar tretti spänn på Jula. Ny fogmassa en hundring och gummiskrapa och svamp ca femtio kronor.

  Det är ofta fog (och silikon) som åldras i ett kök. Ofta är kakelplattor (typ de som Fru EB visar i bild fina). Helt otroligt att man för ca 200 kronor och ett par timmars arbete kan få plattsättning att se ut som ny. Vill man sedan lyxa till det kan man lägga till nytt silikon.

  SvaraRadera
 3. Ah vilken inspiration!

  Jag har bara problemet med tiden. Just nu (när det är så härligt väder) ser helgen ut som följer;

  1) Vakna, göra sig i ordning inkl frukost.
  2) Ut i stallet, riiiiiiiid i en halv evighet.
  3) In och göra snabblunch, då jag halvt svälter ihjäl av hunger.
  4) Upprepa punkt 2.
  5) Försök frenetiskt få ihop en vettig middag samtidigt som jag äter allt jag kan hitta under tiden (nötter, grönsaker, frukt, skorpor etc).
  6) Krascha i sängen efter att ha ätit en god middag och mätt på både mat och massor av frisk luft kämpa med att försöka orka titta på nåt på Netflix.

  Sen vaknar jag förvirrat på måndag morgon och undrar var helgen tagit vägen?

  SvaraRadera
 4. Bra jobbat! Men jag blev lite nyfiken på ditt muffinsbak, olika bunkar för torra och blöta ingredienser? Jag har förvisso två bakskålar för bak med elvisp, men de är olika stora så det beror på hur mycket jag bakar. De blöta ingredienserna har jag i pannan där jag smälter smöret/värmer mjölken typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självbedrägeri. Jag testade nu att leva med bara en bakbunke och det gick utmärkt enligt din metod ovan. Jag förblandar inte ens mjöl, bakpulver och vaniljsocker utan bara fulhäller i och vispar. Har aldrig gjort så goda muffins.

   Radera
 5. Vill minnas att du följde bloggen Livingafi.com tidigare. Han har för första gången sen 2016 postat en massiv uppdatering på hur han haft det de senaste åren.

  https://livingafi.com/2021/03/17/the-2021-early-retirement-update/

  SvaraRadera
 6. MEN Å TACK! För bara ett par veckor sedan var jag så nära att skriva ett patetiskt inlägg på hans "contact me"-forum för att be om ett livstecken. Jag skojar inte om jag säger att jag tänker på honom minst två gånger i veckan. Och nu ett livstecken! Och vilket inlägg! WOW tack snälla Anonym för uppdateringen. Nu åker han tillbaka i blogglistan.

  SvaraRadera
 7. Bästa men dyr lösning heter utdragbara lådor. Det var mitt enda kriterie när vi köpte kök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det någon annan sort? Utvikningsbara?

   Radera
  2. Ja lådor en måste lyfta ej rulla ut ;)

   Radera
 8. Tack för länken till "Living a fi". Fascinerande läsning om hur ett liv i total frihet passar alla och följderna av detta. Min analys av hans FIRE-resa är att det stämmer att störst av allt är kärleken och att man måste vara noga att försöka hitta just meningsfullhet och aktiviteter/projekt du/ni brinner för. Delad glädje är faktiskt dubbel glädje. Klyschor, men i mitt tycke sanna klyschor.

  SvaraRadera