Gåvor till barnen

Vi pratar ju en del om barnspar här på bloggen. När jag har pysslat med boken slår det mig också hur viktigt det är att skicka med dem regelrätta skills. Mest tydligt är det när det kommer till konsumtion. Att tidigt lära sig att laga enkel, god mat av billiga råvaror är nästan indexfondbra när det kommer till framtida ekonomiska slack. Mindre take-away och restaurangbesök 4life! Att kunna skapa snygga capsule wardrobes likaså, baserade på secondhand med enstaka märkesobjekt för att piffa upp anrättningen en smula, liksom en djupt grundad insikt om att man ENDAST ska köpa plagg som är bekväma och som sitter snyggt. Där har du en pengamaskin som kommer att leverera år ut och år in. 

En annan sak jag har lite av en besatthet vid är detta med att borra och skruva i vägg. Min pappa är visserligen händig med en över snittet stor förmåga att klura ut att laga saker som gamla lås etc, men av någon anledning använder han aldrig borr eller skruvdagare. När jag flyttade hemifrån borrade jag därför upp saker som en dåre, utan plugg eller fel plugg. Vid något tillfälle, kort efter att jag och min man flyttade ihop, hade jag monterat en krok till en ljuskrona ovan matbordet rakt i taket, utan att passera plugg. Låt oss säga att det inte slutade bra och min man lärde mig därefter hur man gör. 

Det tog emellertid 37 år innan jag lärde mig att borra och montera saker i kakel, med resultatet att jag betalat otaliga hantverkare för att utföra dessa små ingrepp. Onödigt, minst sagt. Min ambition har varit att alla tre barnen ska lära sig grunderna i borr och skruv innan de flyttar hemifrån och nu, när de är 12, 13 och 16, är det dags att göra praktik av mina ambitioner. Storingen är redan händig som få, men småttingarna har jag fram tills nu låtit vara ifred. I början av mars uppstod ett behov, då vi behövde byta vår fyraknoppade handdukshållare mot en med fler antal knoppar. Det rörde sig alltså om en våtrumsborrning, vilket adderade ett extra lager av savviness till övningen. Min ambition var att inte röra så mycket som en bits under övningen, utan 12-åringen fick göra allt själv, med min verbala coaching.


Här har hon lyckats para rätt bits till de två skruvarna som satt i existerande hängare och har skruvat ned den. Därefter förklarade jag vikten av att försluta hål i våtrum med silikon innan den nya hängaren fick komma upp. Hon tyckte att just det här momentet var väldigt "satisfying".


Sen fick hon markera nya hål, vattenpassa och välja plugg, borr och skruv till de nya hålen. Vid övningens slut hanterade hon skruvdragaren som om hon aldrig gjort annat. Hon var överlag väldigt mottaglig och entusiastisk och när hon sedan fick toppa upplevelsen med att skriva ut dymo-lappar med våra namn var hon i sjunde himlen. Barn älskar att lära sig saker! 

Dagen efter lät jag henne montera den gamla hängaren på en trävägg på ovanvåningen och det var ju jättelätt jämfört med att borra i badrum, så då kände hon sig som kungen. Jag vänder mig nu företrädesvis till de av er som kan om verktyg och sådant och ber om input till min draft på saker jag tänker skicka med dem i utflyttningspresent:

- Skruvdragare (märke?)

- 1 uppsättning borrar

- 1 kakelborrhuvud

- 1 uppsättning bits

- 1 samling skruvar

- Småspik till enklare upphängning

- 1 samling plugg

- Träspackel och silikon

- Måttstock

- Vattenpass

- Hammare

- Tång

- Sandpapper och sandpapperkloss

- Polygrip

Vad mer behöver man? Det var inte en retorisk fråga, jag behöver er input.


Mvh/
FruEfficientBadass

31 kommentarer:

 1. Skiftnyckel, eller två för att kunna hålla mot med den ena.
  Insektsnyckelsats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insexnyckelsats.

   Hylsnyckelsats är bra att ha.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot alla sjukdomar
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Superbra ju! Jag ser också till att mina barn lär sig att hantera kniv och att bryna. Samt att såga rakt.

  Kompletterar verktygssatsen med:

  -fogsvans (och då även lära sig att vinkeln mot handtaget kan användas som vinkelhake. Något som jag inte förstod förrän i 30-årsåldern)

  -japansåg (så mycket bättre än en fogsvans när man inte sågar grova saker)

  -morakniv

  -knivbryne (även till köksknivarna)

  -kanske en försänkare (för det är så fult med skruvar som har försänkt skalle som sticker ut)

  /Sara med kålen

  SvaraRadera
 3. Kul! Det där har jag kämpat med en del. Att de inte ska vara helt främmande för att kunna fixa saker.
  Din lista verkar vara en bra början. Några knivar också kanske? Hörselskydd. Det är svårt dra en gräns.
  Om man också vill kunna fixa lite med sin cykel så behövs det lite verktyg för att meka. Det finns billiga satser att börja med för att dra bultar, alltså hylsor och bits med spärrskaft.

  SvaraRadera
 4. En vanlig skruvmejsel där man kan byta bitsen i.
  Annars tycker jag det var en bra lista.
  Jag gick också en verktygslåda med mig när jag flyttade hemifrån. Mycket bra.
  Jo, tror att det på typ Clas Olsson finns en låda med random skruvar, tillhörande plugg, krokar och annat smått och gott. Ka vara bra att skicka med.
  /C

  SvaraRadera
 5. Bosch Universal Impact är bra borrmaskin, den är inte så enorm i handtaget, passar även för kvinns med små händer. "Förbrukningsvaror" som skruv och spik och silikon är lite onödigt att skicka med, man behöver ändå alltid någon annan sort, och det är kul att ta med utflyttad dotter till K-Rauta och botanisera! Om telningen kanske vill köpa gamla möbler kan limklämmor och spännremmar vara bra, och en icke-elektrisk häftpistol är inte så dyrt och gör det lätt att piffa till stolar. Vattenpass behövs ju alltid också.

  SvaraRadera
 6. Kan du fixa en sån där låda till mig med? <3 Jag fick tyvärr bara med mig tre bits och en uppsättning skruvar när jag flyttade hemifrån. Jag har efter det kompletterat med två skruvmejslar, en tång och en hammare. Ja och så äntligen en skruvdragare också. Känns futtigt när ens pappa jobbat inom byggbranschen...

  Kan vi lägga till bits-kurs när jag kommer förbi? Har aldrig fått lära mig vilken bits som ska till vilken skruv eller ens varför man ska ha bits (alltså jag fattar att det hjälper på nåt vis).

  Mest arg blir jag när jag försöker förstå vilka bits jag ska köpa när jag köpt en viss sorts skruv. Varför står det inte tydligt på lådan vilken matchande bits man ska ha?

  Nu blev jag arg för att jag aldrig fått lära mig. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man köper en låda med skruv brukar det ligga en bits som passar i lådan. Nästan alltid står det på lådan vad det är för bits som passar.

   Det finns ju olika system för bits. Förr var det väl vanligast med raka spår eller Phillips (kryss-bits). Sen kom torx, och har man provat det vill man inte använda Phillips mer kan jag säga. Man bara trycker ner bitsen i skruven och kör, det slirar aldrig och man kan köra skruven i hårda material. Till skillnad mot Phillips som bara slirar hela tiden.

   Anledningen till att man använder bits är ju för att kunna ha en skruvdragare där man byter ut bitsen. Beroende på hur stor skruv man ska skruva så behöver man ju använda olika stora bits. Hade man inte haft bits så hade man ju fått ha en skruvdragare för varje storlek. Det hade nog blivit lite oekonomiskt.

   Man kan köpa bits-set. Då får man en uppsättning med de vanligast typerna. Kostar inte så mycket.

   Vill du veta mer så kolla tex här: https://www.byggahus.se/renovera/varfor-sa-manga-bits

   Radera
  2. Tyvärr verkar det inte vara kutym när jag köper skruv. :-( Har aldrig fått med nån bits utan bara svurit när jag fått ta mig en tur till till affären för att de fem bits jag har hemma sedan tidigare inte matchat.

   Jag är lite allergisk mot att köpa saker, speciellt sånt jag använder vart tionde år eller så. ;-) Men jag lovar att läsa länken.

   Radera
 7. Spackelspade, en virknål, tunn, en virknål lite grövre 3 mm och gärna längre, att rensa tvättställ och annat pill, najtråd, plåster, en liten avbitare, en rejäl sax som klipper allt från kvistar till kartong
  Superbra idé. Jag har sytt tygväskor med fickor till yngsta dottern och mig själv, med liknande innehåll. Gängtejp och eltejp! maskeringstejp.

  SvaraRadera
 8. Klubba!! Jag vet inte hur många Ikea satser jag förstört för att jag som ungdom inte fattade att man behöver hammra med något mjukt.

  SvaraRadera
 9. Köp inte billig skit när det kommer till verktyg, köp Makita, Dewalt, blåa Bosch, Milwaukee, Hilti eller nåt annat i den prisklasssen. Det blir lättare och roligare att jobba med bra verktyg samt att de håller en livslängd så det blir absolut billigare i längden.

  Köper du batteridrivna power tools så tänk igenom en extra gång vilket märke du köper eftersom du kommer vara bunden till det batterisystemet sen när maskinparken utökas.

  /AK

  SvaraRadera
  Svar
  1. GoFi aka 89 månader kvar24 mars 2021 kl. 20:04

   Inte att förglömma att det även finns reservdelar till kvalitetsmaskiner att köpa.
   Tex ny ”avtryckare” när denna är utsliten. Kostade 300kr till och man slapp köpa en ny 3000kr-maskin.

   Radera
  2. Nåväl om döttrarna inte ska bygga altaner eller helrenovera studentlägenheterna så tycker jag nog att det räcker det med billigare och enklare verktyg.

   Radera
  3. Det räcker med att sätta upp en hylla i en lägenhet med prefab betongväggar för att förstå varför det är värt med kvalitetsverktyg.

   /AK

   Radera
  4. Helt sant. Men just i det här fallet vill jag nog ändå påstå att det är lämpligare med en liten smidig skruvdragare som hjälper till att montera IKEA-möbler och enklare skruvjobb. När sedan hyllor ska monteras i betongvägg så ringer man till mamsen och pappsen som kommer med det tunga artilleriet.
   Pengarna motsvarande kvalitetsmaskiner gör sig bättre på börsen än att läggas på maskiner som samlar damm i garderoben i väntan på betongborrning.

   Radera
 10. Skruvmejslar saknas på listan, sen tycker jag faktiskt att skills med sticksåg värderas högt. Perfekt när klickgolven ska läggas t.ex. Bosch gör väldigt bra sticksågar. Köp ingen jättedyr skruvdragare för batterierna mår oftast bäst av regelbunden användning och det brukar det oftast inte bli i en lägenhet.

  SvaraRadera
 11. Tror allt är täckt ovan för den lille DIY:ern. En riktig borrmaskin + skruvdragare är en bra kombo.

  SvaraRadera
 12. Skyddsglasögon. Alltid skyddsglasögon när man borrar, slipar mm.

  SvaraRadera
 13. Kofot ett händigt brytverktyg för diverse demonteringar men också som ett vapen om sådant behov uppstår. Och naturligtvis enbart som försvarsåtgärd.
  Robert B.

  SvaraRadera
 14. Polygrip! Bra till mycket. T ex knäcka nötter.

  En annan relaterad skill som är mycket frugal är att kunna laga punka på cykel.

  Nästa nivå i livsutbildning är att låta ungarna själva leta upp lämpliga youtube-klipp som instruerar hur nästa uppdrag ska lösas på bästa sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört ett skämt om att polygrip kallas Stockholmare, stor i käften och inte bra till något :)
   Ps. Att någon stockholmare varit stor i käften och inte bra på något historisk är ingen garanti för framtida stockholmares hantverkarförmåga eller ordförråd

   Radera
  2. Den är faktiskt bra till att knäcka nötter med. Jag skojar inte. Men man kan också klämma sönder kängor och muttrar med den.

   Radera
 15. +1 på de som förespråkar kvalitetsverktyg, och lite specialare för att meka med cykel (justera bromsar, byta däck, höja/sänka sadel/styre, osv.) om barnet i fråga cyklar! Älskar Hultafors och väljer till och med alltid den tumstocken framför Biltemavarianten som jag fick när jag flyttade hemifrån. De bästa verktygen jag har fått och använt mest är en liten hammare, pyttelitet vattpass, tumstock, kombinationstång, skruvmejsel med utbytbara bits och ställbar skiftnyckel. Snälla undvik Biltemas/Classes/IKEAs egna verktyg! Jag som inte vill slänga saker stör mig fortfarande otroligt mycket på Biltemahammaren över 10 år senare... alldeles för stor, tung, obalanserad och plastig.

  Vi har dock klarat oss alldeles utmärkt med en grön Boschskruvdragare (hobby snarare än proffs) både i lägenhet och hus, trots att vi nu bygger en hel massa saker. Jag skulle också undvika förbrukningsprylar som skruv, spik, plugg, fog, krokar, mm. för de passar aldrig när man väl ska göra nåt. Men se till att telningen vet vad hen ska välja, varför, och var man köper det (och att det är lönlöst att försöka borra i betong med en vanlig skruvdragare - mkt vanligt förekommande i studentkorridoren, folk hade aldrig hört talas om slagborr utan höll på i timmar lät det som). Jag skulle börja smått med det allra viktigaste, om du inte är helt hundra på att barnet i fråga kommer sluta som DIYare i eget hus OCH tycka om (samt behålla) dina noggrannt utvalda verktyg tills det blir dags för det :)

  Min förälder var väldigt noga med att jag skulle ha en egen verktygslåda och det är toppen, men ingen del av innehållet är anpassat för min styrka/handstorlek/dimension på projekt, eller av särdeles god kvalitet. Ingenting förutom bitsen har gått sönder, men de är inte trevliga eller enkla att använda. Dimensionera hammaren mm. efter förutsedda projekt, helt enkelt, för det är ganska stor skillnad på att spika panel eller slå in en liten tavelkrok i en lägenhetsvägg...

  SvaraRadera
 16. Akrylfog som komplement till silikon, för silikon kan man aldrig måla över. Så rätt sak på rätt plats annars får man problem.

  SvaraRadera
 17. Finns bra startkit med skruvdragare som inkluderar extra batteri(ska vara 18v så den orkar något), bits, borr och försänkare. Insexsats ska vara lösa nycklar inte sån som man fäller ut den man ska ha. Skippa skiftnycklar(muttersvarv) hylsnyckelsats med spärrskaft och mejsel med bits ska det vara. Om du skickar med skruv, se till att det är med torxskalle. Stjärnskruvar går bara sönder. Några andra bra att ha är punkteringskit till cykel, multimeter så man kan felsöka elsaker och så skulle jag vilja slå ett slag för gängverktyg (gängtap och gängsnitt) samt helicoil. Att kunna laga en trasig gänga, vare sig det är på cykeln bilen eller något annat är ovärdeligt

  SvaraRadera
 18. Som mångårig lägenhetsboende, både HR & br, är väldigt många av kommentarerna klart overkill.

  Förståelse för problemet/hur ska man lösa det är mycket mycket viktigare än verktygen. Och det är där du som förälder kan göra din stora insats FruEB.
  Utöver en basic grunduppsättning kan man skaffa dessa andra verktyg efter intresse/ambition. Är inte det här med circulär ekonomi det nya svarta -alltså att man lånar av någon annan eller möjligtvis hyr?

  Om du hade haft plugg liggandes i någon låda och skramlat FruEB, hade din takkrona inte ramlat ner då? Om du vetat om att dylika ska användas hade du väl gjort det, även om du inte haft några hemma?

  SvaraRadera
 19. Jag lärde mina barn systematiskt allt jag kunde komma på. De skämtar förstås om det - särskilt lektionen "så här rensar man avlopp under diskbänk".
  De fick delta i hushållet på lagom nivå hela uppväxten. Vi delade på sysslor och tog gemensamt ansvar. Min ambition var att de aldrig skulle behöva känna att jag som ensamstående uppoffrat mig utan att vi valde våra liv.
  Nu är de vuxna och otroligt självgående. Det kanske de blivit ändå. Men tillfredsställelsen och frihetskänslan av att kunna saker, eller ta reda på sånt man behöver lära sig, det hoppas jag att jag bidragit till. Stolt är jag i alla fall! Mest över dem men också hur jag i just den här bemärkelsen hanterade föräldraskapet.
  Så att lära barn borra är en större handling än så.

  SvaraRadera
 20. Jag höjer också en hand för att kunna byta en innerslang på cykel (eller laga punka!) att också kunna identifiera viken storlek på slangen. Som student cyklade man (iaf jag) mycket och det var guld värt att kunna byta slang snabbt och effektivt!

  Annars tycker jag man ska föra vidare kunskapen att kunna hitta kunskap (youtube, google m.m.). Tycker ofta många av mina elever blir helt handlingsförlamade vid datorstrul och jag försöker lära dem att alltid googla/youtuba problemet först!

  SvaraRadera
 21. Jag skulle alla gånger rekommendera en batteridriven SLAGBORR, som även fungerar som skruvdragare. Flyttar man hemifrån gör man det ofta till ett hus byggt i sten (betong, tegel etc) av något slag. Då kan det vara svårt att borra upp ett hål för plugg utan slagfunktionen.

  Inte att förväxlas med borrhammare som krävs för kraftigare hål och när det ska bilas. :)

  SvaraRadera